Dragi moj UTD-ovci, drago mi je vidjeti vas ovoliko na forumu pred još jedan interesantan vikend... Ide CP, bilo bi lijepo čvaknuti tri boda, hoćemo li uspjeti – ne znam. Bogami, svaki novi meč koji odigramo pod vodstvom holandskog filozofa meni ostavlja više pitanja nego odgovora, a partije koje igramo idu od odličnih (L'pool i Everton) do onih katastrofičnih (Boro, CSKA, Arsenal). Ono što znam sigurno da dotični, ma koliko ih volio neko vrijeme neće biti na mojim listićima za kladaru, previše su me puta po živcima i šlajpeku opalili.
Ne znam kako vi, meni je tekma u srijedu kvalitetno povadila živce – po sastavu se vidjelo da se želi proći dalje, nije bilo onog budalesanja sa sastavom kao protiv MK Donsa, ali opet ništa. Šanse ne pravimo, golove još i dobro dajemo s obzirom koliko malo toga kreiramo. Nije mi jasno gdje to vodi. Protiv drugoligaša je trebalo nagaziti, napuniti ih do vrha u prvom poluvremenu, i lagano povući ručnu u drugom. Barem to tako rade ekipe koje znaju šta rade, kod nas to ne ide nikako. Ne vidim onu neku rutinu u igri, nema tečnosti. Imam osjećaj nekad da svaki igrač prvo pogleda neku imaginarnu knjižicu sa uputstvom koje je nacrtao LVG, pa onda doda. Osim donekle Bastia, čini mi se da nijedan od njih ne igra glavom , osjećajem. Ima tu sjajnih igrača, treba probati malo i instinktom, vjerujem da bi bili pozitivno iznenađeni. Nažalost, imamo trenera koji razmišlja kako razmišlja i tako nam je. Valjda će to sve „leći“, nekako imam osjećaj da nismo daleko.
Želim još samo da se malo osvrnem na onu priču o sastavu, malo sam pogledao komentare engleza nakon članka na SkySportsu i jedan mi je posebno ostao u očima:
„Let's not forget that this imabalance in build up player has been with the team since 2010 - after Ronaldo was sold, Scholes and Giggs could no longer carry the same threat and we were basically relying on 2/3 world class players to bail us out - for instance with RvP in 2013 league championship. We are playing with unproven showboats like Depay, mediocre Rooney and using central players like Mata on the wing. Man Utd is short of at least 3 world class for pre-2010 level style”
I to je taj problem, strašna generacija je odumrla a da toga nismo bili ni svjesni. Stari lisac SAF je imao dovoljno sreće u posljednjih 5-6 sezona da je u i oko ekipe uvijek imao 3-4 mega igrača na vrhuncu sa kojima je mogao sakriti kamaru debalansa koji je imao. Uz jednog Ria ili kasnije Vidića mogao si staviti Cocalića, to bi i dalje bila najjača odbrana u Premu. Kao dodatni bonus, Van der Sar sa nama preživi drugu mladost i eto ti dobre osnove. I onda se samo čekalo da protivnik koji nas stalno napada pogriješi i onda se onaj stari dobri Rooney stušti i da killer blow. Još kada je RVP bio pri šutu... Eh to su bila zanimljiva vremena! I da, imao je sreće strašne sa ozljedama, jer nikada nijedan od glavnih nije bio duže na listi ozlijeđenih.
No, vremenom se ta selotejp taktika, sa krpljenjem bez pravog osvježavanja, morala raspasti – stari vojnici su ili otišli u druge klubove ili u penziju, Wayne je očito prestario da vuče za trojicu (ne može trenutno meda ni za sebe) i SAF je, u momentu kada je odlazio, ostavio tarabu od ekipe u kojoj su samo Rooney i De Gea imali budućnost. Da je u zadnje dvije do tri godine svog mandata doveo eto po jednog pravog igrača, danas ne bi moralo sve ići ispočetka i ovaj proces bi išao puno brže, jer bi bila bar neka osnova. Ovako... dug je još put. Pogotovo, što nas je stari vlastitim izborom izradio sa onim škotskim klovnom koji je uzalud spalio još jednu sezonu. Zato LVG (za razliku od mnogih koji ga od starta mrze) kod mene još ima prođu, bar do kraja ove sezone, a onda, šta bude.
Kako god završi sa sadašnjim trenerom, ja ću na kraju ipak biti zadovoljan jer ovo što imamo danas u ekipi se ne može mjeriti sa onim cirkusom koji je „osvojio“ sedmo mjesto.