VGS je napisao/la:Pa ne vjerujem da je Valencia top European club kao sto pise.
Hajd' da se malo poigramo pogađalice.
Iz Serie A nije niko platio toliko. Juventus je jedini Top klub tamo, a oni su sebi napad riješili kupovinom Dybale ovog i Morate prethodnog prelaznog roka.
Bundesliga - Bayern i, donekle, Borussia Dortmund spadaju u top-klubove, s tim da Borussia teško da će išta kupovati od te cijene dok se ne riješi drveta Immobilea i dok se ponovo ne plasiraju u Ligu prvaka. Bayernu se oprostio Pizarro tako da im treba back-up za Lewandowskog, para imaju, a moguće je da im se Martinez svidio tokom međusobnih okršaja ove sezone. S druge strane, Bayern obično vrlo javno odradi svoj posao, to prvi objavi Bild i to je to, bez ovog nekog uvijanja i umotavanja.
Primera - Barcelona je pod embargom do januara, a svakako su zadnji klub koji treba Martineza. Real - jedino ako je James hakovao Perezov pay-pal nalog. Valencia i Atletico - ne vjerujem, mada je Atletico već kupovao kolumbijske napadače iz Porta. Isto važi i za Sevillu u kojoj je već jedan Kolumbijac.
Ligue 1 - tamo para imaju PSG i, možda, Monaco. Monaco je imao odličnu odbranu, ali im je falio pravi golgeter da nešto ozbiljnije naprave. Jardim je Portugalac, Falcao je bio tamo, Moutinho je još uvijek tamo, a Berbatov je popio pedalu prije neki dan. Nije isključeno da je Martinez taj s kojim planiraju ući u Ligu prvaka (moraju proći kvalifikacije) i ozbiljnije napasti PSG. Spomenuti PSG ne treba nikog za napad obzirom da imaju Ibru, Cavanija, Lavezzija... Grijeh bi bio da dovode išta za napad.
Sve nas ovo dovodi do Premiershipa.
Chelsea - trebaju back-upa za Diega Costu, sa Portom su u prošlosti sarađivali, menadžer im je Portugalac. Drogba je otišao, ostaju na Costi i Remyju što je pretanko čak i da vrate Bamforda.
City - mislim da su im sve napadačke opcije popunjene. Dali su već 30 miliona za Bonyja, imaju Agüera, Džeku i Jovetića + dosta mladih talenata (mislim da je sin Andyja Colea jedan od najperspektivnijih), a sad im je prioritet tražiti HG-igrače, po mogućnosti veziste, obzirom da su otišli Lampard i Milner.
United - najrealnija opcija. Van Gaal ima keša na bacanje, a napadača sve manje. Falcao je već otišao, Van Persie će otići, Chicharitov status je nejasan...tako da ostaju na Rooneyu i Wilsonu. E sad, meni se čini da je njihov MO kod ovih transfera prilično trapav, prave puno buke dok se transfer odvija, povremeno tu bude i tragikomičnih momenata (sjećate se one priče sa Anderom Herrerom u Moyesovoj eri?) tako da mi je malo čudno da oni izvedu transfer bez da se zna za njih dok sve ne bude gotovo. S druge strane, ako je tačno ono što je Wenger rekao - da je svaki igrač koji je nuđen njemu, nuđen i Unitedu, onda je Martinez nuđen Unitedu koji može sebi priuštiti i da baci skoro 30 miliona funti u hladnu vodu. United je već kupovao iz Porta (Nani i Anderson), a iz primjera Depaya se čini da žele da sve srede što prije kako bi se ekipa uigrala do početka sezone koji će im biti prilično stresan zbog pretkola Lige prvaka.
Znači, ja bih rekao:
1.United 50 posto - imaju brdo para, istinsku potrebu za napadačem i historijat suradnje sa Portom,
2.Monaco 25 posto - imaju nešto para, potrebu za napadačem, Portugalca za menadžera i historijat suradnje sa Portom, ali im je koncepcija ta da dovode mlađe i jeftinije igrače,
3.Chelsea 20 posto - imaju para, potrebu za back-up napadačem, Portugalca za menadžera i historijat suradnje sa Portom, ali im se nije zapelo da po svaku cijenu dovedu tako skupog špica da im sjedi na klupi i
4.Bayern 10 posto - imaju brdo para i potrebu za back-up napadačem, ali baš kao ni Chelsea, ni oni nemaju potrebu dovoditi rezervnog špica od 30 miliona.