Pa kako ga je Velež pustio tako olahko, ja ga smatram našom najvećom fudbalskom nadom i sigurno najveći talenat kojeg je imao Velež nakon rata.
Samo da ga "raja" ne uništi, jer sam načuo svašta, ovo opijanje mladih sportista je

Ovo ni Hičkok nebi mogao režirati,bolje bi Granitova treća smjena odigrala...NeretvanskaPastrmka je napisao/la:Da samo ova dva kola hoce proc da odu ovi antitalenti iz kluba. Remont citave ekipe kao sto je u planu i obecano.. Ovo sto smo gledali ovu polusezonu granici sa Hickokovim "Pticama" . Nedo bog nikome da svoju ekipu gleda ko sto smo mi rođene ovu jesen. Najgora ekipa u istoriji koja je nosila crveni dres. Vela havle vela kuvetile![]()
Seid ima svoj pravac i vjeruj mi da ga ne može niko pokvariti. Sjećam se za ramazan, nekoliko puta sam ga sreo kako ide u džamiju na sabah.Neutral je napisao/la:Igrao sam protiv svih njih po terminima, ali najjači igrač kojeg sam gledao i igrao protiv (bili su tu i ovi Veležovci) je ovaj momak:
Momak je onda imao 17 godina, uzme loptu sve predribla i golmana i zabije gol. Zamisli Seada Kolašinca sa 10x boljom tehnikom i osjećajem za gol![]()
Pa kako ga je Velež pustio tako olahko, ja ga smatram našom najvećom fudbalskom nadom i sigurno najveći talenat kojeg je imao Velež nakon rata.
Samo da ga "raja" ne uništi, jer sam načuo svašta, ovo opijanje mladih sportista je![]()
![]()
Neutral je napisao/la:Jesi li gledao izvještaj karata? Bilo je duplo više ljudi na stadionu nego što piše tamo glavno izvješće. Koja je poenta ići na utakmicu ako ti je žao dati 5KM klubu da obaviš građansku dužnost. To me je uvijek nerviralo, ne samo kod Veleža, nego u cijeloj ligi. Poenta je pomoći nekom klubu, a ne da se grebeš kada je marka kao tepsija pite.
Crveni_1922 je napisao/la:
NeretvanskaPastrmka je napisao/la:Crveni_1922 je napisao/la:
NeretvanskaPastrmka je napisao/la:
Gledaj Đanluke Paljuke što nam izbi jedno 10 bodova u ovoj polusezoni. Lika bi u hokeju lobovali da brani
Velež tada imao jaču klupu nego neko prvi tim.emil02in je napisao/la:Na današnji dan 1987. godine pred “ Rođenima “ poklekla velika Borussia Dortmund
Ljubav koju generacije navijača Veleža gaje prema klubu, nije obična… U njoj ima domoljublja, zanosa, gordosti, ima ponosa i prkosa, ali nema laži…I danas kada je sve sumornije i nepoštenije, ljubav prema poetama fudbalske lopte s Neretve je sveljudska. Rekoše, Velež je cijeli grad. Bez Veleža, njegovih zvijezda i legendi, Mostar bi bio čemergrad, oni su simbol njegove postojanosti i tradicije. Himna kluba je pjesma koja slavi život, pjesma kojoj se uvijek vraćamo kao nekoj vrsti sjaja bez prolaženja. Ta će pjesma sačuvati ime Veleža i njegovih perjanica koja su u historiji Mostarskog i bh. fudbala i uopšte sporta – uzor i nadahnuće. Spomenuti samo atomski Velež iz 70 – tih na čelu sa boemom Sulom Repcom, koji je titule gubio na gol razliku, došao do četvrtfinala KUPA UEFA i ispao u 90. minuti od kasnijeg finaliste Twentea. Pa sjetiti se unikatnog Mostarskog BMW-a (Bajević-Marić-Vladić), ili po mnogima najboljeg igrača svih vremena sa naših prostora Muhameda Mujića, koji je bio prvi kapiten reprezentacije Jugoslavije, a da nije iz klubova velike četvorke.
Cijela Juga je voljela “ Rođene “
Ipak za mnoge navijače “ Rođenih “ u srcu su ostale nezaboravne zlatne generacije iz 80 – tih. Osvojili su dva Kupa Jugoslavije, Omladinski Kup, Balkanski Kup, bili jesenji prvaci 1987. i na kraju vicešampioni, te dva puta trećeplasirani. Igrali Evropska takmičenja i izbacivali renomirane klubove, jednostavno klub je tih godina bio vrhunski organiziran uz rame klubova velike četvorke. Može se pouzdano provjeriti da su klinci tih godina dobijali ime u Veležovu čast. Za život cijeli dobijali ime kako samo može u Mostaru, a da ima neko posebno značenje – kultno ime “ Rođeni “. Kako su 70-te imale BMW-e, 80-te su imale udarni napadački trolist asova Tuce-Jurić-Kajtaz. Veležovi navijači nikad nisu prežalili što ova generacija nije postala prvak Jugoslavije, a titulu joj je oteta u Tuzli 1987. kada je nakon vodstva Veleža, sudija izmislio dva penala čime je Sloboda ostala u ligi. Ipak osvojili su Kup 1986. u Beogradu pobijedivši zagrebački Dinamo sa (3:1). Cijela Juga je voljela ovaj tim “ Rođenih “, jer su šarmirali svojom lepršavom igrom, pobijeđivali i ismijavali rivale samo na terenu, dok je za titule trebalo raditi i sa strane. I u evropskim takmičenjima su imali dosta epskih utakmica i podviga, gdje su u Kupu kupova dva puta stizali do osmine finala, a pamte se pobjede nad Levskim (4:3) i Vašašom(3:2). U KUPU UEFA se pamte trijumfi nad Sionom(5:0),Apoelom(5:2),Heartsom(2:1),Borussijom Dortmund (2:1)…Pobjeda nad slavnom Borussijom Dortmund se desila prije tačno 29. godina na današnji dan 4. novembra 1987. godine u nezaboravnoj tekmi u okviru drugog kola KUPA UEFA. Predhodno su isti protivnici igrali na čuvenom Westfalenu pred 50. 000 gledalaca, gdje je Borussija pobijedila (2:0).
Sa krila Kajtaz i Tuce lome Nijemce
Revanš su “Žuto-crni” dočekali u strahu od “ Rođenih “, jer su skauti Borussije posmatrali Velež pod Bijelim Brijegom u meču sa Crvenom zvezdom koja je doživjela katastrofu izgubivši (5:0). Po dva gola su dali Draženko Prskalo i Predrag Jurić, te jedan Semir Tuce. Za revanš sa Borussijom Veležovci su bili ubijeđeni da je prednost dostižna. Tih godina su za goste iz Njemačke igrali vrhunski majstori poput, Helmera (koji je poslije igrao i za Bayern), Dickela, Luscha, Milla, Simmesa, Kutoeskog…dok sastav “ Rođenih “ koji je rasturio Zvezdu su znale i ptice na grani. Petranović na golu, bekovi Hadžiabdić i Šišić, korektor Prskalo, stoperi Đurasović i Barbarić, krila Kajtaz i Tuce, veza Kalajdžić i Gudelj, te u špicu Jurić. Šta tek reći za klupu gdje su sjedili Kodro, Karabeg, Jedvaj, Repak… I krenulo je uraganskim napadima na gol De Beera pred punim Bijelim brijegom. Sa krila Kajtaz i Tuce lome Nijemce, milion šansi, Gudelj pogađa stativu, Tuce promašuje penal, desetak kornera. No, tek u drugom poluvremenu ulaskom mladog Kodre Mostarci su krunisali premoć za (1:0), ali do kraja je Mill izjednačio, a Jurić samo ovjerio pirovu pobjedu od (2:1). Na kraju meča crveni hor sa tribina Bijelog brijega je u engleskom stilu pozdravio svoje ljubimce za pruženi spektakl i pored ispadanja. Bila su to slavna vremena, čuvenog i romantičnog Veleža.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.