Smjena generacija ili kako dalje?

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_

Šta je rješenje trenutnih problema?

Smjena generacija, nekim igračima se zahvaliti i krenuti iz početka.
90
32%
Obavezno pružiti šansu nekim novim i mlađim igračima, pa makar i pod cijenu rezultata.
112
40%
Nikakvi radikalni rezovi, ovaj tim ima kvalitet, sve je u njihovim glavama.
39
14%
Smjena selektora.
36
13%

Ukupno glasova: 277

Virtu4l
Kontakt:

Re: Smjena generacija ili kako dalje?

Post Postao/la Virtu4l » 19 nov 2015, 18:48

Zanimljivo da je preko 50% glasalo za opciju b, gdje na kraju lijepo piše 'pa makar i pod cijenu rezultata', baš me zanima da li bi zaista žrtvovali rezultat za stvaranje novog tima i uvođenje klinaca ili bi nakon prvog neuspjeha kmečali i tražili da se nekome skine glava.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 19 nov 2015, 19:02

Otjerati Pjanića i riješiti problem.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 19 nov 2015, 19:05

Sigurno da i to može biti jedna od opcija, svakako gore ne može :kafa:
Voli te tvoje Sarajevo.

SlevinKelevra
Kontakt:

Post Postao/la SlevinKelevra » 19 nov 2015, 19:10

Virtu4l je napisao/la:Zanimljivo da je preko 50% glasalo za opciju b, gdje na kraju lijepo piše 'pa makar i pod cijenu rezultata', baš me zanima da li bi zaista žrtvovali rezultat za stvaranje novog tima i uvođenje klinaca ili bi nakon prvog neuspjeha kmečali i tražili da se nekome skine glava.
Ljudi zele smjenu generacija, pa makar se ne plasirali na jos koje takmicenje... Nema veze sto nam najvazniji igraci jos nisu ni presli tridesetu :rol: Da nas nema, valjalo bi nas izmisliti :urnebes:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 19 nov 2015, 19:13

SlevinKelevra je napisao/la:Ljudi zele smjenu generacija, pa makar se ne plasirali na jos koje takmicenje... Nema veze sto nam najvazniji igraci jos nisu ni presli tridesetu :rol: Da nas nema, valjalo bi nas izmisliti :urnebes:
Nije to baš smjena generacija. Ne moraš smijeniti generaciju da bi pružio šansu nekim novim momcima, niko ne kaže da će je iskoristiti, ali biće dovoljno utakmica da se svi temeljito provjere.
Voli te tvoje Sarajevo.

SlevinKelevra
Kontakt:

Post Postao/la SlevinKelevra » 19 nov 2015, 19:15

Virtu4l je napisao/la: Nije to baš smjena generacija. Ne moraš smijeniti generaciju da bi pružio šansu nekim novim momcima, niko ne kaže da će je iskoristiti, ali biće dovoljno utakmica da se svi temeljito provjere.
To sam isto napisao ranije. Ovdje komentiram rezultate ankete, koji nemaju veze sa onim sta bi se desavalo u slucaju da ispusimo jos koje prvenstvo.

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 19 nov 2015, 19:16

Virtu4l je napisao/la:Zanimljivo da je preko 50% glasalo za opciju b, gdje na kraju lijepo piše 'pa makar i pod cijenu rezultata', baš me zanima da li bi zaista žrtvovali rezultat za stvaranje novog tima i uvođenje klinaca ili bi nakon prvog neuspjeha kmečali i tražili da se nekome skine glava.
Vecinom glasaju iz ogorcenosti sa razmisljanjem 'yebem im mater sve ih mijenjat treba' a realnost je da nam pojacanje, u pravom smislu te rijeci, moze doci samo u veznom redu i eventualno Subic na beku, a i to je upitno.
Izbacivanje Mujdze iz prvih 11 samo zato jer je stariji, a ne zbog njegovog doprinosa reprezentaciji (jer jos uvijek sasvim solidno igra kada je zdrav i potpuno spreman) , kao i Lulica gdje mu zamjene nemamo ni na vidiku je meni sasvim nejasno.
Trazenje nasljednika za ove dvije pozicije, koji su trenutno kvalitetom ispod Lulica i Mujdze, je sasvim druga stvar.
Nad tobom sunce najljepše sja

dubrovnik
Kontakt:

Post Postao/la dubrovnik » 19 nov 2015, 19:17

Zato sto nije u pitanju po cijenu rezultata. Sa ovom ekipom bez novih igraca samo jedno je sigurno. SP vidjet necemo.
A onda ce pola ovih mladjih biti ubacivani zbrda zdola jer ce se stariji pod pritiskom javnosti poceti zahvaljivati na pozivima I zavladat ce raspad sistema. Takvom scenariju bi trebalo prethoditi pravovremenom reakcijom. Prioritetno ubacivati mlade igrace uz zadrzavanje okosnice tima. Ja osobno nisam sa Mesom zadovoljan ali me od prevelike kritike odbija samo pomisao na igru nekolicine nasih potrosenih vedeta sa jedne strane I njegov strah od navijaca po pitanju ubacivanja igraca koji su u formi. Ako misli nastaviti sa istim igracima grob nasem nogometu je iskopan I mozemo poceti razmisljati o spomeniku. Tada bi bilo prekasno za bilo kakvu kritiku. Zato bi ja inzistirao da mu pomocnik bude ozbiljan mladi trener koji ga moze zamijeniti u svakom trenutku a ugovor potpisao sa njim labav koliko je max. moguce i koji omogucuje raskid sa prvim budalastinama napravljenim sa ekipom koja mu je povjerena. U budalastine ne ubrajam izostanak nekolicine sadasnjih igraca sa spiska.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 19 nov 2015, 19:18

Pa naredno cemo prvenstvo opet vjerovatno ispusiti. Samo drugi ide u baraz, a i on ce biti sa jakim ekipama u barazu..

I sta kad prodje taj ciklus, nemamo nikakvog potencijala, a vecina igraca u godinama.. Onda dodje da nas ceka 10 godina patnje dok se ne pojavi neko, ako se uopste pojavi

dubrovnik
Kontakt:

Post Postao/la dubrovnik » 19 nov 2015, 19:23

tuzlak1987 je napisao/la:Pa naredno cemo prvenstvo opet vjerovatno ispusiti. Samo drugi ide u baraz, a i on ce biti sa jakim ekipama u barazu..

I sta kad prodje taj ciklus, nemamo nikakvog potencijala, a vecina igraca u godinama.. Onda dodje da nas ceka 10 godina patnje dok se ne pojavi neko, ako se uopste pojavi
:thumbup:

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 19 nov 2015, 19:32

tuzlak1987 je napisao/la:Pa naredno cemo prvenstvo opet vjerovatno ispusiti. Samo drugi ide u baraz, a i on ce biti sa jakim ekipama u barazu..

S takvim razmisljanjem trebamo staviti svih 11 U19 reprezentacije da igra cijele kvalifikacije.
Smjena se moze postepeno raditi kao da npr u prijateljskim i vec rijesenim utakmicama ubacujemo tog Pavelica umjesto Mujdze ili koje vec promjene zelite raditi, a ne da Mujdza sjedi na klupi, iako je bolji od Pavelica, i ceka svoju sansu u slucaju povrede istog.
Najbitnije je da imamo jasno definisane prve zamjene u slucaju povrede nekoga od startnih 11, koje bi postepeno ubacivali, tako da se ta smjena ne bi ni osjetila. Te jasno definisane zamjene bi naravno dobile priliku kada ovi stariji igraci potpuno opadnu kvalitetom ili fizickom spremom. Tako rade sve normalne reprezentacije, a nenormalne poput Grcke forsiraju gotovo iste igrace dok ne odu u penziju (dakle 34-35god a ne 29-30 kao sto je kod nas slucaj kod par reprezentativaca), pa tako gube od Farskih Ostrva sa potpuno izmijenjenim timom.

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 19 nov 2015, 19:34

Da si me pitao ovo prekjučer, rekao bih otjerati sve u pm (ne baš bukvalno sve naravno), žrtvovati jedan ciklus i ekspresno napraviti smjenu generacija. Nešto kao što nam se silom prilika desilo 2007.

Eh sad, kad su se malo slegle strasti, rekao bih da je kombinacija prve i treće opcije idealna. Zahvaliti se pojedincima, uvesti par omladinaca. Ali realno i ova sadašnja ekipa ima veoma visok plafon samo što je razjebana hemija u ekipi već godinu i po dana. Nije sve ni do kvaliteta i godina, najveći problem je mentalni sklop velikog broja naših igrača.

Ne bih isključio ni treću opciju. Mislim neodlučen sam, ne bih imao problema da Meša ostane, ali iskreno ne bih se bunio sekunde ni da neko drugi dođe.

Rios

Post Postao/la Rios » 19 nov 2015, 19:35

Virtu4l je napisao/la:
Rios je napisao/la:Suma sumarum,lahko je nekog izostavljati a druge pozvati,pitanje je sta ti novi donose!?
Ni mnogo veći od nas nisu taj period prebrodili bez problema i izostanaka sa velikih smotri. Pored pitanja koje si postavio, postavlja se pitanje koliko će se ta tranzicija tolerisati? Da li je aktuelni selektor pravi čovjek za to? Šta god da se desi on je čovjek za naredni ciklus, šta god da se desi u narednim kvalama on će nakon njih biti bivši, odemo li u Rusiju ili ne. Zašto? Zato što mu je ovaj posao trebao da ga vrati u život kao trenera, ako je ikada i bio u 'životu'. Poslije reprezentacije neće imati problem da nađe klub, vjerovatno u Francuskoj.

Za sve to nam treba neko ko će ovdje biti minimalno dva ciklusa bez imperativa, u dvije linije nam ne škripi, a one se pokrivaju sa dva čovjeka (Begović i Džeko), u zadnjoj liniji i u sredini polako gubimo kult reprezentacije. Niko više ne može pretpostaviti kojih 11 će izaći na teren, ne tako davno je to bila lagana zadaća. Razlog za to je što je razlika između tih igrača nenormalno mala, pa je svejedno ko je u paru sa Spahićem, svejedno je ko je na lijevom beku, niti jedan od njih ne pravi razliku na terenu kao što je nekad Mujdža pravio na desnom. Iako kad pročitaš Schalke i Sampdoria pomisliš da o toj poziciji ne trebaš ni razmišljati, e sad smo vidjeli da treba.

To je proces, znaš da imaš Šunjića u zadnjoj liniji, znaš da imaš Pjanića i Bešića u sredini i znaš da imaš Džeku u napadu. Po meni se ostatak tima mora prilagođavati njima. Biraš stopera koji će odlično funkcionisati sa Šunjićem, biraš vezni red koji će rasteretiti Bešića i Pjanića, a onda krila koja će igrati onako kako Džeki odgovara. Imaš igrače tipa Hodžić, Cimirot, Milošević, Krunić, kojima treba par utakmica da dobijemo odgovore, ali baš mislim par utakmica, ne deset minuta u svakoj, e onda ćemo znati na čemu smo.

Svaki od njih će se još više razvijati u budućnosti i ako ga sad naučiš na Pjanića, za par godina može biti samo bolji, nikako gori, ali moraš mu dati šansu, pravu šansu.

Tebe sam citirao jer razumiješ o čemu pišem i nećeš se zakačiti samo za Šunjića, kao što će većina. Dakle, ideja, plan i onda realizacija istog, ako se u međuvremenu pojavi još neki igrač - odlično, odmah ga ukrcati u voz.
Pazljivo sam procitao tvoj post i morao citirati sve da bi se lakse sagledala diskusija.
Tolerisati se nece,u to cisto sumnjam.Vise je razloga zasto nece,prije svega jer mi nismo repka koja je dosad igrala puno velikih takmicenja i ostvarila neke velike rezultate pa da bi ljudi mogli biti strpljivi i imati razumjevanja za neke lose rezultate ili propale cikluse.
Mi te promjene/smjene generacija ili kako god da ih nazvemo moramo raditi u hodu i dovesti u ravnotezu sa rezultatima ako zelimo da se sacuva kult repke o kojem pricas i opcenito interesovanje za repku,da nam se ne vrate vremena kad je repka igrala pred par hiljada ljudi.
Trenutni selektor po meni pokazuje sposbnost da povede taj plan u realizaciju.Mislim da je pokazao da puno paznje posvjecuje skautingu potencijalnih igraca,pracenju njihovih predstava,razgovorima,pozivanju novih imena i davanju sanse istim ( Djuric,Cocalic,Visca..)
Dobra stvar je sto imamo 5-6 igraca oko kojih se moze i treba graditi tim za naredne cikluse,neke od njih si spomenuo i ti,tu su jos i Zukanovic,Kolasinac,Visca..Dobri su to igraci od kojih ocekujem u buducnosti da dodatno napreduju.
Eh,kad sagledam ovo sto smo pisali obojica dolazimo do dva kljucna problema:
- Gdje naci igrace koji ce kvaliteno popuniti pozicije koje fale,ukljucujuci i klupu!?
- Kako to uraditi u hodu a da ne ispastaju rezultati!?
Iskren da ti budem nemam pojma.Znam samo da nama treba tim koji ce biti kvalitetan od golmana pa do napadaca i samo tako mozemo praviti dobre stvar.iLicno mislim da smo dobrih pojedinaca uvijek imali,ali samo kad smo imali kompletan tim uspjeli smo otici na SP.
Ovo dosad sto smo vidjeli ukazuje da ce to biti vrlo tezak zadatak.Igraci koji su pozivani slabo su sta ponudili zasad,i dalje smo se vrtili oko istih rjesenja kao i prije ciklus-dva.Sta ce biti u buducnosti vidjet cemo,kao i to da li ce biti strpljenja.Iskreno se nadam da ce odgovor na oba pitanja biti povoljna po nas.
Zadnja izmjena: Rios, dana/u 19 nov 2015, 19:46, ukupno mijenjano 2 puta.
Zeljeznicar za zivot cijeli !!

Miralem Pjanic !

Mirza Teletovic !

Damir Dzumhur !

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 19 nov 2015, 19:36

Kod nas igraci imaju rok trajanja do 31-32. Nakon toga su prakticno neupotrebljivi, to si zaboravio..

Kakav je to nas sistem da Grahovac odigra 23 utakmice za mladu i onda ga nema nikako u seniorima. Pa nikakva koordinacija ne postoji vec se pozivaju neki kao Stojan Vranjes koji normalno je gotov igrac, nema nikakvog prostora za napredak..

Znaci koordinacija U21-A rep ne postoji..

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 19 nov 2015, 19:40

tuzlak1987 je napisao/la:Kod nas igraci imaju rok trajanja do 31-32. Nakon toga su prakticno neupotrebljivi, to si zaboravio..

Kakav je to nas sistem da Grahovac odigra 23 utakmice za mladu i onda ga nema nikako u seniorima. Pa nikakva koordinacija ne postoji vec se pozivaju neki kao Stojan Vranjes koji normalno je gotov igrac, nema nikakvog prostora za napredak..

Znaci koordinacija U21-A rep ne postoji..
Besic je nekoliko klasa ispred njega, ali ga svakako trebamo probati da vidimo da li je kvalitetan da bude prva zamjena Besicu.
Pricam o prvih 11, na to se odnosi smjena generacija, a ne smjena generacija na klupi. Za koga, osim Mede i eto Subic na beku umjesto Kolasinca/Zukanovica, imamo zamjenu koja je kvalitetnija od prvotimca? Naravno uz pretpostavku da ce se Spahic oprostiti a Vranjesa, Sunjica, Bicakcica, Zukanovica ili Cocalica na stoperskim pozicijama ne smatram nekog promjenom jer su vec odigrali dovoljno utakmica.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 19 nov 2015, 19:44

Koordinacija sa reprezentacijom koju svi trpaju nam nije potrebna. Naša U21 selekcija je dno evropskog fudbala i nije nikakav temelj za A tim. Samo mi nemojte pričati priče kako su je prošli Džeko, Salihović, Bešić, itd... to su incidenti.
pinoglavi je napisao/la:Za koga, osim Mede i eto Subic na beku umjesto Kolasinca/Zukanovica, imamo zamjenu koja je kvalitetnija od prvotimca?
Ne znamo, zato nam i trebaju utakmice u kojima ćemo testirati Cimirota, Hodžića, Miloševića ili Krunića, da vidimo kako će se oni uklopiti.
Voli te tvoje Sarajevo.

dubrovnik
Kontakt:

Post Postao/la dubrovnik » 19 nov 2015, 19:50

pinoglavi je napisao/la:

S takvim razmisljanjem trebamo staviti svih 11 U19 reprezentacije da igra cijele kvalifikacije.
Smjena se moze postepeno raditi kao da npr u prijateljskim i vec rijesenim utakmicama ubacujemo tog Pavelica umjesto Mujdze ili koje vec promjene zelite raditi, a ne da Mujdza sjedi na klupi, iako je bolji od Pavelica, i ceka svoju sansu u slucaju povrede istog.
Najbitnije je da imamo jasno definisane prve zamjene u slucaju povrede nekoga od startnih 11, koje bi postepeno ubacivali, tako da se ta smjena ne bi ni osjetila. Te jasno definisane zamjene bi naravno dobile priliku kada ovi stariji igraci potpuno opadnu kvalitetom ili fizickom spremom. Tako rade sve normalne reprezentacije, a nenormalne poput Grcke forsiraju gotovo iste igrace dok ne odu u penziju (dakle 34-35god a ne 29-30 kao sto je kod nas slucaj kod par reprezentativaca), pa tako gube od Farskih Ostrva sa potpuno izmijenjenim timom.
Pa boga mi Pinoglavi opali su da ne moze vise. Makar oni na koje se cilja u ovim smjenama. Sta ce nam DM ako ce stoperi igrati tu poziciju? Znaci Hadzic I Vranjes vanka. Sta ce nam Sejo ako nije u stanju odigrati 2 najvaznije utakmice u ekipi. Uzmi onda mladjeg. Za Vedada je vidljivo iz aviona da je kraj. Za Spahu isto. Mujdza je vise ozlijedjen nego sto igra. Ognjen, ne znam sto bi rekao. Medunjanina I amateri sa Cipra prelaze kao da ga nema I moje je misljenje da je Mesa iz straha od njega Cocalica potrosio na DM sto momak nije tragicno ni odigrao.Na zalost tesko mu je bilo predvidjeti da ovaj nakon 20 minuta vise ne moze ni hodati. To su upitni igraci I ja bi zelio njihovo izostavljanje. U normalnim uvjetima samo 2-3 su prvotimci sto I nije previse ali u utakmici sa Irskom smo vidjeli da se u danasnjem nogometu bez punog doprinosa svakog igraca(trkackog) ne moze na megdan istrcati ni osrednjim Evropskim reprezentacijama a da ne budes brutalno isamaran.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 19 nov 2015, 19:55

dubrovnik je napisao/la:Za Vedada je vidljivo iz aviona da je kraj.
Zašto je za njega kraj? Zato jer nam je vezni red bio očajan i napadači nisu dobili niti jednu loptu kako treba? Ne možeš njega staviti u isti koš sa Spahićem ili Mujdžom.

Vedad je isti igrač kao i uvijek, zavisi od drugih, od odbijanaca, centaršuta, i kad opet budemo imali igru, on će odraditi svoj posao.
Voli te tvoje Sarajevo.

SlevinKelevra
Kontakt:

Post Postao/la SlevinKelevra » 19 nov 2015, 19:59

Je li iko gled'o Hadzicevu emisiju na OBN-u? Javio se Mesa telefonom, najavio dosta rezova, promjena... Izgleda dosta odlucno :thumbup:

dubrovnik
Kontakt:

Post Postao/la dubrovnik » 19 nov 2015, 20:00

Virtu4l je napisao/la:
dubrovnik je napisao/la:Za Vedada je vidljivo iz aviona da je kraj.
Zašto je za njega kraj? Zato jer nam je vezni red bio očajan i napadači nisu dobili niti jednu loptu kako treba? Ne možeš njega staviti u isti koš sa Spahićem ili Mujdžom.

Vedad je isti igrač kao i uvijek, zavisi od drugih, od odbijanaca, centaršuta, i kad opet budemo imali igru, on će odraditi svoj posao.
Zato sto ce se onda opet voditi diskusija on ili Hodzic. Treba se odrediti. Mali Hodzic samo moze biti bolji a Vedo samo losiji. Jos potencijalno Bajic, Tankovic(jos se nadam) I Djuric. A samo nam 4 trebaju. Osim toga neko novo golgetersko budjenje Ibisevica opet stavlja u igru ali samo ako do njega dodje. Ako nastavi ovako kako trenutno igra Hodzic je boga mi puno bolja opcija.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 8 gostiju.