Prije oko dva mjeseca,kad se najvise crnjacilo na temi,kad se pricalo o borbi za opstanak,o raspadu sistema i sl.,napisao sam da je u klubu sve ok i da je najveci problem kluba ustvari manjak nekoliko bodova,cini mi se da sam napisao manjak 4,5 bodova. Sve ostalo je kako treba,radi se dobro,dugorocno i sistemski,itd...Tad sam proglasen necijim covjekom,spocitavano mi je da je kod mene sve med i mlijeko...Anije nista od toga.
Sad hocu napisati nesta vezano za trenutnu situaciju oko ekipe,pojacanja,ciljeva do kraja sezone...
Kao po obicaju,pretjerujemo. Ovaj put pretjerujemo u optimizmu,najavama da cemo biti beton,asfalt i slicno. Na granici smo euforije...Zasto? Na osnovu cega?
Da li smo dobili igrace za koje sa sigurnoscu mozemo reci da su pojacanja? Nismo. Hajmo redom.
Bekric,Kramaric i Lendric...Igraci koji jesu u nekim dijelovima karijere odigrali neke kvalitetne utakmice. Ali kad,gdje...? U kakvom su stanju,sa kakvim ambicijama...? To nikako ne znamo. Ne znaci da nece biti dobri,ali imamo puno razloga biti,u najmanju ruku,oprezni.
Mailson...na osnovu nekoliko treninga nasa struka je rekla ok,moze proci. I mozda i to bude uredu,ali imamo li argumenata da budemo veliki optimisti oko njega? Nemamo. Vidjeli smo ga na male golove,ali to nije ama bas nikakva garancija da ce i sutra,u pravoj utakmici,pod pritiskom,sa rmpalijom na ledjima...pokazati kvalitet. To su bitno drugacije okolnosti u kojima vecina igraca reaguje potpuno razlicito.
Povratnici(Bogi,Zola,Stana...ako budu svi)...s povratnicima nisi nikad nacisto.Opet je stvar motiva. Bogi u 34.toj godini,Zola sa dva koraka nazad u karijeri,Stana sa jednom ruznom nedavnom epizodom u Zelji...Svi ce mozda i odigrati na nekom svom realnom nivou sto bi bilo odlicno,ali imamo i ovdje puno razloga biti oprezni i suzdrzani.
Stevanovic...on je vjerovatno jedini novajlija za kojeg mozemo sa dosta sigurnosti reci da je pojacanje. U kontinuitetu igra jacu ligu od nase vec 5,6 godina,standardan je bio u ekipama gdje je igrao.Posebno dobro je igrao posljednju godinu ipo u Pazaru gdje je bio najbolji igrac.
I to je to.
Jesmo li sigurni da smo se bas dobro pojacali. Mozda jesmo.Ali samo mozda. U svakom slucaju,ne mozemo biti pretjerano optimisticni. Mozda,uz mnogo srece,stvari i budu kako treba i dokopamo se Evrope.Ali ce biti tesko,pretesko. Kroz prvenstvo skoro nemoguce,kroz kup tesko,pretesko.
Uz navedeno,treba u obzir uzeti cinjenicu da mi pravimo novi tim. Ostali konkurenti imaju timove i mijenjace minimalno ili nikako(Siroki).
Igre vrlo malo a razlika u bodovima velika na nasu stetu.
Znaci,cilj je izboriti Evropu. Nije nemoguce ali ce biti tesko,nikad teze. Moras.Ulozio si nesta para,mislis da si napravio dobru ekipu...Bogami su to okolnosti koje ne idu na ruku. Jos i mi okolo krenemo s pricom kako cemo to pomesti,kako smo beton,asfalt i slicne gluposti...
Malo rucnu povuci...Ne bi bilo lose.