Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

breskva
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la breskva » 23 apr 2015, 19:32

Ima li neko kakvih iskustava da zna u vezi upisa na elektrotehniku u Tuzli, odsjek računarstvo i informatika.

Volio bi dobiti informacije od ljudi koji nešto više znaju o tom fakultetu, kakav je, da li se isplati iči na njeg, kako u vezi prijemnog (lagano/teško).

Ako ima neko, bio bi mu mnogo zahvalan.

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 23 apr 2015, 19:33

Prijemni je teži nego u Sarajevu, definitivno.U Sarajevu samo zaokružuješ, dok ti tamo gledaju postupak, sve živo.
Ja mislim da po istom planu rade, samo što su ovi u Sarajevu utripovali da su bogovi, a levat do levata profesori, čast izuzecima :kafa:

Težak, u pogledu na ostale naravno,a čuj jel se isplati, jedna od najdeficitarnijih profesija u državi
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

breskva
Kontakt:

Post Postao/la breskva » 23 apr 2015, 19:41

Dex je napisao/la:Prijemni je teži nego u Sarajevu, definitivno.U Sarajevu samo zaokružuješ, dok ti tamo gledaju postupak, sve živo.
Ja mislim da po istom planu rade, samo što su ovi u Sarajevu utripovali da su bogovi, a levat do levata profesori, čast izuzecima :kafa:

Težak, u pogledu na ostale naravno,a čuj jel se isplati, jedna od najdeficitarnijih profesija u državi
Uh uh, vidiš već si me malo zabrinuo hehe, zato jer ja i nisam nešto sa matematikom (mislim mogu kad hoću), ali fazon mi je što moram upasti u redovne a šanse su mi za to ....
Informatika mi ide odlično, programiranje, web dizajn i to me privlači u svakom smislu i tu sam dosta jak, ali ta matematika i taj prijemni me odbija..

A razlog što moram upasti u redovne = slaba finansijska situacija + sam iz Travnika a dole mi se stvarno ne ide da budem pljuvan još vođen iskustvima koja su mi bila prenešena, nema šanse.

Završio sam matematičko-informatičku gimnaziju, ako ne budem mogao ovo, onda ako bude mjesta za PMF u Zenicu ili mašinstvo.

shzna
Kontakt:

Post Postao/la shzna » 23 apr 2015, 20:06

Opet da pitam, imaa li neko da ide na šumarstvo ili da bar poznaje nekog ko ide na taj fax, pošto mi trebaju neke informacije..
Ultras Željezničar i jedanaest ratnika, oduvijek je najbolja taktika!

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 23 apr 2015, 21:31

breskva je napisao/la:Ima li neko kakvih iskustava da zna u vezi upisa na elektrotehniku u Tuzli, odsjek računarstvo i informatika.

Volio bi dobiti informacije od ljudi koji nešto više znaju o tom fakultetu, kakav je, da li se isplati iči na njeg, kako u vezi prijemnog (lagano/teško).

Za prijemni predji CIJELU zbirku koja se zove Elementarna matematika,napisali Mehmed i Zehra Nurkanovic.Kad nju predjes,imas na stranici fakulteta ( fe . untz . ba) prijemne ispite od 2000. do 2012. godine.Nemoj prije uzimat te rokove da vjezbas,jer onda neces znat na cemu si,ovako kad predjes zbirku prvo,pa onda rokove,vidis gdje ti zapinje,pa se vratis na to.Zbirku je pisao profesor s PMFa u Tuzli i obuhvata sve zadatke koji dolaze na na eksternoj maturi i prijemnom ispitu na pmfu i ETFu u Tuzli.
Kopirana zbirka ti je oko 8-9 maraka,ja mislim da ima u jednoj kopirnici u kod Omege u Tuzli,zove se kopirnica indeks,ako me sluzi sjecanje.

Isplati se ici,ali da znas da je Racunarstvo i informatika najtezi smjer.Imas 5 smjerova,prva godina je ista svima,kasnije ima nekih promjena u predmetima.U trecem semestru najtezi predmeti su : Matematika 3,Osnovi elektronike,Signali i sistemi i Objektno-orijentisano programiranje,ali znaci ubjedljivo najtezi predmeti.Sve 4 predmeta ima smjer Racunarstvo i informatika,ostali smjerovi maksimalno dva od ova cetiri.

U prva 3 semestra,imas 2 predmeta vezana za programiranje,jedan maaalo vezan za web dizajn.Iz jednog predmeta ucis C,iz drugog c++,a za web dizajn povrsno se predje html5 i css.

Matematika 1,matematika 2,matematika 3,signali i sistemi i osnovi elektronike,ovo ti je sve malte ne suha matematika.Moraces propisat integrale,nizove,redove i diferencijalne funkcije.
Fizika 1 i fizika 2 je isto katastrofa,uglavnom zato sto imas 2 parcijale po 15 zadataka i kad to polozis za zavrsni imas kijamet literature naucit,a u svakoj lekciji,bukvalno u svakoj,imas neko izvodjenje formula.Ako im ne izvedes formule,kao da nisi nista napisao.
Osnovi elektrotehnike 2 su isto teski,ali nisu toliko kao ovi predmeti gore.
Osnovi elektrotehnike 1,osnovi programiranja (c),osnovi racunarstva,tptp (latex i web dizajn),uvod u energetske sisteme,ovi se lahko poloze na prvoj.Imas i ovde uciti,ali ni blizu kao za ove gore.

Nije lahko,ali se moze.Evo ja sam prezivio,a idem na racunarstvo :D
Ali da znas da te ocekuje puuuuno vjezbanja zadataka,ucenja teorije i na drugoj programiranja.
Ako imas i malo volje za ucenjem,moze se stic' sve :D
#miasanmia

Patrice_Evra_3
Kontakt:

Post Postao/la Patrice_Evra_3 » 23 apr 2015, 23:57

breskva je napisao/la:Ima li neko kakvih iskustava da zna u vezi upisa na elektrotehniku u Tuzli, odsjek računarstvo i informatika.

http://www.fe.untz.ba/web/uploads/File/ ... esenja.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Ovo obavezno preradi, pogotovo od zadnjih 4-5 godina, jer bude manje-više isti tip zadataka. Znači, to i sve dodatno što je na fazon ovih zadataka, literaturu ti je naveo @schweinsteiger. Ništa izvan toga ne trebaš. To ti je gradivo do četvrtog razreda. Dakle, ne bude ništa iz četvrtog, ako se ne varam, ali te to zato čeka na faksu, i to big time. :mrgreen:

Što se smjerova tiče, na informatici je baš zeznuto. Neću da te prepadam, al' te tu čeka puno posla ako planiraš to. No, ako voliš to, imaš volju i kakvo-takvo predznanje iz programiranja, može se sve. Energetika ti je najmanje teška, a komunikacije su negdje između, mada su profesori možda najzeznutiji na tom smjeru.

U principu, prva godina je najbitnija, tj. najbitnije je riješit se PMF-a, odnosno matematika i fizika. Kasnije to ide nekako već. :)
Sve je relativno u odnosu na vrijeme i mjesto.

SS.ba liga | Jedinstvo Manchester

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 24 apr 2015, 00:21

E sto zezate pa TK na drugoj Mat3, SiS, Elektronika, Analogna i Statisticka. Statisticka predmet gdje je najmanji prolaz bio prosle godine. Ja se prevrno da ga polozim :lol:

Elektronika i Analogna isto kod Alje patnja ziva ali sam i to prosao.

Dodjes onda na trecu imas TIK, OT, Opticke, Digitalne i predmete kao Radijske i kod one Samre jedan nezgodan.

Uz to ti je asistentica Alma uz Sandru na svemu, Alma ubjedljivo najopasnija asistentica na faxu :mrgreen: Prosle godine drzala Sekvencijalne koje ima TK na drugoj, od naizgled bezveze predmeta napravila predmet koji je tezi od svih onih na eske i eems.

Prodjes drugu ali te ljudi majstorski sacekaju na trecoj. Nekako je patnja gledati kako oni idu ko kroz puter na energetici i robotici. al jbg.

BIo je predmet MUT prije, nije bilo niti zadataka niti ista, bio izborni, sada na TK od predmeta napravljena nauka kako je redovan, ima da obore pola. Tako je ono kada Suljo i Aljo uzmu pod svoje ali ipak jaki su to profesori, cijene svoj smijer i drze do praga tog koji treba da bude.

Druze ako imas osjecaja za programiranje slobodno na njihov smjer, nije nikakav bauk. Mada ti je to tezak smjer, najbolje opcije ako hoces da proletis kroz fax su dva smjera sa energetike i robotika. Sto bi se reklo kursevi sa kamilicama od profesora, sprdnja ziva ali eto. Oko upisa nemoj brinuti, proci ces to ako budes ucio ali nemoj se razocarati ako budes za vlastite jer je konkurencija dosta jaka pa se desi da i ako uradis dobro mozes upasti u one za vlastite.

IlProfessore
Kontakt:

Post Postao/la IlProfessore » 29 apr 2015, 09:20

Može li mi se neko javiti na pp ako je iz Sarajeva i ide na građevinski fakultet, trebaju mi neke informacije i mišljenja. :mrgreen:
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

cala
Kontakt:

Post Postao/la cala » 29 apr 2015, 10:19

Haj na masinstvo, tu je raja sa foruma :D

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 29 apr 2015, 13:39

cala je napisao/la:Haj na masinstvo, tu je raja sa foruma :D

Haha tacno ba, sve masinstvo, ne znam sta je ovo :lol:
Mia San Mia

Slobodas
Kontakt:

Post Postao/la Slobodas » 30 apr 2015, 12:38

Mozete pricati sta hocete al na FE-TZ su najtezi predmeti koji drze profesori sa PMF-a .. zbog njih sam godinu zijanio ... slazem se da su TK i RI mozda dva najelitnija smjera ali kao sto kolega rece ako ti ide programiranje ako kontas onda je i RI sala, ovo ostalo sve kursevi znas unaprije sta ce ti doci koje zadatke daju ... po meni puno laksa druga godina od prve na TK samo ako ucis ... Alma najbolja asistentica na faxu jedino kod nje mozes nauciti ovo ostalo sve sablon svi vrte iste zadatke :D :D
Jedan grad jedna ljubav -- Sloboda Tuzla 1919
Azmir Husic i Jasmin Imamovic nisu jedni od nas !!!
ǝpnsɐɹpǝɹd ısnɹ ǝظuɐuz
NSBIH skupina lopova , SAVEZ NAPOLJE !!!

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 30 apr 2015, 13:09

Nema veze koliko si dobar s programiranjem,ima ih koji znaju i opet se stolica mora dobro zagrijat da se polozi.

Drugo,do predmeta s programiranjem moras doci i pravo se namuciti.
Matematika 1 i 2 i 3,fizika 1 i 2,signali i sistemi,osnovi elektronike,nista od ovog nema veze sa programiranjem,a namucit ces se dok polozis.
Ne kazem da profesori nesto "seru", ali su predmeti kao predmeti teski i mora se dooosta i uciti i preci zadataka.

Daleko od toga da nekoga obeshrabrujem,samo da znate sta vas ceka.Opet ponavljam,nije nemoguce nista poloziti ako ucis :)

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
#miasanmia

IlProfessore
Kontakt:

Post Postao/la IlProfessore » 01 maj 2015, 15:16

R32 je napisao/la:
cala je napisao/la:Haj na masinstvo, tu je raja sa foruma :D

Haha tacno ba, sve masinstvo, ne znam sta je ovo :lol:
A svi kažu da je za klasu teži od građevinskog, + nema prijemnog, znači nema me niđe. :mrgreen:
Zato tražim nekoga odavde sa građevine da imam info iz prve ruke. :D
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

VolimTz
Kontakt:

Post Postao/la VolimTz » 01 maj 2015, 15:54

Kako i zašto učiti ono što vas ne zanima i što mrzite ? Evo završavam elektrotehničku smijer tehničar računarstva, blago rečeno mrzim ono što učim, pogriješio sam pri upisu. I sad moram nastaviti ovo jer perspektive nema nigdje drugo. Ima li neko da je imao slično razmišljanje, pa se na kraju natjerao da krene na ETF ili nešto drugo što ga ne zanima ?
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."

Unknown3
Kontakt:

Post Postao/la Unknown3 » 01 maj 2015, 16:07

IlProfessore je napisao/la:Može li mi se neko javiti na pp ako je iz Sarajeva i ide na građevinski fakultet, trebaju mi neke informacije i mišljenja. :mrgreen:
Ja sam 5. godina tj. druga godina mastera na građevini u Sarajevu ... imam još jedan ispit (Beton III naravno xd) i master rad.
Ako imalo 'voliš' matematiku nećeš se pokajati ako upišeš ... prilično je zanimljivo ... kažu da je i prilično teško xd ...

Po meni je bachelor teži od mastera, valjda zato što se na masteru opredjeliš za smjer na kojem izučavaš predmete i oblasti koje preferiraš (ja sam na konstrukcijama ... statika, visokogradnja i sve što ide uz to) i nisam se pokajao što sam upisao ovaj fakultet ... iako je bilo hiljadu momenata kada se čovjek zapita zašto meni treba ovo mučenje xd
Manchester United - 67 titles
Liverpool - 67 titles

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 01 maj 2015, 23:04

Vid sve neki inžinjeri jbt. Ima l' kakvih novinara na forumu ? :lol: :mrgreen:

hilmo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la hilmo » 01 maj 2015, 23:06

Pappy je napisao/la:Vid sve neki inžinjeri jbt. Ima l' kakvih novinara na forumu ? :lol: :mrgreen:
Ma ko još ide na "kurs" :D

Dok sam ja pokušavao studirati mašinstvo, sarajevski FPN smo zvali kurs. ;)
Zadnja izmjena: hilmo, dana/u 01 maj 2015, 23:08, ukupno mijenjano 1 put.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 01 maj 2015, 23:07

Pappy je napisao/la:Vid sve neki inžinjeri jbt. Ima l' kakvih novinara na forumu ? :lol: :mrgreen:
Planiram ja upisati novinarstvo ali imam jos 5 dana srednje :rol:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Pappy
Kontakt:

Post Postao/la Pappy » 01 maj 2015, 23:12

hilmo je napisao/la:
Ma ko još ide na "kurs" :D

Dok sam ja pokušavao studirati mašinstvo, sarajevski FPN smo zvali kurs. ;)
Pa FPN i jeste kurs. :mrgreen: Barem ono što sam vidio, i čuo od raje koja studira. Al' na Palama je to mnogo ozbiljnija priča, zato raja i ide gore, jer je odvojeno od svega, nije u sklopu FPN kao u SA ili BL.

hilmo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la hilmo » 01 maj 2015, 23:16

Pappy je napisao/la: Pa FPN i jeste kurs. :mrgreen: Barem ono što sam vidio, i čuo od raje koja studira. Al' na Palama je to mnogo ozbiljnija priča, zato raja i ide gore, jer je odvojeno od svega, nije u sklopu FPN kao u SA ili BL.
Ko ga nije upisao nije ni završio i to u roku. :mrgreen: :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 3 gosta.