Naravno da jesu, vecina domacih igraca u toj ligi radi neke druge poslove, to sto dovode strane profesionalce ne cini klub profesionalnim.Galion je napisao/la:Kao prvo to nisu nikakvi slastičari i automehaničari, pa igra za njih Vito Plut koji ima 60+ nastupa za Maribor u 1. SNL, Brazilac Emerson koji je igrao za Viitorul u 1. rumunjskoj ligi, još nekoliko igrača sa iskustvom 1. SNL, 1. HNL, Superliga Srbije,.. ništa lošiji tip igrača kakve mi dovodimo. Trener im je Dražen Besek iz Varaždina.Bobadilla je napisao/la:mi nekako uspijemo ispasti od slasticara, automehanicara jer ovi ljudi sa malte i ostalih ne zive iskljucivo od fudbala kao nasi i oni su poluprofesionalci ali dzaba.
Drugo njihova liga se sastoji i od profesionalnih i od poluprofesionalnih klubova, dok se naša sastoji isključivo od profesionalnih, ali samo na papiru.
Profesionalcem se smatra onaj ko živi od nečega a poluprofesionalac onaj koji mora uz to raditi i dodatni posao. Pitam ja tebe mogu li svi igrači u našoj ligi živjeti isključivo od nogometa a i ako mogu misliš li stvarno da igrači Birkirkare trebaju dodatne poslove uz nogometnu plaću?
Liga Malte je po jačini između naše premijer lige i federalne, a to što smo mi ispali od njih samo pokazuje da nam je mjesto u ligi za ostanak dogodne ako se ne pojačamo.
Nije nikakva sramota što smo ispali od njih, jednostavno smo bez Kožulja, Pehara i Ajayija za kurca i ako se ne pojačamo crno nam se piše.
I evo vam popis liga u UEFA-i čiji klubovi nisu isključivo profesionalni.
Poluprofesionalne su: latvijska, estonska, luksemburška, sjevernoirska, velška, malteška i liga farskih otoka.
Amaterske su: gibraltarska, andorina i liga San Marina.
Naša liga je niža profesionalna, što je tik iznad poluprofesionalne.
Slicna je situacija i u nekim materskim ligama u Evropi kao npr.Island gdje je liga amaterska ali igra i nekoliko stranih profesionalaca tu ligu.