Emotivno se po pitanju bilo kojeg igraca mogu izjasnjavati samo navijaci. Oni mogu svojim vidjenjem i odredjenom emocijom, pozitivnom ili negativnom izgraditi svoj stav na osnovu nekog ponasanja, igrama na terenu i ostalim sporednim stvarima odrediti da li vole ili ne vole odredjenog igraca, da li misle da neko treba da igra ili ne, ostati u klubu ili ne, igrati u prvoj postavi ili biti na tribinama. To je normalno pravo svakog navijaca.
Klub i igraci nemaju pravo da se ponasaju emotivno, jer je to posao. Ne smije postojati bilo kakva emotivna odluka od strane kluba, vec samo poslovna kalkulacija vezana za nekog igraca. Ako su u klubu sagledali stvari da im je potreban neko na toj i toj poziciji, da im sa druge strane nisu potrebni neki igraci, a da je to procijenjeno na osnovu stava i analize trenera koji je odgovoran za rezultate i stanje na terenu, onda treba shvatiti da i trener i klub imaju samo najbolje namjere koje su vezane za klub i rezultatski uspjeh. I zbog Zelje i naravno zbog sebe, jer ako Mulalic ne bude imao rezultate, a prije toga i podrsku uprave oko sredstava kojim bi trener napravio zelje da bi uprava dovela te igrace, svi kolektivno ce biti na kritikama, kao sto i jesu zbog proslog prelaznog roka.
U tom smislu ja ne vidim nacina da na bilo koji dio odluka koje se trenutno rade, stavim bilo kakvu kritiku. Niko nije zadovoljan ovom polusezonom, uprava i strucni stab su rijesili da na osnovu prikazanog na terenu ubace novu krv, a da pojedine igrace na osnovu njihove analize prekrize. I to je poslovno i tako se radi.
Da li mozda neko misli da bilo kakav pokusaj emotivnog nastupa u konkretnom primjeru Kokota, od momenta kada mu je saopstena vijest, ima veze sa igracevom ljubavlju prema klubu ? Naravno da nema. On je osiguran novim ugovorom, u kojem prima svoju redovnu platu kolika god ona bila. On nece da raskine ugovor sa klubom, ne iz ljubavi i privrzenosti, nego zbog toga sto gubi finansijsku sigurnost koja je vezana ugovorom. On je svjestan da u svojim godinama moze jedino da se vrati da igra u Slaviji ili nekoj drugoj slicnoj ekipi, gdje je nesigurnost primanja plate itekako vidljiva, pa samim tim i duzina i novcani dogovor je upitan u tim drugim klubovima.
Zasto sam ovo napisao. Zato jer je ovo, ko hoce da shvati, nacin da se sagleda i finansijska struktura u klubu. Kada igrac nece da prihvati ovakvu situaciju, onda znaci da je zadovoljan radom uprave po pitanju primanja i nece olako da se odrekne pravom po ugovoru stecenih sredstava. On ce traziti svoje plate da se njemu isplate. U svakoj losoj postavljenoj situaciji bilo kojeg kluba, igrac bjezi glavom bez obzira, sam gleda kako ce raskinuti ugovor i pobjeci sto dalje. U Zelji se to vise evidentno ne desava. Igraci su osigurani, primaju plate i primaju ih redovno. Zakonski su osigurani i placa im se penziono, ljekarsko osiguranje i sve ostalo vezano za porez. Klub je sada u situaciji da sam nametne svoje poslovne poteze i svi smo na ovim nedavnim primjerima oko krizanja igrackog kadra to vidjeli na djelu. I ta me cinjenica izuzetno raduje i ohrabruje. Meni se sa ovim potezima cini da klub u ostalim organizacionim djelatnostima postaje stabilan i da su se neke veoma bitne stvari dovele u red.Naravno, ko nece to da vidi, a ima ih i ovde nekoliko, oni to i nece vidjeti. Nego ce se pos.rati na sve sto drugi misle a da je iole pozitivno. Niko ne porice da je rezultat u ovoj polusezoni kriminalan po nas klub i da je ljetos napravljena velika greska sa igrackim kadrom. E zato nasi sada prave cistku ,a imaju dobru poslovnu podlogu u tome. Mi navijaci sada ocekujemo pojacanja i ja vjerujem da ce se to desiti.
Kroz narednu pres konferenciju koja je najavljena uskoro i kroz nadolazecu veliku godisnju skupstinu, mnoge ce se stvari pokazati i prikazati nama navijacima kako ova uprava trenutno razmislja, sta se uradilo po svim pitanjima, a ima ih mnogo, i sta je jos ostalo da se uradi. To ce biti pravi pokazatelj sve ove price. To ce se desiti brzo i nama ostaje da sacekamo sta ce da nam kazu. Vrlo jednostavno. Nakon toga treba prosuditi da li je uprava na pravom putu. Ja licno kroz neko svoje iskustvo pokusavam da gledam kroz neke redove i sam zakljucim neke stvari i moj zakljucak je trenutno vise nego povoljan u svim ostalim dijelovima, dok je ostao da kaska ovaj sportski segment. Trebala bi raja da shvati da se lako moze napraviti ponovo dobar sporstki segment ukoliko je podloga dobro napravljena prethodno.
U proslim sazivima raznih uprava, u klubu se radilo divlje, rezultat na terenu je postojao, ali on nije imao realnu podlogu. Zato Zeljo nikada nije smogao snage da se izdigne iznad ostalih.
Ono sto sam ja zakljucio vjerovatno nije toliko vazno, ali je svakako moje misljenje. A to je da je uprava koja je sada na snazi, na pocetku svog mandata jasno kazala i predstavila svima nama svoje prioritete, a to je postavljanje kluba na jedan organizacijski nivo, koji bi trebao da sluzi kao podloga u buducnosti da se sljedecim podizanjem kvaliteta u igrackom kadru, na jednoj zdravoj osnovi, bez divljeg rada i samo u skladu sa zakonom, vise ne desava novi pad. Pad je uvijek neminovan kada poletis a radis bez dobre podloge. Mi smo to u proslosti pokusali kao klub i svi smo vidjeli da je dobro dvije ili tri godine rezultatski, a onda slijedi pad od nekoliko sezona.
Ovo sto se trenutno radi meni izgleda kao rad na duge staze , gdje je rezultat i sportski segment u kvalitetu same igre i ekipe neminovno morao doci do pada, jer su postojali drugi prioriteti koji su se morali nadoknaditi i krpiti na legalan nacin, sto dovodi do toga da je zaista potrebno neko vrijeme u strpljenju nas navijaca, da bi se neke stvari dovele u red. Tako da je rezultatski jednom moralo doci do ovakvog pada, raduje me sto je klub postao jasaniji i po ovom pitanju i sto su poceli da rade odmah na rjesavanju tih propusta. Ne bi mogli to da rade da nisu dosta toga vec uradili na drugim nevidljivim, a zaista najbitnim stvarima po buducnost kluba. A posljedicno se ne bi onda moglo ni desiti da jedan igrac ne zeli da napusti klub zbog cvrstog ugovora u kojem je dobra i redovna plata. Svakako ljubav nije razlog. To mnogo govori izmedju redova. Ko hoce da vidi vidjece, ko hoce da nastavi da kritikuje brutalno, to ce nastaviti da rade i za tog nekog nece postojati nacin da mu se na bilo koji nacin pokaze suprotno misljenje o kojem bi se dalo razmisliti. Jer kod takvih osoba jedva se ceka rezultatski propust ili vijest u novinama kako je steta po klub na ime poreza pronadjena u periodu kada ova uprava nije bila na snazi, te ce tako otvoreno stavljati kao argument takve cinjenice, ni ne sagledavajuci sve silne procese koje je ova uprava dobila da rijesi kako bi uspostavila sistem.
Ja vjerujem da ce vrlo brzo i vrlo javno ovaj Zeljo postati neki dobar i stabilan klub sa kojim cemo mi biti zadovoljni kroz igre nekih novih i boljih igraca. Nismo to jos osjetili, ali igraci koji trebaju da budu otjerani su tu cinjenicu itekako osjetili. Volim te Zeljo !
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !