Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

DANTES
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la DANTES » 22 jul 2016, 11:33

MElloo je napisao/la:Jel se razlikuje broj stranica knjige u pdfu i na papiru ? :mrgreen:
Da, često
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

PiazzaGrande

Post Postao/la PiazzaGrande » 27 jul 2016, 13:52

DANTES je napisao/la:@rio ne baš ali u pravi si toliko je toga. pročitaj od simonsa Olimp i Ilion. ekstra knjige.
takođe ne znam jesi li čitao Prostranstva od Korija? to je ona serija što se sada snima...
takođe ti preporučujem trilogiju Uspon Crvenog skoro je izašla treća, zadnja knjiga.
i naravno serijal Rama od Klarka
Pozdrav @DANTES...Malo sam pročačkao po postovima na ovoj temi, vidim da si ljubitelj SF...

Pročitao sam prve dvije knjige iz serijala Prostranstva, Buđenje nemani i Kalibanov rat u izdanju Lagune, još razmišljam o kupovini trećega i četvrtoga nastavka...Buđenje nemani me blago oduševilo dok Kalibanov rat i nije baš, pa ne znam što očekivati u trećem i četvrtom nastavku, vrijedi li nastaviti čitati serijal ili se okrenuti nečemu drugom...Molim za mišljenje ako nije problem?
Govorim zbog toga jer sam prošle godine, negdje u ovo vrijeme, pročitao Digitalni ugljenik Richarda Morgana koji me je oduševio i brže-bolje sam otrčao po Slomljene anđele, nastavak avantura Takešija Kovača, koje me je neugodno iznenadilo, žali Bože vremena koje sam izgubio čitajući to djelo...

Pozz još jednom...

Ako ima još ljubitelja SF-a koji čitaju ovo preporučam Djevojku na navijanje Paula Bacigalupia, odličan bio-punk roman...
lažni hrvati, lažni mostarci, vastaše, uzepeovci, hdz prćija, kabirijevci, mitomani, falsifikatori, fašisti....
Volim te bola'!

Puma
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Puma » 27 jul 2016, 21:07

Gdje mogu u Sarajevu naci trilogiju Gospodara prstenova novo ili polovno?
Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 27 jul 2016, 22:59

PiazzaGrande je napisao/la:
DANTES je napisao/la:@rio ne baš ali u pravi si toliko je toga. pročitaj od simonsa Olimp i Ilion. ekstra knjige.
takođe ne znam jesi li čitao Prostranstva od Korija? to je ona serija što se sada snima...
takođe ti preporučujem trilogiju Uspon Crvenog skoro je izašla treća, zadnja knjiga.
i naravno serijal Rama od Klarka
Pozdrav @DANTES...Malo sam pročačkao po postovima na ovoj temi, vidim da si ljubitelj SF...

Pročitao sam prve dvije knjige iz serijala Prostranstva, Buđenje nemani i Kalibanov rat u izdanju Lagune, još razmišljam o kupovini trećega i četvrtoga nastavka...Buđenje nemani me blago oduševilo dok Kalibanov rat i nije baš, pa ne znam što očekivati u trećem i četvrtom nastavku, vrijedi li nastaviti čitati serijal ili se okrenuti nečemu drugom...Molim za mišljenje ako nije problem?
Govorim zbog toga jer sam prošle godine, negdje u ovo vrijeme, pročitao Digitalni ugljenik Richarda Morgana koji me je oduševio i brže-bolje sam otrčao po Slomljene anđele, nastavak avantura Takešija Kovača, koje me je neugodno iznenadilo, žali Bože vremena koje sam izgubio čitajući to djelo...

Pozz još jednom...

Ako ima još ljubitelja SF-a koji čitaju ovo preporučam Djevojku na navijanje Paula Bacigalupia, odličan bio-punk roman...
pa zavisi. treći dio kreće malo usporeno a onda se ubrzava. otkrivaju se neke stvari o tvorcima protomolekula, i kuda kapija vodi. četvrti dio nisam još pročitao.
ne znam ako ti se nije dopalo u prve dvije knjige onda teško da će dalje.
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 03 avg 2016, 13:44

Da li ima neko neku kolekciju knjiga koju bi prodao, dao ili šta već?
Ultras Željezničar i jedanaest ratnika, oduvijek je najbolja taktika!

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 03 avg 2016, 15:44

shzna je napisao/la:Da li ima neko neku kolekciju knjiga koju bi prodao, dao ili šta već?
prije bih ti dao bubreg.. :mrgreen:

ali imam dosta e books pa ako te nešto zanima reci
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 03 avg 2016, 16:04

shzna je napisao/la:Da li ima neko neku kolekciju knjiga koju bi prodao, dao ili šta već?
Prodajem ja, ali mogu ti tek za dvije sedmice reći sve detaljno kada budem išao kući.

Uglavnom su knjige 99% nove, samo jednom pročitao i to je to. Daću ti sve u pola cijene.

Imam kolekciju Dan Brown-a, Suzane Collins (Hunger games) i još mnogobrojnih romana.

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 03 avg 2016, 16:41

DANTES je napisao/la:
prije bih ti dao bubreg.. :mrgreen:

ali imam dosta e books pa ako te nešto zanima reci
Ma pravim kućnu biblioteku, pa sam planirao izdvojiti određenu svotu novca na knjige. A što se tiče pdf formata, nije mi to to, ipak knjiga ima specifičan miris.

@Neutral

Pošalji pp kad stigneš kući, ako Bog da zdravlja i života, pa ćemo se dogovoriti.
Ultras Željezničar i jedanaest ratnika, oduvijek je najbolja taktika!

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 03 avg 2016, 16:52

@shzna pa imam ja i epub format :mrgreen:
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Pelo
Kontakt:

Post Postao/la Pelo » 04 avg 2016, 12:10

slika

Sent from my HTC One using Tapatalk
x

terrorist
Kontakt:

Post Postao/la terrorist » 06 avg 2016, 01:31

http://prntscr.com/c263dp

zna li neko koja je ovo knjiga i gdje uzeti kod nas?

High

Post Postao/la High » 06 avg 2016, 01:39

terrorist je napisao/la:http://prntscr.com/c263dp

zna li neko koja je ovo knjiga i gdje uzeti kod nas?
http://www.knjiga.ba/medjznun-i-lejla-k3332.html

Pošalji im e-mail i pitaj ih imaju li je.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 06 avg 2016, 01:46

Imate Algoritam Stanek iz Hrvatske. Imaju sve moguće knjige. Pošalji mejl, reći će ti dok dođe iz Hrvatske pa će ti poslati. Ja sam tako uzeo knjigu od Rumija, 40-tak KM. Knjige su skupe, ali sve kvalitetno štivo, nema smećarskih stvari. Imaju svoje radnje po BiH, ali ja sam to onlajn riješio, dadni adresu, dođu ti pred kućom. Ako je preko 40KM, besplatna poštarina.

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 06 avg 2016, 03:06

Treba čitati samo šund.

Sufizam je zabranjen u BiH.
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

High

Post Postao/la High » 06 avg 2016, 09:54

Bosniacum Lilium je napisao/la:Treba čitati samo šund.

Sufizam je zabranjen u BiH.
:kafa:
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 06 avg 2016, 13:04

Treba ćitati samo istoriju, tj. wikipediju.

PiazzaGrande

Post Postao/la PiazzaGrande » 12 avg 2016, 16:57

slika

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Purity Pip Tyler živi kao skvoterica u Oaklandu, opterećena je studentskim kreditom, a jedina joj je obitelj majka. Odrasla gotovo u izolaciji, ne zna majčin pravi identitet ni tko joj je otac i boji se da nikad neće imati normalan život.

Druženje s anarhistima iz Njemačke odvodi Pip u Južnu Ameriku gdje počinje raditi kao pripravnica u Sunčanom projektu, hakerskoj skupini sličnoj WikiLeaksu. Pip se nada da će tamo otkriti tajnu svoga podrijetla. Na čelu grupacije karizmatični je Andreas Wolf, koji je mladost proveo u Istočnoj Njemačkoj i proslavio se u vrijeme pada Berlinskoga zida. Premda mnogo stariji od nje, Wolf pokazuje naklonost prema Pip i između njih se razvija poseban i intenzivan odnos.

Ova se priča grana u prošlost i sadašnjost, u sedam povezanih dijelova knjige koji su ispripovijedani kroz prizme različitih likova. Pri tom Franzen stvara svijet originalnih i nezaboravnih likova – novinari, leakeri, ljubavnici i supružnici, loši pisci, karijeristi, tragičari.

Gotovo svaki lik u romanu traži "čistoću" u nekom obliku, a propitivanje istine i laži, čistog i zagađenog događa se na mnogim razinama njihove egzistencije i međusobnih odnosa.

"Purity" je zamršen, ali vještinom autora kontroliran roman o velikim temama (život u komunizmu i pad Istočnog bloka, ogoljavanje privatnosti u eri interneta, korupcijske afere u visokoj politici, toksičnost kulture opsjednute slavom). No ipak, u samom srcu romana pulsiraju puno intimniji problemi i teme: propali brakovi, slomljena prijateljstva, mučna djetinjstva, seksualne fantazije i perverzije, trenuci kad se suočavamo s vlastitim demonima, ludilom i kaosom. Svi likovi u romanu nose neku svoju tajnu, sram i krivnju, a sâm Franzen "Purity" je nazvao knjigom o našim modricama i povredama.

Ovim romanom Franzen je još jedanput pokazao da je izuzetan pripovjedač koji proniče u bolne točke današnjice i naše egzistencije, snažno, duhovito i s profinjenom dozom ironije.

(Moderna vremena info)

Autor je, također, i romana "Korekcije" te "Sloboda" ( al' ne ona iz Tuzle )... odlični romani...
lažni hrvati, lažni mostarci, vastaše, uzepeovci, hdz prćija, kabirijevci, mitomani, falsifikatori, fašisti....
Volim te bola'!

PiazzaGrande

Post Postao/la PiazzaGrande » 20 avg 2016, 14:15

Opet ja sa novim romanom...ustvari, riječ je o tri novele meksičkog pisca Yuria Herrere koje su skupljene u jednu knjigu pod nazivom "Balade o teškim vremenima"... :thumbup:

Izdavač: FRAKTURA
Cijena:149,10 KN ( u BiH se može nabaviti u knjižarama Algoritam-Stanek po cijeni od 40,90 KM )

slika

"Balade o teškim vremenima" donose romanesknu trilogiju jednog od najzanimljivijih suvremenih latinoameričkih autora, ali one su ponajprije pozivnica na neusporedivu književnu fiestu, karta za Meksiko u kakav niste putovali.

Tri svijeta sklapaju se u jedan, a tri lika stupaju na čelu Herrerine halucinantne procesije: Vuk je trubadur na dvoru narkobosa, Milena djevojka koju putovanje vodi u srce mita, a Otkupitelj čovjek čije riječi mogu zaliječiti sve osim smrti.

Iza njih troje niže se sve ostalo: pustinje, rijeke i gradovi; granice se prelaze i putuje se duboko, tamo gdje nasilje susreće poeziju, a bogovi se pretkolumbovske Amerike na ulicama, u kantinama i kuplerajima miješaju s božanstvima ove današnje – s narkodilerima, otmičarima, krijumčarima i carinicima.

"Balade o teškim vremenima" stvarnost suvremenog Meksika otkrivaju u istoj mjeri kao i prirodu ljudskoga bića i njegovih snova.

( moderna vremena info )

http://www.mvinfo.hr/clanak/yuri-herrer ... -vremenima
Volim te bola'!

BernardBarnjak
Kontakt:

Post Postao/la BernardBarnjak » 25 avg 2016, 08:57

slika
Bernard Barnjak, igrac Sarajeva koji je presao u Hajduk kasnih 80-tih, a u FK Sarajevu bio pravo popularan, ljubimac navijaca.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 31 avg 2016, 17:55

Knjige će vremenom izumrijeti, nešto kao i novine. Za novine imamo portale na internetu, a umjesto gdje sa koricama imaćemo ih u pdf-u ili drugim formatima koje ćemo moći čitati pomoću smartphone-a, tableta, laptopa, pc-a. Meni je pomalo kriva što sam dao tako veliki novac za svoju biblioteku, sada uzimam samo stručnu literaturu, a romane, trilogije prodajem.

Uzmeš Kindle e-reader, kao da čitaš novine, 150KM, baterija mjesec dana i uživaš, sve ti je dostupno, plus u nas nema zakon oko skidana besplatno knjiga i svega sa scribd-a, tako da možeš maksimalno uživati.

Ja baš razmišljam između tableta i e-readera, problem kod ovoga drugoga je prostor memorije koji je 8gb mislim što je malo za ogromnu biblioteku koju želim imati i pročitati u cijelosti za što će trebati mnogo vremena.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: MElloo i 29 gostiju.