Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

public enemy no1.
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la public enemy no1. » 07 jun 2015, 23:23

Ovo samo pokazuje, koliki je pritisak na Federeru bio '09 kad je Soderling izbacio Nadala..nije lako osvojiti ono što ti nedostaje, a već te svi vide tamo..
Maria Kirilenko fan !

SAMO JEDAN KLUB !
SAMO JEDAN GRAD !

peRFection... love 18

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 07 jun 2015, 23:35

Virtu4l je napisao/la:Nadam se da će se sa Andyjem sresti prije finala na W, čisto zbog statistike, da ostane na 8 :njanjanja:
Vrlo verovatno da bi Murray taj mech dobio. Djokovic je loshiji travash od AMa, a ne verujem da mu je sada psiha ni izbliza toliko stabilna da bi mogao da izdrzhi nalete rivala i hostile crowd momente.

Inache, ja sam nekada (2008. i 2009., ne toliko u 2010.) bio siguran da ce Djokovic biti multislam pobednik (u nivou Beckera ili Edberga - shto je on odavno preshishao), kao i da ce to biti i Murray - sa neshto loshijim ciframa usled loshije igre na sporijim podlogama, pre svih: shljaci. Ono shto nisam nikako video tada, to je da ce oni imati gomilu poraza na GSovima u prime-u karijera od nonFedal fielda, koga redovno reshavaju na manjim tj. ostalim turnirima.

To se pogotovo odnosi na ovog Djokovica, u post 2010. fazi karijere.

On kada pobedjuje - to radi svuda, a kad gubi - to je uglavnom na Slamovima. Nadal i Federer gotovo nikada nisu kiksali na Slamovima kad su bili na vrhuncu karijera, a sada kada gube - gube posvuda od fielda, a ne samo na Slamovima. U odnosu na Fedal, Nolandy su tipichan primer GS mentanih patuljaka.

public enemy no1 je napisao/la:Ovo samo pokazuje, koliki je pritisak na Federeru bio '09 kad je Soderling izbacio Nadala..nije lako osvojiti ono što ti nedostaje, a već te svi vide tamo..
Jeste, samo shto Federer tada nije morao preko Nadala i Murraya do finala, vec preko Haasa i mladjanog Del Potra i to je umalo uprskao.
Ovde je narativ bio od starta da mech Djokovic-Nadal reshava pobednika celog turnira, shto sam (priznajem) i ja sam popushio kao realnu prichu.
A zapravo je dark horse celog turnira dolazio sa kontra strane zhreba i to nije bio ni Nishikori, a ni Federer.
Zadnja izmjena: MaGiCa, dana/u 07 jun 2015, 23:39, ukupno mijenjano 1 put.

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 07 jun 2015, 23:35

@MaGiCa nije novak imao danas ništa na tacni.
@public enemy no.1 to što si napisao nema veze sa ta dva meča, soderling je odigrao to finale uvrh glave 'nako, a stan je bio bomba.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 07 jun 2015, 23:41

jestamaji je napisao/la:@MaGiCa nije novak imao danas ništa na tacni.
Kada pogledamo mech - nije. Tu si u pravu.
Kada pogledamo prichu o finalima pre finala i Djokovicevim pobedama pre samog finala - onda bi trebalo da je Djokovic bio apsolutni favorit uochi ovog mecha. On to igrom nije pokazao. Zapravo: Wawrinka mu to nije dozvolio da pokazhe. ;)

Greivis
Kontakt:

Post Postao/la Greivis » 07 jun 2015, 23:44

MaGiCa je napisao/la: Jeste, samo shto Federer tada nije morao preko Nadala i Murraya do finala, vec preko Haasa i mladjanog Del Potra i to je umalo uprskao.
Ovde je narativ bio od starta da mech Djokovic-Nadal reshava pobednika celog turnira, shto sam (priznajem) i ja sam popushio kao realnu prichu.
A zapravo je dark horse celog turnira dolazio sa kontra strane zhreba i to nije bio ni Nishikori, a ni Federer.
Steta za Novaka je sto je Nishikori ispao od Tsonge. Da je prosao, igrao bi finale i izgubio u njemu od Djokovica. :kafa:
ESPN Top 100 Rankings
3. LeBron James
12. Kobe Bryant

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 07 jun 2015, 23:53

MaGiCa je napisao/la:Vrlo verovatno da bi Murray taj mech dobio. Djokovic je loshiji travash od AMa, a ne verujem da mu je sada psiha ni izbliza toliko stabilna da bi mogao da izdrzhi nalete rivala i hostile crowd momente.
Ne znam zašto, ali sam poprilično siguran da će Andy uzeti naredni W i mislim da ga samo Novak može spriječiti u tome, ne toliko zbog igre koliko zbog već sad izuzetno nepovoljnog matchupa, 2 godine bez pobjede na Novakom, 8 in a row, posljednja upravo u finalu Wimbledona... davno je to bilo...
MaGiCa je napisao/la:Inache, ja sam nekada (2008. i 2009., ne toliko u 2010.) bio siguran da ce Djokovic biti multislam pobednik (u nivou Beckera ili Edberga - shto je on odavno preshishao), kao i da ce to biti i Murray - sa neshto loshijim ciframa usled loshije igre na sporijim podlogama, pre svih: shljaci. Ono shto nisam nikako video tada, to je da ce oni imati gomilu poraza na GSovima u prime-u karijera od nonFedal fielda, koga redovno reshavaju na manjim tj. ostalim turnirima.

To se pogotovo odnosi na ovog Djokovica, u post 2010. fazi karijere.
To je ono ključno, nedostatak tog šampionskog karaktera, kojeg realno Andy nikad nije ni imao, mada sam mislio da će Andy vol 2 nadoknaditi izgubljeno, ali taj vol 2 je dozvolio da ga Novak pobijedi osam puta zaredom, tri puta na GS. Đoković je isto tako posebna priča, dominacija koja nije kapitalizovana na pravi način i ko zna da li će ikada biti....
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

JoeBleck
Kontakt:

Post Postao/la JoeBleck » 08 jun 2015, 00:05

Stan je bukvalno probusio danas Noleta.Ovo je igra na koju ni jedan teniser nema odgovor.Animal mode od Stana gdje se citav mech pitao samo on(pitao se i sudija u prvom setu kada je odlukom pogurao Novaka i prakticno mu poklonio set) :mrgreen:

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 08 jun 2015, 00:53

MaGiCa je napisao/la: On kada pobedjuje - to radi svuda, a kad gubi - to je uglavnom na Slamovima. Nadal i Federer gotovo nikada nisu kiksali na Slamovima kad su bili na vrhuncu karijera, a sada kada gube - gube posvuda od fielda, a ne samo na Slamovima. U odnosu na Fedal, Nolandy su tipichan primer GS mentalnih patuljaka.
Objasnio čovjek. +1,

Recimo kada gledamo Nadala, igrao je 20 finala GS, i ne može se reći ni za jedno da je zachokirao, gdje je bio (veliki) favorit sve je uzimao.

Izgubio je 6 puta i to redom, prva 2 finala Wimbledona od prime Federera gdje nije imao nikakvu šansu za pobjedu, 2011. finala na Wimbledonu i US Openu od znamo već kakvog Djokovića te godine, te 2012. finale AO, gdje je Novak bio branilac naslova i favorit svakako, jedini choke ako možemo tako i nazvati je finale AO prošle godine gdje je bio 3 seta povređen.

I to je odlika šampiona, to pravi razliku izmedju multislam igrača i kandidata za GOATa, pitanje je nakon današnjeg poraza da li će Novak se uspjeti oporaviti i uzeti do kraja karijere 12+ Slamova da bih mogao ući u konkurenciju GOATa, što mu od srca želim.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

Edin TM87
Kontakt:

Post Postao/la Edin TM87 » 08 jun 2015, 00:57

MaGiCa je napisao/la:Vrlo verovatno da bi Murray taj mech dobio. Djokovic je loshiji travash od AMa, a ne verujem da mu je sada psiha ni izbliza toliko stabilna da bi mogao da izdrzhi nalete rivala i hostile crowd momente.
Sta kazes za Federera?

Idealno bi bilo kad bi zrijeb pogledao opet, te stavio Djokovica i Murraya u pofinalu, a Fedex da dobije 4. nosioca (ne znam ko ce to sada biti na W prema zaslugama iz proslih sezona), a u cetvrfinalu moze bilo ko osim Wawrinke, a Nadal bi bio pozeljan u osmini finala ili cetvrfinalu.

Osim ovog trojca i recimo Wawrinke (recimo, jer znamo sta se desilo na RG kada je uz'o AO, prvo kolo i papa, zna on proslavit GS titulu tako sto nestane s toura par mjeseci), mislim da Tsonga mogao biti opasan na ovogodisnjem W, on voli travu vise od sljake, a na RG je pokazao da se nosi s najjacim (pa ako se Berdych i Niskikori mogu nazvat najjaci, ali rating im je top5), ako nastavi servis da ovako tuce i na travi, mogli bismo gledati onog starog Tsongu. Naravno volio bih i njega izbjec, cini mi se da nece biti u top8 nosioca tako da je on nekom nagazna mina u osmini finala. :roll:
Roger Federer the greatest of all time!
Peyton Manning - the greatest QB of all time!

delinjo
Kontakt:

Post Postao/la delinjo » 08 jun 2015, 01:02

svaka cast Stanu,takvi udarci nevjerovatno,a i nikad necu shvatiti ove Novakove navijace,uz sav respekt prema njemu drago mi je sto je izgubio samo iz razloga sto prije svakog meca najaljuju neko njegovo setanje kroz mec laganu pobjedu i tako to,pa cak kada igra protiv velikog ROGERA ili Rafe,uvijek isto ;)
GO ROGER !!....peRFect !!!!
VOLIM ZELJEZNICAR!!

RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 08 jun 2015, 01:03

Ovaj joj uvijek vjeruje u neke titule Federera hahhahahahhaha
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

delinjo
Kontakt:

Post Postao/la delinjo » 08 jun 2015, 01:08

legenda reala je napisao/la:Ovaj joj uvijek vjeruje u neke titule Federera hahhahahahhaha
reci mi razlog zasto ne bi vjerovao ?? jesi i ti od onih koji ga godinama salju u penziju,dobri stari dusmani ali eto nikako da ti se ispune zelje ;) ;)
GO ROGER !!....peRFect !!!!
VOLIM ZELJEZNICAR!!

RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 08 jun 2015, 01:12

Mislim da ovaj WImbledon uzima il Murray il neko van ove velike cetvorke. Licno bi najvise volio gledat finale Fedja protiv Rafe jedan od zadnjih puta al cisto sumnjam da ovaj ovakav Rafa moze do finala doc dok Roger vjerovatno moze al treba mu se poklopit zrijeb. Novaku jednsotavno ne vjerujem jer me je danas fakat razocarao svojom igrom i totalnim nedostatkom zelje da napada.

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 08 jun 2015, 08:51

edine, naravno da je u sportu sve moguće, ali neće federer više nikad osvojiti GS, to se može reći sa 95% vjerovatnoćom za wimbledon, a sa 99,9% za ostale turnire. gledao sam gomilu intervjua sa igračima koji jednostavno kažu da u jednom trenutku dođe vrijeme kad te godine pobijede, kad se pojavi gomila mladih lavova i kad shvatiš da to više ne ide, osim nekog suludog spleta okolnosti. becker je jednom rekao da to prvo svima drugima postane jasno a tek onda sebi samome :mrgreen:

Edin TM87
Kontakt:

Post Postao/la Edin TM87 » 08 jun 2015, 13:09

jestamaji je napisao/la:edine, naravno da je u sportu sve moguće, ali neće federer više nikad osvojiti GS, to se može reći sa 95% vjerovatnoćom za wimbledon, a sa 99,9% za ostale turnire. gledao sam gomilu intervjua sa igračima koji jednostavno kažu da u jednom trenutku dođe vrijeme kad te godine pobijede, kad se pojavi gomila mladih lavova i kad shvatiš da to više ne ide, osim nekog suludog spleta okolnosti. becker je jednom rekao da to prvo svima drugima postane jasno a tek onda sebi samome :mrgreen:
Prosle godine su ga nijanse dijelile, na 3 slama je imao sansu. Npr da se Rafa na AO povrijedio malo ranije Federer bi uzeo Wawu u finalu. Na W znamo sta je bilo protiv Djokovica u finalu na 5 setova. I na US Openu da Cilic nije onako poludio nego zachokiro kako je uvijek radio Federer bi ga uzo i vrlo lahko i Nishikorija. To jeste SBBKBB, ali vrlo je blizu bio prosle godine, sada godina gore dole, rano je ispadao na prva 2 GSa, to samo moze znaciti da se sprema za travu.

Na wimbledonu samo Djokovic moze uzeti Federera od velike cetvorke, nikakav AM i nikakav RN, moze se naravno desiti neki bombas kome ide sve zivo i u 2. kolu, ali Fedex ima podjednake sanse na W, a ti si mu dao samo 5%, razmisli malo. 5% na njegovom turniru...
Roger Federer the greatest of all time!
Peyton Manning - the greatest QB of all time!

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 08 jun 2015, 13:30

naravno mišljenja su različita, da nisu ne bi bila mišljenja nego činjenice, ali da, razmislio sam i dajem mu maksimalno tih 5%
ne zaboravi da je u zadnjih pet godina i šest turnira (W+OI) uzeo samo jednom :wave:

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 08 jun 2015, 16:29

Finale je bez ikakve sumnje opravdalo očekivanja. Wawrinka je izborio priliku da dokaže teniskom auditoriju da nije one Slam wonder, već multiSlam kalibar, te da osvojena GS titula u Australiji prošle godine nije bila slučajnost, već kvalitativni skok materijalizovan sada već i drugom GS titulom. Wawrinka je jučerašnjim mečom definitivno pribodio ogroman broj onih navijača koji su sumnjali u njegov kvalitet, osporavajući ranije pomenuti trijumf iz Australije povredom Stanovog protivnika u pomenutom finalu. Način na koji se plasirao u finale French Opena, a potom i odigrao finalni meč definitivno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Prvenstveno sam put do polufinala je bio impozantan. U 1/4finalu je pao Federer, bez da je uspio iskoristiti ijednu od ukupno 4 brejk lopte koliko mu je Wawrinka dao. To je prvi put da se takvo nešto desi Federeru još od US Opena 2002 i meča protiv Maxa Mirynog. Nakon Rogera uslijedio je Tsonga, a tu je Wawrinka posebno pokazao nevjerovatnu mentalnu snagu i ogroman napredak na tom polju u posljednje dvije godine, spasivši 16 od 17 brejk lopti, te dobivši meč sa 3-1 u setovima. Finale kao finale, uvijek zavisi od više faktora i niko ne može znati na koji način će igrači ući u taj duel. Mnogo je nervoze, ulog je ogroman, a svaka greška ima ogromnu težinu. Obojica igrača su bili pod ogromnim pritiskom, Novak zbog činjenice da je 'Kup Mušketira' jedini trofej koji mu nedostaje u bogatoj karijeri, a Wawrinka zbog toga što je morao potvrditi Australski Major osvojen prošle godine. Uprskog ogromnom pritisku, momci su prikazali izuzetno kvalitetan tenis, a nekoliko faktora je presudilo da trofej ode u ruke Švajcarca.

1. Taktika

Svima je jasno na čemu Novak bazira igru protiv Wawrinke. Akcenat je uglavnom na kontrolisanoj agresivi čiji je cilj onemogučivanje Wawrinke da uđe u udarac, šetajući ga po terenu i izbacivajući iz komforne zone. Ipak, pomenuta taktika nikada nije isprobana na šljaci, bar ne protiv Wawrinke vol.2. Šljaka Stanu omogučava ono što tvrde podloge ne, a to je proklizavanje i mogućnost lakšeg kretanja i pozicioniranja na udarac. To je Stanu naročito od ključnog značaja kada pokriva FH stranu, jer mu obično Novakove Top spin dijagonale uvijek naprave mnogo problema s obzirom da ga hvataju u raskoraku onemogućujući ga da se kvalitetno namjesti na udarac. Upravo su to udarci na kojima Novak bazira gameplan protiv Wawrinke, jer izbacivanjem Stana iz terena, Novaku se u potpunosti otvara paralela koju može gađati sa minimalnom količinom rizika. Međutim, ovo je taktika koja se jučer pokazala kao potpuni promašaj. Prvenstveno, Novakovo 'doziranje' udaraca nije imalo smisla, jer je Wawrinka sa oba krila konstantno potiskivao Novaka sa osnovne linije, ostavljajući mu mogućnost da 'reaguje', ali ne i da 'kreira'. Samim tim je Novak od starta bio prinuđen da igra onako kako mu protivnik svira, bez ikakve šanse da promijeni melodiju. Prvenstveno, Novak se suočio sa dijametralno suprotnom igrom u odnosu na sve prethodne mečeve na French Openu, u kojima je on bio taj koji je diktirao igru i nametao ritam. Ovdje je bio potisnut usljed Stanovog izrazito jakog udaranja sa oba krila, koji su Novaka onemogućivali da stoji bliže osnovnoj i tako opasnije naudi Stanovoj igri. To naravno ne bi bilo moguće da Stanov defanzivni segment nije bio na vrhuncu, jer je balans ofanzive i defanzive, te tranzicija iz jednog segmenta u drugi bila fenomenalna. Novak bi prilikom većine napada po dijagonali dobijao ili kontra napad ili sqvash udarac koji ne bi mogao napasti onako kako bi želio, uglavnom zbog toga što je Stan proklizavanjem dobijao neophodno vrijeme za kvalitetno namještanje na udarac i adekvatan odgovor. Bekendom bi se odlučivao ili na slajs ili na Top spin, kojim bi usporavao poen i sebi 'kupovao' neophodno vrijeme, nastojeći pripremiti teren za napad koji je bio puno učinkovitiji i opasniji od Novakovog. To pokazuje omjer u FH vinerima 26-7 u Stanovu korist, kao i u BH vinerima 13-9 za Stana, te iznuđenim greškama 46-43 za Novaka. Ni na jednom dijelu terena Novak se nije uspio osjećati sigurno, ni kada bi otjerao Stana daleko od osnovne, ni kada bi ga pozivao na mrežu. Tokom cijelog meča je Novak bio taj koji bi potezao vanšablonske poteze odstupajući od gameplana, jer je bilo jasno da nije mogao ispratiti tempo koji je Stan nametnuo, tim prije što je Švajcarac bio ubijeđen da može ostati uz Novaka, dok Novak nije mislio da Stan može to uraditi. Potcijenio je Wawrinku procjenom da će forsiranje 'tempa' sa osnovne linije više nauditi Stanu, nego njemu, a ispalo je obrnuto. Novak je taj koji nije uspio ispratiti ritam koji su obojica nametnuli. Ova slika dovoljno pokazuje koliko Novak nije bio u kontroli onoga što se dešavalo na terenu.
slika
Ritern

Ritern je udarac koji za Novaka ima jednaku težinu kao servis za jednog Johna Iznera. Novakov sistem igre je baziran na konstantnom pritisku protivničkog servisa s ciljem spriječavanja dobijanja laganih poena i servis gejmova. To je ogromna razlika koju Novak pravi u svojim mečevima, jer je njegov ritern zasnovan na kontri, a ne samo na bloku i vraćanju loptice u teren. Često ono što bi protivničkim igračima trebalo donositi prednost (servis), donosi Novaku, zahvaljujući odličnom generisanju snage servisa i fenomenalnoj kontroli tih udaraca, vraćajući ih duboko u marginu 20-30 centimetara od osnovne linije. To je definitivno segment koji je jučer zakazao ili još bolje rečeno, Wawrinka je razliku na riternu sveo na minimum. Koristio je odličnu taktiku koja se ogledala u sljedećem. Na prvi Novakov servis radijus Wawrinkinog kretanja (stajanja) bio je 1,5 – 2 metra od osnovne linije. S obzirom da se Novakovi servisi baziraju više na plasiranju, a manje na snazi, te da je odskok loptice veći i neugodniji, što itekako otežava riterniranje sa same osnovne linije, Wawrinka je imao mogućnost dosta lakog blokiranja tih servisa BH ili FH slajsom. Time je dobijao vrijeme za pozicioniranje na udarac i protivnika koji ne može kvalitetno napasti te loptice. Novakova reakcija na slajs uvijek će biti osnovna tačka eksploatisanja svakog njegovog protivnika. Ritern na drugi servis je ipak segment koji najviše zapanjuje. Većina igrača se odmiče od osnovne kada riterniraju prvi servis, a ulaze u teren na drugi s ciljem napadanja tih servisa i preuzimanjem inicijative u poenu. Kod Wawrinke je bilo obrnuto. Prilikom drugog servisa stajao bi 4 m iza osnovne linije i veoma uspješno riternirao vraćajući Novaku lopticu pod noge Mogućnost kontrolisanja udaraca i poena 4m iza osnovne linije je nešto čime se u teniskoj historiji mogao pohvaliti samo Rafael Nadal. Sada se time može pohvaliti i Stan Wawrinka. Kada je riječ o Novakovom riternu, treba istaći da mu njegov najbolji udarac nije donio ono što je trebao. Nije mu donio inicijativu u poenu niti je na bilo koji način uspio poremetiti Stanov tajming i pripremu na sljedeći udarac. Stan je servisom dobio dosta laganih udaraca, koje je zahvaljujući nevjerovatnoj snagi udaraca, odlično koristio za vinere ili preuzimanje inicijative koja bi mu donijela prednost u poenu i u konačnici iznuđene greške Novaka.

Fizičko trošenje i power segment

Novak nije defanzivac, niti se može smatrati istim. Niti je njegova defanziva bazirana na čistom moonbalingu i retrievingu kao što je riječ sa Murrayom ili Nadalom. Novak se ne brani već kontrira. Na napad uzvraća kontranapadom, a to mu omogućuju gibkost u kukovima i strechevi (proklizavanja) kojim ulazi u putanju udarca i amortizuje njihovu snagu, vraćajući protivniku jednako jaku lopticu nazad. Fizičko trošenje usljed takve igre je mnogo veće nego kod obične defanzive u vidu slajsa ili Top spina, na kakvu se Wawrinka odlučio. Ipak, da bi trošenje došlo do izražaja, potrebno je eksploatisati takav način 'odbrane' dovoljno dugo i dovoljno jako, a to je ono gdje Wawrinka uspjeva, a ni jedan drugi igrač ne. Za egzekuciju takvog stila potreban je 'power segment' i mogućnost konstantno jakog udaranja sa oba krila. Pored Wawrinke, samo je Marat Safin imao tu mogućnost i to u prvom dijelu svoje karijere, prije povrede koljena koja mu je upropastila forhend. To je ona dimenzija koju trenutno samo Wawrinka posjeduje. To je razlog zašto Novak protiv Wawrinke nije u kontroli meča kao protiv ostalih igrača. Stan ga potiskuje. Ne ubija ga konstantnim lupanjem vinera po svaku cijenu i iz svake pozicije, već ga silinom udaraca izbacuje iz terena tražeći kraću lopticu za kvalitetan završni napad. Novakove counter sposobnosti su konstantno pod pritiskom, a kontrolisana agresiva ne donosi dovoljan broj laganih poena, kojim bi smanjio fizičku potrošnju i odmorio tijelo. To pokazuje i činjenica da je Novak iz igre imao samo 24 vinera naspram Stanovih 51. Premalo, ali objašnjava Novakovo posezanje za drop šotovima i izlascima na mrežu. Novak će ubuduće sasvim sigurno nastojati biti što agresivniji u njihovim mečevima, čak i po cijenu povećanog broja neiznuđenih grešaka. Igru više ne smije bazirati na tempu, gdje je Stan očito jači, već na point constructingu i ofanzivi. Wawrinka je juler bio mnogo izbalansiraniji igrač u svakom pogledu, dok Novakov ofanzivni segment nije odradio svoj dio posla.

O meču općenito

Ovaj meč je definitivno pokazao koliko je Novak dobar igrač. Stan je prikazao jedan od najbrutalnijih nivoa tenisa koji sam vidio, imao je gotovo 30 vinera i 20 ukupno osvojenih poena više, a opet je malo falilo da Novak meč odvede u peti set. Novakovi lobovi su jučer definitivno zakazali. Par izglednih prilika je upropastio lošim lobovima. Pri rezultatu 1-1 i 15-15 u trećem setu, Wawrinka je odlično izgradio poen, ali je odigrao loš volej na kraju, koji je Novak bez problema stigao, ali i neobjašnjivo izbacio u out pokušajem loba. To je definitivno segment koji je mogao i morao bolje funkcionisati. Četvrti set ? Wawrinka je pod uticajem nekoliko fantastičnih vinera ušao u svoj karakteristični mod napadanja po svaku cijenu i greške su se počele redati. To i objašnjava pretrpljeni brejk na početku četvrtog seta. Kada je smirio igru i vratio plan A, ponovo smo gledali istu sliku koju smo gledali i većim dijelom meča u kojoj Wawrinka konstantno pritiska Novakov servis. Novak je kod 3-3 spasio obje brejk lopte na impresivan način, odigravši dva jako dobra voleja na itekako nezgodne Wawrinkine passing shoteve. Potom je servis vinerom došao do gejm lopte koju je iskoristio fenomenalnom BH paralelom. Vrisak poslije osvojenog poena je rekao sve. Novak je znao da je momentum sada na njegovoj strani i da mu se šanse za dobijanje ovog seta rapidno povećavaju. Dao je Stanu pobjedu u ruke i naglo mu je oteo. Jedini način da Stan povrati momentum bio je da uradi upravo ono što je Novak njemu uradio – pruži šansu protivniku, a onda mu ne dozvoli da išta više uradi. Kada je vezao 5 osvojenih poena i spasio 3 vezane brejk lopte, bilo je jasno da on ovaj meč ne može izgubiti. Novak je to znao, svi su to znali. Ta količina Stanovog samopouzdanja je nešto nevjerovatno. Način na koji je igrao i vjerovao u sebe i svoj gameplan, u ono što radi na terenu bio je impresivan. Pored toga, defanzivni segment je odradio ogroman dio posla. Defanziva je funkcionisala jednako dobro kao i ofanziva. I kada je trebalo držati lopticu u igri neutralisanjem Novakovih napada i kada je trebalo probiti protivnika na mreži. Dva passing shota koja je Stan pogodio kod 4-4 u posljednjem setu govore sami za sebe. Impozantna partija i možda i najveći teniski nivo koji sam ikada vidio.

Novak je bez sumnje 'moderni Lendl'. To je bilo jasno još od prvog njegovog pojavljivanja na ATP touru. Ipak, nisam očekivao da će se njihova sličnost ogledati i u nemogućnosti osvajanja jedinog GS-a koji im nedostaje. Ne bih volio da Novak karijeru završi bez Roland Garrosa, bilo bi nepravedno. Bilo je i prema Lendlu da ostane bez Wimbledona, ali ne moramo imati dvojicu igrača koji su zaslužili nešto, a nisu uspjeli da to ostvare. Novak će u svakom slučaju imati još prilika pred sobom i mislim da je puno izvjesnije da će osvojiti RG, nego da neće.

O Wawrinci je sve već rečeno. Majstor tenisa.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 08 jun 2015, 16:35

formance je napisao/la:Niti je njegova defanziva bazirana na čistom moonbalingu i retrievingu kao što je riječ sa Murrayom ili Nadalom.
:guz:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 08 jun 2015, 16:39

:tralala:
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 08 jun 2015, 16:39

@formance griješiš u jednome. lendl nije zaslužio da uzme wimbledon. kad godinama kukaš i sereš da je trava samo za krave a opet navreš ko pjan na plot na isti turnir onda i ne treba da ga dobiješ

osim toga taj kreten je pokupio četrnaestogodišnjakinju, nije on zaslužio ni challengera da dobije, maloumnik

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.