Ja sam stvorio svoje mišljenje na osnovu mnogih primjera. Svakako, poštujem tvoje gledište.
Evo navest ću ti samo dva primjera vezana za igrače Schalkea. Jedini razlog zašto njih navodim je taj što pratim, poznajem i analiziram ovaj klub više nego ostale (razlog ti je jasan).

Slučaj Farfan. Prije nego što su izašle nove vrijednosti, pojedini portali su već izvještavali da napušta klub za 7 miliona. Koju novu vrijednost Farfan po njima ima? Tako je, tačno 7 miliona. Šta više, naveli su nekoliko dana kasnije da je transfer završien i da je vrijednost transfera 7 miliona (iako zvanično još ništa nije objavljeno). Nikakve ovdje algoritme, parametre itd. oni ne koriste. Jasno je da se samo žele prodati kao najbolji portal za procjenu igrača.

Slučaj Santana. Svi znamo o kojem klocu se radi. Ako se ne varam, njegova vrijednost u Dortmundu bila je 5 miliona. Njegova vrijednost kod nas nakon godinu dana opada iako je u toj godini odigrao jednako, ako ne i više, utakmica nego u prethodne dvije godine u Dortmundu! Koji su tu parametri i algoritni u pitanju? Konstantno se spominje da ako igrači ne igraju da im pada vrijednost ali koji je onda ovdje slučaj? Da nije možda zbog transfera koji je bio visok 1 milion? Ili zbog klauzule od 1 milion? Ako je tako, pa kako onda da ih uzmemo za ozbiljno kad se oni prilagođavaju.
Ima tu još bezbroj primjera.
Ne kažem ja da je TM bezvrijedan ali reći da su oni odlični i dobar izvor za eventualnu procjenu koliko bi koji igrač koštao, ne, apsolutno ne.
Činjenica da skoro svaki forumaš može tamo predlagati vrijednost po svom nahođenju govori u prilog mom mišljenju.
Isto što oni rade to bi, hipotetički mogli i mi.
Vjerujem da menadžeri i drugi profesionalci u ovom poslu koriste plaćene servisi sa algoritmima i bazama podataka koji daju materijalno evidentirane evaluacije. Nije mi poznato prodaje li TM takve evaluacije ili je on više za opće informacije i zabavu.
Nažalost tu ima istine. Znam da baze podataka raznih servisa (pa čak i igrica) koriste pojedini klubovi. Vezano za TM, Kramer je skoro rekao da mnogi igrači redovno prate svoje vrijednost. Zašto ne bi klubovi, agenti i ostali? Zašto na ovaj ili onaj način ne bi uticali na to?
Sve što hoću da kažem jeste da moramo sa malo više kritički pristupiti ovakvim stranicama.