Formula 1 - ARHIVA POSTOVA

Moderator/ica: rio_Ferdy88

Pobjednik Bahrain Grand Prix 2021 je:

Anketa je završila: 01 apr 2021, 15:13.

Alfa Romeo
0
Nema glasova.
AlphaTauri
1
3%
Alpine
0
Nema glasova.
Aston Martin
1
3%
Ferrari
5
13%
Haas
1
3%
McLaren
1
3%
Mercedes
16
41%
Red Bull
14
36%
Williams
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 39

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Re: Formula 1

Post Postao/la _dreamer_ » 20 apr 2015, 01:50

Italia je napisao/la:Ti isti ljudi iz Honde su i prosle sezone bili ukljuceni u F1 i pravili motor za ovu sezonu. Sve sto su uspjeli napraviti jeste bolid koji jedva odveze jednu utrku i smanjili razliku za najslabijim timovima. I ta 11 pozicija je splet brojnih odustajanja i veceg broja odlazaka u boks. Ako se gledaju vremena (a to je jedino mjerilo Meklarena, ne nekakav rezultat), Meklaren je opet samo ispred Manora.

Sve sto ostaje su jako optimisticne izjave spanskog gubitnika kojem srce puca kada vi iz cega je dosao gdje.
Honda pravi motor, a ne bolid. Ako vec diskutujemo na poluozbiljnom nivou, onda si ne dopustaj ovakve provale.

Hondin motor u simulacijama u fabrici ima potencijal jednak Mercedesovom motoru, no na stazi i ispod sasije stvari izgledaju malo drugacije i treba vremena da se prije svega ERS i ECU dovedu u red. To iziskuje vrijeme na stazi, dakle testiranje. Lako je Mercedesu i Ferrariju razvijati bolide kada su ti motori ugradjenu 4-6 ili 8 bolida. Honda opskrbljuje samo McLaren, uoci dakle razliku.

Sve trazi svoje vrijeme, a Honda sistematski i postepeno rjesava probleme jer ne zeli da svaku utrku digne 2 motora u vazduh.

Hondin motor ce doci na svoje vec ove godine, vec u spaniji ili u monacu bi trebala da se predstavi nova specifikacija motora koja bi trebala da donese znacajan pomak.

Isto tako imaj u vidu da je McLaren stopirao aero razvoj donekle jer nema poente raditi na istom dok i motor ne bude optimiziran. Aero paket McLarena trenutni je jako "underdeveloped" i ima mnogo prostora i potencijala za razvoj, siguran sam mnogo vise nego kada je Ferrarijeva sasija u pitanju.

Kako sezona bude odmicala, siguran sam da ce McLaren smanjivati razliku
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 20 apr 2015, 01:51

SaltCityAttack je napisao/la:
Italia je napisao/la::lol:

20 sekundi je kasnio za Rosbergom i na kraju ga sustize. Kriviti kocnice za to je smijesno, jer da su i on i Hamilton imali problema sa kocnicama 17 krugova prije kraja ne bi oni ni zavrsili utrku. Odlicna taktika, jos bolja voznja Kimija i prica zavrsena. Suludo je porediti trenutnu snagu Mercedesa i Ferarija, do prije par mjeseci ona je iznosila i po 2-3 sekunde po krugu. 4. utrka, Vettel jednom ispred oba Mercedesa, Kimi ispred jednog, malo po malo ;)

ja i ja kazem odlicna trka Hamilton prvi uz to jos i zajebo strategiju Kimia .. naravno da smo svi zadovoljni, a mozete i vi ipak tom drugom pozicijom... cuj bogati imao bolju strategiju i imao bolje gume u zadnjih 15-20 krugova od Mercedesa zbog strategije i onda pricate o odlicnoj voznji...pa zar ga bolan nije Hmilton prestigao kad je izasao iz boxa kad je ovaj jos bio samo jednom u boxu?.. oisao ga bez ikakvih problema i napravio razliku bas zato jer je tad Hamilton imao bolje gume ..poslije su se one istrosile i pokusao je zavrsiti trku sa istim, a Kimi je imao bolje i odvezao puno brze od mercedesa
Sta si htio da kazes ? Koja je poenta replike ?

@tuzlak, turbo era jarane, svi su otprilike poceli u isto vrijeme. I nemoj da zaboravis kljucnu stvar, Alonso nije otisao, Alonso vise nije imao mjesta u Ferariju. ;)

Dominacija Mercedesa od prosle sezone je daleko veca od one koju je RBR imao. 2 sekunde po krugu, doslovce, su imali. Jedini protivnik Hamiltona je bio netalentovani Nico koji je istog kalibra kao i Webber. U samo 4 utrke Ferari uspijeva jednom pobjediti i jednom biti ispred drugog Mercedesa. Samo polako.
„Morata, najkompletniji napadac danasnjice“ -> Italia

JoseeMourinho
Kontakt:

Re: Odg: Formula 1

Post Postao/la JoseeMourinho » 20 apr 2015, 01:52

DukeOfWellington je napisao/la:
JoseeMourinho je napisao/la: I da smanjit razliku sa 10 na 5 i sa 5 na 1 je nebo i zemlja, isto ko da ostali to ne pokušavaju al izgleda tu je magicna Honda koja ce to uspjeti i borit se za pobjede za par trka, kako da ne ;)
ako jedno postolje uspiju nek slave ko titulu ;)
Ja samo kažem da će se Ferrari valjati u prašini Mercedesa cijelu sezonu, Hondu i McLaren ne spominjem.

Hamilton može da ostane bez titule jedino ako mu dođe slabo.
Ma dobro to da Luis je i dalje prvi favorit, samo ferari je napredovo u odnosu na prošlu sezonu, da mogu možda još bolje nadam se rad zanimljivosti sezone, al opet i mercedes može sigurno malo napredovat, nego ja vise sam se odnosio gore na mclaren-ferari usporedbu :D

Auuu yevo formulu kakva trka motora stiže ga rossi :D

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 20 apr 2015, 01:57

Šta znači jedna pobjeda? Ništa, i Alonso je imao puno više od jedne pobjede ispred daleko jačeg Red Bulla.

Šta znači biti jednom bolji od Rosberga? Ništa, i Alonso je bio uglavnom ispred Webbera.

Ferrari već sada pokazuje da ne može da parira Mercedesu na ravnopravnim osnovama. Naravno da će napraviti poneki break ali nakon trke uglavnom će svirati God Save the Queen/Deutschlandlied kombinacija, rekao bih najmanje još 10 puta.

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 20 apr 2015, 02:02

_dreamer_ je napisao/la:
Italia je napisao/la:Ti isti ljudi iz Honde su i prosle sezone bili ukljuceni u F1 i pravili motor za ovu sezonu. Sve sto su uspjeli napraviti jeste bolid koji jedva odveze jednu utrku i smanjili razliku za najslabijim timovima. I ta 11 pozicija je splet brojnih odustajanja i veceg broja odlazaka u boks. Ako se gledaju vremena (a to je jedino mjerilo Meklarena, ne nekakav rezultat), Meklaren je opet samo ispred Manora.

Sve sto ostaje su jako optimisticne izjave spanskog gubitnika kojem srce puca kada vi iz cega je dosao gdje.
Honda pravi motor, a ne bolid. Ako vec diskutujemo na poluozbiljnom nivou, onda si ne dopustaj ovakve provale.

Hondin motor u simulacijama u fabrici ima potencijal jednak Mercedesovom motoru, no na stazi i ispod sasije stvari izgledaju malo drugacije i treba vremena da se prije svega ERS i ECU dovedu u red. To iziskuje vrijeme na stazi, dakle testiranje. Lako je Mercedesu i Ferrariju razvijati bolide kada su ti motori ugradjenu 4-6 ili 8 bolida. Honda opskrbljuje samo McLaren, uoci dakle razliku.

Sve trazi svoje vrijeme, a Honda sistematski i postepeno rjesava probleme jer ne zeli da svaku utrku digne 2 motora u vazduh.

Hondin motor ce doci na svoje vec ove godine, vec u spaniji ili u monacu bi trebala da se predstavi nova specifikacija motora koja bi trebala da donese znacajan pomak.

Isto tako imaj u vidu da je McLaren stopirao aero razvoj donekle jer nema poente raditi na istom dok i motor ne bude optimiziran. Aero paket McLarena trenutni je jako "underdeveloped" i ima mnogo prostora i potencijala za razvoj, siguran sam mnogo vise nego kada je Ferrarijeva sasija u pitanju.

Kako sezona bude odmicala, siguran sam da ce McLaren smanjivati razliku
Izbrisi Meklaren i ubaci Red Bull i dobit ces apsolutno isti argument. Naravno da je problem "motor" jer je motor novina na bolidu Meklarena i treba vremena dok naprave konkurentan bolid. Meklaren bez Honde je bio pristojan auto.

Gdje ce biti honda i hondi motor je vrlo glupa prica. Sve se to temelji na optimisticnim spekulacijama tima i Alonsa, kojim ne ostaje nista drugo nego se nadati da ce im Evropa donjeti poboljsanja. Svaki iole ozbiljan covjek je svjestan da to poboljsanje moze biti maximum borba za bodove. Pobjede i podijumi su samo snovi, htio to neko priznati ili ne.

JoseeMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseeMourinho » 20 apr 2015, 02:03

E jbg Duke, napredak je itekako vidljiv to sam ja reko, uporedi proslu godinu i ovu, sad bar imamo jednu ekipu koja je malo iza Mercedesa koja je recimo ista kategorija, a ne ko prošle godine kad je mercedea bio svemirski brod ;)

Opet kažem Luis je favorit, mercedes je i dalje ispred feraria to nije upitno i titula je vjerovatno opet njegova, al et nadat se bar toj zanimljivosti na trkama nekoj :D

I ne kontam kako uleti u diskusiju sa tobom odgovaro sam onon tuzlaku koji blati ferari i veliča Alonsa/McLaren, oko Mercedesa se nema sta rec i dalje su najbolji to se svi slažemo :D

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 20 apr 2015, 02:10

JoseeMourinho je napisao/la:E jbg Duke, napredak je itekako vidljiv to sam ja reko, uporedi proslu godinu i ovu, sad bar imamo jednu ekipu koja je malo iza Mercedesa koja je recimo ista kategorija, a ne ko prošle godine kad je mercedea bio svemirski brod ;)

Opet kažem Luis je favorit, mercedes je i dalje ispred feraria to nije upitno i titula je vjerovatno opet njegova, al et nadat se bar toj zanimljivosti na trkama nekoj :D

I ne kontam kako uleti u diskusiju sa tobom odgovaro sam onon tuzlaku koji blati ferari i veliča Alonsa/McLaren, oko Mercedesa se nema sta rec i dalje su najbolji to se svi slažemo :D
Ne kažem da nema napretka, u prilog tome govore i rezultati. Problem je nastao kad nas je Daffy kolektivno počeo da ubjeđuje da eto Ferrari samo što nije stigao Mercedes i da će već na slijedećoj trci biti bolji. To se neće desiti, Ferrari polako dotiče vlastiti plafon i taj plafon je ispod njihovih očekivanja, tj. ispod Mercedesovog nivoa. Mislim da ove sezone ni Ferrari ni McLaren neće stići Mercedes, što ne znači da neko od njih ili pak neko treći neće ušićariti neku iznenađujuću pobjedu.

Italia
Kontakt:

Post Postao/la Italia » 20 apr 2015, 02:13

JoseeMourinho je napisao/la:E jbg Duke, napredak je itekako vidljiv to sam ja reko, uporedi proslu godinu i ovu, sad bar imamo jednu ekipu koja je malo iza Mercedesa koja je recimo ista kategorija, a ne ko prošle godine kad je mercedea bio svemirski brod ;)

Ne kažem da nema napretka, u prilog tome govore i rezultati. Problem je nastao kad nas je Daffy kolektivno počeo da ubjeđuje da eto Ferrari samo što nije stigao Mercedes i da će već na slijedećoj trci biti bolji. To se neće desiti, Ferrari polako dotiče vlastiti plafon i taj plafon je ispod njihovih očekivanja, tj. ispod Mercedesovog nivoa. Mislim da ove sezone ni Ferrari ni McLaren neće stići Mercedes, što ne znači da neko od njih ili pak neko treći neće ušićariti neku iznenađujuću pobjedu.
A gdje to tacno ? Pa prvi ja govorim koliko je Mercedes mocan i da Ferarijev trenutni tempo nije samo "solidan" rezultat. Da se ponovim, prosle godine sve ekipe su bile na +40 od Mercedesa na kraju dana, ove sezone jednom 5 sekundi, jednom 3 sekunde i jedno 10 sekundi ispred.

JoseeMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseeMourinho » 20 apr 2015, 02:19

ne znam bgm, ima ferari u rukavu cito sam jos konjski snaga, novi pogon koji ce biti jednak mercedosovom sredinom sezone, uglavnom u dvije "ture" ce ubacit te sve dijelove a prva tura je u kanadi gdje cemo vidjet sta su spremili, druga u italiji cini mi se, i time bi izjednacili snagu sa mercedesovom koji ima 830hp valjda :kafa:

sad kako ce to u praksi izgledat i izvest vidjet cemo, al opasno pokusavaju stici mercedes, hocel uspjet vidjet cemo (ako i uspiju tesko ce uzet luisu titulu bit ce kasno), sezona je pred nama :D

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 20 apr 2015, 02:22

To je bilo očekivano, ostali su u odnosu na Mercedes prošlu sezonu dočekali na nižem stepenu razvoja. To ti je isto kao kad bi se ti sad testirao na trci od 400 metara i zaključio da si npr. među 10 miliona najboljih na svijetu. Treniraj godinu dana 400 metara i bićeš možda među 5000 najboljih na svijetu. Treniraj još godinu bićeš među 1000. S druge strane u isto vrijeme jedan Lashawn Merritt ili Kirani James nisu napredovali ništa jer su dostigli vlastiti plafon. Dakle ti si se njima za dvije godine približio strašno puno ali nemaš nikakve šanse da im pariraš. Ovo samo parafraziram jer naravno da razlika između Mercedesa i Ferrarija nije ovakva, ali nema nikakve sumnje da će daleko teže biti uhvatiti ovih 5 ili 10 sekundi nego što je bilo doći sa 40 na 5 sekundi. Za to ove sezone jednostavno nema vremena, zakasnilo se, a najveći problem je agregat, vidjeli smo da na pravcu Mercedes u zadnjoj kanti oduva bilo koji drugi motor. To se ne može riješiti u ovoj sezoni, nema šanse.

@Mourinho

To su šarene laže, ali eto vidjećemo. Čak ako se to i desi prvenstvo će biti izgubljeno.

JoseeMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseeMourinho » 20 apr 2015, 02:28

@Duke
bgm tako kazu stici ce mercedes, sad dal lazu vidjet cemo, evo bas nadjoh nekako na googlu tu najavu :kafa:
"The 1st big step planned for Barcelona, will debut in Montreal, with a PU with 20/30 hp more. New PU will have new pistons, camshafts and combustion chamber: for a cost of at least 4/5 of the 10 tokens. The second update of the PU will be brought in Monza. In addition also a new fuel developed by Shell to optimize performances. Ferrari should gain 20/30 hp, equaling Mercedes 830 hp."

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 20 apr 2015, 02:45

@Duke

Sto ne pratis Britance u Moto GP-u? Ne ide im nimalo lose u sve 3 kategorije. :)
Don't believe the hype.

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 20 apr 2015, 02:54

akisarajevo92 je napisao/la:@Duke

Sto ne pratis Britance u Moto GP-u? Ne ide im nimalo lose u sve 3 kategorije. :)
Pratim, ne komentarišem, kad bih komentarisao sve što pratim imao bih postova k'o Virto Korleone :D Da sam nekad napisao post na temi Moto GP vjerovatno bih napisao još neki, ovako nemam na 'Tvoji postovi' pa mi nije na kraj pameti da tamo šta napišem :D

Inače može to i bolje.

SaltCityAttack
Kontakt:

Post Postao/la SaltCityAttack » 20 apr 2015, 04:25

Italia je napisao/la:
SaltCityAttack je napisao/la:
Italia je napisao/la::lol:

20 sekundi je kasnio za Rosbergom i na kraju ga sustize. Kriviti kocnice za to je smijesno, jer da su i on i Hamilton imali problema sa kocnicama 17 krugova prije kraja ne bi oni ni zavrsili utrku. Odlicna taktika, jos bolja voznja Kimija i prica zavrsena. Suludo je porediti trenutnu snagu Mercedesa i Ferarija, do prije par mjeseci ona je iznosila i po 2-3 sekunde po krugu. 4. utrka, Vettel jednom ispred oba Mercedesa, Kimi ispred jednog, malo po malo ;)

ja i ja kazem odlicna trka Hamilton prvi uz to jos i zajebo strategiju Kimia .. naravno da smo svi zadovoljni, a mozete i vi ipak tom drugom pozicijom... cuj bogati imao bolju strategiju i imao bolje gume u zadnjih 15-20 krugova od Mercedesa zbog strategije i onda pricate o odlicnoj voznji...pa zar ga bolan nije Hmilton prestigao kad je izasao iz boxa kad je ovaj jos bio samo jednom u boxu?.. oisao ga bez ikakvih problema i napravio razliku bas zato jer je tad Hamilton imao bolje gume ..poslije su se one istrosile i pokusao je zavrsiti trku sa istim, a Kimi je imao bolje i odvezao puno brze od mercedesa
Sta si htio da kazes ? Koja je poenta replike ?

@tuzlak, turbo era jarane, svi su otprilike poceli u isto vrijeme. I nemoj da zaboravis kljucnu stvar, Alonso nije otisao, Alonso vise nije imao mjesta u Ferariju. ;)

Dominacija Mercedesa od prosle sezone je daleko veca od one koju je RBR imao. 2 sekunde po krugu, doslovce, su imali. Jedini protivnik Hamiltona je bio netalentovani Nico koji je istog kalibra kao i Webber. U samo 4 utrke Ferari uspijeva jednom pobjediti i jednom biti ispred drugog Mercedesa. Samo polako.

ja sam te replicirao jer govoris da bi stigao Kimi Hamiltona u onim uslovima..jer kako znam kad se Hamilton vratio na stazu iza Kimia sa novim gumama odmah ga je zaobisao i napravio razliku ...to se isto na kraju desilo Kimiu koji je bio brzi na stazi jer su kod Mercedesa bile istrosene gume i kocnice..jednostavno Kimi je imao bolju strategiju i Mercedes je onda pokusao pokvariti im to i uspjeo je ali je bilo rizicno i da je ostalo jos par krugova vjerovatno nebi izdrzali
SA VJEROM BOGA, FUKARE SLOBODA DO GROBA!
I opet Tušanj, tribina i sindrom ludila
jedan klub, jedan grad i navijačka skupina
OD PROŠLE, NE MOŽE BITI NAM TEŽA GODINA
I DALJE OSTAJEMO SLOŽNI KO' BRAĆA I RODBINA !
FKR TZ 87'

East Family FFC1987

schweinsteiger
Kontakt:

Post Postao/la schweinsteiger » 20 apr 2015, 09:28

Da je bilo jos krugova,ne bi niko izdrzao,nestalo bi im goriva :mrgreen:

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
#miasanmia

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 20 apr 2015, 10:02

.
Zadnja izmjena: _dreamer_, dana/u 20 apr 2015, 13:36, ukupno mijenjano 1 put.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Lampard8
Kontakt:

Post Postao/la Lampard8 » 20 apr 2015, 11:17

Grande Kimi
"yes, thanks" :mrgreen:
Za Čelik i Zenicu,
za crno i crveno,
za naše voljeno,
mi pjevamo...

aziz
Kontakt:

Post Postao/la aziz » 20 apr 2015, 12:21

ne znam majke mi sta svi kontaju da je honda sa druge planete......jbt dok su bili u F1 kao fabricki tim, tj tim koji pravi i motor i sasiju nije ih bilo na mapi.
Kupi onda Ross Brawn njihovu sasiju i stavi Merc motor i ljudi osvoje titulu.......toliko o Hondinim motorima :urnebes: :urnebes:

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 20 apr 2015, 16:58

Svako živ zna zbog čega je Brawn GP napravio razliku u prvom dijelu sezone. A to nije Mercedesov motor.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 20 apr 2015, 18:04

Što ovakav Mercedes nije bio i kad Schumi vozio, Hamilton i Schumi koji bi to tandem bio. :D

Ferrari me pozitivno iznenadio, nisam mislio da će moći ikako parirat Mečki. Vidjet ćemo kolikog je vijeka.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Zaključano

Natrag na “Auto-moto”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.