Najveće svjetske misterije

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

DANTES
Kontakt:

Re: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la DANTES » 02 jun 2015, 11:46

to je najbolja jeziva priča... ne vidim zašto bi ti tata lagao, tada nije bilo trave da je bio naduvan ili nešto..
otelo eto teme za priču... :-P

ovo je priča mog prađeda....

Kasno je i on radio u mlinu. kaže negdje iza ponoći na vrata mu pokuca neko... uđe 12 crnih ljudi, tj ljudi u crnom, crne kose... tražili su mu lonac i brašno dao im je. vođa je rekao ostalim da idu i donesu stvari..
npr ti donesi maramu od mare sa brekinje, ti donesi košulju od jovana sa kovaca, ti caksire od hasana sa cardaka itd...
i ovi su sve to donijeli. prađed pozna svoju košulju i krišom je nagari... zanimljivo kad su jelu to što su napravili nisi koristili kašike, niti su njemu dali... rekli su mu da nikome ne smije pričati o tome..
pred zoru samo su bukvalno nestali..
kad je sav nikakav došao kuću tražio je od žene da mu dodnese košulju, kad je donijela, zamalo se nije onesvijestio.. bila je nagarena....

svima je pričao tome, ali... jednog dana je gađao jare u bašti, štap je odskočio od zemlje udarilo u sljivu i udarilo mu u oko.. na to oko ostao je slijep...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 02 jun 2015, 11:49

Ima i ova, radi se o covjeku koji se vracao kuci sa posla. E sada, autobusi su u to vrijeme (krajem 80-ih) obicno isli i krpili po dvije pa nekad i tri smjene i nisu odmah mogli ljude dovesti kucama, pa su neki se odlucili ici pjesaka po 20-ak i vise km. Tako isao, vec duboka noc, i ostalo mu do kuce nekih kilometar-dva, te kaze da nije imao bateriju. Krecuci se, nesto se covjek i zamislio, kad nesto ko macka pod noge. Aj ispocetka konta da nije tu neka domaca, vjerovatno i gladna pa ceka da joj nesto da. Al' sto se vise priblizavao selu, macka sve vise se motala oko nogu, tako da u nekim momentima nije mogao ni da se krece. Od tada nekih pola km do kuce, nastaje prava patnja. Ja kaze da je uhvatim, nje nigdje, cim krenem malo brze pod noge, jadni covjek je odgurne nogom, stane, al' nesto hoda oko njega. Vidi se kaze put al' ono jedva, vise je napamet isao. Priblizavajuci se prvoj kuci u selu, komsija izlazio da smiri valjda psa, kaze covjek nesta macke kao da je nikad nije bilo. Sjeo odma kod komsije pred vrata, ukratko mu ispricao, kaze covjek pa bola sta si toliko isao, obicno dodjes za dva ipo sata kuci. Kaze ovaj pa i sad sam otp, a komsija ce na to, znas li ti da ce sabah na 10-ak min. Covjek presao taj kilometar - dva za 4 ili 5 sati, dok prije toga nekih 20 km za dva ipo sata.

Inace, odlicne price i konacno je tema ozivjela na pravi nacin.
Zadnja izmjena: OnlyUnited, dana/u 02 jun 2015, 11:54, ukupno mijenjano 4 puta.
- Ed Woodward for Prime Minister !

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 02 jun 2015, 11:50

DANTES je napisao/la:to je najbolja jeziva priča... ne vidim zašto bi ti tata lagao, tada nije bilo trave da je bio naduvan ili nešto..
otelo eto teme za priču... :-P

ovo je priča mog prađeda....

Kasno je i on radio u mlinu. kaže negdje iza ponoći na vrata mu pokuca neko... uđe 12 crnih ljudi, tj ljudi u crnom, crne kose... tražili su mu lonac i brašno dao im je. vođa je rekao ostalim da idu i donesu stvari..
npr ti donesi maramu od mare sa brekinje, ti donesi košulju od jovana sa kovaca, ti caksire od hasana sa cardaka itd...
i ovi su sve to donijeli. prađed pozna svoju košulju i krišom je nagari... zanimljivo kad su jelu to što su napravili nisi koristili kašike, niti su njemu dali... rekli su mu da nikome ne smije pričati o tome..
pred zoru samo su bukvalno nestali..
kad je sav nikakav došao kuću tražio je od žene da mu dodnese košulju, kad je donijela, zamalo se nije onesvijestio.. bila je nagarena....

svima je pričao tome, ali... jednog dana je gađao jare u bašti, štap je odskočio od zemlje udarilo u sljivu i udarilo mu u oko.. na to oko ostao je slijep...
slika
Da nije bilo ovakvih 12 pa ga posjetili :rol:

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 02 jun 2015, 12:03

čovjek je moj prađed, pa ti izračunaj kad je živio...

@only to ko iz pjesme prikaze
mačka na putu stoji ne bježi, ja joj priđem ona reži :-D
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

OnlyUnited
Kontakt:

Post Postao/la OnlyUnited » 02 jun 2015, 12:31

Pa ne bih ja bas rekao da je macka u pitanju. Al' stos je u tome, kako je covjek izgubio predstavu o vremenu.
- Ed Woodward for Prime Minister !

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 02 jun 2015, 12:42

nešto kao da je htjelo da stane i ko zna šta bi bilo
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

flwz
Kontakt:

Post Postao/la flwz » 02 jun 2015, 12:50

Citajuci ove vase dozivljaje sjetio sam se svog jednog kojeg se naravno uvijek nerado sjetim...

Bilo je to dok sam isao u osnovnu skolu mozda 2-3 razred. Ne znam kako je to kod vas bilo ali meni bi stara uvijek pripremila sta cu obuci ujutro, ustvari i meni i bratu. Ali ona je to radila na specifican nacin. Uglavnom, na trosjedu bi ostavila pantole i majice koje cemo obuci ali postavila bi ih tako da bi majicu stavila na naslonjac a pantalone na sjedalo od trosjeda tako da bi to izgledalo kao da je vec obuceno jel ako me razumijete.

Jednu noc sam ustao da odem do wc ili da se napijem vode sto nije ni bitno, ulazim u dnevni boravak, gdje je taj trosjed sa odjecom, i vidim brata u toj odjeci kako lezi mrtav...Posto je postavila odjecu bas onako kao da je vec na nekom taj tik me bio udario. Zazmirio sam pogledao ponovo isti prizor. I dan danas se dobro sjecam njegovog blijedog lica i sirom otvorenih ociju. Ostao sam ukocen sigurno par sekundi gledajuci u to jer me sve u tijelu izdalo, sve dok se nisam uspio otrgnuti i otrcao upaliti svjetlo. Naravno sa svjetlom je i ta pojava nestala. Brzo sam prisao razbacao odjecu po sobi i vratio se u krevet gdje sam budan docekao jutro.

Od tog dana nikad vise tako odjecu nije ostavila, od tog dana skoro svaki dan strahujem da mi se isto ili slicno ne dogodi, jer ljudi, prizor je bio uzasan...

Hvala na citanju nadam se da nije bilo predugo...
Zeljeznicar 1921

One can have no smaller or greater mastery than mastery of oneself.
- Leonardo da Vinci

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 02 jun 2015, 13:32

Citam sta pisete i ne znam sta da mislim, nije da ne verujem, ali eto, pitam se nekako odakle toliko tih pojava na ovim nasim teritorijama.Imao sam i ja par nekih situacija u zivotu, ali nista tako dramaticno da bih time zainteresovao nekog. Meni je na ovim prostorima najveca misterija grad Beograd i sve ono sto ga prati, zato sam se i odlucio da ovde postavim dve price koje se vezuju za glavni grad Srbije.
TAJNA NAJSTARIJE KUĆE
Jedan od najstarijih beogradskih kvartova Dorćol prepun je misterija. Šta se sve tajanstveno događalo u ovom delu grada danas bi mogli da se napišu tomovi knjiga. Od tajne lobanje „beogradskog“ neandertalca koja je nađena u Skadarskoj tridesetih godina prošlog veka, pa je kasnije zauvek misteriozno izgubljena, pa do najstarije beogradske kuće u Dušanovoj 10, Dorćol obiluje pričama. Upravo najstarija kuća je mesto oko kog se i danas ispredaju različite priče. Kuća ja zidana od 1724. do 1727. po nacrtima švajcarskog neimara Nicole Doxatta de Moureza, ali nesrećni graditelj je kasnije pogubljen od strane autsrijskih vlasti zbog, kako rekoše tada vlastodršci, veleizdaje! Inače, tada se govorkalo da je Švajcarac ubijen da ne bi otkrio tajne prolaze koji su se nalazili ispod kuće i vodili ko zna gde. Upravo su ti prolazi izgleda privlačili mnoge da ovoj kući daju na značaju. Misterija koja je do danas okružuje prvi put je u većoj meri zainteresovala Beograđane tokom Drugog svetskog rata. Naime, Nemci su u jednom periodu svakodnevno i u najvećoj diskreciji nešto užurbano tražili i kopali. Pričalo se svašta, i sve verzije su bile vezane za nekakvo blago. Navodno, su tu bile skrivene dragocenosti koje su Nemci, brže-bolje, transportovali za Berlin, ali šta su zaista tražili, i eventualno da li su to našli, Beograđani verovatno nikad neće saznati. Potom je odlaska okupatora prošlo nekoliko godina, i sad zamislite iznenađene stanare zgrade u Dušanovoj 10. koji su ispod svoje kuće otkrili početak čudesnog tunela koji je vodio negde dubuko u središte Beograda. Tama koja se našla ispred zaprepašćenih ljudi koji su želeli da uđu nije im dozvolila da krenu dublje i vide gde vodi ova misterija... Danas je sve manje-više urušeno i pod vodom. Inače, ova kuća je često menjala namenu, u njoj se nalazila i tekstilna radionica, a stanovnici ovog dela grada pamte de se prva beogradska pekara koja radila non-stop 24 sata nalazila baš u Dušanovoj 10.
LAGUMI
Verovatno su lagumi najintrigantnija i najmisterioznija pojava u Beogradu. Verovali ili ne ispod srpske prestonice postoji na desetine kilometara laguma, pećina, podzemnih prolaza i hodnika. Podzemni objekti su kroz decenije građeni za različite potrebe, a koliko je ta čudnovata priča prisutna kod ovdašnjih ljudi vidi se i po tome da su se na satiričan način njom indirektno bavili Dušan Kovačević i Emir Kusturica u filmu „Podzemlje. Deo misterija podzemnih odaja je u tome što su većinom neistražene, i osnovano se pretpostavlja da ih ima još više. Sa druge strane namena nekih od ovih laguma nikad do kraja nije otkrivena, a velika većina Beograđana i ne zna šta se nalazi ispod njihovih stanova i kuća. Najpoznatija beogradska pećina nalazi se ispod Tašmajdana i stara je oko osam miliona godina. Ovaj prostor koristili su još Rimljani kao kamenolom, a za vreme turske vladavine Srbi su se tu često krili od odmazde zavojevača. Tokom Drugog svetskog pećine su bile rezervno komandno mesto nemačkog generala Alexandera Löhra (čovek koji je bombardovao Beograd). Löhr je posle hapšenja 1944. jugoslovenskim vlastima pokazao šta se sve nalazi u tašmajdanskim pećinama, pa su čak i naši partizani bili iznenađeni. Spletom podzemnih prostora Tašmajdana Nemci su izgleda želeli da spoje najvitalnije objekte u Beogradu, a po svemu sudeći uz pomoć hodika su se delmično povlačili tokom borbi za oslobođenje Beograda. Dobar deo ovih hodnika nije istražen i izgleda da su nastali upravo u periodu nemačke okupacije. Osim Taša beogradsko priobalje, tačnije Karađorđeva ulica je prebogata lagumima. Na savskoj padini postoji nekoliko desetina laguma koji su međusobno povezani, a trenutno može da se vidi samo njih nekoliko. Ispod Prirodno-matematičkog fakulteta nalaze se podzemni prolazi koji vode do obale Dunava, a od Kalemegdana preko Očne klinike u Džordža Vašingtona, pa sve do Višnjičke banje postoji sistem podzemnih hodnika koji su potpuno neiskorišćeni. O funkciji tih objekata se vodila rasprava još 1931. godine, ali ništa nije bilo zaključeno. Kad smo već kod Očne klinike ispod se osim prolaza nalazi pravo malo jezero. Velikih podzemnih prostorija ima i u Skadarskoj na mestu gde se nalazila Bajlonijeva pivara, hodnika i prolaza ima i na Avali na mestu gde se nalazio rudnik, kao i u Zemunu i Bežaniji. No, pitanje svih pitanja i najveća misterija koja je vezana za lagume je: da li je ikada postojao (za sada nije pronađen) prolaz od Kalemegdana do Gardoša i kule Sibinjanin Janka? Arheolozi će za ovu priču uvek da kažu da je obična besmislica, i argumentovano će da tvrde nema ostataka takvog prolaza, a bilo bi veoma teško, skoro nemoguće, sa tehnološkim sredstvima kakva su postojala u prošlim vremenima iskopati takav tunel ispode reke. Ali narod o tome priča decenijama, a mnogi kažu „gde ima dima, ima i vatre“!
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 02 jun 2015, 13:54

Zanimljive price :mrgreen: Da se dotaknem ovo Tribalianovog posta. Bas sam prije koji mjesec citao o nekom tunelu ispod Tasmajdana, da mu je ulaz tocno na stadionu i da su ga pronasli kad se krenulo u renoviranje stadiona. Rekose bas da su ga koristili nacisti, ali i partizani.

Meni se opcenito zanimljivi ti tuneli i podzemni aerodromi. Na fhr ima tema sa preko 100 stranica o Zagrebu i prije godinu dana sam ju procitao u jednom danu. Stvarno sam bio odusevljen. Sami forumasi su se bavili istrazivanjima i na mnogim ulazima u tunele bio je veci broj kamera, a nakon sto su slikali bivali su otjerani od strance cuvara ili policajca. Sumnjaju da te tunele danas koriste hrvatske tajne sluzbe.

Ima zanimljivosto o Pavelicevoj vili koja je izgorila, a i o nekoj bolnici na Sljemenu cini mi se. Nacitao sam se dosta prica o duhovima u toj napustenoj bolnici. Takodjer ima svega o napustenim vojarnama, a ima prica i o nekim ukletim kucama. Meni je u pamcenju ostala neka crna rupa iz koje se nikad nitko nije vratio. Kad imadnem vremena opet cu procitati cijelu temu. Mene zaista ocaralo, a slucajno sam naletio.

Sto se tice vas ostalih. Ja sam se naslusao takvih prica dok sam bio mladji, al jako slabo ih pamtim. Meni se hvala Bogu nisu desavale takve stvari, mada sam par puta imao neki deja vu, ali nesto potpuno nebitno. Kad budem kod babe i dida pitat cu ih da mi opet pricaju te stvari, did je govorio da je vidjao vile, a baba zna puno tih mracnih prica. Cak blizu njene kuce ima jedna kuca za koju kazu da je ukleta i da je tu zivjela neka zena koja je ubijala novorodjencad, tj. zrtvovala ih.

I jel itko od vas zna sto je stoljetni kalendar? To su mi takodjer pricali kako je tocan i da je nekom covjeku tu kod njih u susjedstvu pisalo da ce mu kcer umrijeti od vode i da je covjek stalno pazio, zakljucavao bunare, a na kraju nasao kcer kako lezi mrtva pokraj bunara.

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 02 jun 2015, 14:01

Ima ovde misterija i tajni na pretek. Split, Bihacki aerodrom, Rtanj...i jos ko zna cega sve.
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

Illmatic09
Kontakt:

Post Postao/la Illmatic09 » 02 jun 2015, 14:05

Odlučio sam nabaciti snimak, odnosno napraviti mp3 format i isjeći ga do tog trenutka gdje se to čuje, jer nema potrebe prikazivati sliku, niti to želim. Da ne bude da bacam bombe il' ti ga šuplje, nisam ništa ubacivao i to glasove ili tako nešto, jer mi nije u interesu da lažem. Poslaću @DANTES-u i @QUARTEBACK-u u pp. Najvjerovatnije za vikend jer idem evo za jednu 2 sata na put, pa tek kad se vratim kući ću to odraditi.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 02 jun 2015, 16:08

@ Illmatic09 važi .. jedva čekam...

@Tribalian pa svi smo gledali Lavirint :-D
ljudi toga nisu svjesni, ali beograd je drevan grad, jedan od najstarijih na balkanu, ko zna čega sve ima... naravno mene ipak od svega toga fascinira vinčanska kultura i lepenski vir i najstarije pismo na svijetu koje još niko njje dešifrovao, niti će jer nema nikakav uporedni uzorak...

@flwz to je već baš nezgodno
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

QUARTERBACK
Kontakt:

Post Postao/la QUARTERBACK » 02 jun 2015, 21:43

Illmatic09 je napisao/la:Odlučio sam nabaciti snimak, odnosno napraviti mp3 format i isjeći ga do tog trenutka gdje se to čuje, jer nema potrebe prikazivati sliku, niti to želim. Da ne bude da bacam bombe il' ti ga šuplje, nisam ništa ubacivao i to glasove ili tako nešto, jer mi nije u interesu da lažem. Poslaću @DANTES-u i @QUARTEBACK-u u pp. Najvjerovatnije za vikend jer idem evo za jednu 2 sata na put, pa tek kad se vratim kući ću to odraditi.
Moze brate, jedva cekam to da cujem, bas sam se syebao dok sam citao tvoju i ove ostale price..

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 02 jun 2015, 22:48

Selo patuljaka

Sela u suštini nisu nepoznata. Sela u Kini takođe nisu nepoznata. Mnogo ih je u ovoj zemlji, ali jedno odudara od ostalih. Naučnici su izuzetno zainteresirani za naseljenike sela Yangsija, smještenog u Sichuan provinciji. Zbog čega? Ne što je tamo 80 stanovnika, nego što su gotov pola od njih patuljici.

Glasine kruže, od onih kojih su živjeli tu, da je misteriozna zaraza pokosila selo prije 60 godina. Djeca između pet i sedam godina su najviše pogođeni, i zaraza je učinila da oni jednostavno prestanu rasti. Stručnjaci znaju da takvo nešto pogađa jednu na 20000 osoba, pa tako ono što se desilo u Yangsiju je daleko od normalnog. Takođe je posebno to što neka svjedočenja govore da su nekad viđali do nekoliko stotina njih stacioniranih na jednom mjestu u regiji Sichuan. Kao da to nije dovoljno nego djeca koja su pogođena zarazom su patila od mnogo različitih invaliditeta. Na primjer, njihovi potomci su takođe imali taj zaostatak da su rasli otprilike do jedan metar.

Kineske vlasti nisu nikad dozvoljavale posjetiocima pristup selu, neizbježno otvarajući mogućnost kruženja svakakvih priča i urbanih legendi. Između ostalog bilo je priča da su stanovnici osjetili mračne sile kako zaposjeduju njihove domove iz razloga jer su prokleti od svojih predaka zbog njihove ljutnje u vezi nepravilnog pokopa, dok su drugi vjerovali da su kornjače izvor njihovih problema. Neki od seljaka su kuhali i jeli crne kornjače i, nedugo poslije, zaraza je pogodila Yangsi.
Nakon svega ovoga, kako vrijeme odmiče, stanovnici ove pokrajine bivaju liječeni ove bolesti i mlađe generacije, izgleda bivaju pošteđeni ove zaraze.

Ova misterija je ostala nerazjašnjena. :hmmmmm:

uNbx
Kontakt:

Post Postao/la uNbx » 05 jun 2015, 11:18

Nije nista jezivo, al mi se desila mindfuck situacija. Prije 5 godina, jaranica i ja se vracamo sa Vrela Bosne i idemo jednu stanicu pjeske da ne moramo kupovat karte na terminalu. Bio je septembar, koliko se sjecam oko 4h popodne, upeklo sunce pravo.
Ide 'konzerva' (vrsta tramvaja) po sinama, udaljena nekih 100tinjak metara od nase stanice i vidim je, okrenem se iznerviran i kazem: "pa sto vazda mora konzerva doc kad ja hocu u tramvaj". Vratim pogled u tom pravcu kad nema konzerve, gledam u jaranicu i ona me blijedo gleda. Reko: "majke ti jesam li ja lud il si i ti vidjela sad ovo?" Kaze: "jesam, syebala sam se..." Za jedno 30 sekundi dolazi ovaj noviji tramvaj regularno. Fazon je sto nije tramvaj mogao skrenuti nigdje jer sine tu idu pravo samo... :crazy:
jedan devet čet'ri šest
željkan vazda mačić čest

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 05 jun 2015, 16:54

dobar dobar...

@Illmatic09 jeste jezivo.. čekaj je li sve neko priča, a glas je na kraju ili je sve ono glas?
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Illmatic09
Kontakt:

Post Postao/la Illmatic09 » 05 jun 2015, 19:42

DANTES je napisao/la:@Illmatic09 jeste jezivo.. čekaj je li sve neko priča, a glas je na kraju ili je sve ono glas?
Sve bivša priča, osim onog u 5,6 sekundi što se čuje, mislim da su dvi riječi u pitanju. Isto kao da je ženski glas, a nikoga nije bilo tu, samo ja i ona.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 05 jun 2015, 20:52

to to... jezivo
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Najda
Kontakt:

Post Postao/la Najda » 05 jun 2015, 20:55

daj i meni taj snimak @Illmatic09 da cujem
FK Željezničar
GNK Dinamo Zagreb
FK Partizan
FC Barcelona

Paletar22
Kontakt:

Post Postao/la Paletar22 » 05 jun 2015, 21:16

Ma sad tek vidim da nisam jedini sa ovim paranormalnim aktivnostima :D

Konstantno imam paralize sna dali kod kuce u busu kad zaspim ili na poslu vazda mi tijelo zakuje a svjestan sam svega oko sebe cak i vozaca busa kad me budi i kaze ovaj je nadrogiran jbo majku :mrgreen:
A sve nekako pocinje poslije prvog teskog pijanstva i prvog prividanja dan poslije toga kada sam zaspo na podu kraj radijatora,nakon pola sata me budi strasna hladnoca i polako otvaram oci i gledam u celavu glavu na mom jastuku sa istim polozajem tjela u kakovm sam se ja nalazio zatvaram oci kontam ono ko ga jbe opet otvaram oci i opet isto sve samo sto smo se sad gledali oci u oci ko **** kakve muda mi se skupila ko jaja od prepelice nisam sebi mogo doci :? ustanem nekako i pokusam da zaboravim sve prebacujem se u dnevnu sobu gdje mi je mati bila opet zaspim i isto nakon pola sata se cuje kako mati ide na spavanje pokusajem ustat al jok pokusajem nesto izgovorit al jok samo cujem kako se gasi svjetlo i zatvaraju vrata i poslije toga spektakl :mrgreen: hldnoca na desnoj nozi i sve jasno kao dan ista celava glava ispod deke lagano me vuce sa dvije ruke onako bez trunke osjecaja da se mogu pomaknuti ili viknuti i na kraju kad tek kad sam pao sa na pod doso sam sebi i od tad onako iskreno vam kazem nisam se naspavo i odmorio ono kako treba otac mi cesto govori da pricam u snu neprestano da cak i prica samnom al ja nista nezzz tako da sam sad naviknut na te stvari jbt ga :D

Dok pisem ovo sav sam najezen od glave do pete al sad bar znam da nisam jedini :)

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.