hskzmostar je napisao/la:A evo sluzbeni znak zapadnohercegovackog kantona je "sahara" i sad da neki Ante iz Sirokog zaigra za BiH i ima istetoviranu "saharu" jel on isto nije podoban za reprezentaciju BiH,iako je ta sahara i taj Siroki u BiH?
Previse galame oko nicega!
Sve je to BiH!
Nije.
To je za nas neprihvatljiva BiH. Bošnjaci ne mogu prihvatiti bilo koga ko veliča te simbole. Nemam naravno ništa protiv toga da bilo ko tetovira bilo šta, to je stvar lične prirode, ali obzirom da Bošnjaci čine gro navijača reprezentacije BiH jasno je da će tetoviranje takvih simbola značiti izopštavanje onog koji je to uradio. Dakle, njegovo pravo je da tetovira šta god hoće ali naše je pravo da izvršimo pritisak kako on više ne bi bio reprezentativac, što će se svakako i desiti.
I to je ono o čemu sam ja davno govorio ovdje onima koji misle da je potrebno da se radi nešto na tome kako bi svi oni koji žive u BiH, a koji ne navijaju za BiH, počeli da navijaju za našu reprezentaciju. U tom smislu nastajale su razne diskusije, a najzanimljivija je bila ona o nadimku
Ljlijani, koji su naši mediji i FSBiH sramotno počeli da dezavuišu i da propagiraju vještački nadimak
Zmajevi koji jednostavno nema nikakvu šansu da zaživi među navijačima. Jedno od objašnjenja je bilo kako nadimak
Ljiljani 'nikad neće biti prihvaćen od većine Srba i Hrvata' i da im sad treba pokušati prodati
Zmajeve kao neko prihvatljivo rješenje. Jasno je da od toga nema ništa ali to uopšte nije bitno u cijeloj priči. Suština te priče je da smo mi spremni izgubiti identitet reprezentacije koji je građen oko prepoznatljivih stvari među kojima su i ljiljani, samo zato da bi eto neko drugi prihvatio nešto što ne prihvata. To je totalno mazohističko razmišljanje i takav slučaj je nezabilježen u svijetu. To bi bilo potpuno isto kao kad bi se pojavila inicijativa da reprezentacija Srbije ukine nadimak
Orlovi kako se eto Bošnjaci u Sandžaku ili Mađari u Vojvodini ne bi našli uvrijeđenima i kako bi počeli da navijaju za reprezentaciju Srbije umjesto za BiH odnosno Mađarsku, za koje ih ogromna većina navija. Takvo nešto se naravno nikad neće desiti.
Ovo sve govorim iz razloga da bi se shvatilo da je reprezentacija BiH kroz ovih 20+ godina postala prepoznatljiv brend koji ima prepoznatljive simbole i koji takođe ima simbole koji su strani i ne uklapaju se u filozofiju navijača reprezentacije BiH. Svako ozbiljan zna da je za navijače BiH prihvatljiva jedino ideja cjelovite BiH i simboli kao što su granice manjeg entiteta (sve sa Brčko Distriktom, što se može smatrati i kao provokacija) jednostavno nisu prihvatljivi u cjelokupnom folkloru koji prati našu reprezentaciju kroz cijeli njen vijek. Ovo su naravno nepisana pravila, ali ona nigdje niti ne moraju pisati. Ne piše nigdje ni da neki fudbaler reprezentacije Srbije ne smije imati tetovažu Republika Kosovo ali svako ozbiljan zna da takav nikad ne bi mogao igrati tamo.
Eh sad, ako ovo znači da će navijači BiH biti 99% Bošnjaci onda neka znači ali mi nemamo nikakvog razloga da odustajemo od svoje filozofije. Tetovaža sa granicama manjeg entiteta nema šta da traži u reprezentaciji BiH i to je jasan stav ogromne većine navijača i ima biti ispoštovan. Siguran sam da je Vranješ dobio svoj zadnji poziv, a ako nije onda ćemo imati ozbiljan problem.