Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
84
59%
Benzin
30
21%
Plin
4
3%
Hibrid
2
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
21
15%

Ukupno glasova: 142

Asteriks
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2016, 22:56

Papastathopoulos je napisao/la:Evo mene opet :rol: :oops:

Uslikao sam onu naljepnicu od ulja, na njoj pise i vrsta ulja i sve ostalo, i navedeno je da je sljedeca zamjena za 10.000 km...e sad, posto evo vidite vrstu ulja je li ovo navedeno reda radi i imam li jos fore voziti do zamjene ili se ovoga strogo treba pridrzavati ?

Hvala unaprijed i izvinjavam se sto sam dosadan..
slika

Odes do servise nek ti odrade zamjenu, iako ga komotno jos mozes do 198 000, a msm da ti je i bolje da podesis mijenjanje od 13 - 15 000 km.

Znaci strunjak za vw kaze ova 10 w 40 Mobile 2000, Total isl. se mijenjaju za ovom broju sto sam ti naveo.

Ebiga kad skontas malo za tri godine ces komotno preskociti jedan mali servis (kada je br predjenih km u pitanju) , a performase ulje uopce nece slabiti sto ga malo duze vozis. ;)
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Klare

Post Postao/la Klare » 23 mar 2016, 23:06

Uslikao sam onu naljepnicu od ulja, na njoj pise i vrsta ulja i sve ostalo, i navedeno je da je sljedeca zamjena za 10.000 km...e sad, posto evo vidite vrstu ulja je li ovo navedeno reda radi i imam li jos fore voziti do zamjene ili se ovoga strogo treba pridrzavati ?

slika
10w40 ide na 10 000, 15w40 na 5000. Sada pošto određeni ljudi govore kako marka ulja utiče na vrijeme mijenjanja..., ali ono što će pošten i iskusan mehaničpar reći jeste da je tom ullju zamjena na 10. Možeš ti još voziti 10 niko ti ne brani :mrgreen: , ali preporučuje se da mijenjaš kad je i zapisano, Ipak majku mu ulje je 40 KM, ako to ne možeš izdvojiti na 10 000 najpametnije ti da i ne voziš. :mrgreen:

JoseeMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseeMourinho » 23 mar 2016, 23:14

slika
isto tako i kod mene taj papir smao drugi servis, uglavnom svakih 10k mjenjanje preporuceno (meni dodje za cca. 1500km), vidim tebi pise da bi trebao za nekih 1400km, pa et planiraj da ces mjenjat, ja cu cekat da ga zaokruzim na 242000 da mi je alkse pratiti, ali ono malo prije/poslije nema nekog bas sad uticaja, kad budes pri parama promjeni ulje + neke filtere i miran si do iduce godine tj. iducih 10k ;)

sto se tice onog gore broja sto si sliku postavljo to ti je mjerac kilometara, imas odmah ispod mali crni gumb pa kad ga pritisnes i drzis 2-3sek onda se taj broj resetuje na nulu, uglavnom ja ga koristim trenutno za to da sebi potrosnju izmjerim prosjecnu, nasuo ga punog i resetovo i cekam da mi se rezerva upali pa da vidim koliko sam uspio izvuc :mrgreen:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2016, 23:16

In der Regel sollte ein Ölwechsel alle 10.000–15.000 km erfolgen
Iz jednog svabskog casopisa (falkmotors), a ova polusinteticka 10w40 Mobile, Total, znam jer koristim ovaj Mobile. Bio sam kod Vucica (barem ga ovaj kolega moze pitat, u istom su gradu) jedan od najjacih servisa u HNK, i ljudi kazu od 13 - 15, kod benzinjara. ;)

Na kraju krajeva, ljudi su mu pri ruci, ja bih tamo visio dan noc, dok ne bih sve rijesio. :mrgreen:

JoseeMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseeMourinho » 23 mar 2016, 23:30

joj kod mene je neko fus ulje, da me ubijes ne mogu se sjetiti uglavnom 3-4 slova ima naziv ulja al nisam cuo za to, jos sipano godinama 5w40, pa sad cu na promjeni preci na 10w40, al ono sve je ok moze u ovaj sdi majke mi sta god :rol:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2016, 23:32

JoseeMourinho je napisao/la:joj kod mene je neko fus ulje, da me ubijes ne mogu se sjetiti uglavnom 3-4 slova ima naziv ulja al nisam cuo za to, jos sipano godinama 5w40, pa sad cu na promjeni preci na 10w40, al ono sve je ok moze u ovaj sdi majke mi sta god :rol:
Prvi put dosao na beznisku, rek valja li ovo 15w40, kaze frajer valja za motorke. :lol:

JoseeMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseeMourinho » 23 mar 2016, 23:42

jos kod mene je et prije nego sto sam kupio pogresno nasuto 5w20 fulio ovaj sta uzeti pa nasuo litar toga, ali opet nista mu nije bilo samo sto se potrosilo valjda u sekundi pa ja onda litar nasuo do ovog malog servisa da izdrzi :mrgreen:

sad moram disk plocice mjenjat rece mi majstor da me nece skupo ispast, koliko bi one mogle biti 20-30KM dva komada? vidjo sam u pennyu cak po 8,5 ili 9,5 :rol: :rol:
uglavnom moram se nakanit nije mi se sa tim zajebavat pa ga odvuc da mi to sredi :mrgreen:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2016, 23:48

Prednje i zadnje mozes naci za 30-ak KM (kod tbe je ono cetvroka jel), a kod mene su zadnje dobos (tek 2001. serije msm imaju disk plocie naprijed i nazad).

JoseeMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseeMourinho » 23 mar 2016, 23:53

aha cetvorka SDI ko kod r32 :mrgreen:
ma ja nije skupa investicija i ovaj mi moj rece da me nece skupo ispast, preko petobanke sa rukama i svim sigurno nece :mrgreen: ma ljepota :mrgreen:

e gdje bi mogao naci kakvu web prodavnicu auto dijelova raznih, da bas vidim da sam alfu uzeo koliko bi do sad vise u slucaju ovih istih kvarova placao?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2016, 23:56

e gdje bi mogao naci kakvu web prodavnicu auto dijelova raznih, da bas vidim da sam alfu uzeo koliko bi do sad vise u slucaju ovih istih kvarova placao?
Kada su takve stvari u pitanju, dosta idem pocev od autootpada Mostar (Opine), onda kod Konjica, itd., te na kraju i prodavnice autodijelova, dok na piku ne gledam specijalno neke web radnje neg trazim iskljucivo dio za koji sam zainteresovan.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 23 mar 2016, 23:56, ukupno mijenjano 1 put.

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 23 mar 2016, 23:56

Ja ne znam sta je u pitanju, kod mene u Bosni Sdi kod svakog majstora 10w 40, a u Sloveniji kod brata Sdi kod svakog majstora i servisa 5w 40 xd :mrgreen:
Jest ono kvalitetnije 5w i full sintetika.

I u Slo. vecinom svi mijenjaju na 20.000km al haman i uzimaju ova najkvalitetnija ulja full sinteticka.

Ima li Motorex svoje autodijelove na netu?
Mia San Mia

JoseeMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseeMourinho » 24 mar 2016, 00:09

et kod mene ovaj sdi zadnjih 5-6 godina sto je servisiran sve je sipano to 5w40 meni sad ovaj majstor kaze predji na 10w40 jbg valjda od majstora do majstora :mrgreen:

@asteriks
ti si bas u tom fazonu ja kupim gdje me ovaj moj majstor posalje :rol: al dobro komsija mi je znamo se pa sam ono siguran pa ga slusam :mrgreen:
danas sam se bas vozio u 147-ci selespeed oci mi ispale :cry:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 mar 2016, 00:27

Pa dobro, ovakve zamjene nisu skupe.

Cak nekad znam majstoru reci, kada on ide na nabavke dijelova, da i meni ponese sta treba. :lol:
Ima li Motorex svoje autodijelove na netu?
Izgleda da ima al za servisere.

Papastathopoulos
Kontakt:

Post Postao/la Papastathopoulos » 24 mar 2016, 11:54

Uredu momci, hvala vam puno zaista :thumbup:

Skontacu vec sta cu uraditi :)
Ko rano rani, il je pekar il nije normalan

HZ_ilidzaa
Kontakt:

Post Postao/la HZ_ilidzaa » 24 mar 2016, 13:05

Ako treba kome prevoz automobila iz Njemacke nek se javi.

xaviesta
Kontakt:

Post Postao/la xaviesta » 25 mar 2016, 00:59

Naložim se k'o sivonja na bmw e46 320i i malo da proguglam, vidim ljudi kude auto. Tako sam razočaran da mi se trenutno ništa ne kupuje. :mrgreen:
Don't hate what you don't understand.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 25 mar 2016, 09:17

Nadjes Lagunu 1.9 dci (2002. - 2005.), a pogotov Pola takodjer do 2005. i Skodu Fabiu 1.4 benzin (75 KS) od 2004. - 2006. itd., ekstra izdrzljiva auta, pogodna za svaku dubinu dzepa,...

Laguna radi opreme, udobnosti, pomenuta verzija nema vecih kvarova i msm da im je upravo ovaj motor 1.9 dci najizdrzljiviji (od ostalih ove marke).

Dosta startan auto, u prosjeku 6.5 potrosnja, iako moze ici dosta vise ak ga przis.

Skuplji kvar oko kvacila (ali znamo da su kvacila skupa za sva auta), ostali problemi nisu ucestaliji, iako opet zavisi na sta naltetis i kak odrzavas.

Polo je novi golf (dvica). Nedavno nabavljo neke filtere i kaze ovaj u radnji toliko ima verzija Pola od 2000. do 2006. da zaboli glava. Pa HNK vrvi od pomenutog, cak msm da ce preuzeti primat. :lol:

Fabia je posebna prica, a mozes naletit da se mnogi zale oko dizela, ipak nevezano za to, ovaj 1.4 benzin (75) je odlicno, mogu reci nepoderivo auto. Normalna potrosnja za bezninca, nema vecih mana, uglavnom preporuka.

Motor - odlican, elektronika - odlicna, kao i kocnice, ovjes, upravljacki sistem,...

mike10
Kontakt:

Post Postao/la mike10 » 25 mar 2016, 11:32

xaviesta je napisao/la:Naložim se k'o sivonja na bmw e46 320i i malo da proguglam, vidim ljudi kude auto. Tako sam razočaran da mi se trenutno ništa ne kupuje. :mrgreen:
Isti sam ti, samo mene još uvijek nije ništ' ohladilo od e46. Možda zbog toga što sam ja ipak za dizelaša. Tako da, prve pare i kupujem si životnu želju bez obzira šta pisali ljudi po virtuelnim bespućima. Mada sam ja dobio dojam da većina ima samo riječi hvale za e46. Možda konkretno za 320i i nemaju, ne znam. Znam samo da svi koji su vozili e46 govore da je to nešt' posebno i da i dan danas može po ugodjaju parirati mladjim sinovima autoindustrije. :mrgreen:

A na kraju krajeva kad bi čo'ek slušao šta ljudi pričaju ne bi vozio niti jedno auto, da se ne lažemo. Zato, ne žali dati nešto masniju paru za dobro očuvan auto i nadaj se da nisi peh. :pray:

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 25 mar 2016, 12:57

Sta mislite kako se odrazavaju vece felge-gume na autu na potrosnju?
Konkretno me zanima 17-ke za golfa 4.

Negdje sam citao primjer evo, Bmw e60 16" normalno trose, 17" malo vise dok 18" malo manje?
Znam da neki "strucnjaci" govore sto vece, vise trose :roll:
Mia San Mia

BosnianKingdom
Kontakt:

Post Postao/la BosnianKingdom » 25 mar 2016, 13:51

R32 je napisao/la:Sta mislite kako se odrazavaju vece felge-gume na autu na potrosnju?
Konkretno me zanima 17-ke za golfa 4.

Negdje sam citao primjer evo, Bmw e60 16" normalno trose, 17" malo vise dok 18" malo manje?
Znam da neki "strucnjaci" govore sto vece, vise trose :roll:
Nisam sada 100% siguran,citao sam to negdje prije nekoliko godina,ali koliko se sjecam, kada na auto stavis vece gume potrosnja je manja,a kada vozis i na satu ti pokazuje 80km/h zbog vecih guma on ide nekoliko kilometara brze,provjeri nedje na google bio je kalkulator i sve da se to izracuna...
Sabrine mi moje!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: enobarca, L-Train i 6 gostiju.