Sve u redu ali FIFA se nije petljala kad je Hrvatska dala papire Samiru ili Da Silvi. Sto bi se petljala ako bi Bosna dala nekom sandzakliji npr. uopce mi nije jasna ova teorija. Jedino ako je taj mladic igrao za reprezentaciju zemlje iz koje dolazi(i to za istu kategoriju mladje reprezentacije). Necu puno pisati o ovome jer nisam upucen u detalje. Ali poznajuci kako ovi dripci rade sa ovim koji mogu preci igrati za nas ovaj drugi kontigent nas ne bi uopce trebao interesirati. Ali ajde..SjeverniVjetar je napisao/la:Hajde, napisacu jos jednom.dubrovnik je napisao/la:Pa sto se onda spominju posebni odnosi sa zemljama u regiji i na koji nacin toliko BiH djece igra u susjednim reprezentacijama. Valjda i njima FIFA propisiva pravila. Uvijek se spominju papiri kad ne zele dovesti nekog igraca. Kakva FIFA kakvi bakraci problem je puno lokalniji i prizemniji.
S obzirom na specifice politicke prilike u BiH (tri konstitutivna naroda, tri nacije) , FIFA je bosanskim Srbima i Hrvatima omogucila da imaju punopravan odnos prema maticama, tj, da se u fudbalskom smislu tretiraju i kao njihovi drzavljani. ( i u UK postoje specijali odnosi priznati od FIFA-e , ali nisam siguran kakvi) . Gradjani Srbije i Hrvatske se,u odnosu na BiH , tretiraju kao bilo koja druga drzava,dakle stranci. to je jos jedna stvar koju mozemo zahvaliti nasim nesposobnim i korumpiranim sportskim fudbalskim radnicima.
Medjutim, to nema puno veze sa cinjenicom da nasi opstruiraju dijasporu. Lako je provjeriti je li neko ima ili nema pravo igrati za Bih.
Ibrahimovic, Handanovic, Seferovic, Junuzovic , Tankovic, Halilovic, Kurtic... plus mnogobrojni Srbi i Hrvati iz ,ili porijeklom iz BiH, su imali pravo igrati za nas, a ne igraju.
U-21, U-19, U-17
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_
Re: U-21, U-19, U-17
Nema to veze sa Fifom, nego ima veze sa politikom državljanstva, poslije rata Hrvatska je šakom i kapom dijelila državljanstva, a i Srbija Bosanskim Srbima po zakonu daje državljanstvo, dok BiH drzavljanstvo npr Sandžaklije ne mogu dobit.
Nullius in verba
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Nije njima to FiFA dozvolila, nego im je to dozvolio pravni sistem BiH, Srbije i Hrvatske. I ja sam nedavno predao za dvojno državljanstvo Srbije, jer nikada ne znaš za šta može valjati. Možda se mogne iskoristiti za nešto, a svkakao se ne plaća ništa. Ako izleti nekada da dobijem državljanstbo neke druge zemlje koja će mi omogućiti bolji standard i ostalo, lako se odreći.SjeverniVjetar je napisao/la:Hajde, napisacu jos jednom.dubrovnik je napisao/la:Pa sto se onda spominju posebni odnosi sa zemljama u regiji i na koji nacin toliko BiH djece igra u susjednim reprezentacijama. Valjda i njima FIFA propisiva pravila. Uvijek se spominju papiri kad ne zele dovesti nekog igraca. Kakva FIFA kakvi bakraci problem je puno lokalniji i prizemniji.
S obzirom na specifice politicke prilike u BiH (tri konstitutivna naroda, tri nacije) , FIFA je bosanskim Srbima i Hrvatima omogucila da imaju punopravan odnos prema maticama, tj, da se u fudbalskom smislu tretiraju i kao njihovi drzavljani. ( i u UK postoje specijali odnosi priznati od FIFA-e , ali nisam siguran kakvi) . Gradjani Srbije i Hrvatske se,u odnosu na BiH , tretiraju kao bilo koja druga drzava,dakle stranci. to je jos jedna stvar koju mozemo zahvaliti nasim nesposobnim i korumpiranim sportskim fudbalskim radnicima.
Medjutim, to nema puno veze sa cinjenicom da nasi opstruiraju dijasporu. Lako je provjeriti je li neko ima ili nema pravo igrati za Bih.
Ibrahimovic, Handanovic, Seferovic, Junuzovic , Tankovic, Halilovic, Kurtic... plus mnogobrojni Srbi i Hrvati iz ,ili porijeklom iz BiH, su imali pravo igrati za nas, a ne igraju.

-
Samir je papire dobio na osnovu 5 godina igranja u HNL u kontinuitetu. Neki stranac, koji u BHPL provede 5 godina u kontinuitetu, ima pravo igrati za nas. Eduardo je davno zaigrao za Hrvate, nisam siguran je li stekao pravo nas osnovu igranja u HNL ili po starim pravilima, po kojima je Bajano igrao za BiH.dubrovnik je napisao/la: Sve u redu ali FIFA se nije petljala kad je Hrvatska dala papire Samiru ili Da Silvi. Sto bi se petljala ako bi Bosna dala nekom sandzakliji npr. uopce mi nije jasna ova teorija. Jedino ako je taj mladic igrao za reprezentaciju zemlje iz koje dolazi(i to za istu kategoriju mladje reprezentacije). Necu puno pisati o ovome jer nisam upucen u detalje. Ali poznajuci kako ovi dripci rade sa ovim koji mogu preci igrati za nas ovaj drugi kontigent nas ne bi uopce trebao interesirati. Ali ajde..
od 2006 su pravila drugacija, mozes igratiili na osnovu rodjenja (tvog, roditelja ili deda/nana u nekoj drtzavi) ili 5 godina igranja u kontinuitetu u toj drzavi. sto se tice sandzaklija iz Srbije/CG, oni su stranci i podlijezu pod jedno od ta dva pravila.
E fakat sad kontam da me zaj.ebavate, o ovome se pisalo milijardu puta.

-
Moci ces ti to iskoristiti za nesto, nadam se. Sto se tice fudbalskog drzavljanstva, tu je FIFA zakon, ona odredjuje ko, za koga i pod kakvim uslovima moze igrati, lokalni pravni sistem nema nikakve veze.Pappy je napisao/la: Nije njima to FiFA dozvolila, nego im je to dozvolio pravni sistem BiH, Srbije i Hrvatske. I ja sam nedavno predao za dvojno državljanstvo Srbije, jer nikada ne znaš za šta može valjati. Možda se mogne iskoristiti za nešto, a svkakao se ne plaća ništa. Ako izleti nekada da dobijem državljanstbo neke druge zemlje koja će mi omogućiti bolji standard i ostalo, lako se odreći.
FIFA je poostrila pravila upravo zato sto su, po lokalnim zakonima, drzave davale pasose kome su htjele, pa su Katarani htjeli da daju pasose i "kupe" 3-4 vrhunska Brazilca.
Zadnja izmjena: SjeverniVjetar, dana/u 27 jul 2015, 22:39, ukupno mijenjano 2 puta.
Pa ni meni Hrvatska nije branila poci u BiH i izvaditi osobnu kartu. Iako sam rodjen u Dubrovniku dobio sam je za 15ak dana. Bez ikakvih problema.Pappy je napisao/la:Nije njima to FiFA dozvolila, nego im je to dozvolio pravni sistem BiH, Srbije i Hrvatske. I ja sam nedavno predao za dvojno državljanstvo Srbije, jer nikada ne znaš za šta može valjati. Možda se mogne iskoristiti za nešto, a svkakao se ne plaća ništa. Ako izleti nekada da dobijem državljanstbo neke druge zemlje koja će mi omogućiti bolji standard i ostalo, lako se odreći.SjeverniVjetar je napisao/la:Hajde, napisacu jos jednom.dubrovnik je napisao/la:Pa sto se onda spominju posebni odnosi sa zemljama u regiji i na koji nacin toliko BiH djece igra u susjednim reprezentacijama. Valjda i njima FIFA propisiva pravila. Uvijek se spominju papiri kad ne zele dovesti nekog igraca. Kakva FIFA kakvi bakraci problem je puno lokalniji i prizemniji.
A sto se ovih specijalnih odnosa tice iako prezirem podilazenje Turcima mislim da je Bosnjacka komponenta trebala pokusati nesto slicno odraditi sa Turskom cisto da smeta drugima.

Covjece u konzulatu Hrvatske u Mostaru su se dilale putovnice RH na kila. Nema kriminalca iz Rusije koji imalo drzi do sebe da nema Hrvatske papire. Mislim da se vecini Sandzaklija moze naci kakva obitelj u Sarajevu.SjeverniVjetar je napisao/la:Samir je papire dobio na osnovu 5 godina igranja u HNL u kontinuitetu. Neki stranac, koji u BHPL provede 5 godina u kontinuitetu, ima pravo igrati za nas. Eduardo je davno zaigrao za Hrvate, nisam siguran je li stekao pravo nas osnovu igranja u HNL ili po starim pravilima, po kojima je Bajano igrao za BiH.dubrovnik je napisao/la: Sve u redu ali FIFA se nije petljala kad je Hrvatska dala papire Samiru ili Da Silvi. Sto bi se petljala ako bi Bosna dala nekom sandzakliji npr. uopce mi nije jasna ova teorija. Jedino ako je taj mladic igrao za reprezentaciju zemlje iz koje dolazi(i to za istu kategoriju mladje reprezentacije). Necu puno pisati o ovome jer nisam upucen u detalje. Ali poznajuci kako ovi dripci rade sa ovim koji mogu preci igrati za nas ovaj drugi kontigent nas ne bi uopce trebao interesirati. Ali ajde..
od 2006 su pravila drugacija, mozes igratiili na osnovu rodjenja (tvog, roditelja ili deda/nana u nekoj drtzavi) ili 5 godina igranja u kontinuitetu u toj drzavi. sto se tice sandzaklija iz Srbije/CG, oni su stranci i podlijezu pod jedno od ta dva pravila.
E fakat sad kontam da me zaj.ebavate, o ovome se pisalo milijardu puta.

-
Prijatelju,ovdje govorim o papirima/dozvoli za igranje, koje su dobili od FIFA-e, ne od drzavnih institucija. Moze Bih dati pasos Messiju, dzaba kada mu FIFA ne dozvoljava da igra za nas.dubrovnik je napisao/la:Covjece u konzulatu Hrvatske u Mostaru su se dilale putovnice RH na kila. Nema kriminalca iz Rusije koji imalo drzi do sebe da nema Hrvatske papire. Mislim da se vecini Sandzaklija moze naci kakva obitelj u Sarajevu.SjeverniVjetar je napisao/la:Samir je papire dobio na osnovu 5 godina igranja u HNL u kontinuitetu. Neki stranac, koji u BHPL provede 5 godina u kontinuitetu, ima pravo igrati za nas. Eduardo je davno zaigrao za Hrvate, nisam siguran je li stekao pravo nas osnovu igranja u HNL ili po starim pravilima, po kojima je Bajano igrao za BiH.dubrovnik je napisao/la: Sve u redu ali FIFA se nije petljala kad je Hrvatska dala papire Samiru ili Da Silvi. Sto bi se petljala ako bi Bosna dala nekom sandzakliji npr. uopce mi nije jasna ova teorija. Jedino ako je taj mladic igrao za reprezentaciju zemlje iz koje dolazi(i to za istu kategoriju mladje reprezentacije). Necu puno pisati o ovome jer nisam upucen u detalje. Ali poznajuci kako ovi dripci rade sa ovim koji mogu preci igrati za nas ovaj drugi kontigent nas ne bi uopce trebao interesirati. Ali ajde..
E fakat sad kontam da me zaj.ebavate, o ovome se pisalo milijardu puta.![]()
![]()
To za Sandzaklije nisam siguran, ekonomska emigracija je isla iz Sandzaka prema BiH, vrlo malo ih se vratilo u Sandzak, pa da imaju veze sa BiH rodjenjem. S Hrvatskom je obrnuto, 99% Bosnjaka u prvoj ili drugoj generaciji su rodjeni u BiH
Nismo se skontali očigledno ti i ja.SjeverniVjetar je napisao/la:Moci ces ti to iskoristiti za nesto, nadam se. Sto se tice fudbalskog drzavljanstva, tu je FIFA zakon, ona odredjuje ko, za koga i pod kakvim uslovima moze igrati, lokalni pravni sistem nema nikakve veze.Pappy je napisao/la: Nije njima to FiFA dozvolila, nego im je to dozvolio pravni sistem BiH, Srbije i Hrvatske. I ja sam nedavno predao za dvojno državljanstvo Srbije, jer nikada ne znaš za šta može valjati. Možda se mogne iskoristiti za nešto, a svkakao se ne plaća ništa. Ako izleti nekada da dobijem državljanstbo neke druge zemlje koja će mi omogućiti bolji standard i ostalo, lako se odreći.
FIFA je poostrila pravila upravo zato sto su, po lokalnim zakonima, drzave davale pasose kome su htjele, pa su Katarani htjeli da daju pasose i "kupe" 3-4 vrhunska Brazilca.

-
Naravno da je pasos osnovni preduslov, ali svaka drzava ima zakonsko pravo da, mimo uobicajenih procedura, dodijeli drzavljanstvo osobi za koju smatra da je od vaznosti, narocito na sportkom i kulturnom planu. Tako nas pasos dobijaju Amerikanci, koji igraju za nasu kosarkasku reprezentaciju, a nemaju nikakve veze s BiH. Ne vidim razlog ili prepreku da se drzavljanstvo dodijeli nekom Sandzakliji !?Pappy je napisao/la: Nismo se skontali očigledno ti i ja.FIFA se svakako pita, ali ne može se ni FiFA pitati ukoliko igrač nema državljanstvo zemlje za koju želi da igra, a tu nastupa država, i njeno dozvoljavanje dobijanja državljanstva. Država je pokretač svega, i sad mi smo tu u specifičnoj situaciji jer smo bili dio jedne ogromne države. I svi do nesretnog rata imaju prema FIFA pravo da biraju gdje će igrati, i ona im neće praviti probleme, naravno ako uspiju dogovoriti sa tom novom državom da dobiju državljanstvo. Al' npr Slovenci nema šanse da tako lako daju nama bosancima državljanstvo na lijepe oči i na vezu sa SFRJ. Dok sa druge strane Srbija i Hrvatska su otvorene prema onim koji se osjećaju Srbima i Hrvatima. A sa druge strane BiH nikako ne može da dobije onoga iz Novog Pazara na isti takav način.
Kontas, FIFA je i uvela nova pravila,da osujeti to davanje pasosa kako ko kome hoce?
Prica o SFRJ nema veze, po novim pravilima vazi samo rodjenje, igranje 5 godina u toj drzavi ili neki specijalni odnosi..
Ali onda nastupa Mr. Sredoje i kaze ovaj nije vazan za nas sport.SjeverniVjetar je napisao/la:Naravno da je pasos osnovni preduslov, ali svaka drzava ima zakonsko pravo da, mimo uobicajenih procedura, dodijeli drzavljanstvo osobi za koju smatra da je od vaznosti, narocito na sportkom i kulturnom planu. Tako nas pasos dobijaju Amerikanci, koji igraju za nasu kosarkasku reprezentaciju, a nemaju nikakve veze s BiH. Ne vidim razlog ili prepreku da se drzavljanstvo dodijeli nekom Sandzakliji !?Pappy je napisao/la: Nismo se skontali očigledno ti i ja.FIFA se svakako pita, ali ne može se ni FiFA pitati ukoliko igrač nema državljanstvo zemlje za koju želi da igra, a tu nastupa država, i njeno dozvoljavanje dobijanja državljanstva. Država je pokretač svega, i sad mi smo tu u specifičnoj situaciji jer smo bili dio jedne ogromne države. I svi do nesretnog rata imaju prema FIFA pravo da biraju gdje će igrati, i ona im neće praviti probleme, naravno ako uspiju dogovoriti sa tom novom državom da dobiju državljanstvo. Al' npr Slovenci nema šanse da tako lako daju nama bosancima državljanstvo na lijepe oči i na vezu sa SFRJ. Dok sa druge strane Srbija i Hrvatska su otvorene prema onim koji se osjećaju Srbima i Hrvatima. A sa druge strane BiH nikako ne može da dobije onoga iz Novog Pazara na isti takav način.
Kontas, FIFA je i uvela nova pravila,da osujeti to davanje pasosa kako ko kome hoce?
Prica o SFRJ nema veze, po novim pravilima vazi samo rodjenje, igranje 5 godina u toj drzavi ili neki specijalni odnosi..

Nego, ja bih baš nešto volio vidjeti crno na bijelo pravilnik koji spominje te specijalne odnose. Ti FIFA-ini dokumenti su uglavnom dostupni na Internetu i može se pročitati ono standardno pravilo da treba neko unazad dvije generacije rođen u državi za koju se želi nastupati, ali ovo jok.
O tako bitnoj stvari bi valjda morao postojati neki pisani trag, majka mu stara... A i moralo bi onda postojati to pravilo za druge multietničke države poput Švicarske za Njemačku, Italiju i Francusku, ili Belgiju za Nizozemsku i opet Francusku. Ima li zabilježen takav primjer?
O tako bitnoj stvari bi valjda morao postojati neki pisani trag, majka mu stara... A i moralo bi onda postojati to pravilo za druge multietničke države poput Švicarske za Njemačku, Italiju i Francusku, ili Belgiju za Nizozemsku i opet Francusku. Ima li zabilježen takav primjer?
-
Naravno da mora, s tim sto FIFA ne stavlja te lokalne ugovore na web svoju stranicu. Ja sam to davno procitao i sve na terenu ukazuje da je to istina.Edol je napisao/la:Nego, ja bih baš nešto volio vidjeti crno na bijelo pravilnik koji spominje te specijalne odnose. Ti FIFA-ini dokumenti su uglavnom dostupni na Internetu i može se pročitati ono standardno pravilo da treba neko unazad dvije generacije rođen u državi za koju se želi nastupati, ali ovo jok.
Prvo pitanje je sto nasi novinari , konacno, ne postave pitanje ljudima iz saveza i traze da se razjasne te peripetije oko sportskog drzavljanstva, prirode odnosa sa Srbijom i Hrvatskom, duzine procedura itd, pa da znamo na cemu smo. Sasvim sigurno se radi o ugovorima koji su stetni za nas, a nasi funkcionisu po principu " U neznanju je snaga", sve kriju da bi mogli lakse muljati.
O tome trunimo godinama, nazalost, sportskim "novinarima" je vaznije sta je doruckovala Amra Silajdzic, nego ko ima pravo igrati za BiH.

Evo, hajde da ovdje pokrenemo peticiju ,ili nesto tako, da se Begicu ili Bakovicu postave ta pitanja , oko sportskog drzavljanstva, procedura, trajanja, odnosa sa Srbijom i Hrvatskom !?
Mozete li mi dati vise informacija o igracu Seidu Behramu?
Prijatelj iz Londona koji radi u FC Reading, mi je rekao da je on tamo u klubu, i da čitav klub priča o njemu.
Navodno je u tri prijateljske protiv Milwall, Derby County-a i Bournemoutha, postigao 3 gola i imao nevjerovatnih 7 asistencija.
Pa ako mi moze dati neko, malo vise informacija o njemu, jer nisam previse nasao, osim da je bio u Evertonu na probi.
Pozdrav
Prijatelj iz Londona koji radi u FC Reading, mi je rekao da je on tamo u klubu, i da čitav klub priča o njemu.
Navodno je u tri prijateljske protiv Milwall, Derby County-a i Bournemoutha, postigao 3 gola i imao nevjerovatnih 7 asistencija.
Pa ako mi moze dati neko, malo vise informacija o njemu, jer nisam previse nasao, osim da je bio u Evertonu na probi.
Pozdrav
Otisao u Reading prije 15ak dana, ne vjerujem da je u tom vremenu odigrao 3 prijateljske. Uglavnom i da jeste nije bilo za prvi tim jer se ne nalazi u njemu. A pricaju toliko o njemu da nema rijeci na stranici ni na forumu kluba
Ja samo prenosim ono sto mi je on rekao. Inace, momak radi u finansijama kluba.Caca je napisao/la:Otisao u Reading prije 15ak dana, ne vjerujem da je u tom vremenu odigrao 3 prijateljske. Uglavnom i da jeste nije bilo za prvi tim jer se ne nalazi u njemu. A pricaju toliko o njemu da nema rijeci na stranici ni na forumu kluba
On je mene pitao za njega, tako da ne vidim razlog da me laze.
Posto vidim da si ti upucen, mozes li mi molim te dati malo vise informacija o njemu?
I ako ga znas licno, kako se ponasa van terena?
Pozz

Znam nekog ko ga znaHarmony25 je napisao/la:Ja samo prenosim ono sto mi je on rekao. Inace, momak radi u finansijama kluba.Caca je napisao/la:Otisao u Reading prije 15ak dana, ne vjerujem da je u tom vremenu odigrao 3 prijateljske. Uglavnom i da jeste nije bilo za prvi tim jer se ne nalazi u njemu. A pricaju toliko o njemu da nema rijeci na stranici ni na forumu kluba
Posto vidim da si ti upucen, mozes li mi molim te dati malo vise informacija o njemu?
Pozz

Ima Reading dobru skolu a mladi im igraju u top razredu gdje igraju protiv najboljih u21 u eng, tako da ako ga prime, a hoce, ako se iskaze, a mogao bi, moglo bi biti nesto

Pa ovi su valjda zagrizli pravo, dopao se vlasniku kluba navodno.Caca je napisao/la:Znam nekog ko ga znaHarmony25 je napisao/la:Ja samo prenosim ono sto mi je on rekao. Inace, momak radi u finansijama kluba.Caca je napisao/la:Otisao u Reading prije 15ak dana, ne vjerujem da je u tom vremenu odigrao 3 prijateljske. Uglavnom i da jeste nije bilo za prvi tim jer se ne nalazi u njemu. A pricaju toliko o njemu da nema rijeci na stranici ni na forumu kluba
Pozz. Zna biti nesto od njega ako nastavi raditi, al takvih je bezbroj propalo pa eto neka bude decko u manjini koja je uspjela.
Ima Reading dobru skolu a mladi im igraju u top razredu gdje igraju protiv najboljih u21 u eng, tako da ako ga prime, a hoce, ako se iskaze, a mogao bi, moglo bi biti nesto
I ja se iskreno nadam da ce uspjeti.
Za koji uzrast on igra i da li uopste igra za reprezentaciju ?
U17 repke, U19 Zelje, fakat je steta da ga prodaju ovako rano. iduce sezone bi garant bio u prvom timu.Harmony25 je napisao/la:Pa ovi su valjda zagrizli pravo, dopao se vlasniku kluba navodno.Caca je napisao/la:Ja samo prenosim ono sto mi je on rekao. Inace, momak radi u finansijama kluba.Harmony25 je napisao/la:Otisao u Reading prije 15ak dana, ne vjerujem da je u tom vremenu odigrao 3 prijateljske. Uglavnom i da jeste nije bilo za prvi tim jer se ne nalazi u njemu. A pricaju toliko o njemu da nema rijeci na stranici ni na forumu kluba
Pozz
Znam nekog ko ga zna. Zna biti nesto od njega ako nastavi raditi, al takvih je bezbroj propalo pa eto neka bude decko u manjini koja je uspjela.
I ja se iskreno nadam da ce uspjeti.
Za koji uzrast on igra i da li uopste igra za reprezentaciju ?
Ne idem ja na tu prokletu utakmicu da vidim "svemirski" fudbal, jer nema ga ovdje. I još dugo ga neće biti. Idem da gledam Želju zato što samo tih par sati imam osjećaj da negdje pripadam, da je nešto moje!
U17 repke, U19 Zelje, fakat je steta da ga prodaju ovako rano. iduce sezone bi garant bio u prvom timu.[/quote]
Pa ako ce Zeljo uzeti vec sad solidne pare za njega, sto da ne.
S obzirom da je Readingu vlasnik onaj ludi Tajlandjanin sto je jedno vrijeme drzao Manchester City,
ne sumnjam da ce ga solidno platiti, pogotovo sto se njemu svidio.
Na koliko on ima ugovor sa Zeljom?
Pa ako ce Zeljo uzeti vec sad solidne pare za njega, sto da ne.
S obzirom da je Readingu vlasnik onaj ludi Tajlandjanin sto je jedno vrijeme drzao Manchester City,
ne sumnjam da ce ga solidno platiti, pogotovo sto se njemu svidio.
Na koliko on ima ugovor sa Zeljom?