To pravilo je odlično i svakako bi trebalo uvesti i kod nas, ali da je baš to razlog zašto fudbal u Islandu napreduje, nije.ne_znam_ko_sam je napisao/la: To su Islandjani uveli i bas zato i napreduju u zadnjih nekoliko godina.
Razlog je kombinacija nekoliko faktora. Island je prošao kroz jednu veliku ekonomsku krizu koja se uveliko odrazila na fudbal u toj zemlji i primorala ih da otpuste veliku većinu stranaca koji su imali daleko viša primanja i poreze nego domaći igrači. Na njihovo mjesto su došli igrači iz omladinskih pogona i lokalnih klubova. Nakon oporavka od krize, nastavili su istim putem jer je davao rezultate.
I upravo ta dva faktora su najvažnija kad je u pitanju napredak fudbala u bilo kojoj zemlji. Školovani mladi treneri i "domaća" liga, a oboje je itekako izvodljivo i kod nas. Uvesti pravilo da treneri u omladinskim pogonima moraju imati određenu licencu, a što se tiče domaće lige, to se može uraditi na nekoliko načina. Uvođenjem pravila da određeni broj igrača mora biti iz omladinskog pogona ili stimuliranjem klubova koji igraju sa domaćim igračima (mislim da je u Austriji tako), gdje klub nakon sezone dobije određeni bonus od fudbalskog saveza za svakog igrača iz omladinskog pogona i svakog igrača koji je iz te države prema unaprijed određenim pravilima. Nisu to nikakve milionske cifre, ali ipak dobar stimulans.
Ima dosta ideja i načina da se unaprijedi fudbal i u našoj zemlji, ali pitanje je koliko ima volje. Koliko ja vidim, nimalo.