Slatinash_7 je napisao/la:Matematika i fizika jesu glavni na masintsvu ali ne onakvi kakvim ih ti poznajes,jednacine,nesto malo izvoda i to,tu ti se vise sve svodi na integrale,povrsine preko integrala,izvodi po nekoj promjenjivoj,sto ja npr nisam ni u gimnaziji iz izbornog nesto puno radio,vise je to bilo izvod od x po x,eventualno jos nesto da se ubaci,ovdje se radi da ti opises citav sistem preko temperature i vremena koji su najcesce promjenjivi..fizika je u domenu objasnjavanja sta se desava u tim postrojenjima,kako se dobije snaga na turbini preko pare ili brzine vode i tako te stvari..nije to ono m*g/A i hajd deri sad..to ja sve govorim za energetsko masinstvo koje je mozda i najslicnije gimnazijskom poimanju fizike i matematike..na proizvodnom se radi nesto sto ljudi van strucnih skola nisu nikad ni vidjeli,konstruisanje dijelova,alata za pravljenje dijelova,spojevi i tako to..mehatronika je vise kao automatizacija,skroz malo zadataka,puno rada na racunaru,al samostalno ga moras nauciti,to je po meni ono sto je velika mana...I naravno prve dvije godine su svima iste,osnove nekih stvari koji znaju biti preteske,pogotovo masinski elementi za one koji su dosli iz ovih obicnih skola i crtanje naravno..
Ma znam, nisam ni rekao da poznajem, vec onako govorim da bih se mozda i mogao snaci s obzirom da mi fizika pogotovo nikada nije predstavljala neki problem, uzivao sam radeci zadatke iz svake oblasti. I na medicini sam je kod prof. Stahov/Kunosic polozio na prvom roku, a vise od 2 dana nijedan dio ispita nisam spremao. Daleko od toga da je bas bezazlena, koliko ljudi anatomiju polozi, a fizika ih koci po 2-3 godine.
Predavala mi je jednu godinu i prof. Almedina (mislim da se tako zove), asistent je na fizici na masinstvu, koliko je meni poznato. Imao sam 5 bez ikakvih problema, gotovo da zadatka nikada uradio nisam do tog kontrolnog ili pismene. Za te stvari je najbitnije da ih volis, pa je covjeku nekako lakse podnijetu tu kompleksnost samog predmeta i neprospavane noci, kako bi se ispit polozio. Upravo to sto ti nabroja, tesko da bih ja posebno volio, zato sam se i odlucio za nesto sasvim drugo (sto stvarno volim i zelim da budem aBd, otkako znam za sebe), ali ne znaci da mi mozda ne bi islo uz veliko zalaganje i trud. Puno vise to volim od bilo koje drustvene nauke, na primjer.
@Aerials, mora da matematiku studiras?