Dragi moji, sada u miru doma svog pregledah ponovo meč i suma sumarum, moje skromno mišjenje je da se ovo trebalo, a bogami i moralo dobiti, naravno, ako nam je cilj napasti titulu, a ne samo loviti opet top 4 finish, jer mislim da smo to prerasli.
City je ovdje došao da ne nastrada bez dva ključna ofanzivca i svjesno su išli na nulu ili neku kontru ako mogne. Sa nikakvim Sterlingom, ostali su samo na KDB-u. Bony je prilično trom, njega i ne računam, tako da se moglo komotno ići se sa više rizika – moglo se.
Plus današnjeg dana je definitivno odbrana – kompaktno, komunikacija na najvišem nivou. Inače dominantni vezni red Citya nije mogao danas disati, Morgan i Basti su obavili sjajan posao i Yaya + ostatak ze su ostali bez dominacije na sredini. Rezultat toga svega je nijedna šansa za City i isfrustrirani Sterling koji lopte nije dobio, KDB-a je u džep strpao današnji MOTM Rojo. Znači sve 5 iako smo se dobro iskukali na tu odbranu. Doduše, ja sam i dalje za to da se dovede neki osigurač jer prvi kartoni, prva ozljeda, eto nam opet Blinda na štoperu.
Napad, s druge strane, i dalje ostavlja mnogo upitnika. I dalje se mučimo s ekipama koje nas ne napadaju, nego čekaju na 40 metara. Nema onog završnog pasa, nema promjene kretanja koja može razbiti formaciju protivnika, nego kruži s loptom pa šta bog da. LVG sistem uvijek je imao po nekoliko igrača koji se okrenu i idu direkt na protivnika sa brzom izmjenom kretanja (ala Robben), čime tjeraju odbranu unazad, vežu viška igrača i otvaraju rupu. Vidjelo se šta je Lingard napravio čim je ušao. Nažalost kod nas trenutno to može u kontinuitetu samo 19-godišnji francuz koji ovdje nije ni punih 100 dana. Veliko pojačanje iz PSV-a Memphis je trenutno u teškoj krizi, a odnedavno, čini mi se i u nemilosti šefa. Dakle, kada sve stane, onda ti ostaje samo plan B, a to je nabijaj na banderu Fellu, pa šta bude. Isto tako, nije mi jedno jasno, bile su 3-4 prilike da se opali sa 18, ali niko ništa. Taman misliš da će je tip zategnuti, o onda je on vrati nazad.
O Rooneyu, koji je u zlatno doba bio upravo taj tip „defence bustera“ više ne vrijedi ni trošiti riječi, čovjek je kalirao brutalno, a osim toga, njegova loša forma donosi nekoliko dodatnih upitnika u ekipu – očigledni dvostruki standardi kada je u pitanju tretman igrača, jer ovaj očito neće izletiti van sve i da na teren izađe u kupaćim gaćama, tamnim naočalama, peškirom i pivkom, te prilegne pored aut linije. To u konačnici može imati jako loš uticaj na svlačionicu, jer će i ostali igrači imati šta reći na ovu temu ako ovako nastavi. Drugo, zbog njega se Martial gura na neprirodnu poziciju iako bi sigurno puno više mogao dati kao centralni napadač.
Znači, moglo se ovo i trebalo je bolje. Bila bi to utakmica koja bi nas stavila na vrh i fina prilika da se ugazi City koji je danas bio dobar kandidat bez Kuna i Silve, ali eto ne desi se. Nadam se boljim igrama u dolazećem periodu, ali ima tu još itekako posla da se napravi prije nego što ovo dobije neke konture prave šampionske momčadi. Iskreno, nakon onih silnih para i pojačanja koja smo dovukli očekivao sam više.
Sorry na malo dužem postu, ali kad sam krenuo da pobacam sve što mi je bilo u glavi, oteglo se.