Studiranje
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Studiranje
Sta za vas predstavlja ucenje napamet ?
Vječno pitanje haha 
Za većinu je to kad prebrzo zaboraviš već naučeno gradivo
Sent using Tapatalk

Za većinu je to kad prebrzo zaboraviš već naučeno gradivo
Sent using Tapatalk
- Slatinash_7
- Kontakt:
Za mene je to kad ne znas sam objasniti dijagram ili kad ne znas uporediti dvije stvari koje si naucio vec to ucis kao posebnu lekciju..Ucenjem napamet smatram i kad naucis osnovu necega a ne znas to nadograditi,npr imas neki sistem sastavljen od odredjenih dijelova i ne znas zamjenit jedan dio drugim i to objasniti,nacrtati,prikazati dijagramom ili kako je vec opisan osnovni sistem..Naravno da se odredjene stvari moraju nauciti onakvima kakve jesu i to ne treba shvatati kao ucenje napamet,ako uopste to i postoji ili ne postoji 

Slatina Bog i batina
Fukare Slatina i Modra blatina
Fukare Slatina i Modra blatina
- Donnie Darko
- Kontakt:
danas znaš sutra ne znaš
sasvim jednostavno
sasvim jednostavno
Sposoban si neki sadrzaj reprodukovat al ne razumijes ni rijec jer se pri ucenju nisi ni trudio da shvatas i povezujes.KpbKaka22 je napisao/la:Sta za vas predstavlja ucenje napamet ?
Shvati to kao kad ucis pjesmicu imas tekst moras zapamtit prepricat i to je to, ista stvar se javlja kod ucenja napamet bilo kog drugog sadrzaja. Patis se da zapamtis a kratko ostaje u glavi.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
slatinash extra napisano majkemi ,bas si opiso vecinu studenata.Evo skolujem se vec 15 godina ,a i dan danas neznam jel ucim napamet ili nisam ,vecina ljudi ,profesora kaze nemoj uciti napamet,uci s razumjevanjem ,u ove tri godine studiranja ,msm za sebe da vise stvari naucim napamet jer u ovoliko godine skolovanja kad sam god piso svojim rjecima ,to je ispala bruka teska i sramota.Studiram ekonomiju i svake godine ucimo sta je dionica i milijun njenih podjela ,ja znam sada a bgm i za 10 50 godina,znat cu samo da je to vrijedonosni papir..zadnji ispit koji sam polago u sestom mjesecu ,bankarsko poslovanje..taj ispit sam ucio jedno pola mjeseca i dobio sam 4 ..a evo sad da me neko pita funkciju banke ja samo znam iz opceg zivota a to je davanje kredita,a dns dok sam ucio mi je palo ovo da napisem na forumu .bila je rjec o nekim funkcijama financijskih trzista i sad ide tamo definicija..kad imamo razvijene financijske trzista pomaze nam u ulaganje velikih investicijskih projekata sada ja znam u glavi.znaci kad imas jako trziste mozes ulagati u stadione npr..ali opet ono vecer prije ispita,naucim direktno onu definiciju zarez ,tocka kako je u knjizi jer mi je napamet ucenje vise pomoglo nego s razumijevanjem,kako kaze slatinash oces da zamjenis tu rjec kako tebi odgovara .i sada kako se blizi kraj fakulteta kazem nekad svojim roditeljima,ocu li ja znat nekad kad bude poso u banci ili poduzecima nesto o tome sto sam ja bubacio napamet .to sam pitanje sebi postavio milijun puta i oni mi odgovore sve ti je praksa u zivotu,kazu kad neko zavrsi medicinu,on i nezna drzat inekciju,sve dok se u bolnici ne izpraksa ,tako je u nas jedna cura ,snimala sebe kako uci i stavila na instagram neznam gdje vec ,i opis stavila velikim slovima nemojte ucit napamet..nego s razumijevanjem i sada ona tamo vrti rukama i ono kao hoce ona da pokaze sta je to s razumijevanjem ,a vidi se da zenska ono zamuckiva ne moze se sjetit rjeci klasicno ucenje napamet .znaci ima problem isti ko i ja..znaci treba naucit s razumijevanjem,a kako to mogu napravit.neznam..pokuso sam ko i vecina..procitat cetri pet puta pa sta zapamtis ne ide..
Bolje ti je shvatiti jedan koncept, pojam i znati šta on predstavlja u stvarnom svijetu nego deset knjiga napamet. A da bi se izvukao svojim riječima moraš dobro poznavati koncepte i imati dobar vokabular što je također bitno.
Budimo realni, u nas je skolstvo i inace obrazovanje smece. I dalje se uci napamet, profesor ti dadne knjigu ili knjige i bubaj, nema tu licnog intepretiranja jer tako ne pise u knjizi.
100 studenata na odsjeku i svi isto uce. Na kraju se ocjena bazira na tome ko je vise napamet naucio. Nema tu kvalitetnih radova, aktivnog ucesca u predavanju i slicnih stvari nego samo bubanje.
Koliko ste puta recimo u nekom filmu vidjeli da profesor kaze procitajte 1-12 "kapitel", pricat cemo sljedeci put o tome. Kod nas je frontalni oblik predavanja gdje profesor vodi monolog a student masta o Lidiji Bacic.
I kazu ne valja nam drzava. Kako ce valjati pun biro fakultativno obrazovanih koji su i dalje nepismeni.
100 studenata na odsjeku i svi isto uce. Na kraju se ocjena bazira na tome ko je vise napamet naucio. Nema tu kvalitetnih radova, aktivnog ucesca u predavanju i slicnih stvari nego samo bubanje.
Koliko ste puta recimo u nekom filmu vidjeli da profesor kaze procitajte 1-12 "kapitel", pricat cemo sljedeci put o tome. Kod nas je frontalni oblik predavanja gdje profesor vodi monolog a student masta o Lidiji Bacic.
I kazu ne valja nam drzava. Kako ce valjati pun biro fakultativno obrazovanih koji su i dalje nepismeni.
To je vec uopsten problem obrazovanja, kaze nemoj ucit napamet a trazi da mu reprodukujes sadrzaj iz knjige onako kako je napisan. Naravno neke stvari ne mozes mijenjat evo za primjer anatomija, dio tijela je taj i taj i on tako funkcionise i ti moras rec tako kako pise nema drugacije. Ono sto oni ustvari pokusavaju rec s tim nemoj ucit napamet jeste da to sto trebas "procitat" i razumijes a ne samo ponavljat rijeci na glas dok ne udju u glavu. Opet ima tih stvari kao sto rekoh kao anatomija gdje ti nemas sta razmisljat tako je kako je i to se mora znat napamet.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
Ma fazon je da npr. onu jednu stranicu a4 ispricas i objasnis, sklopis u jednu cjelinu, bez da ides istim redoslijedom i drzis se bukvalno istih rijeci. Tacnije, da razumijes o cemu se prica. Mozes je ti objasniti u 5 recenica, jer je obicno vecina toga bespotrebno, moze se pojednostaviti i predstaviti na drugaciji nacin. Dosta toga, ma kako ti naucio, se zaboravi. Dolaze novije stvari u mozak, te stare se potiskuju, da bi na kraju ostala ona puka osnova. Na kraju dok radis, udjes u fazon i znas ono sto ti treba, vecina stvari sa fakulteta se zaboravi.
Kod nas na medicini, kao sto rece @Stevie, dosta tih predmeta ima i moras naucit kako pise i nema druge. U mnogome, nikakva inteligencija i vragovi ti ne pomazu ako neces sjest i ucit 10+ sati dnevno (nekada). Zato ja imam djelimicnih problema, navikao ispite neke (za koje treba min. 10 dana) spremiti za 3 dana i polozim. Dodju onda predmeti gdje nema teorije da se takvo nesto postigne, meni problem sjesti 10 sati, ali dzaba kad ne moze drugacije. I onda vidim ljude kojima sam nekada morao crtati da objasnim neke stvari, poloze, a ja ne. Ali oni uce, ne tih 10, nego i 15 sati.
Kod nas na medicini, kao sto rece @Stevie, dosta tih predmeta ima i moras naucit kako pise i nema druge. U mnogome, nikakva inteligencija i vragovi ti ne pomazu ako neces sjest i ucit 10+ sati dnevno (nekada). Zato ja imam djelimicnih problema, navikao ispite neke (za koje treba min. 10 dana) spremiti za 3 dana i polozim. Dodju onda predmeti gdje nema teorije da se takvo nesto postigne, meni problem sjesti 10 sati, ali dzaba kad ne moze drugacije. I onda vidim ljude kojima sam nekada morao crtati da objasnim neke stvari, poloze, a ja ne. Ali oni uce, ne tih 10, nego i 15 sati.
skolstvo nula.. i to sto profesori kazu nemoj ucit napamet kazu samo kad neko ne zna lekciju nikako a rijetko kad se desi da kad ucenik isprica lekciju od a do z to kaze i postavi mu npr neko podpitanje da vidi jel shvatio.ja zavrsio ekonomsku cetvorkom znaci prosjek neki kao i vecina a blage veze nemam ni u teoriji o ekonomiji(sem par pojmova) a o praksi i racunovodstvu da i ne govorim. znam popunit uplatnicu
Ja cu biti sijed, ja cu biti star al' voljet cu i tad Zeljeznicar.
Gdje ides na med i koja si godina?Federer17 je napisao/la:Ma fazon je da npr. onu jednu stranicu a4 ispricas i objasnis, sklopis u jednu cjelinu, bez da ides istim redoslijedom i drzis se bukvalno istih rijeci. Tacnije, da razumijes o cemu se prica. Mozes je ti objasniti u 5 recenica, jer je obicno vecina toga bespotrebno, moze se pojednostaviti i predstaviti na drugaciji nacin. Dosta toga, ma kako ti naucio, se zaboravi. Dolaze novije stvari u mozak, te stare se potiskuju, da bi na kraju ostala ona puka osnova. Na kraju dok radis, udjes u fazon i znas ono sto ti treba, vecina stvari sa fakulteta se zaboravi.
Kod nas postoje svega dva tri predmeta ja mislim na faksu gdje možeš napamet učit.Federer17 je napisao/la:Ma fazon je da npr. onu jednu stranicu a4 ispricas i objasnis, sklopis u jednu cjelinu, bez da ides istim redoslijedom i drzis se bukvalno istih rijeci. Tacnije, da razumijes o cemu se prica. Mozes je ti objasniti u 5 recenica, jer je obicno vecina toga bespotrebno, moze se pojednostaviti i predstaviti na drugaciji nacin. Dosta toga, ma kako ti naucio, se zaboravi. Dolaze novije stvari u mozak, te stare se potiskuju, da bi na kraju ostala ona puka osnova. Na kraju dok radis, udjes u fazon i znas ono sto ti treba, vecina stvari sa fakulteta se zaboravi.
Nacrtna sjedi ivježbaj do iznemoglosti prvu parcijalu, drugu si već ****.
Optika ako si sposoban da upamtiš oko 500 slika mikroskopskih preparata bujrum.
Petrografija nema šanse, moraš vezat jedno s drugim.
Mineralogija i kristalografija, moraš naučit principe napamet, i to je to nema napamet učit forme i te gluposti.
Paleontologija se djelomično može napamet učit.
Geologija I i II ako možeš upamtiti mape napamet, doduše moraš legendu znat.
Nullius in verba
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Hitno raja. Planiram ići u Zenicu na MF. Šta je na prijemnom, opće mašinstvo, primjeri prijemnih od prošlihgodina bi mi super došli.
Kako bi ste vi upamtili sljedeći niz: Skandijj, Ytrij, Uran, Olovo, Cirkonij, Titanij, Tantal, Niobij 

Nullius in verba
- Patrice_Evra_3
- Kontakt:
Napravi sebi neku riječ (ili dvije) od prvih slova tih elemenata, ako ne mora ovim redoslijedom baš. npr. UNYT COSTHeller je napisao/la:Kako bi ste vi upamtili sljedeći niz: Skandijj, Ytrij, Uran, Olovo, Cirkonij, Titanij, Tantal, Niobij
Ako mora, onda SYU OCTTN ili tako nešto, šta ti ljepše zvuči.

Sve je relativno u odnosu na vrijeme i mjesto.
SS.ba liga | Jedinstvo Manchester
SS.ba liga | Jedinstvo Manchester
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Skandal Ye U Olovu, Cirkusant Tito Tantalov Nije 

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Fail broj 13, bukvalno mi je dosta više, ne može se ovo psihički podnijet... 

Zadnja izmjena: NKMramor, dana/u 30 avg 2016, 16:22, ukupno mijenjano 1 put.
Tek od ove godine je prijemni na MF.Posto je prvom roku primljeno 48,a skoro svake godine je upisivano blizu 200 racunaj da ce svi biti primljeni na sad ovom roku,i to imam informacij uda ce bukvalno sve pustiti ko god dodje.Nema posla za osoblje dovoljno ako bude malo studenata.breskva je napisao/la:Hitno raja. Planiram ići u Zenicu na MF. Šta je na prijemnom, opće mašinstvo, primjeri prijemnih od prošlihgodina bi mi super došli.
Na Politehnickom fakultet,odsjek Građevina ovi se vrte zadaci od kako postoji:
http://www.ptf.unze.ba/download/Kvalifi ... zadaci.pdf
Vjerovatno je slicno i na MF posto je to skoro pa isto sve.Uglavnom budu lagani zadaci ali dzaba kada neko nije ni jednacinu s jednom nepoznatom naucio kako treba.Sretno!
Na drugoj godini farmacije (UNTZ) stavili studentima šest ispita za dan.