Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Tribalian
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la Tribalian » 29 sep 2016, 17:23

slika
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 29 sep 2016, 17:53

Bolji je lingvisticar nego geopoliticar.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 29 sep 2016, 18:02

rio_Ferdy88 je napisao/la:Bolji je lingvisticar nego geopoliticar.

Geopoliticar?

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 29 sep 2016, 18:51

Ekspert za gepolitiku, ne znam kako drugačije da ga nazovem :mrgreen:

A i koketiranje sa Dobrišom mu svakako ne ide u prilog.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

branimir85
Kontakt:

Post Postao/la branimir85 » 29 sep 2016, 19:07

zadnje što sam od Chomskog čitao je Promašene države-koju i posjedujem,tu se bavi geopolitikom,po meni jako zanimljiva knjiga :kafa:
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 29 sep 2016, 19:48

rio_Ferdy88 je napisao/la:Ekspert za gepolitiku, ne znam kako drugačije da ga nazovem :mrgreen:

A i koketiranje sa Dobrišom mu svakako ne ide u prilog.
Filozof-komentator. :mrgreen:

Brate na svetskom nivou briga nekog sto je on razmenio neka misljenja sa Cosicem . A uz to je i clan SANU tako da se ne moze reci da je koketiranje jer kao clan akademije nije mogao da ga izbegne i da je hteo.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 29 sep 2016, 19:52

Tribalian je napisao/la: Filozof-komentator. :mrgreen:
Ovaj spoj riječi u našoj skupini jezika ima jednostavniji oblik. Seronja. :kafa:
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 29 sep 2016, 19:56

Kawhi je napisao/la:
Ovaj spoj riječi u našoj skupini jezika ima jednostavniji oblik. Seronja. :kafa:
Iritiras me s tom kafom.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 29 sep 2016, 19:57

Tribalian je napisao/la:
Kawhi je napisao/la:
Iritiras me s tom kafom.
Više bi volio kavu? :mrgreen:
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 29 sep 2016, 20:00

Kawhi je napisao/la: Više bi volio kavu? :mrgreen:
Ne. Kafa mi je potpuno ok, ne bi mi smetalo ni da si rekao kava ili kahva, svejedno je. Radi se o iritirajucem smajliju tj. nije iritirajuci nego odvalis glupost i onda se samopotvrdjujes smajlijem sa kafom, besmisleno druze Kawhi.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 29 sep 2016, 20:21

Trib jesi citao ista od Zak Barzuna, obzirom da se i on bavi historijom, dobio sam preporuku za jednu njegovu knjigu, From dawn to decadence pa sad trazim to.

________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 02 okt 2016, 01:26

rio_Ferdy88 je napisao/la:slika

U potrazi za kvalitetnim EF-om nakon Rothfussa odluka je pala na Abercrombia, on je u ovoj trilogiji uspio spojiti uvrnuti humor s izrazitom dozom sarkazma (Glokta :tokralju: ), ubacio još uvrnutije likove (zapravo totalno shebane likove) i osmislio prostran, zanimljiv i prije svega uvjerljiv svijet. Dosta atipičan fantasy jer nema nekih velikih junaka, čarobnjaka u bijelom, a glavni motivi većini glavnih likova su vlastita korist, i to ih vodi kroz cijelu trilogiju kroz koju se razvijaju u dosta neočekivanim smjerovima, tako da se može reći da je upravo ta karakterizacija likova najveći adut serijala. Prva knjiga je malo poveći uvod i postavlja temelje za daljnji razvoj radnje, kao i formiranje družina, tako da je prepruka biti strpljiv kroz tu prvu knjigu, a nagrada je druga knjiga u kojoj sve sjeda na svoje mjesto i pravo putovanje počinje, tako da se ne ispušta iz ruku (bio to tablet ili klasično izdanje). Osim fine karakterizacije, same bitke kojih ima poprilično kroz cijelu trilogiju, odlično su i jasno opisane. Magija je tu prisutna, ali ne u nekoj velikoj mjeri, barem ne do samog kraja, stil mu je jednostavan, u malo riječi uspijeva opisati puno. Možda je nekako najbliži Martinu po toj karakterizaciji likova, iako se ne mogu porediti po obimu i dubini priče, dakle toj opširnosti po kojoj Martinu teško da ima ravnog, kao i po lijenosti jer Joe barem završi ono što otpočne, za razliku od debelog :kafa:
nek sam i ja procitao nesto prije tebe :mrgreen:

Nail for Real
Kontakt:

Post Postao/la Nail for Real » 09 okt 2016, 23:50

Znate li za kakav dobar detektivski roman u prvom licu? Ono, dugacki kaput, sesir, misteriozni lik koji pije sam fazoni :mrgreen: , treba mi to u zivotu :mrgreen: .
My thoughts wandered to Santiago Bernabeu, the Temple, a ground struck terror into opponents. Bruised & battered slaves at the king's banquet.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 11 okt 2016, 09:03

Nail for Real je napisao/la:Znate li za kakav dobar detektivski roman u prvom licu? Ono, dugacki kaput, sesir, misteriozni lik koji pije sam fazoni :mrgreen: , treba mi to u zivotu :mrgreen: .
Ne znam za POV, ali probaj sa Harry Bosch serijalom od Connellya, ili Philip Marlowe serijalom od Chandlera :)
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 11 okt 2016, 09:40

slika

Završih i Red Rising :tokralju:

Uživao sam stvarno, od prve do zadnje stranice, neki miks Endera i Hunger Games, priča o odrastanju i borbi protiv sistema, prilično angažirajuća jer je ispričana u POV stilu, iz perspektive glavnog junaka, koji iz običnog rudara postaje vođa i simbol jednog pokreta. Društveno uređenje koje je Brownu poslužilo kao inspiracija je u indijskom kastinskom sistemu, kombinovano sa mitologijom starih Rimljana, gdje su te kaste/klase ljudi podijeljene po bojama, zlatna na vrhu, crvena na dnu. Prva knjiga je najsličnija Hunger Gamesu, sa arenom koja je svojevrsni show gdje se ti najbolji od najboljih bore za pobjedu koja bi ih lansirala i poslužila kao odskočna stepenica za daljne napredovanje u vojnoj karijeri. U drugoj već počinje taj uspon Darrowa na društvenoj ljestvici, sa ogromnim cliffhangerom na kraju, dok u trećoj sve to prerasta u ogromnu svemirsku bitku unutar našeg sunčevog sistema, koja ide od jednog kraja ka drugom, bitku između starog i novog, dobra i zla...
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Nail for Real
Kontakt:

Post Postao/la Nail for Real » 11 okt 2016, 17:38

rio_Ferdy88 je napisao/la:
Nail for Real je napisao/la:Znate li za kakav dobar detektivski roman u prvom licu? Ono, dugacki kaput, sesir, misteriozni lik koji pije sam fazoni :mrgreen: , treba mi to u zivotu :mrgreen: .
Ne znam za POV, ali probaj sa Harry Bosch serijalom od Connellya, ili Philip Marlowe serijalom od Chandlera :)
Hvala :) !
My thoughts wandered to Santiago Bernabeu, the Temple, a ground struck terror into opponents. Bruised & battered slaves at the king's banquet.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 12 okt 2016, 12:38

America is the wealthiest nation on Earth, but its people are mainly poor, and poor Americans are urged to hate themselves. To quote the American humorist Kin Hubbard, 'It ain’t no disgrace to be poor, but it might as well be.' It is in fact a crime for an American to be poor, even though America is a nation of poor. Every other nation has folk traditions of men who were poor but extremely wise and virtuous, and therefore more estimable than anyone with power and gold. No such tales are told by the American poor. They mock themselves and glorify their betters. The meanest eating or drinking establishment, owned by a man who is himself poor, is very likely to have a sign on its wall asking this cruel question: 'if you’re so smart, why ain’t you rich?' There will also be an American flag no larger than a child’s hand – glued to a lollipop stick and flying from the cash register.

Americans, like human beings everywhere, believe many things that are obviously untrue. Their most destructive untruth is that it is very easy for any American to make money. They will not acknowledge how in fact hard money is to come by, and, therefore, those who have no money blame and blame and blame themselves. This inward blame has been a treasure for the rich and powerful, who have had to do less for their poor, publicly and privately, than any other ruling class since, say Napoleonic times. Many novelties have come from America. The most startling of these, a thing without precedent, is a mass of undignified poor. They do not love one another because they do not love themselves.
Kurte oplodi me :tokralju:
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

MElloo
Kontakt:

Re: RE: Re: Književnost

Post Postao/la MElloo » 12 okt 2016, 17:22

Jel opet Langdon?

Sent from my HTC Desire 620 using Tapatalk

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 12 okt 2016, 21:36

Yep.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: kraljttbvb i 81 gost.