KayserSose je napisao/la:Da napravim mali check velike šestorke...

E neka si vala....
KayserSose je napisao/la:
Buyern po meni mora kupiti neku zvijerku ako ne želi izgubiti korak sa Barcom i Realom. Ključni igrači iz recentne uspješne povijesti su ili u padu ili skloni ozljedama, a oni koji su trebali povući umjesto njih poput Jude ili Alcantare to zasad ne rade. Dojma sam ni da Pep nije više najidealnije rješenje nakon ovakve sezone. Bit će zanimljivo vidjeti dal mogu postati prvi Bundesligaš sa 4 uzastopne titule.
Kao prvo prestani biti dijete i zovi giganta pravim imenom.....

Prevaziđi više traumu finala iz 2013. (od tada si krenuo s ovim i sličnim glupostima), pa život ipak ide dalje....
E sada što se analize tiče, ma treba Bayernu kao prvo nešto drugo, a onda nam tek pojačanja mogu pomoći. Ovo prvo (toliko ispričano) je polazna osnova za sve ostalo. A po koje pojačanje (posebno ako je baš neka bombetina u pitanju) će dobro doći....
Wolfsburg je trenutno od ovih top 6 u najboljem periodu. Imaju trofej, imaju LP, imaju sjajnu okosnicu momčadi, a imaju i paru. Stoper, desni bek i napadač su im najpotrebniji i ako to odrade na razini mogli bi imati tip-top momčad. Mandžo i Rudiger mi zvuče kao sjajne opcije.
Istina....Oni su čak premašili očekivanja. Npr. pred sezonu bi ja tipovao (možda sam nešto pisao, nešto ne o tome) da će biti ovako negdje 4-5., u El da će dogurat eventualno od osmine do polufinala (potajna nada bila da osvoje, ali realno nisu imali iskustva da odmah klepe trofej tu), a u kupu ne znam ni gdje sam ih vidio. Ali kao osvajače sigurno ne...

Tako da su dobro prebacili prag nekih realnih očekivanja. Ipak se i ova ekipa postepeno gradi. Iako je ona već bila i u jednoj većoj sferi, kao što je osvajanje titule u BuLi. Ali ne treba zaboraviti, da su te godine imali samo BuLi, u Evropi nisu igrali (tek logično naredne sezone), a i u kupu nije bio ovakav uspjeh. Tako da sada ulaze baš u ozbiljne sfere.
A s Mandžom bi dobili dodatnu snagu. I dalje je on top napadač, bio bi pravo pojačanje. Ali zato nemoj samo da kupuju Rudigera. U njemu mnogi vide neku zvjerku, ali on je tek onako neki solidni odbrambeni igrač.
Bayer je ulovio kvalje za LP i zato bi trebali poraditi na dodatnom upgradeu kadra. Kramer, Ramalho i Papa su dobar start, a po meni im je nužan kvalitetan špic pošto Kiessling opada, a Drmić se nije prilagodio kako se očekivalo. Brandt bi mogao biti hit sljedeće sezone, a Calhanoglu dodatno podići svoj kvalitativni nivo.
Ma oni neka uđu u grupu LP i neka istu prođu. Osminafinala i puna šaka brade. Ekipa koja zna imati i zanimljive evropske epizode, ali svakako postaju smiješan klub, s transferima tipa Castro, tačnije puštanjem takvog igrača za siću. Niko od top timova ne prodaje gore igrače nego oni, a kod njih isto tako nikad ne znaš kada će nakon koraka ili 2 naprijed, napraviti korak ili 2 (pa i više) nazad. Imaju sponzora koji drži klub faktički (slično ko Volkswagen Wolfsburga), ali od tog sponzora sve manje neke prave koristi. S obzirom na okolnosti Bayer jednostavno Leverkusenu daje mali budžet na igrače...
Dortmund će s Tuchelom krenuti u misiju vraćanja u sam vrh lige, te vjerujem da ćemo imati pravu sezonu. Ako momčad bude pošteđena ozljeda LP bi morala biti neki minimum. Burki kao vjerojatni novi golman je najveća nepoznanica. Castro ili bilo tko drugi bi trebao biti pomak naprijed u odnosu na ovosezonskog Gundogana.
Trebao bi Dortmund opet krenuti naprijed, jer Tuchel je osvježenje, dobar taktičar te jedan od najboljih trenera Njemačke uopšte. U EL se isto mnogo očekuje, a potencijal za borbu za sami vrh postoji.
Gladbacha očekuje povratak u LP i bit će zanimljivo kako će tjerati na 2 kolosjeka. Izgubili su 2 bitna igrača koja bi trebalo zamijeniti barem jednakom kvalitetom. Konopljanka bi mogao biti dobar ulov ako ga dovedu.
Njihov koncept je dobar, Eberl-Favre su dobro uigran tim. Kod Favrea očekujem sada u LP malo više taktičke varijabilnosti, a ekipi treba malo i zrelijeg pristupa. Npr u duelu protiv Seville su se vidjele neke naivnosti u igri. Za sada se čini da njihova taktika jako dobro prolazi u BuLi, ali u Evropi moraš imati tu neku zrelost, iskustvo, namazanost. U Evropi ti se stvari brzo lome, tako da za čas možeš ispasti kao bezvezna ekipa.
Problem su njima finansije...Barem u poređenju s top klubovima, pa čak i ovim nekim ispod (eto primjer je i Hoffenheim) oni imaju dosta manje finansijskih sredstava. Sjećam se jedne izjave, Eberla kada je rekao, da kada su ponudili platu De Bruyneovom menadžeru (Gladbach imao isto interes, prije nego što će ga Wolfsburg kupiti), ovaj se samo nasmijao. Tolika je tu razlika bila između predstave koju je De Bruyneov menadžer imao i onog maksimalnog iznosa kojeg je Gladbach mogao platiti. Tako da ovaj klub mora postepeno finansijski jačati. LP je dobra prilika da se uzme lova, jer za razliku od nekih drugih top klubova u BuLi njihovi izvori finansiranja su dosta slabiji.
Scheisse je u kaosu. Bez LP ostaju bez neophodnog novca, a vjerujem i bez bar 2-3 bitna igrača. Nadam se da imaju jake unutarnje rezerve u Saneu i još kojem klincu iz svog pogona. Wilmots bi mogao biti dobro rješenje za klupu, al problem je što bi paralelno vodio i Belgiju.
Oni su zanimljiv klub, zbog svojih iznenađujučih, nevjerovatnih evropskih epizoda, kojima premaše sami sebe. Poput one epizode čuvenih eurofightera iz 1997. god, do onog duela s Interom i razbijanja istog....

Znaju plavci oduševit, nema šta...A uz to oduševe i interesantnim top transferima poput: Raula, Huntelaara itd. Eto ovog ljeta ne ubodeše jedan tako dobar transfer: Khediru. A bilo je navodno blizu. A ovog ljeta neće biti još puno prilika za njih, jer ipak igraju EL. Nakon duže vremena propustiše Lp i to je šteta. Ali raspast se neće...U EL očekujem od njih dobru epizodu a i u prvenstvu će biti bolji nego ove protekle sezone. Ne vjerujem da će biti i pretjeranih odlazaka. Generalno Schalke nije da baš olako pušta svoje igrače. Samo eto na vagi je sada Howedes. A toliko godina odolijevaju mnogim top klubovima, da ga prodaju....
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland