Zakasnio je s transferom barem godinu dana, ali bolje ikad nego nikad. Mislim da je izabrao pravi klub za sebe, ali i za reprezentaciju, obzirom da će se još bolje upoznati s Pjanićem.
Ono što također želim podvući je da ne treba očekivati nikakvo ludo trpanje protivnika kao u dresu Wolfsburga, jer između tadašnjeg i sadašnjeg Edina postoje bitne razlike. Prvo treba spomenuti da je on tada bio mladić željan dokazivanja, gladan uspjeha, želio je izgraditi svoje ime i napraviti nešto veliko u Njemačkoj. Danas je Džeko igrač koji ima 29 godina i bliži se
declineu, koji će doći prije ili kasnije (možda je već i došao, a mi toga nismo ni svjesni

). Drugo, tadašnja Bundesliga je bila raj za napadače njegovog kalibra, obzirom da znamo kako se ni danas u Njemačkoj ne igra naročito čvrsta odbrana. Serie A je potpuno druga priča. Taktički je i dalje miljama ispred, bunkere je i dalje vrlo teško probiti, a grublja igra kod nekih arbitara još uvijek prolazi. Jedino mu sporija igra u odnosu na otočku ide u prilog. Treće, ali ništa manje važno, jeste činjenica da on mora proći period adaptacije na novu sredinu, klub i
calcio općenito. Mnoge zvijezde se nikada nisu uspjele u potpunosti uklopiti u sve to, stoga ni njihov učinak nije bio spram očekivanja. Nadajmo se da s Edinom neće biti takav slučaj i da ćemo svi biti zadovoljni njegovim igrama i statistikom.
Što se mene tiče, smatrao bih uspjehom da za početak prebaci cifru od 20 golova u svim takmičenjima.