A meni je godina ostala, dakle, nemam potrebe da ti sad pišem šta, koliko i kako.

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Ja sam buraz zavrsio 2003 godmajestic24 je napisao/la:Ja sam isao u Bihacki. Koja si ti generacija??_dreamer_ je napisao/la:a cekaj, jesi li ti isao u bihacki ili u sarajevski koledz? ako si u sarajevski mozda se znamo...
pozdrav kolega!dubrava je napisao/la: Studiram pravo, nadam se da cu one tamo godine već biti magistar prava, ako sve položimako ne, onda je zima 2012.g.moja
mislim da ne bi bilo nikakvih problema oko nostrifikacije i priznavanja diplome. Ne samo zato sto se Hrvatska prilagodava EU, nego i sto je vecina zakona i propisa napravljena po uzoru na Njemacko i Austrijsko pravo. Npr. Zakon o radu je prepisan od njemackog_dreamer_ je napisao/la:
aha, sad sam procitao post... Zagreb... Bas bi volio uporediti vas plan sa austrijskim, da vidim pogotovo kolika je razlika u gradivu i da li bi se diploma mogla nostrifikovati... Ne bi bilo lose doci u Hrvatsku raditi nekad poslije, a pogotovo kad udje u EU... blize je i kuca i sve![]()
vidis ti koje su to razlike u rasporedu, kod nas se radno i socijalno radi u trecem semestru (ili ti druga godina)...dubrava je napisao/la:Monolog; razumijem, hvalaMi smo znaci tu negdje sa ispitima. Trenutno učim Radno i socijalno pravo, ali tek sam počeo sa četvrtom godinom. Imao sam zaostatak sa trece (bemti građansko
)
dreamer; pozdrav i Tebi
Pravni fakultet u Zagrebu
nije kod nas do kraja uveden bolonjski proces, nego je to parcijalno uvedeno kod nas... Mi nemamo taj 3+2 sistem (valjda je tako kod vas), vec nam je studij 8 semestara = znaci 4 godine. Doduse, gradivo je nagurano i malo ko zavrsi u roku.. Tih 8 semestara su podjeljenji u tri dijela, tzv "Abschnitt-i", i faks se kao i kod vas moze upisati ili u ljetnom ili u zimskom semestru... I da, nemamo diplomski rad, nego dva diplomska seminara...dubrava je napisao/la:_dreamer_ je napisao/la:
aha, sad sam procitao post... Zagreb... Bas bi volio uporediti vas plan sa austrijskim, da vidim pogotovo kolika je razlika u gradivu i da li bi se diploma mogla nostrifikovati... Ne bi bilo lose doci u Hrvatsku raditi nekad poslije, a pogotovo kad udje u EU... blize je i kuca i sve![]()
Osim toga, pretpostavljam da je i u Austriji bolonjski proces, i 5 godina studiranja prava, tako da sve se manje vise uskladuje da bude jednostavnije.
Ma, ovdje ti je samo na papiru uvedena Bolonja, kao 5+0_dreamer_ je napisao/la:
nije kod nas do kraja uveden bolonjski proces, nego je to parcijalno uvedeno kod nas... Mi nemamo taj 3+2 sistem (valjda je tako kod vas), vec nam je studij 8 semestara = znaci 4 godine. Doduse, gradivo je nagurano i malo ko zavrsi u roku.. Tih 8 semestara su podjeljenji u tri dijela, tzv "Abschnitt-i", i faks se kao i kod vas moze upisati ili u ljetnom ili u zimskom semestru... I da, nemamo diplomski rad, nego dva diplomska seminara...
Sto se tice gradiva, pretpostavljao sam da je vecina preuzeta od njemacke i austrije, i to bi meni zaista bilo super...
nego, de mi reci, koji vam je ispit otprilike obimom najveci? Gradjansko?
daaaj ne seri, pa to je pljacka jbt...dubrava je napisao/la:redoviti student, koji placa sam, mora dati godisnje oko 6000 kuna = oko 900 eurica_dreamer_ je napisao/la:
nije kod nas do kraja uveden bolonjski proces, nego je to parcijalno uvedeno kod nas... Mi nemamo taj 3+2 sistem (valjda je tako kod vas), vec nam je studij 8 semestara = znaci 4 godine. Doduse, gradivo je nagurano i malo ko zavrsi u roku.. Tih 8 semestara su podjeljenji u tri dijela, tzv "Abschnitt-i", i faks se kao i kod vas moze upisati ili u ljetnom ili u zimskom semestru... I da, nemamo diplomski rad, nego dva diplomska seminara...
Sto se tice gradiva, pretpostavljao sam da je vecina preuzeta od njemacke i austrije, i to bi meni zaista bilo super...
nego, de mi reci, koji vam je ispit otprilike obimom najveci? Gradjansko?
Bankarki koja je otpuštena jer je "previše seksi" prijeti novi otkaz
Američka bankovna službenica Debrahlee Lorenzana koja je, kako tvrdi, iz Citibanke u New Yorku otpuštena jer je previše seksi, sada se suočava za otkazom sa novog posla.
Njen trenutni poslodavac upozorio ju je da prestane pričati o otkazu iz Citibanke.
Od kada je otpuštena zbog atraktivnog izgleda Lorenzana je postala prava medijska zvijezda u Sjedinjenim Američkim Državama. Gostovala je u nekoliko televizijskih emisija u kojima je govorila kako je otkaz dobila jer se izazovno oblačila i tako odvlačila pažnju svojih kolega koji se nisu mogli skoncentrisati na poslovne obaveze.
Šefovi u banci MorganChase nezadovoljni su što javno govori o sudskom procesu protiv kompanije za koju je radila. Smatraju da tako banci stvara loš ugled.
Njen advokat Jack Tuckner kaže da će u slučaju novog otkaza tužiti firmu za koju trenutno radi.
"Nezakonito je zabraniti joj da govori o razlozima zbog kojih je otpuštena", rekao je advokat.
Protiv Citibanke podnijela je u tužbu u kojoj navodi kako joj je šef rekao da izbor odjeće koju nosi pokazuje njenu zaobljenu figuru i odvlači pažnju muškaraca u uredu. Od rukovodstva kompanije dobila je spisak garderobe u kojoj ne smije doći na posao. Na spisku su se, između ostalog, našli uska suknja i strukirani sako.
Lorenzana je potom rekla da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja zbog svog izgleda, piše Daily Mail.
Daj nadji njene slike da je vidim. Zaposlit cu je ja kod sebeVirtu4l je napisao/la:Bankarki koja je otpuštena jer je "previše seksi" prijeti novi otkaz
Američka bankovna službenica Debrahlee Lorenzana koja je, kako tvrdi, iz Citibanke u New Yorku otpuštena jer je previše seksi, sada se suočava za otkazom sa novog posla.
Njen trenutni poslodavac upozorio ju je da prestane pričati o otkazu iz Citibanke.
Od kada je otpuštena zbog atraktivnog izgleda Lorenzana je postala prava medijska zvijezda u Sjedinjenim Američkim Državama. Gostovala je u nekoliko televizijskih emisija u kojima je govorila kako je otkaz dobila jer se izazovno oblačila i tako odvlačila pažnju svojih kolega koji se nisu mogli skoncentrisati na poslovne obaveze.
Šefovi u banci MorganChase nezadovoljni su što javno govori o sudskom procesu protiv kompanije za koju je radila. Smatraju da tako banci stvara loš ugled.
Njen advokat Jack Tuckner kaže da će u slučaju novog otkaza tužiti firmu za koju trenutno radi.
"Nezakonito je zabraniti joj da govori o razlozima zbog kojih je otpuštena", rekao je advokat.
Protiv Citibanke podnijela je u tužbu u kojoj navodi kako joj je šef rekao da izbor odjeće koju nosi pokazuje njenu zaobljenu figuru i odvlači pažnju muškaraca u uredu. Od rukovodstva kompanije dobila je spisak garderobe u kojoj ne smije doći na posao. Na spisku su se, između ostalog, našli uska suknja i strukirani sako.
Lorenzana je potom rekla da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja zbog svog izgleda, piše Daily Mail.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.