evo malo vaše historije:.kicked je napisao/la:ALI SMO POSTOJALI ZA RAZLIKU OD FK TORPEDA KOJIMA SMO POD MORANJEM TADASNJE POLITICKE ELITE USTUPILI 7 IGRACA AKO ZELIS MOGU DA TI IH I NABROJIM JER IMAM KNJIGU OD ZELJINOG POSTANKA DO OSAMDESET I NEKE GODINETon1 je napisao/la:Čovječe jesi li ti svjestan kakav ste vi klub bili tih 20 i kusur godina do našeg nastanka, jeli ti fakat misliš da ste vi tad bili klub i da ste uopšte imali navijača?Nađi mi bilo kakav podatak da je do 46' ijednu Željinu utakmicu pratilo više od 200 ljudi ja ti skidam kapu.Igrali ste ba u nekakvojdrugoj ligi sarajevskog podsaveza, shvati da su tada jedini klubovi u pravom smislu riječi bili SAŠK,Slavija a vi ste bili na nivou današnjeg,lupam, Pofalićkog.Ako ćeš se ti tom historijom zadovoljavai tvoj problem.Vaše polufinale drugorazrednog evropskog takmičenja-naše četvrtfinale prvorazrednog evropskog takmičenja -znaći bare-bare smo tu, vaše jedno finale kupa bivše lige,naše jedno finale kupa(koje smo trebali osvojiti ali to je skroz druga priča neću sad o tome) i tu smo isti, naše dvije titule-vaša jedna - mi bolji, mi dvije sezone proveli u drugoj ligi bivše lige - vi 7-8 ne bih znao reći tačno ti to znaš pa skontaj čija je historija svjetilija.![]()
![]()
"A što se tiče "kantičara", oni ni sami ne znaju historiju svoga kluba, pa se busaju u prsa pričom o tome kako su oni osnovani 1921. godine, te kako je FK Sarajevo osnovano tek 1949. godine (jer se tada FK Sarajevo izdvojilo iz SD Sarajevo i počelo da djeluje samostalno), a glupani ne znaju da FK Željezničar, kao takav nije postojao sve do 1950. godine.
Glupani ne znaju da je od 1921. do 1941. godine samo postojala nogometna sekcija pri Športskom društvu Željezničar, pa da su onda nakon rata 1945. kad su obnovili klub prvo htjeli da se zovu Fiskulturno društvo "Vaso Miskin Crni" (kako bi im ovo crni dobro stajalo...), ali im je Vlada odbila prijedlog jer nisu dali da se ijedan sportski kolektiv nazove po nekom narodnom heroju, pa su se onda nevoljko vratili tom starom imenu, pa su se nazvali Fiskulturno društvo Željezničar, dok sam fudbalski klub i dalje nije postojao, nego su i dalje djelovali kao nogometna sekcija pri tom Društvu. A čak su i prvu poslijeratnu utakmicu odigrali u kopačkama koje su im posudili igrači Udarnika.
A prva Skupština FK Željezničar je održana tek 8.1.1950. godine, tako da glupani samo ispadaju neznalice pričajući kako je FK Sarajevo osnovano tek 1949. godine. Ali eto bar tješi činjenica da glupani znaju historiju Velikog Sarajeva, ali ne i malog željezničara. I samo mi je krivo što zatvoriše onu temu na sa-x pa im ne stigoh napisati ovo, jer glupani ne znaju, pa nek crknu od muke.
I još jedna stvar, ona njihova priča o otimanju igrača. Namjerno neće ili ne žele spomenuti otkud ti igrčai uopšte kod njih. Nijedan od tih "otetih" igrača do 1941. godine nije bio član nogometne sekcije pri ŠK Željezničar, nego su igrali za Slaviju, SAŠK i ostale rasformirane klubove, tako da se i oni mogu itekako zahvaliti komunistima, jer da nije bilo tako, ostali bi klub u rangu Pofaličkog, kao i što su bili prije rata. Kao gdje im uostalom i jeste mjesto."