Hajd nek' mi neko od vas pitara (koristim ovaj termin jer onaj termin koji ima naslov jednog Zagorovg romana je više nego glup i poprilično govori o čemu se ovdje radi) objasni po čemu je to Sarajevo prvo u gradu. Imao sam prilike da pričam sa puno pitara i stekao sam dojam da oni vrlo malo, da ne kažem nikako posebno ova ko fol nova "gradska" balavurdija pojma imaju o jadnoj istoriji svog kluba. Jedino po čemu ste prvi je da ste cijelo vrijeme bili klasičan režimski klub koji se služio svim i svačim da postane kao jedini klub ovog grada. Da ste stariji niste, da ste bolji po rezultatima kad se gleda sve u cijelini niste što je i izbor UEFE dokazao, da imate više navijača nemate (da grad nije doživio ekstremno doseljavanje od 50.000, koliko je je u njemu živilo 45., na 500.000 hiljada skoro da ne bi ni imali navijača). Cijelo vrijeme hoćete na silu da ste nešta, a apsolutno nikakve tradicije nemate. Sportsko drušvo Sarajevo nije imalo više od 4-5 klubova (fudbal, atletika, šah, skijanje i ja se ne mogu više sjetiti). SD Željezničar je imao svoje klubove gotovo u svakom sportu (čak više i od USD Bosne).
Hajd' eto nek' mi neko objasni po čemu ste prvi osim što vi to tako doživljavate u vašim glavama. Shvatite već jednom da Željo nije samo klub to je jedan pravi pokret. Da je Željo bio samo obični Klub udba bi ga uspjela ugasiti. Željo je prije drugog svjetskog rata bio jedini klub koji nije bio nacionalno orijentisan kao što su bili Slavija, SAŠK, Džerzelez, Makabi itd. Kao takav nije imao pare, podršku, samim tim ni rezultate, ali je imao srce i dušu kroz ljubav običnog naroda i radnika. Željo je preživio dva rata i tri režima i uvijek bio u nemilosti, ali je opstao i opstaće ako Bog da jer je više od kluba. Grbavicu nisu pravili zatvorenici i vojska kao Koševo već radnici (željezničke radione - kasnije Vaso Miskin Crni, željeznice i sl.) i navijači. Da je bilo po tadašnjim vlastima ne bi bilo ni Želje ni Grbavice. Željo je jedan pravi fenomen na ovim prostorima sa kojim se još jedino Hajduk može uporediti. Davno su ljudi rekli da je navijati za Želju stvar filozofije, a za Sarajevo stvar geografije.
Mi smo Željini Željo je naš
Zadnja izmjena:
čamac, dana/u 27 jan 2009, 09:58, ukupno mijenjano 1 put.