Tuzlanski Chat
Moderatori/ce: TaRgEt_,Aerials
Re: Tuzlanski Chat
Problem je sto je Bato ponosan na djeda, nije problem u djelima djeda.
Nullius in verba
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Jbg djed mu je bio jedan od boljih vojskovodja u Bosnjackom narodu, covjek je imao odlicnu karijeru. Izabrao je pogresnu stranu..Heller je napisao/la:Problem je sto je Bato ponosan na djeda, nije problem u djelima djeda.
Mogao je samo reci prelazim u partizane i oni ga ne bi streljali kao sto je to uradilo 90% ljudi.
Nije mogo reć, streljali su ga prije toga, zbog nekog sranja koje su njegovi napravili.
-Hadžiefendić je bio u grupi tzv. muslimanskih autonomista koji su se obratili Hitleru za pomoć i primanje u svoje redove. Imali su oni neki pokolj ko Živnica il Lukavca zato su i bili streljani ne mogu se sjetiti detalja. Kad su očistili četnike oko Tuzle držali su liniju i zajedno udarali po Partizanima.
-Hadžiefendić je bio u grupi tzv. muslimanskih autonomista koji su se obratili Hitleru za pomoć i primanje u svoje redove. Imali su oni neki pokolj ko Živnica il Lukavca zato su i bili streljani ne mogu se sjetiti detalja. Kad su očistili četnike oko Tuzle držali su liniju i zajedno udarali po Partizanima.
Nullius in verba
- tuzlak1987
- Kontakt:
Prilikom napada srpskih ustanika s Ozrena na većinski muslimansko mjesto Puračić, početkom studenog 1941. godine, domobrane Hadžiefendićeve III. bojne zahvatila je panika i počeli su se u neredu povlačiti. Hadžiefendić je s pištoljem u ruci djelomično zaveo stegu i vratio domobrane na položaje, ali je uvidio da su daleko veći otpor pružili naoružani domaći ljudi. Hadžiefendić je shvatio da domobrani - a bili su to uglavnom vojni obveznici iz Slavonije (dok su u isto vrijeme domobrani iz Bosne služili po Slavoniji) - nisu imali motivacije da se bore tako daleko od svojih kuća, u tuđem i nepoznatom kraju. Posljedica toga je bila činjenica da oružane snage NDH nisu bile u stanju pružiti učinkovitu zaštitu muslimanskim naseljima izloženim strahovitim četničkim napadajima i pokoljima. Stoga je bojnik Hadžiefendić odlučio osnovati jednu samozaštitnu vojnu formaciju organiziranu na teritorijalnom principu.
Hadžiefendić je 7. prosinca posjetio ministra domobranstva Slavka Kvaternika, izloživši mu svoje prijedloge. Kvaternik se složio s tom idejom, te se Hadžiefendić vratio u Tuzlu i 20. prosinca pozvao općinske načelnike, predstavnike vojnih vlasti i druge ugledne ljude na sastanak na kojem je dogovoren ustroj formacije pod nazivom Dobrovoljački odjel narodnog ustanka bojnika Hadžiefendića. Formacija je ustrojena dva dana kasnije i isprva se sastojala iz nekoliko satnija raspoređenih po selima istočno od Tuzle i oko Živinica, koja su tada neposredno bila ugrožena četničkim napadima. Nepuna četiri mjeseca kasnije, Dobrovoljački odjel je preimenovan u Zdrug dobrovoljačke legije Hadžiefendića, da bi u svibnju taj zdrug konačno bio preustrojen u Domobransku dobrovoljačku pukovniju ili Domdo pukovniju. Pukovnija se sastojala od stožera u Tuzli, te šest bojni raspoređenih po gradovima i mjestima sjeveroistočne Bosne (Tuzli, Gračanici, Brčkom, Bijeljini, Zvorniku i Puračiću). U narodu je najčešće nazivana "legijom", dok su je partizani i četnici nazivali "muslimanskom legijom".
Koliko je njegov djed spasio muslimanskih porodica od klanja koja su se desavala po sjeveroistocnoj Bosni? Cetnici su u Tuzli bili citav rat u Crnom Blatu u stabu. Mozda je bas i vasu familiju zastitio i sprijecio da vam se zatre trag.
Prvi motiv mu je bio da stiti muslimane od cetnika.
Tih legija i milicija nije bilo u Istocnoj Hercegovini i Podrinju pa vidimo sada koliko tu ima muslimana.
Hadžiefendić je 7. prosinca posjetio ministra domobranstva Slavka Kvaternika, izloživši mu svoje prijedloge. Kvaternik se složio s tom idejom, te se Hadžiefendić vratio u Tuzlu i 20. prosinca pozvao općinske načelnike, predstavnike vojnih vlasti i druge ugledne ljude na sastanak na kojem je dogovoren ustroj formacije pod nazivom Dobrovoljački odjel narodnog ustanka bojnika Hadžiefendića. Formacija je ustrojena dva dana kasnije i isprva se sastojala iz nekoliko satnija raspoređenih po selima istočno od Tuzle i oko Živinica, koja su tada neposredno bila ugrožena četničkim napadima. Nepuna četiri mjeseca kasnije, Dobrovoljački odjel je preimenovan u Zdrug dobrovoljačke legije Hadžiefendića, da bi u svibnju taj zdrug konačno bio preustrojen u Domobransku dobrovoljačku pukovniju ili Domdo pukovniju. Pukovnija se sastojala od stožera u Tuzli, te šest bojni raspoređenih po gradovima i mjestima sjeveroistočne Bosne (Tuzli, Gračanici, Brčkom, Bijeljini, Zvorniku i Puračiću). U narodu je najčešće nazivana "legijom", dok su je partizani i četnici nazivali "muslimanskom legijom".
Koliko je njegov djed spasio muslimanskih porodica od klanja koja su se desavala po sjeveroistocnoj Bosni? Cetnici su u Tuzli bili citav rat u Crnom Blatu u stabu. Mozda je bas i vasu familiju zastitio i sprijecio da vam se zatre trag.
Prvi motiv mu je bio da stiti muslimane od cetnika.
Tih legija i milicija nije bilo u Istocnoj Hercegovini i Podrinju pa vidimo sada koliko tu ima muslimana.
- FrantoBauzek
tuzlak1987 je napisao/la:
Svaka porodica i familija je imala i antifasista i fasista. Moj djed je bio antifasista ali je cim je napunio 18 godina odveden u domobrane isto tako pa pobjedao. Njegov najstariji brat je poginuo u Bleiburgu.
To je bio slucaj u svakoj familiji u Tuzli jer su ljudi bili neupuceni, obmamljeni i nisu bili skolovani.
Ako je glavni adut SDPa prozivanje necijeg djeda za dogadjaje od prije 80 godina onda su bas jadni.
Kakva je to nasa kultura grada? Da izigravamo neke komunjare 26 godina od pada komunizma svuda u svijetu osim u Sj Koreji i Kubi. Na tu kartu je podlo igrati i dijeli nas od naseg Bosanskog i Bosnjackog naroda. Stvara nevidljive zidove izmedju Bosne i Tuzle i cini nas zatvorenim gradom.
Jedno je imati takvog djeda, a drugo je biti ponosan i isticati to kao nesto cime se dicis

Kultura naseg grada i ekspanzija njegova je krenula doseljavanjem raznih naroda iz svih dijelova tadasnje monarhije. U naselju Kreka je tada zivjelo 27 razlicitih nacija. A dolazili su mahom zbog odredjene ekspertize koju su donosili u nas grad, a koja je bila potrebna za jacanje Tuzle kao industrijskog grada. Nakon napustanja Osmanskog carstva, koje je tada bilo u velikoj stagnaciji, domace stanovnistvo nije bilo dovoljno vjesto u novim poslovima.
U tom doseljavanju, upravo se puno tih nacija izmijesalo sa lokalnim stanovnistvom, danasnjim bosanskim Srbima, Hrvatima i Bosnjacima i napravilo jednu posebnu kulturu kozmopolitizma i jednog izuzetnog lokalpatriotizma.
Kako su se mijenjali periodi, sve se vise zastupala teza bez podjele po nacionalnim osnovama, jos od Husinske bune preko 2.svj. rata pa do zadnjeg rata. Samim tim i doslo do povecanja tzv. mjesovitih brakova. U toj kulturnoj basti je stvorena jedna istinski interkulturalna sredina, koja je postala sinonim za bosansku, onakvu Bosnu kakva bi trebala da bude.
Ne kaze se dzaba, da je Tuzla Bosna u malom. U Tuzli se nalazi trenutno posljednje cvoriste vise naroda i jedina nada za Bosnom kao jedinstvenom drzavom.
Udaljavanje od naseg bosnjackog naroda i identiteta se dogadja, samo za to sto mi kao grad nismo pristali kao ni 90-ih na takvu vrstu podjele. U slucaju da se povinimo interesima bosnjackih ideologa iz Sarajeva, to je takodjer i zavrsetak podjele nase drzave. A nas bosnjacki identitet mora i moze biti samo kozmopolitski, a okvir u kojem zelimo da zivimo samo bosansko-hercegovacki

Da li mi zelimo da izdamo sebe?
League Cup winners
Yugoslavia - ★
Yugoslavia - ★
Postoji knjiga s dokazima gdje je Hadžiefendić trgovo s četnicima i koordiniso akcije protiv Partizana, kad nađem koja je otiću do NUBT neće mi bit mrsko i kopirat i skenirat.
Nullius in verba
- TzBulevar87
- Kontakt:
.
Zadnja izmjena: TzBulevar87, dana/u 22 sep 2016, 15:51, ukupno mijenjano 1 put.
075
- tuzlak1987
- Kontakt:
Sta ba da izdam sebe. Ja hocu hljeba i investicija, od ideologije se ne zivi.
Za nas je trenutno Sarajevo New York City i to sve zbog nase zatucanosti i nekih ideala. Dok tjeramo investitore iz Tuzle dicimo se nekim stvarima koje su proslost i ne zivimo u stvarnosti.
Ja bih volio da vlada ljevica ali ljevica nije sposobna. Ja necu gledati samo da mi vlada ljevica ako ona meni u zivotu nece nista dati. Hocu u sportu vrhunski FK i KK. Hocu Tusanj po Evropskim standardima sa 30 hiljada sjedecih mjesta. Ako ce to neko napraviti dajem mu sansu, necu davati nekome sansu samo zato jer je on ljevica. I to neka lazna ljevica koja je uhljebila stranacke kolege kao Secera na Tusnju.
Tebi to ocito nije bitno oko uhljeba. Bitno da je crveno pa kako god. Meni nije tako, ja hocu da napredujemo.
Za nas je trenutno Sarajevo New York City i to sve zbog nase zatucanosti i nekih ideala. Dok tjeramo investitore iz Tuzle dicimo se nekim stvarima koje su proslost i ne zivimo u stvarnosti.
Ja bih volio da vlada ljevica ali ljevica nije sposobna. Ja necu gledati samo da mi vlada ljevica ako ona meni u zivotu nece nista dati. Hocu u sportu vrhunski FK i KK. Hocu Tusanj po Evropskim standardima sa 30 hiljada sjedecih mjesta. Ako ce to neko napraviti dajem mu sansu, necu davati nekome sansu samo zato jer je on ljevica. I to neka lazna ljevica koja je uhljebila stranacke kolege kao Secera na Tusnju.
Tebi to ocito nije bitno oko uhljeba. Bitno da je crveno pa kako god. Meni nije tako, ja hocu da napredujemo.
Šta tačno miliš da će zeleno donijet? TK su uništili.
Nullius in verba
- tuzlak1987
- Kontakt:
Pa kada su partizani rekli da muslimani ne smiju imati vojsku i samim tim njega predstavili kao svog neprijatelja. Rekli mi jedini trebamo braniti taj narod, a dok oni dodju pola muslimana poklano.Heller je napisao/la:Postoji knjiga s dokazima gdje je Hadžiefendić trgovo s četnicima i koordiniso akcije protiv Partizana, kad nađem koja je otiću do NUBT neće mi bit mrsko i kopirat i skenirat.
Tako da je se on fakticki zbog borbe za muslimanski narod morao boriti i sa partizanima jer su imali stav ako udjemo u Tuzlu sve vas streljamo. A ako se ne budete branili nas nema nidje neka vas cetnici kolju.
Nije to bio stav Partizana nikad, stav Partizana je bio da im se mogu priružit, a oni nisu htjeli, nego su se htjeli boriti sa svastikom na ruci. Imaš negdje o drugom oktobru, svi koji su se do ulaska partizana u štab pridružili pridružili. Kasnije ratatatatata
Nullius in verba
- FrantoBauzek
Hocu i ja da napredujemo. Ali de mi reci, po cemo je Sarajevo za nas Las Vegas? Jel treba ovako nas grad da izgleda?tuzlak1987 je napisao/la:Sta ba da izdam sebe. Ja hocu hljeba i investicija, od ideologije se ne zivi.
League Cup winners
Yugoslavia - ★
Yugoslavia - ★
- tuzlak1987
- Kontakt:
Mislim da ce nestati animozitet BIH prema Tuzli. Sada imamo utisak da smetamo svima, a to je zbog stranke ne zbog nas. Oni mogu unistiti stranku koja im ne odgovara i onda vise nece imati problema sa nama.Heller je napisao/la:Šta tačno miliš da će zeleno donijet? TK su uništili.
Ako pocnemo stvarati kvalitetne mlade ljude iz Tuzle u SDA i SBB biti cemo prihvaceni i moci cemo progurati nekog svog kao Hadziefendic u vrhove tih partija. Oni nam mogu konacno donositi investicije.
Koga mi to imamo u vrhu SDP u BIH? Kusljugica kojeg boli ona stvar. Dok vladaju Nerko i Zlatko Tuzla koja im je najvece uporiste u BIH nije mogla imati svog predsjednika.
Moremo dovest i crnce da nas jebu za pare.
Nullius in verba
- tuzlak1987
- Kontakt:
Ja sam protiv dolaska da zive ovdje masovno. Ali protiv prave investicije nikada.. Meni je ovaj njihov jezik isto kao i jevrejski.FrantoBauzek je napisao/la:Hocu i ja da napredujemo. Ali de mi reci, po cemo je Sarajevo za nas Las Vegas? Jel treba ovako nas grad da izgleda?tuzlak1987 je napisao/la:Sta ba da izdam sebe. Ja hocu hljeba i investicija, od ideologije se ne zivi.
I koje investitore smo mi tjerali osim mozda Arapa? Esad Durakovic, poznati arabista i clan raznih arapskih akademija nauke i umjetnosti otvoreno prica protiv takvih investicija i sigurno nije bez razloga.
A jevreje smo vec imali u Tuzli do 1941. Imali su svoje radnje sa ovim slovima, imali su sinagogu.
- FrantoBauzek
Znaci da se povinimo? Na Tuzli su uvijek i cetnici i ustase i SDA lomili zube. I ti bi sad, da se pridruzimo vecini, jer tesko je biti normalan u jednoj zemlji gdje su fasisti na vlasti. Parola: Ako ih ne mozes pobjediti, pridruzi im se.tuzlak1987 je napisao/la:Mislim da ce nestati animozitet BIH prema Tuzli. Sada imamo utisak da smetamo svima, a to je zbog stranke ne zbog nas. Oni mogu unistiti stranku koja im ne odgovara i onda vise nece imati problema sa nama.Heller je napisao/la:Šta tačno miliš da će zeleno donijet? TK su uništili.
Ako pocnemo stvarati kvalitetne mlade ljude iz Tuzle u SDA i SBB biti cemo prihvaceni i moci cemo progurati nekog svog kao Hadziefendic u vrhove tih partija. Oni nam mogu konacno donositi investicije.
Koga mi to imamo u vrhu SDP u BIH? Kusljugica kojeg boli ona stvar. Dok vladaju Nerko i Zlatko Tuzla koja im je najvece uporiste u BIH nije mogla imati svog predsjednika.
Izvini druze, ali si me potpuno razocarao. Imao sam potpuno drugacije i pozitivno misljenje o tebi, prije ove izborne kampanje

Razumijem ipak, da je tesko ostati normalan kada nas bombarduju mediji, ovi, oni sa svih strana. Ja se nadam da ces promjeniti misljenje

League Cup winners
Yugoslavia - ★
Yugoslavia - ★
I onda će kuće biti od čokolade, a prozori od marmelade.tuzlak1987 je napisao/la:Mislim da ce nestati animozitet BIH prema Tuzli. Sada imamo utisak da smetamo svima, a to je zbog stranke ne zbog nas. Oni mogu unistiti stranku koja im ne odgovara i onda vise nece imati problema sa nama.

Vrlo plitko i naivno razmišljanje, bez uvrede.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Kako cete znati ako nikada nismo probali?
Postoji i kod mene strah od svega sto se tice desnice. Moze se desiti kontra efekt pa da nas poklope maksimalno. Ja sam rekao ne moraju biti uopste oni. Treba biti neko drugi bar, da se nesto desi i da dodje druga stranka koja ce da pocne sa svojim idejama i koja ce malo ovo sve da osvjezi.
Ja ne znam jel vama jasno da su i u nasem gradu Hrvati vecinski HDZ, a da Srba vise gotovo i nema. Jel se moramo drzati SDP kao pijan plota? Mozda je to najbolje i za njih da 4 godine nemaju kontrolu i da se malo posloze i preispitaju svoje odluke u zadnjih 10 godina. Jer ove gluposti koje oni rade su smijesne vise i prakticno su postali nas crveni SDA. I opet ce imati vise glasova od DF.
Postoji i kod mene strah od svega sto se tice desnice. Moze se desiti kontra efekt pa da nas poklope maksimalno. Ja sam rekao ne moraju biti uopste oni. Treba biti neko drugi bar, da se nesto desi i da dodje druga stranka koja ce da pocne sa svojim idejama i koja ce malo ovo sve da osvjezi.
Ja ne znam jel vama jasno da su i u nasem gradu Hrvati vecinski HDZ, a da Srba vise gotovo i nema. Jel se moramo drzati SDP kao pijan plota? Mozda je to najbolje i za njih da 4 godine nemaju kontrolu i da se malo posloze i preispitaju svoje odluke u zadnjih 10 godina. Jer ove gluposti koje oni rade su smijesne vise i prakticno su postali nas crveni SDA. I opet ce imati vise glasova od DF.
Gdje su ba Hrvati vecinski HDZ, negdje pola pola u najboljem slučaju. Kod Jarana Baba drži Isusa i Tita na zidu jednog do drugog. 

Nullius in verba
- tuzlak1987
- Kontakt:
To carsijaneri ali su Hrvati u TZ vecinski u mjesnim zajednicama van gradske zone ..Heller je napisao/la:Gdje su ba Hrvati vecinski HDZ, negdje pola pola u najboljem slučaju. Kod Jarana Baba drži Isusa i Tita na zidu jednog do drugog.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.