Napokon rekao bi, doslo je vrijeme za novi oficijalni mec mladih reprezentancija. Spisak, kao spisak, za utakmicu protiv reprezentacije Kazakstanskog kalibra moze proci. Medjutim nazalost jos jednom se pokazuje da se od ove generacije ne trebaju ocekivati veci rezultati. Iskljucivo zbog (ne)kvalitete iste generacije. To se narucito bazira na defanzivnu liniju, koja je malo receno kriticna. Ali eto, krenimo redom...
Golmani:
Piric je sasvim korektnu tu. Brani za Slobodu koja igra vrlo dobro ove sezone a clan je mlade repke vec od proslog ciklusa. Karacic je takodjer prvi golman Zrinjskog od skora, ako sam dobro primjetio. Vrlo dobro za njega i pohvale Marinovicu sto je ukazao povjerenje tako mladom igracu. Moze on postati vrlo dobar golman u buducnosti. Ja bi mozda volio da vidim Kjosevskog jer taj momak po meni ima sve pre dispozicije da postane vrhunski golman. Branio je vrlo dobru u Sirokom i protiv Veleza. Od iduce sezone sigurno prvi golman Zelje. Ocjena:
3/5.
Odbrana:
Kada imate spisak defanzivaca i ocekujete samo od tog jednog da nesto napravi u svojoj karijeri onda je to ociti dokaz o kakvom se limitiranom skupu igraca radi. Nazalost kvalitet same odbrane nije na nekom zavidnom nivou. Da ne kazem vrlo los. Da li je to sada iskljucivo do Nestorovica jer nije htjeo ili nije mogao da nadje druge igrace ili je tako da nemamo u ovoj generaciji bolje, to je stvar za sebe i ne poznajem situaciju pa djabe bi nagadjao. Ali stvar je takva, da je ovo vrlo, vrlo, vrlo tanko. Spomenuo sam na pocetku da ocekujem samo od jednog igraca da napravi karijeru dobru i postane A-reprezentativac a to je Memija. Nema potrebe za razloge. Svi koji imalo prate omladinski fudbal BiH i Premijer Ligu znaju o cemu pricam. Mihojevicu dajem male sanse. Merajic je tu iskljucivo jer nemamo drugog lijevog beka, kao i Gojkovic, koji je bio katastrofalan u svojim prvim utakmicama za mladu repku. Miletic uopste ne dobija priliku za igru u prosjecnom hrvatskom klubu. Ocjena:
1/5.
Vezni red:
Nesto svjeziji vjetar reklo bi se, na odnosu na defanzivce, medjutim ima tu nekoliko igraca koji bi se lahko mogli naci na spisku umjesto nekih trenutnih. Kao prvo drago mi je da vecina igraca sa proslog spiska nisu tu jer, em ne igraju u svojim klubovima, em nisu kvalitetom zasluzili poziv. Sto se tice ovog spiska, meni su visak Popovic i Predragovic. S druge strane drago mi je da Nestorovic i dalje vjeruje mladom Hadziahmetovicu. Mali ce akoBogda da bude novi Misimovic u buducnosti. Takodjer Modic je se vratio i to je dobro. Novi dvojac ne poznajem i necu pre vise trositi rijeci na njih. Na njima je da pokazu ko su i sta su. Bajric mi je totalno ne poznat a vidim da se nije ni naigrao u drugom timu Kaiserslauterna, do sada. Jedina zamjerka bi mozda bila ta sto nema Rahmanovica jer je vrlo korektno radio svoj posao na proslom okupljanju. Takodjer ni Radovca nema, a kako sam mogao jucer procitati, mali je se u kratko vrijeme dosta ufurao? Onda je bolje da ne igra ovaj mec. Da se spusti na zemlju. Sadikovic nazalost nema dozvole igranja zbog crvenog kartona u Norveskoj, ali ove partije sto pruza u dosadasnjem dijelu sezone je za svaku pohvalu! Hajradinovic se mora podignuti. Partija u Norveskoj je bila vrlo losa, a ocekuje se od njega da bude jedan od boljih ove repke. Ocjena:
3/5.
Napad:
Pa sama cinjenica da je ovaj trojac poceo igrati lopte u nasoj zemlji a da se danas nalaze u tri (vrlo) respektabilna kluba u Evropi i da ce dvojica od ovih tri se naci na spisku A-reprezentacije posle ovog meca, govori o kakvim se igracima radi. Drago mi je da imamo potencijala u napadu jer nam definitivno ne cvjetaju ruze na toj poziciji za sada. I vrlo fin gest i sve cestitke Mesi koji polahko pokusava vec uvoditi ove momke u A-repku. Prevljak ako nastavi sa golovima i dobrim igrama za Salzburg naci ce se takodjer vrlo brzo u seniorima. Otprilike sve se zna kad su ova tri momka u pitanju. Raduje me dosta i ta cinjenica da oni igraju u svojim klubovima. Bajic je standardan i odigrao je sve i jednu minutu ako se ne varam za Konyu. Hodzic prvi strijelac HNL a Prevljak je poceo tresti mreze i u austrijskom sampionatu. Samo naprijed momci! Bice interesantno vidjeti kako ce Nestorovic ovo poklopiti jer mislim da ce jedan od njih biti visak uvjek i da ce forum zato da gori (ha ha ha) svaku utakmicu mlade repke. Ali, ako nista drugo, vrlo je lijepo imati taj "problem" kad je u pitanju odabir igraca za prvu postavu. Ocjena:
4/5.
Sve u svemu, ocekuje nas sigurno teska utakmica. Kazakstanski fudbal se iz godine u godinu dize. Para se ima za bacati i uslovi su fantasticni. Njihovi klubovi sve bolje partije pruzaju u Evropi, i kako stvari stoje posle nekoliko bliskih slucajeva od ove sezone ce imati i klub u Ligi Prvaka. Njihova mlada repka sigurno dolazi u Sarajevo po minimalno bod. Nemojte se zavaravati da nas se boje i da se se predati. Ocekujem tvrd mec, i na kraju akoBogda nasu pobjedu. Ipak mislim da smo bolji i nadam se da ce nas "trio fantastico" napokon pokazati svoju klasu i u reprezentativnom dresu.
Igraj Bosno, igraj i pobjedi!