[youtube][/youtube]Tribalian je napisao/la:

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
[youtube][/youtube]Tribalian je napisao/la:
14. put brže od metka putujeOnlyUnited je napisao/la:Murga je napisao/la:Ja sam jutros ustao i gledao prenos iz NASA-e kada je New Horizon prosao najblize pored Pluto-a. Bilo odbrojavanje kao za Novu godinu hehe.
Sto se tice podataka, bice prioritizacija kojom kontrolisu sta prvo da posalje prema Zemlji i kojim redoslijedom. Zbog kolicine podataka koja se prikuplja, rekli su da ce se podatci od Pluto-a primati u narednih 16-18 mjeseci. Slike u boji recimo se slikaju sa 4 razlicite kamere, i iz ta 4 snimka se pravi jedna slika u boji. Sve to je zahtjevno i treba vremena da se prikupi, posalje, dodje i sastavi.
U svakom slucaju, pravo interesantno.
Neki od vas mozda ne znaju da je krajem 70-ih NASA poslala Voyager 1 i 2 da idu izvan solarnog sistema, i Voyager 1 je vec napustio solarni sistem prije neke 3 godine i nalazi se u tom Interstellar space.
http://voyager.jpl.nasa.gov/where/
Putuje brzinom od 17km/sZanimljiva je bas ta brzina sonde, sto je nekoliko puta brze od brzine metka.New Horizons je napustio područje Plutona i sada se nalazi na milion kilometara od svog primarnog cilja. NASA-ina letjelica nastavlja svoj put prema Kuiperovom pojasu brzinom od nevjerovatnih 14 kilometara u sekundi.
"Imamo zdravu letjelicu, dobili smo podatke iz Plutonovog sistema koji je sada iza nas", rekla je menadžerica misije Alice Bowman.
Prvi signali sa New Horizonsa sadrži informacije tehničke prirode, a prvi naučni podaci, uključujući fotografije površine, očekuju se tokom dana.
Ne znam zaista, ali je opravdana pretpostavka da je nastala u ovoj dekadi.SlevinKelevra je napisao/la:Ako slika nije nastala u zadnje 2-3 godine, onda ona nista ne znaci.
A kada god da je nastala zar je potrebno raspravljati o tome jel sve ovo sa ISIL-om, vehabijama izrezirano kada svi mislimo da jeste..Tribalian je napisao/la:Ne znam zaista, ali je opravdana pretpostavka da je nastala u ovoj dekadi.SlevinKelevra je napisao/la:Ako slika nije nastala u zadnje 2-3 godine, onda ona nista ne znaci.
Ja oko toga nemam nikakvih dilema, pisao sam o onom opljackanom magacinu US Army i nestanku oruzja u vrednosti od 480 miliona dolara.tuzlak1987 je napisao/la:
A kada god da je nastala zar je potrebno raspravljati o tome jel sve ovo sa ISIL-om, vehabijama izrezirano kada svi mislimo da jeste..
A morate priznati i da je premocna rezija, treba znati pa skontat ovo nakon Afganistana, Iraka..
enceladus nije deseti mjesec vec 14. po redu od saturna (izmedju mimasa i tethysa)OnlyUnited je napisao/la:Kazu da im je znanje dao " Nommos ", bice koje je doslo sa Sirijusa u vozilu koje uz veliku buku. Na nebu je tada bila nova zvezda.
Kazu da " Nommos " ima bazu u nasem solarnom sistemu, koja se krece u orbiti kao deseti mesec oko jedne od vanjskih planeta. Sonde su utvrdile jednu anmaliju. Oko Saturna kruzi satelit Enceladus. Ima precnik od 160 km. i za razliku od ostalih satelita, ima retrogradnu putanju oko maticne planete. Masa mu je nepznata, jer se ne zna njegov satav. Orbitira oko 523 dana oko Saturna. Brad Smith sa University of Arizona je utvrdio nakon analize Voyagerovih slika, da je ovo telo savrseno okruglo i da ima samo 3% refleksije.
http://znanost.geek.hrQUARESMA 18<<< je napisao/la:Ima li koja stranica na naškom da prati sva ova dešavanja oko svemira, & da je sve up-to-date naravno
Zanimljivo al je izmišljena priča.Tribalian je napisao/la:http://www.balkanspress.com/index.php/z ... om-trouglu
KUBANSKA OBALSKA STRAŽA PRESRELA BROD BEZ POSADE KOJI JE NESTAO 1925. U BERMUDSKOM TROUGLU!
Ukucas na Googlu ime ove sto lafo ima rentgen vid i vidis da je to ustvari s.r.a.nj.e
Trenutno korisnika/ca: BaiMai, MaroonBjelave, VensanKasel i 18 gostiju.