Nisam bio u mogućnosti prije doći na net, ali sad pročitah neke komentare i mogu reći da nisam dosta toga propustio. Ipak je bilo previše pljuvanja po Sušiću, Sudiji

, Spahićevom šamaru itd.
Od samog početka utakmice se dalo naslutiti da ćemo igrati bolje negoli protiv Švedske. Vidio sam rastrčane momke, a to je najbitnije za ispunjavanje trenerovih zahtjeva. Ok, dali smo gol (više sretno nego spretno), ali on je rezultat odlične akcije Salihović - Pjanić - Džeko. Poslije toga su nas napali iz svog mogućeg oružja; nekoliko prilika za izjednačenje, no nisu uspjeli. Povreda Mravca nas je unazadila samo iz razloga što je Salihović otišao na beka, a bio je više nego dobar u vezi sa Rahimićem. U prvom poluvremenu smo fizički odlično parirali Nijemcima, čak je i Mravac imao nekoliko odličnih intervencija, ali i 2-3 kiksa te je Podolski sam mogao zabiti i asistirati jednom upravo zbog njega. Na našu sreću, nije uspio.
U drugom poluvremenu raspad sistema. Ibričić gleda u Salihovića, kao hoćeš-nećeš, pobježe mu Lahm i zavali golčinu. Keno, a ni bilo koji drugi golman, ondje ne može ništa. Tad smo prestali postojati na terenu. Dok Joachim Low pravi izmjene i osvježava vezni i navalni red, Sušić ne čini ništa iako je postalo vidljivo da ne možemo parirari Nijemcima kada je trka u pitanju. Penali su čisti kao suza, tako da se Rizzoliju nema šta prigovoriti na dosuđivanju istih. Rezultat od 3-1 nije toliko strašan kada se pogleda izvještaj i vidi da smo primili 2 gola iz penala, no istina je drukčija. Mogli smo primiti još barem 2-3 gola da nismo imali sreće, te raspoložene Hasagića i Spahića.
Sušić je mogao i morao prije mijenjati Ibiševića. Momak ne može ništa u napadu protiv Badsturbera, iako je imao puno prostora. Ono što mi se svidilo kod Vedada je vraćanje u odbranu, a sam je presjekao nekoliko Njemačkih napada, no u napadu je bio neprimijetan. Nadam se da će se dići njegova forma kako se kvalifikacione utakmice budu bližile. Ibričić je krivac za prvi gol, to niko ne može osporiti. Ako je iko mogao i morao trčati za Lahmom, onda je to Senijad jer je faktički ušao u 2. poluvremenu(ne brojim one 3 minute prvog dijela). Nakon toga previše pukotine po toj strani: Muller, Lahm, Ozil kada pređe desno, zadavali su previše muka, a Salihović, pa kasnije BErberović to nisu sami mogli riješiti.
Spahić je pokazao da je klasa. Nekoliko odličnih intervencija, 2-3 puta je i prenio loptu, odigrao na svom nivou kao i cijelu sezonu u Montpellieru. Kapa dolje za meč protiv Njemačke, ni penal mu se ne može prigovoriti, možda malo onaj šamar, ali sjetite se i Barbareza; upravo se tako pokazuje drugim igračima da se trebaju podići, a ne spuštati glavu nakon kojekakvih provokacija.
Nadarević solidan, daleko je više pokazao negoli protiv Švedske. Ipak su mnogi pogriješili kada su ga tek tako otpisali iz našeg sastava.
Jahić i Mravac nisu prodorni bekovi, čak im to nije ni prirodna pozicija. Mravac je, vidjelo se to, ipak u defanzivi previše ulazio u sredinu(ne znam da li mu je tako Sušić rekao), te je stvarao puno prostora za Podolskog i Badsturbera(tada se samo ponekad Ibišević vraćao da pomogne). Jahić je u prvom poluvremenu odlično zaustavio sve Lahmove prodore, mada u napadu nije ništa napravio, ali to se i ne traži od njega, ipak imamo tu osobe koje su zadužene za to.
Rahimić - ovaj čovjek zlata vrijedi. Koliko je samo bolji od Muratovića, o Medunjaninu na toj poziciji da i ne govorim. Čovjek se bori, presijeca napade, jedino što ne zna je dati onaj pravi pas, ali i za to imamo rješenje u vidu Misketa i Pjane, tako da to Rahimić i ne mora raditi. Ovi što su govorili da je neprimijetan ili šta već, moraju vidjeti da je u prvom poluvremenu imao sjajnu pomoć od Salihovića, ali u drugom je sam morao igrati u defanzivi, jer Ibričića nije bilo na terenu.
Salihović - sjajan na poziciji veznog, na beku je igrom slučaja, a tako najviše pati reprezentacija. Borio se, imao nekoliko izborenih kornera, volio bih da vidim koliko je pretrčao, imam osjećaj da je opet bio na svom nivou.
Misimović - bolji, više u dodiru s loptom, kretao se više u odnosu na meč protiv Švedske. Ipak, on nas je "razmazio" sjajnim igrama, pa ja logično da želimo mnogo više. Može igrati sa Pjanom, a to je nama najbitnije. Nadam se da će, poput Ibiševića, dići formu kada počnu kvalifikacijske utakmice.
Pjanić - momak zna znanje. Nekoliko odličnih pasova(uključujući asistenciju za Džeku), odlična kontrola lopte, sjajni driblinzi, trčanje, vraćanje u defanzivu. Jednostavno, odradio je dobro svoj dio posla. Imao je nekoliko pogrešnih pasova, ali to je bilo u trenucima kada je svježina bila nepoznat pojam za naše igrače, pa mu se to može progledati kroz prste.
Ibišević - Uh. Razočarao me što ne može proći Badsturbera 1 na 1. Pa prodoran si, imaš sjajan prvi korak, u čemu je problem? Imao je najviše prostora od svih naših igrača, a nije to iskoristio. Malo je sprao ljagu sa imena vraćanjem u odbranu i presijecanjem te oduzimanjem par lopti, ali može on i mora mnogo više u ofanzivi.
Džeko - strijelac gola, ali uvijek sa 2-3 igrača na leđima. Jednom je pobjegao i pokazao da je to siguran gol, poslije je bio odlično čuvan, tako da nije ni mogao ništa više. Malo upotrebljivih lopti, a ono što je u 2. poluvremenu imao, solirao je, no ne možemo mu to uzeti za zlo, vidjelo se da nema neku pomoć u Ibiševiću, tako da...
Hasagić je bio sjajan. Nijedan gol ne snosi njegovu krivicu(eurogol i 2 penala), odlične intervencije kod udaraca Ozila i Sweinsteigera, nekoliko istrčavanja, odlična reakcija sa Spahom kada je Ozil istrčao ispred njega, a poslije i Cacau. Sve u svemu, golmani nam nisu problem, imamo 2 golmana u koja se uvijek možemo pouzdati.
Zec, Muslimović i Berberović su bili kratko na terenu da bi bili ocijenjeni.
Sušić - prije je trebao izvesti Ibiševića, i da je Berberovića uveo umjesto Mravca(pa da Salih ostane u vezi), možda bismo igrali bolje u 2. poluvremenu. No ni to ne mora značiti.
Sve u svemu, bolja postavka u odnosu na meč protiv Švedske, iako smo izgubili nismo se osramotili.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”