Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

marconato
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la marconato » 16 feb 2016, 23:51

Niš jeste veci od BiH gradova (izuzev SA), ali kao sto i sam kazes, dzaba kad 70-80 % grada navija za beogradske timove! Ovaj podatak ide samo u prilog mojoj konstataciji, jer zamisli da vecina Tuzle ili Zenice navija na sarajevske timove, zamisli na sta bi to licilo ili kolika bi tek posjeta u Nišu bila da kao u Tuzli svi navijaju za lokalni tim...
U prosjek uopste nisam ni uzimao meceve sa Cz i Pfc, jer da jesam, Radnički bi imao posjetu kao i Željo i Sarajevo, jer je na mecu sa Zvezdom imao 8 000...

S ostalim se slazem... ;)
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

VanCipelic
Kontakt:

Post Postao/la VanCipelic » 17 feb 2016, 00:00

marconato je napisao/la:Niš jeste veci od BiH gradova (izuzev SA), ali kao sto i sam kazes, dzaba kad 70-80 % grada navija za beogradske timove! Ovaj podatak ide samo u prilog mojoj konstataciji, jer zamisli da vecina Tuzle ili Zenice navija na sarajevske timove, zamisli na sta bi to licilo ili kolika bi tek posjeta u Nišu bila da kao u Tuzli svi navijaju za lokalni tim...
U prosjek uopste nisam ni uzimao meceve sa Cz i Pfc, jer da jesam, Radnički bi imao posjetu kao i Željo i Sarajevo, jer je na mecu sa Zvezdom imao 8 000...

S ostalim se slazem... ;)
od tih 8000 je 5000 delija, gdje god Zvezda igra poveca broj gledalaca za bar 2000...

SlevinKelevra
Kontakt:

Post Postao/la SlevinKelevra » 17 feb 2016, 00:03

Mene jedino tjesi to da je nasa liga regularnija i od srbijanske i od hrvatske.... :think:

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 17 feb 2016, 00:03

VanCipelic je napisao/la: od tih 8000 je 5000 delija, gdje god Zvezda igra poveca broj gledalaca za bar 2000...
Znam, zato nisam ni ukalkulisao taj mec u prosjek... ;)
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

amazon
Kontakt:

Post Postao/la amazon » 17 feb 2016, 00:16

Sta je cudno sto se tice ovih transfera kad Hrvatska odavno igra sva velika takmicenja, njihova mlada reprezentacija isto pravi velike rezultate i normalno je da cijena igraca iz HNL puno veca, sto ne znaci da su kvalitetniji od nasih..
Kazu dajte bice tribina,ko da je gotovo sve.Pa nece pobjedjivati sve ako napravimo tribinu,kamo srece da smo to znali ranije,vjerovatno bi ljudi do sad napravili.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 17 feb 2016, 00:26

Kako ne znaci, kad ljudi igraju u boljim i kvalitetnijim ligama i klubovima?! Modrić, Mandžukić, Kovačić, Kalinić, Pašalić, Brozović...svi su oni prosli kroz HNL... ;)

amazon
Kontakt:

Post Postao/la amazon » 17 feb 2016, 00:47

Modric je prosao skolu Zrinjskog, jelde..
Kazu dajte bice tribina,ko da je gotovo sve.Pa nece pobjedjivati sve ako napravimo tribinu,kamo srece da smo to znali ranije,vjerovatno bi ljudi do sad napravili.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 17 feb 2016, 00:51

Igrao samo na pozajmici u Zrinjskom jednu sezonu, a u Dinamo dosao iz Zadra...

Bolanos
Kontakt:

Post Postao/la Bolanos » 17 feb 2016, 00:55

Signore je napisao/la:Izlazni HNL transferi od sezone 10/11 pa na ovamo iskljucujuci Dinamo, Hajduk i Rijeku i iskljucujuci sve transfere cija je vrijednost niza od 300.000 eura kao i transfere Lokomotive prema Dinamu s obzirom da nije vjerodostojno.

Kod: Označi sve

Igrac                   HNL klub          Kupac klub                 Vrijednost
Marko Rog               Split             Dinamo                 5.000.000 eura
Ante Rebic              Split             Fiorentina             4.500.000 eura
Matej Delac             Inter             Chelsea                3.000.000 eura
Stipe Perica            Zadar             Chelsea                2.450.000 eura
Domagoj Vida            Osijek            Leverkusen             2.300.000 eura
Ermin Zec               Sibenik           Genclerbirligi         2.200.000 eura
Sokol Cikalleshi        Split             Basaksehir             1.800.000 eura
Igor Bubnjic            Slaven            Udinese                1.500.000 eura
Ivan Krstanovic         Zagreb            Dinamo                 1.450.000 eura
Aleksandar Trajkovski   Inter             Zulte                  1.100.000 eura
Sasa Balic              Inter             Kryvbas                1.000.000 eura
Ante Puljic             Lokomotiva        Gent                   1.000.000 eura
Ante Budimir            Lokomotiva        St.Pauli                 900.000 eura
Filip Krovinovic        Zagreb            Rio Ave                  800.000 eura
Mateo Pavlovic          Zagreb            Werder                   650.000 eura
Besart Abdurahimi       Zagreb            Lokeren                  600.000 eura
Elvis Kokalovic         Slaven            Konyaspor                600.000 eura
Dominik Livakovic       Zagreb            Dinamo                   625.000 eura
Marijan Antolovic       Cibalia           Legija                   500.000 eura
Dino Spehar             Osijek            Dinamo                   500.000 eura
Vedran Celjak           Zagreb            Sampdorija               500.000 eura
Marko Leskovic          Osijek            Rijeka                   450.000 eura
Antun Palic             Inter             Dinamo                   400.000 eura
Gordan Bonuza           Karlovac          Wisla                    400.000 eura
Mateas Delic            Slaven            Gangwon FC               385.000 eura
Ivan kardum             Osijek            Austria Bec              350.000 eura
Hrvoje Milic            Istra             Rostov                   350.000 eura
Dario Melnjak           Slaven            Lokeren                  350.000 eura
Dario Canadjija         Slaven            Rijeka                   350.000 eura
Ljuban Crepulja         Slaven            Mechelen                 350.000 eura
Mario Baric             Karlovac          Gent                     300.000 eura
Josip Brezovec          Varazdin          Dinamo                   300.000 eura
Marin Tomasov           Zadar             Munchen 1860             300.000 eura
Ivan Santini            Zadar             Freiburg                 300.000 eura
Anton Maglica           Osijek            Hajduk                   300.000 eura
Svi PL izlazni transferi od sezone 10/11 vrijedniji od 300.000 eura

Igrac                    PL klub          Kupac klub                 Vrijednost
Gojko Cimirot            Sarajevo         PAOK                   1.300.000 eura
Amir Hadziahmetovic	   Zeljeznicar      Konyaspor                500.000 eura
Riad Bajic	            Zeljeznicar      Konyaspor                500.000 eura
Ibrahim Sehic            Zeljeznicar      Mersin                   425.000 eura
Edin Visca               Zeljeznicar      Istanbul                 400.000 eura
Nermin Zolotic           Zeljeznicar      Gent                     300.000 eura
Darko Maletic            Borac            Aktobe                   300.000 eura
Goran Zakaric            Siroki           Dinamo                   300.000 eura

PL          HNL
Broj transfera                                             8           35
Broj klubova koji je igrao ligu                           23           14
Broj klubova koji je napravio transfer                     4           12
Milijunski transferi                                       1           12
Transfer u ligu 5                                          0            8
Unutrasnji transfer                                        0            9  

Tako od prilike izgleda sposobnost HNL klubova iskljucujuci Rijeku, Hajduk i Dinamo u odnosu na nasu kompletnu ligu. 14 klubova koji su u 6 sezona igrali HNL (17 s vodecom trojkom, ali sve statistike idu bez njih) su obavili cak 35 vrlo vrijednih izlaznih transfera u odnosu na 8 izlaznih transfera nase lige koju su igrala cak 23 razlicita kluba. Da stvar bude jos gora. Od 14 klubova iz HNL-a cak njih 12 je napravilo unosan transfer. Samo Lucko i Hrvatski Dragovoljac nisu napravili transfer vrijedniji od 300.000 eura. Kod nas su takve transfere napravila samo cetiri kluba, Sarajevo, Zeljeznicar, Siroki i Borac i onda mi pricamo da je HNL ovisan o tri kluba, a u BiH jedan Zrinjski godinama ne moze zaraditi pola milijuna maraka na nekom igracu, a da ne pricamo o klubovima koji su prikovani za dno tablice.

U PL se nikada u posljednjih sest sezona nije desio unosan transfer izmedju dva domaca kluba dok se u HNL-u cak 9 puta poslovalo izmedju domacih klubova s ogromnim ciframa. Istina da su kupovali ovi jaci klubovi, ali to pokazuje mogucnost slabijeg kluba da proizvede igraca kojeg ce im masno platiti cak i ljuti rival, a tek neki klub iz vana. Dinamo je primjerice grizao i za Rebica, ali Split ga je na kraju prodao Fiorentini da bi Dinamo kasnije dobio Roga od istog tog Splita za pet milijuna eura.

Sarajevo je napravilo jedini milijunski transfer u PL dok je u HNL-u cak 8 razlicitih klubova napravilo milijunski transfer. Ej, pa drugoligas Zadar je prodavao igraca Chelseu za 2.45 milijuna sto je skoro pa duplo od najskupljeg igraca PL.

Danas HNL ne igra ni jedan klub koji u ovoj i prethodnih pet sezona nije prodao barem jednog igraca za milijun eura ili vise.

Toliko o tim nijansama.
Kraljuuuu :bow:
Sabinho

KRSTE HVALA TI ZA SVE!

amazon
Kontakt:

Post Postao/la amazon » 17 feb 2016, 00:59

Ma dobro ali je prosao jedan period svoje karijere ovdje. Kad se uzme u obzir u kakvim uslovima nasa djeca treniraju, kakvo je ulaganje u fudbal u Bosni i Hercegovini mi imamo mnogo dobor momke. I dalje stojim pri stavu da kvalitet njihovih igraca nije uopce toliko veliki kako govore njihovi transferi.

Samo je razlika sto Hrvatska mnogo vise ulaze u fudbal, imaju jako dobre uslove za treniranje i bolje kotiraju u svijetu fudbala i iz tog razloga nekog igraca prodaju mnogo vise od nas. I opet da ponovim iz kakve kaljuge su Amir Hadziahmetovic, Bajic, Visca, Sehic, otisli... transferi od miilon maraka je odlican. Da su u Dinamu bili otisli bi za 3 miliona pojedinacno..

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 17 feb 2016, 01:12

To je nesto drugo, talanat nikad nije bio sporan na nasim prostorima...Medjutim, ne mozes na konto toga reci da igraci koji su isli iz HNL-a nisu bolji od ovih koji idu iz PLBIH, jer kvalitet uvijek na kraju ispliva! Mozda bi ti pobrojani bili bolji igraci da su se razvijali u Dinamu, a mozda i ne bi, nikad ne mozes znati...

Vidis Džekin put, sta je sve on prosao i na kraju je dogurao dokle jeste, jer je jednostavno klasa... ;)

amazon
Kontakt:

Post Postao/la amazon » 17 feb 2016, 01:16

Normalno, samo sto tu najvecu ulogu igra sreca. Dzeko je imao srece pored talenta, a neki puno bolji igraci od Dzeke nisu imali srece ni da odu do Teplica...

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 17 feb 2016, 01:22

Pazi, sreca je uvijek bitan faktor, ali ne i odlucujuci! Imas takodje primjer Matića koji je morao preko slovačkih Košica do Chelsea, dok je masa njegovih kolega iz reprezentacije i Superlige imala laksi put prema Engleskoj, Njemackoj, Italiji...ali dzaba kad je on za sve njih klasa, pa ga ni to sto je igrao u Slovačkoj nije omelo da zavrsi u Chelseau...

Rinuka
Kontakt:

Post Postao/la Rinuka » 17 feb 2016, 01:33

Nasa liga je jedno 20 puta zanimljivija od Srbijanske i Hrvatske zajedno..Kvaliteta je tu negdje..
Ne mogu brate ja igrati za novac i slusati kako trebam igrati..Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme..
Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu!!! A.F. HASE

recepivedik
Kontakt:

Post Postao/la recepivedik » 17 feb 2016, 01:37

Rinuka je napisao/la:Nasa liga je jedno 20 puta zanimljivija od Srbijanske i Hrvatske zajedno..Kvaliteta je tu negdje..
ove sezone definitivno jeste, može se reći i prošle, mada se ni za hnl ove sezone ne može reći da je nezanimljiva, sljedeće sedmice igraju dinamo - rijeka, vjerovatno utakmica koja će odlučiti mnogo toga, dok srbijanska je maksimalno nezanimljiva, cz završila posao. što se tiče kvaliteta, dinamo, cz, partizan i hajduk su još daleko od fk sarajeva, objektivno kao najjačeg kolektiva u državi, ali iskreno se nadam ne još zadugo.

Rinuka
Kontakt:

Post Postao/la Rinuka » 17 feb 2016, 01:41

dinamo, zvezda, partizan i rijeka..hajduk bi kod nas bio negdje na sredini tabele
Ne mogu brate ja igrati za novac i slusati kako trebam igrati..Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme..

recepivedik
Kontakt:

Post Postao/la recepivedik » 17 feb 2016, 01:46

Rinuka je napisao/la:dinamo, zvezda, partizan i rijeka..hajduk bi kod nas bio negdje na sredini tabele
misleći na rijeku, napisah hajduk, ispravljam se. :) a hajduk bi se tuk'o sa nama za titulu, to definitivno.

Rinuka
Kontakt:

Post Postao/la Rinuka » 17 feb 2016, 01:48

recepivedik je napisao/la:
Rinuka je napisao/la:dinamo, zvezda, partizan i rijeka..hajduk bi kod nas bio negdje na sredini tabele
misleći na rijeku, napisah hajduk, ispravljam se. :) a hajduk bi se tuk'o sa nama za titulu, to definitivno.
Tuko bi se on sa nama za ovo peto mjesto brate :urnebes:

amazon
Kontakt:

Post Postao/la amazon » 17 feb 2016, 01:49

marconato je napisao/la:Pazi, sreca je uvijek bitan faktor, ali ne i odlucujuci! Imas takodje primjer Matića koji je morao preko slovačkih Košica do Chelsea, dok je masa njegovih kolega iz reprezentacije i Superlige imala laksi put prema Engleskoj, Njemackoj, Italiji...ali dzaba kad je on za sve njih klasa, pa ga ni to sto je igrao u Slovačkoj nije omelo da zavrsi u Chelseau...
Upravo iz tog razloga zato sto ima raznih primjera kako su se gradile karijere ne mozes reci da su u Hrvatskoj kvalitetniji igraci nego kod nas. Samo to..

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 17 feb 2016, 03:50

marconato je napisao/la:@Anele

Je li ovo neka tvoja slobodna procjena ili si se vodio pretezno uefa rankingom?

Ako je ovo prvo, onda ti HNL ne moze biti 2 nivoa iznad Superlige. Ok, jeste jaca, ali nikako za 2 nivoa i u rangu Grcke... ;)
I jedno i drugo i prvenstveno baziram na rezultatima koji klubovi iz drzave ostvare u Evropi (ukljucjuci i kvalifikacije) te pomalo i renome i historija jer inace ne bi postavio Skotsku u sub-medium vec u high-low i sl. Za mene licno jeste HNL jedan i pol ( :D ) nivo iznad Superlige no slazem se da je nezahvalno staviti u isti rang Hrvatsku te Grcku i Cesku te sam zbog toga napisao onaj dio pored Ceske u zagradi. Češka liga je po mom misljenju i bolja liga nego Grcka. Kao i kod Nizozemske, i Grcku ligu bi do prije 3-4 godine hladno postavio u rang vise, no nisu me klubovi iz te lige suvise impresionirali u proteklih nekoliko godina. Isto tako mi je Grcka liga slicnija Rumunskoj nego Belgijskoj te je to bio dodatno razlog zasto da ih stavim u rang u koji jesam.
NeshaFCB je napisao/la:
Nzm na osnovu čega si ovo pravio? Na osnovu kvaliteta? Posjećenosti? Prodaje i stvaranja mladih igrača?!

Konkretno stavio si jednu Hrvatsku, Poljsku i Škotrsku dva ranga iznad Superlige ? Po čemu? Ok, ako se radi o reprezentavnim uspjesima u poslednjih par godina. Ostalo? Ok Poljaci i Škoti imaju strašne posjete za naše uslove. I tu se priča završava. Ništa drugo. Pa ni kvalitet takmičenja nije iznad SRB kvaliteta. Isto važi i za Kipar koji je stavljen rang niže. Kiparska liga nije ništa slabija od Hr lige ili Poljske lige.
Kao sto sam rekao, na osnovu proteklih pet godina u Evropi (klupski) i pomalo renomeu i historiji. To je razlog zasto je Skotska tu gdje jeste (za sada zasluzeno) iako je znacajno oslabila i ako se nesto ne promjeni u naredne dvije godine definitivno bi ih uvrstio u maksimalno high-low rank. Za Poljsku ligu se slazem da nije neka liga, no ona je bukvalno na ivici tog ranga u koji sam je postavio i dugo sam razmisljao gdje ce joj biti konacno mjesto i prvenstveno zbog potencijala je zavrsila u sub-medium, a ne high-low.

Ali u svakome slucaju u trenutnoj konstelaciji snaga Poljska i Skotska liga jesu iznad Superlige barem jedan rang (pusti prvih pet u Srbiji da igra protiv prvih pet u Skotskoj i Poljskoj i 100% siguran da ce Škoti, a pogotovo Poljaci ostvariti bolje rezultate u medjusobnim omjerima), a pogotovo HNL iako HNL je tu gdje jeste prvenstveno zbog konzistentnosti Dinama koji redovno prolazi u grupnu fazu, no i ostali klubovi iz te lige igraju uvijek veoma dobro u kvalifikacijama i sa Rijekom sada imaju jos jedan klub koji bi se mogao izdici no potrebno je jos 2-3 godine da vidimo da li ce biti konzistentni.

Kada si vec spomenuo Kipar, imali su onu jednu sezonu kada su me odusevili sa APOEL-om no ostalo je krajnje ispodprosjecno i generalno losije nego Hrvatska i Poljska, dok se slazem da je trenutno Kiparska liga na nivou Škotske ali renome i historija su jedini razlog (trenutno) zasto je Skotska iznad. Isto tako je Danska liga bolja od Kiparske, ali za nju se nesto ne boris...
SlevinKelevra je napisao/la:
Ja bi zamjenio mjesta Bjelorusiji i Bugarskoj, i mozda bi stavio Dansku u visi razred, a Hrvatsku u nizi, cisto zato sto im je liga stalno na rubu regularnosti i vise se prica o sudijama nego o fudbalu. Ostalo poprilicno korektno.
Zasigurno ne bi zamjenio Bjelorusiju i Bugarsku. Bjelorusija ima standardni BATE vec nekoliko godina, dok u Bugarskoj Ludogorets tek izlazi i jos nije potvrdio ono sto BATE jeste. U Bjelorusiji se poceo dizati i Dinamo Minsk dok u Bugarskoj nema niti jedna vise ekipa vrijedna spomena i generalno liga slabi. Cak sam razmisljao Bjelorusiju u rang vise, ali osim BATE i Dinamo Minsk su im svi ostali klubovi trube u kvalifikacijama.

Za Dansku se slazem da je mogla u rang vise no iskreno prema onome sto su njeni klubovi pokazali u proteklih pet godina (da su igrali kao ove godine i protekle cetiri zasigurno bi bili u sub-medium rangu) i ne zasluzuje to iako je potencijal tu. Za mene je zanimljivija i Norveska koja je cesto sa Danskom se borila u proteklih 20 godina za najbolju nordijsku drzavu u vidu klupskog fudbala,

Za Hrvatsku sam vec objasnio, za mene su zasluzeno u sub-medium rang, medju najslabijim u tom rangu (jedino Poljska i Škotska ispod) ali su tu zahvaljujuci prvenstveno konzistentnosti Dinama koji redovno prolazi u grupnu fazu, ali i ostalih klubova koji uvijek odigraju veoma dobro kvalifikacije.
Zadnja izmjena: AnelZ, dana/u 17 feb 2016, 04:16, ukupno mijenjano 1 put.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.