Zakon o sportu
Zakon o sportu
Da admini ne shvate pogresno, tema ni u kojem slucaju nije vezana za ove izbore niti je fokus na politickim strankama ...
Glavni fokus je na 'Zakonu o sportu' u Bosni i Hercegovini!
Veoma malo spominjan a medju najvecim problemima u bh fudbalu.
Sta vi mislite o svemu? Sta ne valja? Sta bi se dalo uraditi?
Glavni fokus je na 'Zakonu o sportu' u Bosni i Hercegovini!
Veoma malo spominjan a medju najvecim problemima u bh fudbalu.
Sta vi mislite o svemu? Sta ne valja? Sta bi se dalo uraditi?
-
- Kontakt:
Re: Sport i politika
Privatizacija klubova, tj. iskorijeniti politiku iz klubova.
Gdje god je politika usla, tu se nije dobro zavrsilo. Nekad KK Sloboda Dita, sada slijedi FK Sloboda Tuzla.
Gdje god je politika usla, tu se nije dobro zavrsilo. Nekad KK Sloboda Dita, sada slijedi FK Sloboda Tuzla.
Re: Zakon o sportu
ako je fokus teme na zakonu o sportu, može.
Al onda i naziv teme treba da bude "Zakon o sportu", a ne politika...
inače, mislim da je to odlična tema o kojoj se piše i razmišlja daleko, daleko manje nego što treba. biće mi vrlo zanimljivo da se i sam uključim u diskusije. Obzirom da nije navijačka, valjda i ja mogu imati mišljenje
Al onda i naziv teme treba da bude "Zakon o sportu", a ne politika...
inače, mislim da je to odlična tema o kojoj se piše i razmišlja daleko, daleko manje nego što treba. biće mi vrlo zanimljivo da se i sam uključim u diskusije. Obzirom da nije navijačka, valjda i ja mogu imati mišljenje

Re: Sport i politika
Da ali zbog trenutnog zakona o sportu to je nemoguce.NAJGORA_BAGRA je napisao/la:Privatizacija klubova, tj. iskorijeniti politiku iz klubova.
FK Sarajevo je dosao najblize tome ali zbog tog zakona morali su statut nekako 'usaglasit' sa zakonom...
Mene najvise zanima zasto se na tom zakonu ne radi. Ne vidim koji je cilj i poenta mijesanja politike u sport.
Razumijem korist koju pojedinci vide naravno, al kakvu korist imaju u klubovima koji su na izdisaju...
dobijaju lovu od javnih preduzeća, opština, ministarstava isl. poneko i od privatnika koji zagovaraju određenu političku opciju... to baš i nije neka misterija i nije zanimljiva tema.
zakon o sportu je mnogo zanimljiviji. Način na koji se Sarajevo prilagodilo, način na koji je u Želji prilagođen statut tihoj privatizaciji, kako se u Tuzli radi kontra statuta, itd, itd... to je mnogo zanimljivija tema od miješanja politike u sport zbog jefinih preizbornih poena.
zakon o sportu je mnogo zanimljiviji. Način na koji se Sarajevo prilagodilo, način na koji je u Želji prilagođen statut tihoj privatizaciji, kako se u Tuzli radi kontra statuta, itd, itd... to je mnogo zanimljivija tema od miješanja politike u sport zbog jefinih preizbornih poena.
-
- Kontakt:
Zbog zakona, ovo je trenutno najbolji model.
Nazalost, zbog licnog interesa, zakona jos dugo nece biti. Samo kad se sjetim uzimanja viskija od 800 KM i nabijanje racuna od 20.000 KM u BH Telekomu na racun Slobode.
Nazalost, zbog licnog interesa, zakona jos dugo nece biti. Samo kad se sjetim uzimanja viskija od 800 KM i nabijanje racuna od 20.000 KM u BH Telekomu na racun Slobode.

TREBINJE - Budući da mjesecima novca za funkcionisanje najstarijeg sportskog kolektiva u Trebinju - FK Leotar - nema, Uprava je odlučila da proda klub. Iduća dva mjeseca građani će moći da kupe akcije Leotara u vrijednosti od hiljadu maraka. Ukupna vrijednost akcija je tri miliona. “U slučaju da se u prva dva mjeseca ne ostvari željeni broj uloga i potreban broj uloga, onda sljedeća četiri mjeseca broj uloga je neograničen. Znači neki pojedinac moći će da kupi sve preostale akcije kluba”, kazao je Milan Tomanović, generalni direktor FK Leotar.
Još nijedan klub u Republici Srpskoj nije privatizovan, a Trebinjci su model prepisali od Sarajlija. Najbolje bi, kažu, bilo kada bi klub kupio grad ili neko javno preduzeće. Ali, za sada zainteresovanih nema.
“Taj model upravljačkih prava je uradio fudbalski klub Sarajevo tako da je u Bosni i Hercegovini već viđen taj model privatizacije na mala vrata”, rekao je Milan Tomanović, generalni direktor FK Leotar.
Fudbalski klub Leotar je najstariji sportski kolektiv u Trebinju. Prošle godine proslavio je 90. rođendan.
Jedan dokaz da politiku treba iskorijenit jeste i NK Čelik Zenica,navijači traže po sistemu 1član-1glas ali dok mogu krasti dobro im je.Pa sad pokušavamo preko izbora do plana.
Odlična tema,politika da se odstrani kao što dotični gore reće.Samo mi nije jasno kako je to bilo u Slobodi,čim ode glavni čovijek,počelo sve niz brdo(nadam se da neće biti tako).
Odlična tema,politika da se odstrani kao što dotični gore reće.Samo mi nije jasno kako je to bilo u Slobodi,čim ode glavni čovijek,počelo sve niz brdo(nadam se da neće biti tako).
The name Čelik means "Steel" in Bosnian and it symbolizes the strength and power of the club and the city since Zenica is an industrial city well known in this part of Europe.
Jesu Police u vlasnistvu Leotara, ako nisu, onda Leotar ne vrijedi ni 3K a kamoli 3 miliona.NAJGORA_BAGRA je napisao/la:Zbog zakona, ovo je trenutno najbolji model.
Nazalost, zbog licnog interesa, zakona jos dugo nece biti. Samo kad se sjetim uzimanja viskija od 800 KM i nabijanje racuna od 20.000 KM u BH Telekomu na racun Slobode.![]()
![]()
Nullius in verba
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Ima li ikakvih naznaka da će se donijeti neki zakon o sportu makar na entitetskim nivoima ako se već na državnom nivou ne mogu i ne žele dogovoriti?
Gdje je zapelo ?
Gdje je zapelo ?
Eric Cantona : "You can change your wife, your politics, your religion, but never, never can you change your favourite football team."
-
- Kontakt:
Mene isto ovo zanima, svaka cast na otvaranju. Jedno pitanje, a isto je u sirokom znacaju zakona o sportu. Kako se igraci u nasij drzavi registruju? Ide li im neki odredjeni "radni staz" jer su ipak uposlenici nekog drustva ili ih "firmaši" zaposljavaju kod sebe pa im tako i pustaju plate. Vrlo malo znam o ovome, pa sam mozda i nesto glupo napisao, ne zamjerite, ali me zanima. Evo reci cemo ja citav zivot igram fudbal i na profesionalnom sam ugovoru. Kad zavrsim s ksrijerom, vodim li se da sam ista radio u zivotu ili se tretiram kao i onaj sto je dangubio citav zivot.
- NisamInSajder
- Kontakt:
Bilo je jednom na dnevnom redu nekog Parlamenta, mislim na Federalnom nivou, nisam siguran. Ali, povucen je sa glasanja jer zastupnici nisu dobili formu u više jezika, nego samo na Bosanskom. Od tada ništa.
A evo sad vidim bila je i neka rasprava na državnom nivou u martu.
A evo sad vidim bila je i neka rasprava na državnom nivou u martu.
Suti, samo suti
suti moj djecace plavi
suti moj djecace plavi
Koliko sam upucen RS je donio ovaj zakon o sportu prije par godina, eto i clanak Leotara, za Borac je bilo nekog govora o privatizaciji. Uglavnom u tom entitetu postoji zakonska mogucnost da se emituju dionice i klub "kupi".
Federacija treba donjeti zakon pa ko hoce neka ide tim putem. Nekako kad bolje razmislim, kako privatizovati klub koji je UG? Evo uzmimo za primjer Zeljeznicar, imovine 25M, dugorocna dugovanja 7, 8M. I da izadju na berzu i emituju dionice, gdje taj novac ide? Tipa pojave se dva arapa kupe dionica u vrijednosti 10M koje idu u klub hipoteticki i novac kojim su kupili klub i dalje njima na raspolaganju
U tom slucaju, uneses neki novac i dobijes klub besplatno
Jedini neki nacin prodaje je da novac koji se uplati ide za namjensku potrosnju, tipa saniranje dugovanja, infrastruktura, akademija. Opet u tom slucaju, ne kupujes nego ulozis namjenski novac a za uzvrat dobijes klub besplatno
Ima i primjera privatizacije tipa Hajduk, gdje sad navijaci otkupljuju dionice i zele da ga vrate ponovo u ruke navijaca, to jest da bude UG.
Federacija treba donjeti zakon pa ko hoce neka ide tim putem. Nekako kad bolje razmislim, kako privatizovati klub koji je UG? Evo uzmimo za primjer Zeljeznicar, imovine 25M, dugorocna dugovanja 7, 8M. I da izadju na berzu i emituju dionice, gdje taj novac ide? Tipa pojave se dva arapa kupe dionica u vrijednosti 10M koje idu u klub hipoteticki i novac kojim su kupili klub i dalje njima na raspolaganju

Jedini neki nacin prodaje je da novac koji se uplati ide za namjensku potrosnju, tipa saniranje dugovanja, infrastruktura, akademija. Opet u tom slucaju, ne kupujes nego ulozis namjenski novac a za uzvrat dobijes klub besplatno

Ima i primjera privatizacije tipa Hajduk, gdje sad navijaci otkupljuju dionice i zele da ga vrate ponovo u ruke navijaca, to jest da bude UG.
All football clubs in Bosnia & Herzegovina are registered as not-for-profit associations of citizens. However, in practice, only one club allows its members to democratically participate and vote in its General Assembly - NK Čelik Zenica.
-
- Kontakt:
Sto kaze Truhlo ako neko kupi klub, odnosno UG koji vrijedi npr 3 miliona, kome idu ta 3 miliona?
Znaci siva zona, tj. otvorena mogucnost pljacke i muljanjaNa 11. redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 22. jula 2020. godine donijet je novi zakon o sportu. Odlučeno je da će doneseni zakon stupiti na snagu prvog januara 2022. godine i time zamijeniti stari zakon o sportu, donijet 2002. godine. Ovaj period, od usvajanja do stupanja na snagu ostavljen je kako bi sportski kolektivi imali vremena da svoja pravna akta (Statut, pravilnike, itd.) usklade sa odredbama novog zakona. Međutim, uz časne i odgovorne izuzetke, veliki broj klubova u Bijeljini još nije ispunio ovu zakonsku obavezu.
Zakonom o sportu predviđena je mogućnost da se klubovi, u cilju popravljanja vlastite finansijske strukture mogu transformisati u privredna društva. Da bi to učinili, pored odluke skupštine kluba, mora postojati i saglasnost lokalne zajednice, s obzirom da velika većina klubova nema vlastitu, nego koristi gradsku sportsku infrastrukturu. Istina, zakonom o sportu nisu precizirani svi detalji procesa reorganizacije klubova ka privrednim društvima koja bi poslovala na tržišnim osnovama, pa se očekuje donošenje drugih pravnih akata koji će potpunije regulisatiovu oblast.

All football clubs in Bosnia & Herzegovina are registered as not-for-profit associations of citizens. However, in practice, only one club allows its members to democratically participate and vote in its General Assembly - NK Čelik Zenica.
- Doktorinho
- Kontakt:
Najbitniji faktor za bh. fudbal a najmanje spomenut, usput se samo spomene kad treba objasniti nemogućnost direktnog investiranja novca u klub. Najveća pravna prepreka u bh. fudbalu je nedostatak Zakona o sportu koji je oboren od strane vrhovnog rukovodstva HDZ-a (u Parlamentu FBiH).
Trenutno korisnika/ca: nedimmmm1337 i 14 gostiju.