Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

Signore
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la Signore » 10 nov 2016, 18:42

Razlika izmedju cat2 i cat3 je ogromna. Mozda bi bilo lakse izvedivo da je Grbavica malo iznad cat2, a ne da je na knap. Ima tu jako puno posla za visu kategoriju, a bojim se da ju nece docekati bez novog preuredjenja zapadne tribine. Zato mislim da bi bilo bolje da su pri onom renoviranju napravili novi betonski zapad sa 6-7 redova duz cijelog terena. Ne bi puno kostalo, a tribina bi imala puno veci potencijal i imala bi prostora za smjestiti sve potrebno. Tribina sad ima 690 sjedecih mjesta, a za cat3 je potrebno 250 VIP sjedalica koje bi oduzele pola kapaciteta. Kada bi tu jos ugurali novinarska mjesta, kabine za komentatore i sve ostalo sto je potrebno na toj tribini bi kapacitet bio 100 mjesta.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 10 nov 2016, 18:46

Da, ali to zahtjeva sanaciju tribine, ne izgradnju nove i moze se uklopiti.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 10 nov 2016, 21:13

Pa napisao sam da je potrebno novo preuredjenje, a za izgradnju nove duz cijelog terena sam rekao da bi bilo prakticnije rjesenje ako se mislilo ganjati vece kategorije. Kad su renovirali u vise navrata sam na temi rekonstrukcija spominjao to rjesenje s kojim su se neki i slozili. To bi u svakom slucaju bilo rjesenje dok se ne steknu uslovi za izgradnju tribine koja se uklapa i ostatak stadiona, a to cemo cekati tko zna koliko. Dao sam primjer istocne tribine u Gornjem Milanovcu. Tamo je to gola tribina, ali bi na nju stao sav potrebni sadrzaj za cat3 i ostao bi solidan broj sjedecih mjesta.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 10 nov 2016, 21:15

Signore je napisao/la:Pa napisao sam da je potrebno novo preuredjenje, a za izgradnju nove duz cijelog terena sam rekao da bi bilo prakticnije rjesenje ako se mislilo ganjati vece kategorije. Kad su renovirali u vise navrata sam na temi rekonstrukcija spominjao to rjesenje s kojim su se neki i slozili. To bi u svakom slucaju bilo rjesenje dok se ne steknu uslovi za izgradnju tribine koja se uklapa i ostatak stadiona, a to cemo cekati tko zna koliko. Dao sam primjer istocne tribine u Gornjem Milanovcu. Tamo je to gola tribina, ali bi na nju stao sav potrebni sadrzaj za cat3 i ostao bi solidan broj sjedecih mjesta.
Mislim da se to nije uradilo zato što bi se morao mijenjati regulacioni plan, a to bi se predugo čekalo. Ovako su uradili tribinu u istim gabaritima kao prethodna i nije bilo potrebno mnogo papirologije. To mi prvo pada na um.
Voli te tvoje Sarajevo.

delko
Kontakt:

Post Postao/la delko » 10 nov 2016, 22:26

Signore je napisao/la:Razlika izmedju cat2 i cat3 je ogromna. Mozda bi bilo lakse izvedivo da je Grbavica malo iznad cat2, a ne da je na knap. Ima tu jako puno posla za visu kategoriju, a bojim se da ju nece docekati bez novog preuredjenja zapadne tribine. Zato mislim da bi bilo bolje da su pri onom renoviranju napravili novi betonski zapad sa 6-7 redova duz cijelog terena. Ne bi puno kostalo, a tribina bi imala puno veci potencijal i imala bi prostora za smjestiti sve potrebno. Tribina sad ima 690 sjedecih mjesta, a za cat3 je potrebno 250 VIP sjedalica koje bi oduzele pola kapaciteta. Kada bi tu jos ugurali novinarska mjesta, kabine za komentatore i sve ostalo sto je potrebno na toj tribini bi kapacitet bio 100 mjesta.

Kakve su sanse da te sve pratece prostorije budu na Sjever-Jug tribinama ?

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 11 nov 2016, 00:37

delko je napisao/la:Kakve su sanse da te sve pratece prostorije budu na Sjever-Jug tribinama ?
Nije dozvoljeno, sve prostorije za VIP i medije moraju biti u sklopu glavne tribine gdje se nalaze sve podtribinske prostorije. Zapravo mogu biti ispod drugih tribina ali mora postojati izravna veza sa glavne tribine do tih prostorija + da sa tih drugih tribina ne moze pristupiti tim koridorima i prostorijama. Tako pise u pravilniku za stadionsku infrastrukturu koju je izdala UEFA. A ispod juga kako god se nece nista moci uklopiti jer ce pola tribine zapravo biti izbetonirano brdo, a ostala polovina ce biti sanitarne prostorije, mjesto za prvu pomoc i (nadam se) mjesto za prodaju osvjezenja i hrane.

@Signore - iskreno i ja licno ne smatram da su razlike izmedju druge i trece kategorije velike kao sto ti napisa jer da ih ne poznajem iz tvog posta bi pomislio da je za potrebno jedno 2-3 miliona. Dodatni zahtjevi su poprilicni ali nista sto zahtjeva sada izgradnju nekih ogromnih stvari. Za usporedbu, zahtjevi za cetvrtu kategoriju naspram trecoj je nesto sto ja zovem velikim dodatnim zahtjevima ako se ganjalo da se knap ispune zahtjevi za trecu kategoriju jer da se ispune zahtjevi za cetvrtu kategoriju bi onda bili potrebni poprilicni gradjevinski radovi i ogroman redizajn tribine.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 11 nov 2016, 08:00

Pa nisu veliki da bi trebalo par milijuna, ali bi na Grbavici bilo puno posla, pogotovo zbog cinjenice da je zapad dosta ogranicen.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 11 nov 2016, 15:04

Hajmo reci da je Grbavica ispunila minimum koji je potreban za drugu kategoriju i sada zeli da ostvari minimum za trecu kategoriju. Kada pogledam, meni iskreno ne izgleda kao ogromni dodatnih zahtjevi. Zapad se komotno moze dalje ograniciti za "obicne" gledaoce te se vise mjesta izdvojiti za VIP i medije, nikakva ogromna steta. Znaci potrebno je 250 VIP mjesta i 50 mjesta za medije te pet komentatorskih pozicija sto i dalje ostavlja oko 250 mjesta za gledaoce. Neka citav onaj dio zapada prema jugu bude onda predvidjen za taj segment, misljenja sam da bi se moglo regulisati. Potrebna su dva TV studija umjesto jednog, ali nije obavezno da oni moraju imati pogled na igraliste, a ubaciti dvije dodatne komentatorske pozicije sumnjam da bi zahtjevalo uopste radove. Znaci jedino sto vidim od radova da je potrebno jeste izgradnja zasebne prostorije za fotoreportere, drugi TV studio i onda trenutno raspolozivi prostor na zapadnoj tribini bolje racionalizirati prema zahtjevima za trecu kategoriju. Naravno, potrebna je rasvjeta koja omogucava 1200 lux naspram 800 lux za drugu kategoriju, no to nema veze sa tribinama. To je mojih "two cents" :)

FaustinoAsprilla
Kontakt:

Post Postao/la FaustinoAsprilla » 11 nov 2016, 15:38

AnelZ je napisao/la:Hajmo reci da je Grbavica ispunila minimum koji je potreban za drugu kategoriju i sada zeli da ostvari minimum za trecu kategoriju. Kada pogledam, meni iskreno ne izgleda kao ogromni dodatnih zahtjevi. Zapad se komotno moze dalje ograniciti za "obicne" gledaoce te se vise mjesta izdvojiti za VIP i medije, nikakva ogromna steta. Znaci potrebno je 250 VIP mjesta i 50 mjesta za medije te pet komentatorskih pozicija sto i dalje ostavlja oko 250 mjesta za gledaoce. Neka citav onaj dio zapada prema jugu bude onda predvidjen za taj segment, misljenja sam da bi se moglo regulisati. Potrebna su dva TV studija umjesto jednog, ali nije obavezno da oni moraju imati pogled na igraliste, a ubaciti dvije dodatne komentatorske pozicije sumnjam da bi zahtjevalo uopste radove. Znaci jedino sto vidim od radova da je potrebno jeste izgradnja zasebne prostorije za fotoreportere, drugi TV studio i onda trenutno raspolozivi prostor na zapadnoj tribini bolje racionalizirati prema zahtjevima za trecu kategoriju. Naravno, potrebna je rasvjeta koja omogucava 1200 lux naspram 800 lux za drugu kategoriju, no to nema veze sa tribinama. To je mojih "two cents" :)
ma sve se te prostorije (fotoreporteri , tv studio i ine gluposti ) daju 'iskemijat' , improvizirat , siroki je to rijesio brzinski . najveci problem ti je rasvjeta. jer je skupa a razlika izmedju 800 i 1200 luxa je ogromna (ne znam doduse koliko zeljo trenutno ima )

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 11 nov 2016, 16:59

Djeluje mi isuvise jednostavno da bih povjerovao, ali moguce :mrgreen: Pitam se onda sto nisu odmah raditi na cat3 ako nema bas toliko radova. Ima tu sigurno jos nekih sitnica, ali se nadajmo da ce i to dovesti u red jer su rekli da je cat2 samo pocetak i da ce cim prije raditi na cat3. A nadajmo se i da ce Zeljo u Europu pa da se ne pravi uzalud :mrgreen:

Evo jedan fin primjer stadiona koji sam neko vrijeme htio postaviti, ali mi bilo mrsko traziti cijenu pa sad naletih slucajno. Postavio bih inace na temi o rekonstrukciji, ali kad smo se vec ovdje dotakli stadiona evo ovdje
slika

slika

slika

Pocetak radova: 5.mjesec 2016.

Stanje danas:

slika

Kapacitet: 13.000 sjedecih mjesta
Cijena: 12.5 milijuna eura

Za sad su uradjene ove dvije tribine, a stadion ce biti gotov 2018. godine.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 11 nov 2016, 20:09

Ima dosta tih stadiona od oko desetak miliona eura. To je stvarno postao standard za ove uslovno rečeno manje ekipe. Kad vidiš sve to, tek onda shvatiš u kojoj smo banani.

Ako jedan sportski kolektiv koji redovno igra Evropu, prodaje igrače za kakve takve pare, ne može sebi priuštiti da digne kredit, uđe u dogovore sa bankama, na kraju krajeva ponudi % vlasništva, ponudi sponzoru/banci ime stadiona na lupam 10-15 godina, itd, itd... zar se stvarno nije moguće zadužiti tih 20 miliona km uz kvalitetan plan otplate...
Voli te tvoje Sarajevo.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 12 nov 2016, 00:55

Signore je napisao/la:A nadajmo se i da ce Zeljo u Europu pa da se ne pravi uzalud :mrgreen:
E ovo je ono cemu se i ja najvise nadam :D

Muerte
Kontakt:

Post Postao/la Muerte » 13 nov 2016, 12:29

Nece Grbavica jos dugo biti kategorija 3. Plan je uraditi istok, teren i jug do kraja 2018 godine. Ovisi od dosta stvari, a ako se one poklope realno je to i ocekivati. Zapad ako nadjemo naftu ili zaltni cup

solinas
Kontakt:

Post Postao/la solinas » 13 nov 2016, 12:52

Bitno je za vas da mozete igrati barem dva pretkola na svom stadionu.Drugacije ce i igracima biti.
Sjever Tusnja iako lijepo izgleda sa vana,je nezavrsen ni osnovne stvari nema,poput wc-a a grade ga koliko 7-8 godina...
Ako sve bude po planu vi cete dobiti funkcionalnu tribinu do ljeta covjece....I to vecu od naseg sjevera sto je za svaku pohvalu.
Grbavica kao stadion ima lijepu buducnost,ako vam uprava ispuni obecano naravno.
Gledao sam obje utakmice sa Standardom neznam zasto,ali mislim da bi ih na Grbavici izbacili,kao sto bi i mi izbacili izraelce da se igralo na Tusnju pred 10 000 ljudi....
"Modra boja,na bijelome platnu,
Sest ljiljana vezenih u zlatu,
To je zastava ,nasa Bosanska".

"Velikim Bogom se kunemo, da robovi biti necemo".
Prvi predsjednik predsjednistva R BIH Alija Izetbegovic.

Muerte
Kontakt:

Post Postao/la Muerte » 13 nov 2016, 13:07

Nama nema ko drugi graditi osim nas. Kada bi cekali opstinu prvo bi trebalo godinu dana da krene gradnja, pa pola godine borba oko tendera, pa jedno 8 godina razvlacenja i pranja para. Ovako dizi ga sam, pa idi polahko. Nije ni sramota dizati ga 2 godine.

30% bolje bi igrali na svom terenu. Drugacije je kada ti navijac puse za vratom, a mi hvala Bogu grlati.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 13 nov 2016, 14:18

Muerte je napisao/la:Nama nema ko drugi graditi osim nas. Kada bi cekali opstinu prvo bi trebalo godinu dana da krene gradnja, pa pola godine borba oko tendera, pa jedno 8 godina razvlacenja i pranja para. Ovako dizi ga sam, pa idi polahko. Nije ni sramota dizati ga 2 godine.

30% bolje bi igrali na svom terenu. Drugacije je kada ti navijac puse za vratom, a mi hvala Bogu grlati.
Pa zar nije opcina Novo Sarajevo u vise navrata davala pare? Svlacionice i boje?
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

carsijaba
Kontakt:

Post Postao/la carsijaba » 13 nov 2016, 14:31

MortemHz je napisao/la:
Muerte je napisao/la:Nama nema ko drugi graditi osim nas. Kada bi cekali opstinu prvo bi trebalo godinu dana da krene gradnja, pa pola godine borba oko tendera, pa jedno 8 godina razvlacenja i pranja para. Ovako dizi ga sam, pa idi polahko. Nije ni sramota dizati ga 2 godine.

Pa zar nije opcina Novo Sarajevo u vise navrata davala pare? Svlacionice i boje?
"Današnjim danom je započeto renoviranje svlačionica na Stadionu Grbavica, koje će uskoro poprimiti novi i savremeniji izgled. FOTOGALERIJA Sredstva su obezbjeđena od UEFA programa preko NS/FS BiH za unapređenje infrastrukture na stadionima Premijer lige BiH. Izvođač radova je Unigradnja. Također, danas se nastavila i završna faza radova na prskalicama. U toku je postavljanje spremnika, a teren Grbavice će biti obogaćen savremenim prskalicama".

Pročitaj više na: http://sportsport.ba/bh_fudbal/pocelo-r ... ica/146936

Fazon je što se ovaj projekat NSBIH i UEFA MORAO realizirati preko lokalne zajednice. Takva pravila. UEFA je dala oko 90 milja EURA, a opština NS je uletila sa 50 milja KM. Većinu love koja je uložila Općina NS je u pomoćni sa vještačkom travom i on je u vlasništvu Općine NS.

Muerte
Kontakt:

Post Postao/la Muerte » 13 nov 2016, 17:06

MortemHz je napisao/la:

Prica je o gradnji

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 13 nov 2016, 19:03

MortemHz je napisao/la:Pa zar nije opcina Novo Sarajevo u vise navrata davala pare? Svlacionice i boje?
Od 2009. organi vlasti su ulagali u naredne stvari kada je rijec o sportskom kompleksu Grbavica:

- reflektori (citav iznos opcina, vlasnistvo klub) - cijena 305.000 KM (negdje pise da je Opcina izdvojila pola, a pola klub dok negdje pise da je opcina izdvojila citav iznos)
- terena sa vjestackom travom (citav iznos opcina, vlasnistvo opcina) - cijena 700.000 KM (300.000 KM opcina, 200.000 kanton, 200.000 grad)
- pomocni teren sa prirodnom travom, svlacionice i manji radovi na glavnom terenu kao sto su prskalice - adaptacija (UEFA + opcina, vlasnistvo klub) - cijena 300.000 KM (250.000 KM UEFA, 50.000 KM opcina)

Opcina je planirala ove godine 200.000 KM za postavljanje rasvjete i rekonstrukciju podloge na terenu sa vjestackom travom no na posljetku je do kraja godine raspisala tek tender (kako god, tu pricamo o ulaganju opcine u opcinsko vlasnistvo). Opcina planira izdvojiti 300.000 KM za izgradnju istocne tribine sto je planirano ovogodisnjim budzetom te je navodila nedostatak dokumentacije za gradnju kao prepreku da sredstva postanu operativna (prvobitno 200.000 KM za projekat, 100.000 KM za istocnu tribinu ali klub je trazio da se promjeni namjena pa da oboje bude za izgrandju). Grad Sarajevo ce izdvojiti 50.000 KM za izgradnju istocne tribine i isto ceka izdavanje gradjevinske dozvole da sredstva postanu operativna.

Kada se ovako pogleda na stvari, ulaganje opcine, grada i kantona u stadion su minimalna jer od 2009. (7 godina ako ne brojimo 2016.) su tek ulozili 355.000 KM u stadion Grbavicu (ni to nije sigurno je li citav iznos ulozila opcina). 700.000 KM su opcina, grad i kanton ulozili u opcinsko vlasnistvo koje primarno koristi FK Zeljeznicar (teren sa vjestackom travom). 250.000 KM je ulozila UEFA.

Samo u 2016. godini FK Željezničar je sam uz pomoc svojih navijaca i sponzora u stadion Grbavicu ulozio 760.000 KM te ce biti ulozeno 1,2 miliona KM u izgradnju istocne tribine kapaciteta 4650 mjesta (nadam se da ce opcina i grad ispuniti obecanje i dati tih 350.000 KM jer bi to itekako olaksalo izgradnju).

Muerte
Kontakt:

Post Postao/la Muerte » 13 nov 2016, 19:24

Zar nije od grada 100.000 KM ?

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.