Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la Unofficialpage » 27 sep 2016, 17:01

Nije IT Akademija loša, može se naučiti ali na faxu učiš 4 godine, ovdje jednu i to je jedina razlika. Pošto ja to završavam i znam kako ide, sve je detaljno objašnjeno, samo je problem što idemo brzo i malo zadataka ima. Pa tako da večinom sam moraš vježbat ali prof su dostupni uvijek i na sve odgovaraju.

Ma uvijek ima freelancer. Ko zna programirat ne može se vaditi nema posla, ako znaš imaš i posla i para. Za apsolutne početnike najbolja je stranica kao freelancer fiverr. Ova stranica nije vezana samo za programere već za sve branše koje su vezane za računar. Samo je problem što zarada nije velika. Po poslu 5$, to je osnovna cijena. Na ovoj stranici ti nudiš usluge, to jest gigove, ja ću uraditi to i to za 5$. Odlično za početnike da vježbaju i svoje ideje unovče. Svakako, da krajnja zarada ne mora biti 5$ jer imaju extra gigs gdje naplačuješ dodatne usluge po cijeni po kojoj hoćeš.

Druga dobra stranica za freelancer je upwork. Tu drugi vrše potražnju i ti se nudiš ako znaš nešto uraditi. Cijena zavisi. Ide od 25$ pa do nekoliko stotina dolara, po poslu. Ima i tu svega, ne samo programiranja.

Treća, i najbolja je toptal. Koliko sam ja uspio shvatit ovo je samo za programere ali vrhunske programere. Svako se ne može prijaviti ovdje, polažeš nekoliko testova, raznih testova, poznavanje engleskog je obalvezno jer i to polažeš preko skypea. I ako sve položiš možeš da se priključiš to jest oni ti dadnu odobrenje. I oni te spajaju sa velikim firmama, satnica ide i do 60$. Ili vrhunski programer ili top talent za programiranje.

Ovo su samo neke stranice a ima ih još dosta. Po meni naše, domaće, freelancer stranice izbjegavati, po čitanju iskustava drugih nisu dobre.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 27 sep 2016, 17:10

Unofficialpage je napisao/la:Nije IT Akademija loša, može se naučiti ali na faxu učiš 4 godine, ovdje jednu i to je jedina razlika. Pošto ja to završavam i znam kako ide, sve je detaljno objašnjeno, samo je problem što idemo brzo i malo zadataka ima. Pa tako da večinom sam moraš vježbat ali prof su dostupni uvijek i na sve odgovaraju.
Nije losa uopste, imam ja jarana koji je zavrsio ITacademiju i sada radi u jednoj firmi, plata mu je oko 900KM + topli obrok, samo sam naveo da ne moze biti plata inzenjeru sa ETF-a 800-900KM kada to imaju recimo vi koji zavrsite ITacademiju za godinu, jer ipak jbg vi ste kursadzije a ovamo su inzinjeri koji 3 ili 5 godina se skoluju za jednu stvar.. zbog toga je nama 1500KM neki minimum minimuma, 2 milje je neka mjera. u tom je razlika.

Ti samo udri dalje, Android aplikacije u Javi kad naucis, mozes posao vec polako poceti traziti, samo vjezbaj. :thumbup:
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 27 sep 2016, 17:18

bodi123 je napisao/la:
Unofficialpage je napisao/la:Nije IT Akademija loša, može se naučiti ali na faxu učiš 4 godine, ovdje jednu i to je jedina razlika. Pošto ja to završavam i znam kako ide, sve je detaljno objašnjeno, samo je problem što idemo brzo i malo zadataka ima. Pa tako da večinom sam moraš vježbat ali prof su dostupni uvijek i na sve odgovaraju.
Nije losa uopste, imam ja jarana koji je zavrsio ITacademiju i sada radi u jednoj firmi, plata mu je oko 900KM + topli obrok, samo sam naveo da ne moze biti plata inzenjeru sa ETF-a 800-900KM kada to imaju recimo vi koji zavrsite ITacademiju za godinu, jer ipak jbg vi ste kursadzije a ovamo su inzinjeri koji 3 ili 5 godina se skoluju za jednu stvar.. zbog toga je nama 1500KM neki minimum minimuma, 2 milje je neka mjera. u tom je razlika.

Ti samo udri dalje, Android aplikacije u Javi kad naucis, mozes posao vec polako poceti traziti, samo vjezbaj. :thumbup:
Ali nije ni baš esktra dobra, da se ne lažemo. Ima dosta propusta i dosta stvari mi se ne sviđa. Baš to, vas uče 3-5 godina a nas jednu i onda sami moramo. Srećom, ima dosta kurseva online i može se puno naučit.

Ma i ja sam mislio neki fax upisati, FIT ili ETF, ali mislim da ETF nema DL. FIT ima i neki momak koji je završio preko DLa FIT mi kaže d ani slučajno ne upisujem jer je preteško preko DLa učiti, dosta stvari ne naučiš.

Programer ne može biti bez posla ako zna raditi, definitvno. Trebao sam već dobiti posao u nekoj firmi, 1000KM plata ali ništa od toga. Nemam pojma šta je bilo s tom firmom, svi koji su radili više ne rade, dobili otkaz. :mrgreen:

Damir Dzumhur!!!!

coelho41
Kontakt:

Post Postao/la coelho41 » 27 sep 2016, 17:52

Neutral je napisao/la:Što da to ne uradim?

Želiš reći da na privatnim fakultetima nema sposobnih ljudi ili? Poznanica, najbolji đak u Osnovnoj, najbolji đak u srednjoj, upisala Ganićev završila ga, pa master tu, eno je šeta se po Londonu.

Nemoj molim te generalizirati stvari. Znam da zda kadar upisuje privatne fakultete, pa master u Brčkom i slične stvari, ali nije sve tako sivo kao što se čini. Svugdje privatni fakulteti jači od državnih, kod nas obrnuto. U Americi ideš na državni fakultet, ti si luzer, ali dobro, tamo svako ima fakultet :lol:

Pa Bakir je imao loše ocjene, gdje je sada :kafa:

I opet izvodiš neke čudne zaključke. Evo recimo ja sam u društvenim naukama, nikad mi nije išla matematika i neko vidi moju ocjenu iz matematike i odmah kaže šta će on, a vamo upisao fakultet sa društvenim smjerom, niđe veze. U srednjoj školi je išao sa mnom momak koji je imao sve dvice i trice, a matematiku je zakucavao. Eno ga asistent u Sarajevu na matematici :thumbup:

Ja ne mogu uspoređivati fakultete, državne i privatne u potpunosti jer ne znam koju literaturu koriste, ali stoji da većina završava koja nema pojma ili koja ima dobar posao da eto ima i papir.
Sve to tvoje stoji.
Ja sam isključivo pisao za Kallos jer ga je neko spomenuo, baš sam osjetljiv na taj univerzitet.
Naravno u daljnjem tekstu svome napisao sam da ne možeš već Kallos poredit sa fakultetom u Tuzli na skveru, a kamoli sa Ganićevim u Sarajevu.

Naravno, zbog kapitalizma, privatni fakulteti jesu budućnost, ali daleko smo od toga da upoređujemo Ameriku i BiH. Kod nas još ljudi privatne fakultete upisuju zato jer smatraju da će lakše do ocjene, pogotovo ovaj na koji sam kivan-tzv univerzitet Kallos, ali promijeniće se to makar iza naše smrti, a do tad moramo pretrpiti ovaj period da ljudi shvate da nisu privatni fakulteti da ponude diplomu, nego znanje, dok istrijebimo Travnik, Bijeljinu, Kallos i slične i sumnjive masterse na njima i još sumnjivije doktorate nećemo napredovati.

SiouxLukavac
Kontakt:

Post Postao/la SiouxLukavac » 27 sep 2016, 18:13

Je li vraćeno na staro na UNTZ ako si svp i obnoviš godinu, zatim očistiš i pređeš u naredu kao redovan? Izvinjavam se što prekidam diskusiju, zanima rođaka pa da se raspitam, kaže da su bile priče oko toga u zadnje vrijeme.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 27 sep 2016, 18:24

Joj jbt ja znam lika završio srednju medicinsku u Širokom za 3 tjedna , stari mu znao neku čiviju i ovaj mu samo potpisao da je odradio pripravnički 6 mjeseci, njemački je, ruku na srce, znao odranije i eno ga bode ljude po njemačkim bolnicama :rol: :rol: :rol: :rol:

Kontam se kad bi me u Erfurtu kakva nesreća snašla i moram njemu ići reko bi onima iz Hitne vozi me do Han Bile ako ikako može samo mojne njemu :rol:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 27 sep 2016, 18:26

Nemoj tako, to je neki genije. Hefta godina :mrgreen:

Damir Dzumhur!!!!

ChaosX
Kontakt:

Post Postao/la ChaosX » 27 sep 2016, 21:34

SiouxLukavac je napisao/la:Je li vraćeno na staro na UNTZ ako si svp i obnoviš godinu, zatim očistiš i pređeš u naredu kao redovan? Izvinjavam se što prekidam diskusiju, zanima rođaka pa da se raspitam, kaže da su bile priče oko toga u zadnje vrijeme.
Po novom zakonu ako obnavljas a bio si samofinansirajuci ostajes i 2.godinu.

Ali ako 2.godinu dadnes u roku onda prelaziš u redovne.

NKMramor
Kontakt:

Post Postao/la NKMramor » 27 sep 2016, 21:57

ChaosX je napisao/la:
SiouxLukavac je napisao/la:Je li vraćeno na staro na UNTZ ako si svp i obnoviš godinu, zatim očistiš i pređeš u naredu kao redovan? Izvinjavam se što prekidam diskusiju, zanima rođaka pa da se raspitam, kaže da su bile priče oko toga u zadnje vrijeme.
Po novom zakonu ako obnavljas a bio si samofinansirajuci ostajes i 2.godinu.

Ali ako 2.godinu dadnes u roku onda prelaziš u redovne.
Bgm na farmaciji ako pređeš iz prve u drugu sad' (a bio si samofinansirajući u prvoj i obnovio, pa dao uslov) plaćaš 100... :P Samo za one koji su upisali 2014/15 prvu godinu. :D :D

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 27 sep 2016, 22:42

coelho41 je napisao/la:
Neutral je napisao/la:Što da to ne uradim?

Želiš reći da na privatnim fakultetima nema sposobnih ljudi ili? Poznanica, najbolji đak u Osnovnoj, najbolji đak u srednjoj, upisala Ganićev završila ga, pa master tu, eno je šeta se po Londonu.

Nemoj molim te generalizirati stvari. Znam da zda kadar upisuje privatne fakultete, pa master u Brčkom i slične stvari, ali nije sve tako sivo kao što se čini. Svugdje privatni fakulteti jači od državnih, kod nas obrnuto. U Americi ideš na državni fakultet, ti si luzer, ali dobro, tamo svako ima fakultet :lol:

Pa Bakir je imao loše ocjene, gdje je sada :kafa:

I opet izvodiš neke čudne zaključke. Evo recimo ja sam u društvenim naukama, nikad mi nije išla matematika i neko vidi moju ocjenu iz matematike i odmah kaže šta će on, a vamo upisao fakultet sa društvenim smjerom, niđe veze. U srednjoj školi je išao sa mnom momak koji je imao sve dvice i trice, a matematiku je zakucavao. Eno ga asistent u Sarajevu na matematici :thumbup:

Ja ne mogu uspoređivati fakultete, državne i privatne u potpunosti jer ne znam koju literaturu koriste, ali stoji da većina završava koja nema pojma ili koja ima dobar posao da eto ima i papir.
Sve to tvoje stoji.
Ja sam isključivo pisao za Kallos jer ga je neko spomenuo, baš sam osjetljiv na taj univerzitet.
Naravno u daljnjem tekstu svome napisao sam da ne možeš već Kallos poredit sa fakultetom u Tuzli na skveru, a kamoli sa Ganićevim u Sarajevu.

Naravno, zbog kapitalizma, privatni fakulteti jesu budućnost, ali daleko smo od toga da upoređujemo Ameriku i BiH. Kod nas još ljudi privatne fakultete upisuju zato jer smatraju da će lakše do ocjene, pogotovo ovaj na koji sam kivan-tzv univerzitet Kallos, ali promijeniće se to makar iza naše smrti, a do tad moramo pretrpiti ovaj period da ljudi shvate da nisu privatni fakulteti da ponude diplomu, nego znanje, dok istrijebimo Travnik, Bijeljinu, Kallos i slične i sumnjive masterse na njima i još sumnjivije doktorate nećemo napredovati.
Sav će prljavi veš izaći na vidjelo čim postanemo kandidati za EU, a još kad uđemo nekad, eh :)

Sve će doći na svoje.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 27 sep 2016, 22:44

Marsal je napisao/la:Joj jbt ja znam lika završio srednju medicinsku u Širokom za 3 tjedna , stari mu znao neku čiviju i ovaj mu samo potpisao da je odradio pripravnički 6 mjeseci, njemački je, ruku na srce, znao odranije i eno ga bode ljude po njemačkim bolnicama :rol: :rol: :rol: :rol:

Kontam se kad bi me u Erfurtu kakva nesreća snašla i moram njemu ići reko bi onima iz Hitne vozi me do Han Bile ako ikako može samo mojne njemu :rol:
Njemački ti je to samo i bitan.

Njega ili medicinska sestra ili brat, nebitno, ti uporedno sa poslom radiš i školu kroz koju sve opet prolazis. Ne daju ti odmah iglu na bodeš, nisu Nijemci tako mahniti.

Dakle, super stvar da je tako brzo sredio sve ovdje jer bi izgubio šest mjeseci kod nas nekakva staža gdje ništa ne bi naučio.

Frendu mi rekli da je on dio najgore generacije koja je ikad bila na stažu, a maturirao sa dvicom (nisam znao da je i to moguće), eno ga uživa u Minhenu.

KpbKaka22
Kontakt:

Post Postao/la KpbKaka22 » 28 sep 2016, 00:00

Sluzbeno zadnja godina faxa ,obnavljanje godine radi jednog predmeta ,izmorio upravu faxa oko solventskog roka,milosti nije bilo ,tuga ,nikad gori osjecaj

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 28 sep 2016, 06:05

Obnovljena godina, opet :crazy: .

Sad agresivno ucenje Jave, ako bude klikera u glavi i para, cao fax. :mrgreen:

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 28 sep 2016, 10:34

bodi123 je napisao/la:Bas to, ako se ista u nasoj drzavi dobro placa, to su programeri sa elektrotehnike, fakat znam dosta raje i niko nema ispod 1500KM, a ima ih i sa 2500KM ciste plate, a opet kazem sa strane se moze jos zaraditi dosta dosta para, tako da to izadje na minimalno 2 milje mjesecno, a mnogi i na 3 naguraju.

800KM ne moze imati inzenjer elektrotehnike, to je nebuloza.
U mojoj novoj firmi ing. el. teh minimalno 1600, magistar matematike programer 3000 osnovna plata
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

hifans
Kontakt:

Post Postao/la hifans » 28 sep 2016, 10:48

Neutral je napisao/la:
Marsal je napisao/la:Joj jbt ja znam lika završio srednju medicinsku u Širokom za 3 tjedna
Njemački ti je to samo i bitan.

Njega ili medicinska sestra ili brat, nebitno, ti uporedno sa poslom radiš i školu kroz koju sve opet prolazis. Ne daju ti odmah iglu na bodeš, nisu Nijemci tako mahniti.

Dakle, super stvar da je tako brzo sredio sve ovdje jer bi izgubio šest mjeseci kod nas nekakva staža gdje ništa ne bi naučio.

Frendu mi rekli da je on dio najgore generacije koja je ikad bila na stažu, a maturirao sa dvicom (nisam znao da je i to moguće), eno ga uživa u Minhenu.
Da, samo njemački kolege, kad procitam da placu od 1500 KM dozivljavate kao bogovsku, ne znam gdje ide ova drzava.

Odkad su ukinute radne dozvole za nas sa hrv putovnicom, pa samo 10 ljudi iz moje ulice je otislo. Recimo, moj stric/amidza(kako ocete) je otiso gore 2013.(cim je hrv usla u EU) , napustio pos'o u banci 1300km placa. Eno ga sad u Bonnu radi u brzoj posti(UPS), poceo sa 2700 brutto ,sad ima 3200, to je oko 2 milje oera na ruke jer je u najgoroj poreznoj klasi, 45 sati tjedno, ne radi subote, petkom u 1 kuci. Svaki mjesec uspara bar 800 eurona, sad uzeo ovu novu c klasu w205, 35 milja eura u kesu, a sve to sa sugavim poslom koji se kod nas placa 700maraka, za duplo vise sati mjesecno. Nedavno sam bio kod njega, cimer mu iz novog travnika, ko monter liftova dize 2400 eurona na ruke, imat ce penziju 1500 eura. A za maschinebauere(po naski inzinjere mašinstva) u baden-württembergu se pogadjaju za cifre od kojih se nama obicnim smrtnicima dize kosa na glavi. Primjera radi, jedan moj dalji rodjak koji je doduse rodjen i odrastao u svabistanu radi kao pogonski inzinjer u mercedesu(tvornica se nalazi u böbblingenu), i ima 65k brutto eura godisnje, prosle godine su na kraju dobili bonus od 9 milja eura za uspjesnu godinu, ja sam mislio da me podjebaje, proceprkam bezveze po internetu, kad ono stvarno jebote. Zivot je kurwa :twisted:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 28 sep 2016, 11:01

Samo Njemačka, ljudi koji kažu Njemačka nije ista nisu dalje otišli od Jablanice.

Frend bez budućnosti ovdje, preslušao četiri godine fakse, nije očistio prvu godinu, uživa sada u Minhenu, kupuje outfite po 30-40 eura na Doti koju i ne igra jer može. Ovdje bez posla, ne bi ga nikad našao, tamo radi za 2500KM, a za 3-4mjeseca se to diže na preko 3000KM. Faliti će mu još malo i onda će dobiti stalno boravište i može dati otkaz i raditi nešto drugo, s tim da je rekao da ima najbolji posao koji može zamisliti. Išao sam mu na posao, nisam vidio čovjeka da više uživa na poslu kao on.

Nadam se da ćemo u roku 10 godina ući u EU. Bauštela 12-15 eura satnica (najniža satnica 8.5 eura) :D, ovdje radiš za 1.25 eura satnicu kod privatnika na građevini ili bereš voće za satnicu 1.5 eura.

Ko kaže za cijene drugačije, taj laže. Jedino stanovi i kuće su skuplje, ali većina Nijemaca ih nema, tako da je to svejedno. Iznajmiš nešto i uživaš.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 28 sep 2016, 11:02

Jedina razlika je u stanarini.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 28 sep 2016, 11:47

I to je gledajuću zaradu malo.

Kod nas 250-400KM stanarina, zavisno od stana, a prosječna plata 837KM.

Vamo stanarina od 200-300 eura (osrednji gradovi), do 600 eura (veći gradovi i to s više soba), a plata mnogo veća.

Kako god, ulazimo prije ili kasnije u EU :D Hvala majci Rusiji na svojoj politici sa kojim nas guraju naprijed.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 28 sep 2016, 12:03

Ma evo najbanalniji primjer:
Drug otišao u Kamp Limford (valjda se ovako zove taj gradić) kod daidže u posjetu jedno desetak dana jer mu je bilo usput takoreć. Dajdža mu sredi da 7 dana u tom njegovom kvartu/oblasti raznose novine svako jutro po 3 sata. Dakle 7 dana po 3 sata je 21 radni sat i dobio lik 200 eura. Taj isti drug radio je ovdje mjesec dana u firmi preko 250 sati mjesečno (67 sedmično :shock: ) za platu od 500...

Također rodica koja je 91' otišla baš ljetos bila i nagovara me da dođem kako znam i umijem, svojim riječima kaže da se u Njemačkoj nikada bolje nije živjelo. Nikada, kaže čisto sumnjam da život može bit bolji od ovoga. I dođe 7 dana u Zenicu da posjeti mater i bježi iz ovog primitivizma. Mada ja tim ljudima ne zamjerim ni na čemu materijalnom, ni na stanovima ni na Mercedesima nego im zamjerim što imaju priliku živjeti u zemlji gdje si rahat, gdje si socijalno siguran, zdravstveno siguran, gdje se ne spominje rat svake izbore, gdje nema Bakira, Dodika, referenduma i trećeg entiteta. Gdje policija i Tužilaštvo rade svoj posao, gdje se sve zna šta i kako. Mnogi bi od nas pristali i na manje u svojoj državi ali da smo tretirani kao ljudi a ne ovce u torovima što i jesmo.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 28 sep 2016, 12:43

Taj drugi dio je najbitniji, socijalno siguran, zdravstveno i penzija je normalna. Nema priče o politici, ratu, a nikad se ne priča o drugim ljudima ili šta ona radi, šta ovaj radi.

Policija prejaka, nema za cvaju da se sredi, ne gledaju da li je neko lokalni kabadahija, nego rade svoj posao kako treba.

Ovdje je sve neprofesionalno, dođeš na benzinsku, pitaš radnika koja je razlika između dva dizela i bleji u tebe. Pola ljudi ne zna raditi svoj posao koji su dobili preko štele.

500KM plata, kao tamo što zaradiš za tri dana i onda neko kaže ne bi ja iz Bosne nema šanse, hahaha.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.