Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Momciluk
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la Momciluk » 16 sep 2015, 01:19

Epidaurus je napisao/la: Ma jarane lakše je meni ovo sve na njemačkom učit nego bilo šta što ima veze s društvenim naukama il biologijom i hemijom ... Pa imam osjećaj da bi sebi mozak propuco da moram učit sociologiju il tako neko s.r.a.nj.e :mrgreen: Inače fakat volim fiziku i ista mi ide, čak sam imao i jedan trip da se prebacim na teorijsku fiziku gore al kad sam vidio kakvi su likovi na tom faksu ... :crazy:
Ma mi smo bas suprotnost, meni bas valja hemiju i biologiju najvise a imam brigu za ono malo fizike na medicini :crazy: ja se divim ljudima ko sto si ti bgm :lol:
This time next year we'll be millionaires.

Greivis
Kontakt:

Post Postao/la Greivis » 16 sep 2015, 01:21

11 predmeta u jednom semestru imas? Trebat ce ti radne navike ko u tog covjeka sa avatara ti. :wtf:
ESPN Top 100 Rankings
3. LeBron James
12. Kobe Bryant

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 16 sep 2015, 01:30

Greivis je napisao/la:11 predmeta u jednom semestru imas? Trebat ce ti radne navike ko u tog covjeka sa avatara ti. :wtf:
Ustvari imam 7 predmeta (Technik und Ethik, Wirtschaft fur Elektrotechniker, Grundlagen der Energiewirtschaft, Grundlagen der Elektrotechnik, Physik, Mathe A i Einfurug der Programmierung) s tim što su ova prva tri žešća z.a.j.e.b.a.n.c.i.j.a koje je baš lagano položit i na njima se većinom 1 dobija (u Austriji je sistem ocjenjivanja od 1 do 5 s tim da je 1 najviša a 5 najniža ocjena). Osnovi elektrotehnike su podjeljeni na dva dijela s tim što je prvi dio STEOP (predmet koji moraš položit da uopće možeš studirati) i oni uz matematiku i fiziku imaju vježbe koje se zasebno polažu (dobiješ 2-3 zadatka tipa onih što su se radili na vježbama i to polažeš). Meni je jedino j.e.b.e.n.o programiranje jer u gimnaziji nikad nismo to radili jer me je mati jadnog na prirodni smjer natjerala, a nije mi dala matematičko-informatički :(

@Momciluk hvala :D Vjeruj ja bi radije kanale kopo neg medicinu studiro, to je za mene smrt bukvalno, i to i farmacija (ovo mi je još gore :mrgreen: ) hahahaha

Greivis
Kontakt:

Post Postao/la Greivis » 16 sep 2015, 01:41

Cuj natjerala te. :mrgreen:

Najbitnije je da dobro znas jezik tako da razumijes sve. A sto se tice studiranja, kazu da je lakse u Austriji zavrsiti fakultet nego kod nas. Je li tacno ne mogu potvrditi. :salut:
ESPN Top 100 Rankings
3. LeBron James
12. Kobe Bryant

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 16 sep 2015, 01:51

Ma bilo il prirodni il nisšta :mrgreen: nije žena htjela potpisat onaj papir za izbor smjera dok prirodni nisam zaokružio ...

Što se tiče jezika, teško je samo u početku dok se ne navikneš na njega i da se malo razmišljanjem "prešaltaš" na isti, a kad se navikneš sve je odma lakše :D I meni su govorili da je lakše nego kod nas i da su profesori i asistenti spremni da ti odgovore na svako pitanje mailom il čime već i pomognu da sve živo shvatiš

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 16 sep 2015, 07:28

Mozel se, ko ce obnovit na MF u Tuzli, upisati poslije 18.9. ? Imam usmenih metar, a ne mogu predat index dok ne upisem sta

alex1991
Kontakt:

Post Postao/la alex1991 » 16 sep 2015, 08:53

NAJGORA_BAGRA je napisao/la:Mozel se, ko ce obnovit na MF u Tuzli, upisati poslije 18.9. ? Imam usmenih metar, a ne mogu predat index dok ne upisem sta
Mozes se upisati kad hoces ja sam prosle godine upisao obnovu sredinom oktobra,nikad oni nece odbiti pare. :D
Iz rukava ON svakoga dana izvuce nekog keca..

theboss_RD07
Kontakt:

Post Postao/la theboss_RD07 » 16 sep 2015, 10:11

Samo molbu napises i to je to

AsharaK
Kontakt:

Post Postao/la AsharaK » 16 sep 2015, 10:18

Hocel senat donijetu tu odluku vise? Izgubit cu pravo na upis na PMFu zbog njihovog zajebavanja.
FK Željezničar ~ FC Arsenal !

Damir Džumhur, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Jusuf Nurkić, Amel Tuka.

ChaosX
Kontakt:

Post Postao/la ChaosX » 16 sep 2015, 12:46

NAJGORA_BAGRA je napisao/la:Mozel se, ko ce obnovit na MF u Tuzli, upisati poslije 18.9. ? Imam usmenih metar, a ne mogu predat index dok ne upisem sta
Ja cu haman obnovit, opet -.-

Trudi se. Kad upises sve onda predaj index, pustit ce te bez ikakvih problema

SGD53
Kontakt:

Post Postao/la SGD53 » 16 sep 2015, 14:47

Ma kod nas je sistem obrazovanja nakaradan skroz.

Prvo: Naša država nema ministarstvo obrazovanja, ne znam da li postoji država na svijetu koja nema to ministarstvo, imamo neke države koje imaju posebno ministarstvo visokog obrazovanja, za nas je i to naučna fantastika.

Drugo: Svaki entitet i kanton imaju svoja zasebna ministarstva, to u biti i ne predstavlja neki problem jer mnoštvo je država koje imaju takav princip(i Njemačka ima takav sistem) ali problem je što kod naših ministarstava obrazovanja ne postoji koordinacija.

Treće: Državni univerziteti. Problem BiH jeste što se kod nas smatra da su državni univerziteti Bogom dani da oni "prodaju" znanje, činjenica je da većina naših državnih univerziteta, na stranu što tu bolonju ne primjenjuje, koristi zastarjele i za 21 stoljeće neprihvatljive metode, leglo su nepotizma i kriminala raznih osnova, problem je i što je kod nas percepcija da što više ljudi padne kod profesora da je taj profesor dobar, generalno kada bi to bio profesor koji traži visok nivo znanja to bi možda bilo i uredu ali kod nas većina profesora koji su takvi ne obaraju zbog manjka znanja nego zbog nekih ćejfova, dolaze na predavanja ili čak i ne dolaze, nadrkani nervozni i ne znaju ni ono malo znanja prenijeti svojim studentima.

Četvrto: Privatni univerziteti, svugdje u svijetu postoji privatno obrazovanje i sasvim je normalno za uređeno kapitalističko društvo da postoje privatni univerziteti u kojima student koji ima novca i želi da zna više, da mu profesor posveti više vremena "da ga nosi kao malo vode na dlanu" i plati više da sve to dobije, ali problem BiH je što mi nit smo normalno uređeno kapitalističko društvo nit su nam privatni univerziteti normalni. Većina tih univerzitate su nikli preko noći i imaju neka Pansvijetska imena kao da na njima predaje Hegel a ne neki "doktori iz Travnika", ne kažem da tamo nema profesora koji rade ali sam princip rada tih univerziteta jeste da je bolje pustiti studenta da ide dalje jer će ti platiti još jednu godinu školarine, jer uvijek ima konkurencija kod koje će lakše završiti.

Peto: Mi smo haman jedina zemlja koja nema studijske planove, mi nemamo pojma koji nam kadar treba, kakve studente da izučavamo, apsurdno je da država plaća univerzitete i profesore da izučavaju djecu da završavaju suficitarna zanimanja, primjer kriminalistika ili BHS, ko hoće da to uči neka plati sebi, država prije svega treba da posveti pažnju onim studijama koja su deficitarana a za ovo treba da odredi normalnu normu a ne da svake godine imamo po 2000 novih profesora BHS.

Šesto: Studenti u BiH su prilično pasivni, i većina ide linijom manjeg otpora. Činjenica je da država nikad i nigdje nije riješila problem u obrazovanju uvijek su studenti bili pokretači tih promjena, nekada su studentski savjeti, parlamenti, organizacije i radne udruge bile bitan faktor društva. Danas se rad tih udruga svodi na dogovaranje cijene u menzama, studijskih putovanja. Dok studenti sami ne krenu za promjenama promjene se neće desiti.

Sedmo: Ono što je najgore od svega, ako isključimo nepostojanje koordinacije na liniji država - entitet - kanton - univerzitet ono što najviše boli jeste nepostojanje koordinacije na samom univerzitetu, smiješno je kada gledaš da na jednom istom univerzutetu na različitim fakultetima važe poptpuno različita pravila, negdje ima socijalni negdje nema, negdje može prenos negdje ne može, onda ako imaš univerzitete koji su raštrkani po državi tipa Univerzitet Istočno Sarajevo, onda imaš situaciju da recimo studenti iz Foče, Brčkog i Doboja koji studiraju u navedenim gradovima prilikom upisa plaćaju i korištenje stvari koje oni nemaju, ali univerzitet ima. I ono što je na kraju najgore, na samom fakultetu imaš situaciju da nepostoji koordinacija na liniji profesor - profesor, apsurdno je da student iste godine ima u praktično istom terminu ispit iz dva različita predmeta, dešavalo se da to budi i predmeti sa istog semestra.

I kako nakon svega navedenog da čovjek ostane normalan ? Promjene se neće desiti jer je većini studenata ionako u glavi "de da ja završim a poslije šta će biti nek bude" mi smo nekako svi pomalo razočarani u sistem i državu i nisu ovo vremena Juge kada su ljudi imali neke ideale koje je u njih između ostalog sijao sistem, omladinci i pioniri su nekada imali osjećaj pripadnosti državi i smatrali su da je njihova dužnost da urade nešto za opće drštvenu zajednicu, pa makar to bio studentski protest kojim će se promjeniti loše stvari u obrazovanju.
Naša omladina nema osjećaj pripadnosti ovoj državi i ovom društvu zbog činjenice da smo marginalizirani, nezaposleni i generalno nas se posmatra kao ispijače kafa, i oni koji su pokušali nešto promjeniti su brzo ušutkani a akko i biti dio društvene zajednice u kojoj se pojam patriotizma posmatra kroz prizmu ko navija a ko ne navija za reprezentaciju BiH.

Sretno svim novim studentima.
1953, 1971, 1973, 1976, 1977, 1978, 1989, 1990

NAJGORA_BAGRA
Kontakt:

Post Postao/la NAJGORA_BAGRA » 16 sep 2015, 16:40

theboss_RD07 je napisao/la:Samo molbu napises i to je to
Jel ti ovo postavljas LIVE zadatke iz matematike 2 :urnebes:

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 16 sep 2015, 17:05

Ko ce drugii :rol:

Krade moje, isto sam ja radio, u svoje doba :lol:
Mia San Mia

NKMramor
Kontakt:

Post Postao/la NKMramor » 16 sep 2015, 17:28

Sutra dan odluke, dva izuzetno teška ispita, oba za uslov. Osjećam se k'o BiH u kvalifikacijama za EURO, s' tim što bih ja rekao kako igram protiv Njemačke i Španije. Osjećam kako me već sad' jede pritisak, ako padnem bolje mi je sa zgrade da se bacim. :facepalm:

Momciluk
Kontakt:

Post Postao/la Momciluk » 16 sep 2015, 17:34

NKMramor je napisao/la:Sutra dan odluke, dva izuzetno teška ispita, oba za uslov. Osjećam se k'o BiH u kvalifikacijama za EURO, s' tim što bih ja rekao kako igram protiv Njemačke i Španije. Osjećam kako me već sad' jede pritisak, ako padnem bolje mi je sa zgrade da se bacim. :facepalm:
Sretno jarane, kad su ti ispiti da ustanem ranije da molim za tebe i saljem ti pozitivnu energiju :mrgreen:

NKMramor
Kontakt:

Post Postao/la NKMramor » 16 sep 2015, 17:40

Momciluk je napisao/la:
NKMramor je napisao/la:Sutra dan odluke, dva izuzetno teška ispita, oba za uslov. Osjećam se k'o BiH u kvalifikacijama za EURO, s' tim što bih ja rekao kako igram protiv Njemačke i Španije. Osjećam kako me već sad' jede pritisak, ako padnem bolje mi je sa zgrade da se bacim. :facepalm:
Sretno jarane, kad su ti ispiti da ustanem ranije da molim za tebe i saljem ti pozitivnu energiju :mrgreen:
Hvala. U 12 i 14, a tresem se k'o Banja Luka '69. već sad'. :D

Momciluk
Kontakt:

Post Postao/la Momciluk » 16 sep 2015, 17:44

NKMramor je napisao/la:
Momciluk je napisao/la:
Hvala. U 12 i 14, a tresem se k'o Banja Luka '69. već sad'. :D
Tolika trema te moze je.bat cak i ako si naucio, opusti se nekako jbg, smotaj sta popij malo :D

SGD53
Kontakt:

Post Postao/la SGD53 » 16 sep 2015, 17:49

Pusti sebi kompilaciju Boba Marlija, Iron Butterfly i Andska folk muzika, meni je barem pomagalo :D

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 16 sep 2015, 17:56

El Condor pasa i dodjes ice cold :D

SGD53
Kontakt:

Post Postao/la SGD53 » 16 sep 2015, 18:02

tuzlak1987 je napisao/la:El Condor pasa i dodjes ice cold :D
:thumbup:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Pensioner26 i 3 gosta.