Skijaski skokovi

Alpsko i nordijsko skijanje, snowboard, hokej, klizanje...

Moderator/ica: rio_Ferdy88

iskratel
Kontakt:

Re: Skijaski skokovi

Post Postao/la iskratel » 22 mar 2015, 11:43

Auuu. Cestitke Freundu.

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 mar 2015, 11:53

Šta reći zaista, teško da se mogu zamisliti veća uzbuđenja. Zaista mi je žao Prevca kao što bi mi bilo žao i Freunda u ovoj situaciji, nije lako ostati bez velikog globusa radi nula bodova. Čim je skočio Tepeš znao sam da će ga teško nadmašiti bilo ko pa i Prevc, mada mu je trebalo jako malo. Utjeha mu je odbrana titule najboljeg letača, slaba dakako.

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 22 mar 2015, 12:02

Freund ipak zasluzeno.

Al' ovaj Tepes, od kakvog anonimusa (vecina ga poznavala preko starog) izraste u letaca koji stilom posjeca na Ljokelsoya. :clap:
- Ed Woodward for Prime Minister !

thomashasler
Kontakt:

Post Postao/la thomashasler » 22 mar 2015, 12:49

Na kraju ipak zasluzen kristalni globus i ukupni pobjednik iako imaju identican broj bodova, treba uzeti u obzir da Prevc ima i tri takmicenja vise od Freunda, Saporo dva i jedno gdje je Freund diskvalifikovan i gdje mu je oduzeta cista pobjeda, da su imali isti broj skokova u sezoni pobjednik mi vec ranije bio rjesen al eto ovako je ostao foto finis kao sto sam rekao prije mjesec dana, Freund ima i vise pobjeda u kupu iako mi je zao i Prevca eto nek popolove heheh, kao sto nam rece jedan ovdje ne znam sada nick :P :P dobili smo novu garnituru majstora da zaboravimo staru gardu Schmita, Malisa....i ostale legende, sada imamo 10 tak extra takmicara koji ce se boriti i koji imaju podjednake sanse da osvoje i bore se sa pobjednika, i jako mi je drago sto je tako i sto je jaka konkurencija postala i sto je iznjedrilo dosta kvaliteta, sljedeca sezona ce da bude jos ludja od ove gdje ce se 4-5 boriti za prvo mjesto do zadnjeg skoka hehe

Forster
Kontakt:

Post Postao/la Forster » 22 mar 2015, 12:53

Ahonen - Janda u drugom obliku :mrgreen:

Freund ipak zasluženo :tokralju: :tokralju:
R.I.P Grande campione - Michele Scarponi

iskratel
Kontakt:

Post Postao/la iskratel » 21 apr 2015, 13:28

Bit ce nekaj novosti u novoj sezoni. Smanjili su broj letaonica na samo Vikersund i Planicu (u Kulmu ce bit SP u letovima).

Nakon turneje 4 skakaonica i skandinavske turneje, dobit cemo i Poljsku turneju. Pored Wisle i Zakopana, svoje mjesto dobit ce i Szczyrk (HS 106m). Nova skakaonica bit ce i u Almatyu, koji je kandidat za SP u nordijskim disciplinama 2019 i za ZOI 2022.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 02 dec 2015, 10:37

Nakon Klingentala, Tande, Prevc i Freund na podijumu.

U Kuusamu odgodjeno, a 5./6. 12. takmicenje se nastavlja u Lillehameru.

Nema nam Dukea da razvucemo sezonu al' sta je tu je.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 02 dec 2015, 11:01

Da li ce ovo opet spasti na Prevc vs Freund :mrgreen:
Je li nastupao Amman?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 02 dec 2015, 11:09

Jest, zavrsio 14.

Inace Svabe uzele prvo timsko takmicenje u pomenutom Klingentalu.

Pa sve se svodi na borbu Prevc vs Freund, iako svake sezone ostavljam otvorena vrata za neko iznenadjenje.

Moja neka prognoza za taj uzi krug favorita: Freund, Prevc, Stoch, Kraft i neko od Norvezana. Gregor mi izgleda nekak letargicno, mozda se varam, al' ostaje da vidimo.

pride_of_merseyside
Kontakt:

Post Postao/la pride_of_merseyside » 02 dec 2015, 11:26

Ništa od Schlierija, očekujem da ponovi prošlu sezonu otprilike. Ne vjerujem da se može uključiti u ozbiljniju borbu, a kad se sjetim prije par godina... :plac: slika
Kraft bi trebao biti u vrhu, uz Prevca i Freunda, ostali teško da mogu biti konstantni. Al' bit će iznenađenja, makar na 4HT.

Suljo20002
Kontakt:

Post Postao/la Suljo20002 » 02 dec 2015, 11:29

Prevc je moj favorit :salut:

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 02 dec 2015, 14:44

Schlierijev pad je poceo odlaskom Pointera. Kuttin mu ocito ne lezi (barem ne po dosad vidjenom, no ima tu i njegove krivice) al' sam siguran da ce izvuci barem jednog asa iz rukava za ovu sezonu te koliko - toliko osposobiti glavne skakace.

Kao sto Martin Schmit kaze, dosta toga se moze promijeniti za jednu sezonu, stil je onaj stari, fitnes na zavidnom nivou, ali naprosto ne ide.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 03 dec 2015, 19:46

A koji Prevc? :D
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 03 dec 2015, 19:50

dosta su sjebali ovaj sport novim pravilima, najvise mislim na koeficijente ovoga i onoga :puke: mada kad se sjetim nekada velikana koji su bili tu, a sada... pff

vjerovatno cu i ove sezone ispratiti samo Novogodisnju turneju, ako nadjem vremena
Don't believe the hype.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 03 dec 2015, 20:02

Kakve koeficijente, mislis na koef kapije i vjetra??

Pa to su extra izmjene. Prvim pravilom smo dobili da se takmicenje ne razvlaci u nedogled, a koef vjetra ovom sportu daje jednu novu dimenziju u pogledu takmicarskog umijeca.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 03 dec 2015, 20:04

_dreamer_ je napisao/la:A koji Prevc? :D
najstariji :mrgreen:

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 04 dec 2015, 15:44

Nije problem u pravilima, ljudi moji, nego u katastrofalnoj konkurenciji, što je samo po sebi uzrokovalo drastičan pad kvaliteta i vještačku neizvjesnost, gdje obično pobjeđuje onaj koji je manje loš. Vjetar i kapija su vrlo bitni, da ne kažem presudni faktori pri određivanju kvaliteta skoka i klasificiranju skijaša-skakača, tako da se nikako ne mogu ostaviti po strani. Nije u redu da neko bude povlašten, a neko zakinut. Valjda je cilj uspostaviti sistem u kojem će svi biti koliko-toliko ravnopravni.

Da se razumijemo, zimski sportovi su uvijek bili manje gledani od fudbala, košarke, rukometa, tenisa... ni ovaj nije izuzetak, daleko od toga, iako prostora za napredak definitivno ima. Novogodišnja turneja po običaju donosi najviše zarade, jer je daleko praćenija od regularne sezone; što zbog tradicije, formata takmičenja, udarnih termina, što zbog drugih faktora. Pojava novog Schlierenzauera, Morgensterna, Ahonena ili Malysza je od ključnog značaja. Potrebni su skakači koji će biti trademark ovog sporta, predstavljati barem dio onog što jedan Valentino Rossi predstavlja za Moto GP. Bez toga, džaba sve promjene i modifikacije sistema takmičenja, jer je forma suštinski nebitna u odnosu na sadržaj.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 04 dec 2015, 15:57

Sto se gledanosti tice, problem je u smjeni generacija, sto je vjerovatno i prije bio slucaj. Pa jedan Schmitt koji godinama nije napravio znacajan rezultat bio je zvjezda skoro u rangu najjacih.

Imamo i danas dobru osnovu u vidu takmicara npr.Njemacke repke (Freund i Freitag), Austrije (Gregor, Kraft), Norveske mlade generacije, onda nadolazecih Poljaka koji sem Malyza i nisu imali nekih rezervi, a sada sasvim solidna repka.

Image se stvara na velikim takmicenjima, ali da ti skakaci budu na top nivou u kontinuitetu, a ne da svake / svako druge sezone imamo neke, pa cak i vece promjene.

Poenta svega, ako jedan Freund, Prevc,... nastave u ovoj formi i naredni period, te se tu prikljuce dva tri potencijalno klasna skakaca, pa i Gregor se vrati na poznati nivo, dobit cemo raznolikost ali i poznata lica koja su u stanju odnjeti pobjedu, bez cestog uljetanja nekih anonimusa.

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 04 dec 2015, 16:07

Dodao bih još da je, pored već spomenutih rezultata, potrebna izuzetna karizma i prepoznatljivost tih budućih zvijezda, jer skokovi kao skokovi nisu toliko medijski eksponirani, stoga se treba izboriti za prostor. Džaba rezultati i sve ako nisi poseban, ako se ne izdvajaš, ako te ljudi ne vole i ne cijene. Noriaki Kasai je najbolji primjer toga, živa legenda, a kao primjer može poslužiti i Morgi, koji svima nama nedostaje.

AnkleBreaker
Kontakt:

Post Postao/la AnkleBreaker » 04 dec 2015, 16:33

Moj favorit je Stoch, jednostavno je najkonstantniji i ne puca pod pritiskom, sto se je vidjelo prije dvije sezone kad je odnio naslov. Prosje sezone zbog ozljede nije nastupio skoro do nove godine, pa se je to odrazilo na cijelu sezonu.
Take me home, United road,to a place that I belong, to Old Trafford, to see United, take me home, United road.
Sir Alex Ferguson (1986-2013)

Odgovori

Natrag na “Zimski sportovi”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.