Precijenjeni igraci

Moderatori/ce: ribery,Monolog,hammers,geronimo

calcio
Lokacija: Llanfair­pwllgwyn­gyllgo­gery­chwyrn­drobwll­llanty­silio­gogo­goch
Kontakt:

Re: Precijenjeni igraci

Post Postao/la calcio » 12 feb 2016, 19:49

KayserSose je napisao/la:
calcio je napisao/la:Pele. Igrac sa talentom jednog Robinha (otprilike) koji je imao srecu da igra u vrijeme kada je vecina igraca imala trbuscice. Bio je ispred svog vremena i na tome mu svaka cast. Bio je prva velika super zvijezda. I na tome mu svaka cast. Ali po meni nije bio neki poseban igrac, gledao sam snimke njegovih utakmica i prvo sto mi uvijek upadne u oci je nekvalitet protivnika pa tek onda Peleov kvalitet. Ali dobro mozda je pogresno reci da je precjenjen, Dominirao je u svoje vrijeme i to puno znaci. Ali kada se poredi ko je bolji, Maradona ili Pele,... nema govora.
:facepalm:

Ovako nešto može napisati samo teška neznalica.

Kod Pelea je stvar da ne mozes ni rijec kritike napisati o njemu, odmah se pojavi masa osoba koji su negdje procitali da je on najbolji i to mora biti tako. Na wikipediji su nasli broj titula i priznanja. Negdje ne netu su procitali neki nostalgicni clanak nekog dedice koji se prisjeca svoje mladosti i sjajnog i najboljeg Pelea. Naravno, niko od tih likova nije pogledao neku njegovu utakmicu, u vrh glave neki youtube klip...
Ja sam gledao snimke njegovih utakmica i po meni je njegov fudbalski talenat precjenjen. Njegov znacaj i njegov doprinos fudbalu su druga stvar. Hajd' zdravo.

xaves
Kontakt:

Post Postao/la xaves » 12 feb 2016, 20:18

@kayser pogledaj prvu recenicu teksta "Pele is and always will be the greatest player ever" znaci u samom startu, nema veze da se pojavi covjek koji biljezi 5 golova 4 asista, ne postoji mogucnost da je bolji od pelea? Toliko o relevantnosti teksta

Romariooo
Kontakt:

Post Postao/la Romariooo » 12 feb 2016, 21:49

Sissoko je napisao/la: em je konkurencija u samom fudbalu bila slabija .
Samo još glede ovoga - "Peleovo" doba se smatra zlatnom erom nogometa. Od početka karijere do njenog kraja Pele se za titulu najboljeg borio sa redom: Di Stefano, Puskas, Kopa, Didi, Garrincha, B. Charlton, Best, Eusebio, Rivera, Beckenbauer, G. Muller, Cruyff, Neskeens, Tostao, Rivelino, Jairzinho. Sad odi na neke liste najboljih svih vremena pa pogledaj. :)
Zlatno doba nogometa je vrlo upitan pojam, tesko je tako nesto tvrditi,mozes izdvojiti bilo koje desetljece i reci da je zlatno

Evo npr za mene je zlatno doba druga polovica osamdesetih i prva polovica devedesetih, u to vrijeme sam poceo pratiti fudbal i meni je to najzlatnije jer tad su igrale velicine tipa maradona,valdano,buruchaga, kanidja,batistuta, platini,mateus,rumenige, klinsman i jos par svaba fenomenalnih,onda od brazilaca zico,dunga,kareka,romario,bebeto,tafarel,pa holandjani strasni van basten,gulit,rajkard,kuman,bergkamp,pa talijani legendarni badjo,maldini,donadoni,zenga,barezi, mancini, vijali. englezi kao lineker i sjajna liverpoolova generacija, onda istocnoevropski asovi stoickov, hagi,pa onda jedan veliki laudrup,weah,papen,piksi,safet susic,deki savicevic,desai,hugo sanchez,guardilola,butragenjo,valderama....ko zna koliko ih se nisam sjetio

Ko ce sad reci da je peleov period zlatniji od ovoga, ovo je maradonin period ajmo reci, al u ovom periodu maradona nije odskakao od ovih suvremenika koliko odskace messi od svojih,a tako ni pele nije odskakao od puskasa,di stefana,euzebija,carltona,garinche itd u svoje vrijeme,razlog zbog kojeg smatram mesija najboljim u istoriji je taj sto je najkonstantniji igrac u istoriji,desetak godina vec ili prvi ili drugi,svi drugi velikani ukljucujuci i pelea i maradonu,i krojfa,zidana... imali su vece oscilacije
NE DAJTE MI LAGAT' !!!

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 12 feb 2016, 22:25

KayserSose je napisao/la:Naravno da ima razlike u nekim aspektima (najbitnije!!! - talent je talent, a to je nešto što sve ove sporedn(ij)e stvari ne mijenjaju), ali ne tolike koliko neki zabrijavaju. Pele je bio fizička zvijer i veće šanse dajem da bi on danas, uz idealne terene, opremu i maksimalnu zaštitu ofenzivaca, bio dominantan kao i nekada, nego da bi jedan mentalno slabašni CR7 uopće došao do izražaja u Peleovo doba kada su uvjeti za igru bili puno teži, a protivnički braniči bili klasični mesari. Možemo uzeti za primjer i Messija da ne bi bilo nepošteno. Vjerovatno ni on u Peleovo doba, s obzirom na probleme i fizičke limite iz djetinstva, ne bi postao superstar pošto tada medicina nije bila razvijena kao danas. Zaključak je lako izvodiv.
Jesu to u nekom paralelnom svijetu Messi i Ronaldo igrali u Peleovo doba pa nisu dosli do izrazaja? Koje gluposti. :thumbup:

calcio
Lokacija: Llanfair­pwllgwyn­gyllgo­gery­chwyrn­drobwll­llanty­silio­gogo­goch
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 12 feb 2016, 23:31

Malo je smijesno reci da se Pele borio za titulu najboljeg igraca protiv Puskasa, Di Stefana i ostalih. Svijet je Pelea vidio svake cetiri godine kada se igralo SP. Ostatak vremena je provodio igrajuci u Brazilu ili na egzibicionim ili komercijalnim turnejama sirom svijeta. U Brazilu (gdje su imali priliku da ga gledaju cesce nego ostali) ga uopste ne smatraju najboljim igracem. Mnogo je priznatiji u inostranstvu (gdje ga nisu cesto gledali ali je postao dio pop kulture) nego u rodnoj drzavi. U Brazilu su igraci koji su najzasluzniji za osvajanje SP bogovi. Fudbal je timska igra ali uvijek neko mora posebno da se istakne. Garincha 1958, Romario 1994, Ronaldo 2002... Pele je ucestvovao u osvajanju tri titule ali ne smatraju da je on bio taj koji ih je vodio do njih.

Romariooo
Kontakt:

Post Postao/la Romariooo » 13 feb 2016, 11:25

calcio je napisao/la:Malo je smijesno reci da se Pele borio za titulu najboljeg igraca protiv Puskasa, Di Stefana i ostalih. Svijet je Pelea vidio svake cetiri godine kada se igralo SP. Ostatak vremena je provodio igrajuci u Brazilu ili na egzibicionim ili komercijalnim turnejama sirom svijeta. U Brazilu (gdje su imali priliku da ga gledaju cesce nego ostali) ga uopste ne smatraju najboljim igracem. Mnogo je priznatiji u inostranstvu (gdje ga nisu cesto gledali ali je postao dio pop kulture) nego u rodnoj drzavi. U Brazilu su igraci koji su najzasluzniji za osvajanje SP bogovi. Fudbal je timska igra ali uvijek neko mora posebno da se istakne. Garincha 1958, Romario 1994, Ronaldo 2002... Pele je ucestvovao u osvajanju tri titule ali ne smatraju da je on bio taj koji ih je vodio do njih.

U pravu si,pele je vise postao pop ikona u inostranstvu,brrazilski navijaci i novinari su tu bili realniji dosta jer su ga vise pratili, oni uglavnom isticu cinjenice da je pele bio uglavnom vise dio nekih strasnih generacija nego sto je sam vodio brazil do titula i ne izdizu ga toliko od saigraca

Pele se ukazao svijetu dva puta, 58. I 70. godine,.razmak od 12 godina, messi je konstantan jer je uvijek pred ocima javnosti jer se danas fudbal puno vise gleda,mediji su ucinili svoje, messi konstantno evo deset godina pokazuje top fudbal.

Ne kazem da se pele borio za titulu najboljeg u svoje vrijeme,nego isticem cinjenicu tu konstantnosti, i to da je u peleovo vrijeme bilo dosto igraca koji su u nekim sezonama pokazivali vise od njega,isto kao u maradonino vrijeme sto su platini,laudrup,gulit,van basten,mateus itd u dosta sezona pokazivalo bolji fudbal od maradone
NE DAJTE MI LAGAT' !!!

KayserSose
Kontakt:

Post Postao/la KayserSose » 13 feb 2016, 13:39

xaves je napisao/la:@kayser pogledaj prvu recenicu teksta "Pele is and always will be the greatest player ever" znaci u samom startu, nema veze da se pojavi covjek koji biljezi 5 golova 4 asista, ne postoji mogucnost da je bolji od pelea? Toliko o relevantnosti teksta
Znam. Namjerno sam taj tekst stavio jer ovdje se isto tako osporava Pele glupim argumentima bez dovoljnog znanja i bez prihvaćanja protuargumenata. :)
I believe in God, but the only man I am afraid of is Keyser Soze

KayserSose
Kontakt:

Post Postao/la KayserSose » 13 feb 2016, 13:42

Kajzer10 je napisao/la:
KayserSose je napisao/la:Naravno da ima razlike u nekim aspektima (najbitnije!!! - talent je talent, a to je nešto što sve ove sporedn(ij)e stvari ne mijenjaju), ali ne tolike koliko neki zabrijavaju. Pele je bio fizička zvijer i veće šanse dajem da bi on danas, uz idealne terene, opremu i maksimalnu zaštitu ofenzivaca, bio dominantan kao i nekada, nego da bi jedan mentalno slabašni CR7 uopće došao do izražaja u Peleovo doba kada su uvjeti za igru bili puno teži, a protivnički braniči bili klasični mesari. Možemo uzeti za primjer i Messija da ne bi bilo nepošteno. Vjerovatno ni on u Peleovo doba, s obzirom na probleme i fizičke limite iz djetinstva, ne bi postao superstar pošto tada medicina nije bila razvijena kao danas. Zaključak je lako izvodiv.
Jesu to u nekom paralelnom svijetu Messi i Ronaldo igrali u Peleovo doba pa nisu dosli do izrazaja? Koje gluposti. :thumbup:
Da čitaš kako piše i s razumjevanjem vidio bi da su te moje teze zapravo antiteze na glupe priče kako bi Pele danas bio prosjek. :thumbup: Ali u pravu si da su glupe. Kao i ona o Peleu koji bi danas bio Robinho.

KayserSose
Kontakt:

Post Postao/la KayserSose » 13 feb 2016, 13:49

Romariooo je napisao/la:
calcio je napisao/la:Malo je smijesno reci da se Pele borio za titulu najboljeg igraca protiv Puskasa, Di Stefana i ostalih. Svijet je Pelea vidio svake cetiri godine kada se igralo SP. Ostatak vremena je provodio igrajuci u Brazilu ili na egzibicionim ili komercijalnim turnejama sirom svijeta. U Brazilu (gdje su imali priliku da ga gledaju cesce nego ostali) ga uopste ne smatraju najboljim igracem. Mnogo je priznatiji u inostranstvu (gdje ga nisu cesto gledali ali je postao dio pop kulture) nego u rodnoj drzavi. U Brazilu su igraci koji su najzasluzniji za osvajanje SP bogovi. Fudbal je timska igra ali uvijek neko mora posebno da se istakne. Garincha 1958, Romario 1994, Ronaldo 2002... Pele je ucestvovao u osvajanju tri titule ali ne smatraju da je on bio taj koji ih je vodio do njih.

U pravu si,pele je vise postao pop ikona u inostranstvu,brrazilski navijaci i novinari su tu bili realniji dosta jer su ga vise pratili, oni uglavnom isticu cinjenice da je pele bio uglavnom vise dio nekih strasnih generacija nego sto je sam vodio brazil do titula i ne izdizu ga toliko od saigraca

Pele se ukazao svijetu dva puta, 58. I 70. godine,.razmak od 12 godina, messi je konstantan jer je uvijek pred ocima javnosti jer se danas fudbal puno vise gleda,mediji su ucinili svoje, messi konstantno evo deset godina pokazuje top fudbal.

Ne kazem da se pele borio za titulu najboljeg u svoje vrijeme,nego isticem cinjenicu tu konstantnosti, i to da je u peleovo vrijeme bilo dosto igraca koji su u nekim sezonama pokazivali vise od njega,isto kao u maradonino vrijeme sto su platini,laudrup,gulit,van basten,mateus itd u dosta sezona pokazivalo bolji fudbal od maradone
A danas Messi i CR nisu pop ikone? Ne pretjeruje se s njima? CR ni po čemu ne može u rang s najvećima, a baš ga markentinška mašinerija tu trpa. Igraču koji nije presudio ni jednu od najvećih utakmica nije mjesto kraj najvećih.

Pele se ukazivao i pokazivao svijetu dovoljno puta da se shvati da je najveći. Proguglajte šta je radio najboljim europskim momćadima u utakmicama Interkontinentalnog kupa koje su tada bili top mečevi.

Ne znam otkud vam da Pele u Brazilu nije bio cijenjen. On je u Brazilu smatran nacionalnim blagom. Za njega su odbijane bolesne ponude iz Europe jer ga se jednostavno nije dmjelo prodati. Kad je već u poznim godinama prelazio u Cosmos, odobrenje za to je dao državni vrh Brazila.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 13 feb 2016, 14:18

Sta se ima pretjerivati? Pa Messi i Ronaldo, osim sto su veliki igraci, imaju nevidjenu konstatnost. Pa Zidane i Ronaldo Brazilac, koje sam gledao od ovih sto se spominju kao najveci ikad, nemaju ni pribliznu konstatnost kao ova dvojica. Ni priblizno.
A to je najvaznije.
Covjek mentalni midget a treci strijelac najjaceg derbija ikad, najbolji strijelac knockout faze LP ikad, samog polufinala od kojih nema puno vecih utakmica. Zanimljivo. Mentalni midgeti inace nestanu sa terena, a ne zabijaju toliko golova.

I za mene su njih dvojica najbolji kojeg sam ja gledao. Ako bih pravio goat listu, Messi bi mi bio prvi bez konkurencije. Ronalda bih stavio takodjer negdje visoko. Jer uzevsi u obzir sve parametre od nevidjenih brojki koje stavljaju iz sezone u sezonu, preko konstatnosti do trofeja kojih imaju dovoljno, pogotovo Messi. Ronaldo ima 4 lige, 2 LP i ne znam koliko kupova, iako je covjek realno pogrijesio sto je presao u Real koji nema nikakvih sportskih ambicija zbog presidentea, bilo bi to bolje da je ostao u Manchesteru.

btw. evo koliko se za Messija i ROnalda pretjeruje http://messivsronaldo.net/records/

Romariooo
Kontakt:

Post Postao/la Romariooo » 13 feb 2016, 14:51

Romariooo je napisao/la:

A danas Messi i CR nisu pop ikone? Ne pretjeruje se s njima? CR ni po čemu ne može u rang s najvećima, a baš ga markentinška mašinerija tu trpa. Igraču koji nije presudio ni jednu od najvećih utakmica nije mjesto kraj najvećih.

Pele se ukazivao i pokazivao svijetu dovoljno puta da se shvati da je najveći. Proguglajte šta je radio najboljim europskim momćadima u utakmicama Interkontinentalnog kupa koje su tada bili top mečevi.

Ne znam otkud vam da Pele u Brazilu nije bio cijenjen. On je u Brazilu smatran nacionalnim blagom. Za njega su odbijane bolesne ponude iz Europe jer ga se jednostavno nije dmjelo prodati. Kad je već u poznim godinama prelazio u Cosmos, odobrenje za to je dao državni vrh Brazila.

naravno da su messi i ronaldo ikone i to i vece od pelea jer su mediji uznapredovali, no njih dvojica za razliku od pelea koje je cijeli svijet gledao tek na svjetskim prvenstvima i to mali procenat ljudi koji su imali televizor ili seosku citaonicu s projektorom, messija recimo cijeli svijet gleda hefteno dva puta, u vaznim i manje vaznim utakmicama, i tu se vidi konstantnost

poredjenja sta bi messi bio u peleovo vrijeme, i obratno su besmislena, al ako treba porediti ja mislim da bi pele bio igracina i danas jer talenat je talenat, on bi bio jos spremniji zbog modernih dostignuca i profesionalnijeg odnosa u treninzima, ali bi isto tako imao protiv sebe mnogo organizovanije i spremnije odbrane nego sto su nekada bile, tako da to sve dodje na isto, a messi s ovim talentom takodje bi razvaljivao seszdesetih godina, no ta poredjenja u principu nemaju smisla

moze se samo porediti kvalitet takmicenja, pele je obiljezio svjetska prvenstva, messi ligu prvaka, eh sad pitanje sta je tu kvalitetnije, po meni liga prvaka je najbolje mjerilo svega, najteze i najrealnije takmicenje, u danasjoj ligi prvaka ucestvuje skoro sve sto je najbolje u svijetu fudbala, nema nikakvih ogranicenja s tim iz koje si drzave i kakvi su ti saigraci, sve sto valja odlazi u najjace timove i svako ko je top igrac obicno ima sebe odlican tim, i igra se svake godine

svjetska prvenstva, pogotovo ona iz pedesetih i sezdesetih su bila dosta slabija takmicenja, malo ucesnika, dosta kontroverzi, mocni igraci uslovljeni su nacionalnom pripadnoscu i tim kakvi su im sunarodnici igraci, hoce li biti zdravi jednom u te 4 godine, itd, npr messi je bio vrlo blizu titule svjetskog prvaka, na par minuta, al bio je uslovljen saigracima tipa higuain i onaj smetenjak iz intera sa pletenicom koji su promasivali nevjerovatne prilike, da je messi imao saigrace ko pele, a pele ko messi, ko zna ko bi koliko titula svjetskog prvaka imao, al sve je to relativno i nije vrijedno poredjenja
NE DAJTE MI LAGAT' !!!

KayserSose
Kontakt:

Post Postao/la KayserSose » 18 feb 2016, 16:38

Kad neki pričaju o Peleovu dobu ispada kao da pričaju o kamenom dobu pa nije bilo nikakvih informacija ni komunikacije među ljudima. :facepalm: Pelea je svijet itekako imao prilike upoznati i gledati i mimo SP-a na kojima je sudjelovao. Recimo prvak Europe Benfica ga je itekako imao prilike upoznati - https://en.wikipedia.org/wiki/1962_Intercontinental_Cup Isto vrijedi i za prvaka Europe Milana - https://en.wikipedia.org/wiki/1963_Intercontinental_Cup Bilo je tu i masa "prijateljskih" utakmica koje su imale veći natjecateljski naboj nego većina današnjih službenih utakmica.

Statistika Peleova Santosa protiv klubova iz Europe - http://forums.bigsoccer.com/threads/pel ... ew.157423/ Ukupni skor Santosa u tih 130 mečeva je 90-20-20 uz Peleova 144 gola. Ako to svedemo na mečeve protiv klubova iz tzv. liga petice stanje je sljedeće - 63-10-15 uz Peleovih 99 golova. Dakako da je tu bilo svakakvih protivnika (tipa kada danas Messi sa Argentinom ide igrati u Tanzaniju), ali većina utakmica je bila protiv ponajboljih europskih momčadi toga vremena. Po nekim izvorima ukupno je protiv europskih klubova i reprezentacija dao 204 gola u 195 utakmica.

Još jedna stvar. Najgluplji argument koji ljudi daju kada žele osporiti Pelea je taj da on nikada nije došao igrati u Europi ili (još gluplje) da nije osvojio Kup prvaka. Takav argument najkristalnije detektira neznalicu. U Peleovo doba najjača svjetska liga je bila Brazilska. Brazil je za Peleove karijere dominantno osvojio 3/4 titule prvaka svijeta bez skoro ikakve uloge Brazilaca koji su igrali za najbolje klubove Europe. Brazilci koji su u Europi bili zvijezde tipa Amarildo ili Jair su bili druga liga za Pelea, Garrinchu, Jairzinha i društvo iz brazilskih klubova. Od prvih 10 IC kupova skor je 6-4 za prvake Južne Amerike, a to su tada bile ponajveće utakmice u nogometu. Btw, Pele nije transferiran u Europu, ne jer se bojao megakonkurencije već zato jer ga se jednostavno nije smjelo prodati (transfer u NY Cosmos na zalasku karijere je realiziran uz blagoslov brazilskog političkog vrha).

Poanta ovoga nije da ja sad namećem Pelea kao najboljeg ikada, već da se kod procjenjivanja Pelea gleda malo šire van mantre "on je igrao u prapovijesti." Lupiti ime najboljega u nečemu ovakomu ni nema težinu jer tu ne postoje objektivni kriteriji po kojima se može egzaktno reći dal je najbolji Pele, Garrincha, Maradona, Cruyff, Beckenbauer, Di Stefano, Messi ili netko skroz drugi.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 13 jun 2016, 04:28

Ja sam odgovorno i cvrsto spreman stati iza rijeci da nikada nisu postojali igraci kao sto su Ronaldo i Messi...ovi iz vremena pelea bi bili amateri za danasnje fudbalere dok sto se tice ovih novije generacije nikad nisam vidio da je neko tolko superioran i konstatan ko sto su pomenuta dvojica...

Neki dan nesto kontam jbt Raul je u LP onaj rekord davao golove pa haman od kad znam za sebe do kad sam srednju zavrsio i dao ih oko 60 ako se ne varam, dok recimo CR u zadnje dvije sao 33
=\_1921_/=

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 28 jun 2016, 13:32

Hulku plata 20 miliona eura godisnje :puke:

BuffonGigi
Kontakt:

Post Postao/la BuffonGigi » 28 jun 2016, 13:37

On se makar opredijelio u karijeri, hoce pare i nista drugo ga ne zanima. Posteno :)
Allegri mozda nema igru, ali zato ima uzasne rezultate ;)

IlPrincipino
Kontakt:

Post Postao/la IlPrincipino » 28 jun 2016, 13:38

:lol:
C’e una stella al cielo che indica il cammino, forza Juve vincere e’ il tuo destino.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
It is never too late to be what you might have been. -George Eliot

franklampard8
Kontakt:

Post Postao/la franklampard8 » 28 jun 2016, 13:40

Lallana.
1946

High

Post Postao/la High » 28 jun 2016, 13:45

Braća Sadikovići i Vedran Kosookojevski.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 28 jun 2016, 14:00

Hulk, Hulk, Hulk, Hulk i Hulk po mom misljenju.
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 28 jun 2016, 15:38

Bar 80 % engleskih nogometasa. I ovo nema veze sa tekmom od jucer. Govorim to vec 2 godine.
27.10.2020

Zaključano

Natrag na “Međunarodni fudbal”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.