Bijeljinac je napisao/la:Gledao sam sinocni mec i zelim da izreknem pohvale na racun igre reprezentacije BiH u prvom poluvremenu! Ekipa je pokazala individualni potencijal koji ima, a i lopta je u fazi napada cirkulisala u skladu sa mogucnostima ofanzivne linije, tako da vodjstvo na poluvremenu iako pomalo i srecno, nije predstavljalo nikakvo iznenadjenje.
S druge strane, vidjela su se i dva osnovna problema s kojima ce se Susic u buducnosti morati uhvatiti u kostac. Onaj na koji moze manje da utice je svakako zadnja linija, koja nema kvalitet ostalih linija u timu, ali na tome se mora posebno raditi i pokusati iznalaziti najbolja moguca resenja. To je iskljucivo stvar Susiceve strucnosti, da pronadje najbolju igracku kombinaciju, koja ce predstavljati najbolje resenje koje je moguce. Drugi, nazovi problem, je mentalna (ne)pripremljenost ekipe, tj. pojedinih igraca za svih 90 minuta. To se vidjelo i u kvalifikacijama. Naravno ekipa ima potencijal da kompenzuje taj nedostatak (mnoge (renomiranije) ekipe kubure s istim problemom), ali veca psihicka stabilnost moze samo da unaprijedi igru ekipe i ocvrsti je.
Takodje ne treba osipati drvlje i kamenje zbog 7 primljenih golova. S jedne strane mozda je i bolje tako, radi nauka za buducnost, ali ne treba zaboraviti da ekipa nije u trenaznom procesu poput Njemacke, odnosno da je svedska liga u jeku (nisam gledao utakmicu, ali pretpostavljam da su imali 'svjezijih' igraca), tako da ovi porazi i ne predstavljaju nekakav realan omjer snaga, tj. rezultatima ne traba pridavati preveliki znacaj!
Na kraju i Spahic. Mislim da nije resenja za kapitena, odnosno sinoc je pokazao i zasto (podsjeca me nekada kod nas Srba na Mihajlovica, koji je takodje bio dobar igrac, ali nikakav kapiten kada je samokontrola u pitanju). Takodje i Misimovic je igrac koji zna da se iznervira. Po mom misljenju najispravnije i najlogicnije resenje je Edin Dzeko. Em je igrac svjetske klase koji uliva respekt i kod protivnika i kod sudija, em je na terenu uzoran profesionalac, drugim rjecima kadar je da bude vodja tima i da suigrace 'tjera' na jos bolji ucinak. Takodje ne znam kakva mu je buducnost u BH-reprezentaciji, ali dopada mi se i stil igre i ponasanja i jednog Rahimica, koji je iskusan igrac i igrac koga uz Dzeku i Pjanica najvise cijenim u BH-reprezentaciji. Ekipa je ok, tu su naravno i kvalitetni igraci poput Misimovica, Ibisevica (iako je van forme), a zanimljiv je i Ibricic, koji je igrac velikog potencijala, ali i igrac koji sto prije mora na Zapad, da bi istinski se razvio u klasnog igraca (u Splitu to nece postati). Na kraju, jedini igrac u cije kvalitete sumnjam je Salihovic, mislim da mu se poklanja prevelika paznja i daje (pre)veliki prostor u ekipi, i da u BH-reprezentaciji ima mnogo drugih igraca na koje se moze osloniti i koji moraju da budu poluge tima u buducnosti.
Objektivno ova ekipa mora najmanje u baraz u predstojecim kvalifikacijama, bitno je da Susic odradi posao kako treba i da kljucne igrace zaobidju nezeljene povrede.
Srecno!
Do sredine terena, post i nedjeluje tako los.
Medutim imas par gresaka u navodenju nekih "cinjenica": Porediti jednog Spahica i Mihajlovica nakon jucerasnje utakmice je i dalje, tvrdim, nemoguce. Spahic je Bosnu i Hercegovinu vodio iz kvalifikacije u kvalifikaciju vrlo seriozno i profesionalno. Svi navijaci znaju da je Emir Spahic nas najbolji odbrambeni igrac i da je on veliki lider na terenu, vrlo je jak na lopti, sposoban i djeluje u startovima mocno. Upravo zato i jeste kapiten jer to prenosi na ostale igrace. Emir Spahic nikada nije bio povezan sa nasom reprezentacijom u negativnom smislu, do sada, a ovo sada je prenapuhano skroz, i nerealno na ovakav nacin covijeka osudivati koji je samo juce sprecio 3 Njemacka gola.
Medutim, Mihajlovic psuje majku i djeli samare po nekoliko puta u utakmici. Namjerno i nekada bez razloga vrijeda igrace druge nacionalnosti da vrlo ruzan i arogantan nacin i nemoze se porediti sa nasim Emirom Spahicem, mislim to mora da ti bude jasno. Znam juce je pogresio i Spahic, ali treba ostati malo realan i pogledati stvari kakve jesu, Mihajlovic je vrsni nacionalista i necudime da je igrao upravo za Lazio R. Ono sto se desilo Spahicu jucer je rezultirano iz velikog razocarenja, jer su dva penala sudena protiv nas i to nije bilo lahko podnjeti nakon sto se kapiten juce ponovo borio lavovski. Inace Edin Dzeko, nije za kapitena, ako si gledao juce utakmicu, onda si mogao da vidis da je Edin Dzeko svjetska klasa i vrlo opasan po zadnju liniju protivnika, ali netrudi se previse u odredenim utakmicama i nebi bilo dobro da se ostali igraci ugledaju na tako nesto, pogotovo ne ovi mladi. Tu je Emir Spahic ispred Edina Dzeke i za razlogom nas kapiten.
Sto se Salihovica tice, neznam koliko pratis nasu repku, ali taj momak je u prvom poluvremenu radio nesto sto Bosna nije radila zadnjih nekoliko utakmica. Stvarao pritisak Njemcima i odredene akcije. U drugom poluvremenu se nazalost povukao na beka i tu se izgubila nasa opasnost prema naprijed.
Ibricic nije za prvih 11, to se vidjelo protiv Portugala i protiv Njemacke i vidjece se protiv svake vrhunske ekipe, kardinalne greske u defanzivnih zadacama, naprijed bezopasan. Nevjerujem da ce igdje preci, jer je i to nerealno za njega. On je prosjecan igrac, nista vise.
I naravno, mi vjerujemo u Susicev rad, i ja mislim da cemo biti mozda uz jedan kiks francuske i prvi u grupi.