meni ovo smanjenje cijena (kroz kupovinu godisnja + clanska), govori da tim potezom uprava zeli doci do veceg iznosa novca u kracem vremenskom roku. logican potez, obzirom na radove koji se trenutno vrse na i oko stadiona i za sto su potrebni znacajniji iznosi novca. ko god je u prilici da ostvari kupovinu clanske + godisnje i ima namjeru redovno ici na utakmice, to ce sigurno i uraditi, jer su ustede znacajne, cime ce se u klub, za kratak vremenski period sliti znacajna kolicina novca.AnelZ je napisao/la:Pa sada, jeftinije jesu osim zapada i malo mi je krivo zbog togaevo idemo od pretpostavke da ce ti godisnja ulaznica omoguciti 16-21 domacih utakmica (16 Liga, 0-5 kup) dok je prosle godine to bilo 18 utakmica (15 liga, 3 kup). Gledam iskljucivo cijenu za clanove + prosjek cijene ulaznice po utakmici sa godisnjom kartom za ovu sezonu je radjena za pretpostavci od 20 domacih utakmica:
Sezona 2015/16:
- Jug: 2,5 KM po utakmici (5 KM redovna cijena ulaznice) Usteda: 50%
- Sjever: 4,17 KM po utakmici (8 KM redovna cijena ulaznice) Usteda: 48%
- Zapad (samo natkriveni dio): 11,11 KM po utakmici (20 KM redovna cijena ulaznice) Usteda: 45%
- Penzioneri (jug): 1,67 KM po utakmici. Usteda: 62,5%
Sezona 2016/17:
- Jug: 1,75 KM po utakmici (5 KM redovna cijena ulaznice) Usteda: 65% (56,25%-66,66%)
- Sjever: 3 KM po utakmici (10 KM redovna cijena ulaznice) Usteda: 70% (62,5%-71,5%)
- Zapad A: 12,5 KM po utakmici (20 KM redovna cijena ulaznice) Usteda: 37,5% (21,875%- 40,5%)
- VIP galerija: 15 KM po utakmici (25 KM redovna cijena ulaznice) Usteda: 40% (25%-42,85%)
- Penzioneri (sjever): 1,5 KM po utakmici (10 KM redovna cijena ulaznice) Usteda: 85% (81,25%-85,71%)
Znaci za sve tribine je usteda veca nego prosle sezone nego za zapad. Mogu da shvatim potez uprave iako smatram da bi bilo bolje da je usteda i za zapad barem 50% (tj. cijena 200 KM odnosno 250 KM za VIP galeriju). Ali generalno su cijene za pozeljeti i nevjerovatno niske. Kupis ulaznicu za jug i zapravo time placas svega 1,75 KM po utakmici. Cak i da ispadnemo u prvom kolu kupa i da tu utakmicu igramo u gostima, to bi opet znacilo da je prosjecan trosak po utakmici sa godisnjom za jug 2,2 KM sto je nevjerovatno malo. Za sjever cak i veca usteda, a penzionerima se izaslo maksimalno u susret. Zaista mislim da oni koji ne kupe godisnju ulaznicu da prave kriminalno djelo prema sebi i svom budzetu
sa druge strane, ako dodje do povecane kupovine godisnjih, pasce prodaja pojedinacnih karata, samim tim i prihodi od istih, sto logikom dovodi do povecanja pojedinacne cijene za sjever, sa 8 na 10 KM, cime ce se pokusati amortizovati dio razlike novca.
sto se zapada tice, ne znam koliko tacno ima karata u slobodnoj prodaji pred tekmu (mali kapacitet, vip, godisnje...), ali, obzirom na kvalitet utakmica koji ocekujemo u narednoj sezoni i na socijalni status osoba koje, inace, idu na zapad, mislim da ce ta tribina u 90% utakmica biti popunjena i, opet logicno, islo se na matematicku racunicu zarade od prodatih karata.
pisao sam na drugom mjestu, ja bih u ovu akciju "kupi stolicu za istocnu tribinu", ukljucio i odredjeni dio karata na zapadnoj tribini. opet kazem, tamo sjede clanovi skupstine, uo i no, biznismeni, sponzori... i sumnjam da su im privlacne stolice na istoku, ma koliko im mi davali prefiks vip. dati na prodaju, recimo, 200 karata (raspodjeliti na sve zone), na rok 3 ili 4 godine i siguran sam da bi se tih 200 karata na zapadu prodalo. za istok, nisam siguran u prodaju svih 500 ponudjenih karata (daj Boze da grijesim) i jedinu mogucnost vidim da se pojavi jos par firmi i pojedinaca kao megamix, pa da kupe veci broj. medjutim, ti ljudi opet nece sjediti tamo, nego ce djeliti te karte, i meni bi bilo ruzno da taj vip dio istoka bude poluprazan na utakmicama, jer je bas udarni kod tv prenosa, buduci da ce pokrivati sredisnji dio tribine.
takodjer, vec je predlagano i ideja je odlicna, da se odredjeni broj stolica na istoku izda kroz marketing (recimo logo bht sa tri tacke), gdje bi stolice bile u brendiranoj boji klijenta i davale izgled loga. opet se vracam na to da je istok idealna tribina za to, jer se tekme snimaju i prenose sa zapada i reklama bi bila na udaru gledalaca.