FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

Zeljo-Sarajevo
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Zeljo-Sarajevo » 13 apr 2010, 01:37

Dakle SUBOTA U 19:30 stadion GRBAVICA :D

Ocekujem prije svega fer i korektno na tirbinama i na terenu, cak ako se moze napraviti neki transparent NE NACIONALIZMU ili nesto tako pa da igraci iznesu ili nesto sl. nebi lose bilo.

Sto se tice igre, ako Sime bude kao u prethodnim utakmicama raspolozen, uz njega rovcanin, culum, bekric i mesanovic nema razloga za bilo kakvu brigu... sto se tice sehica, nadam se da ce biti na nivou, te da nece podleci pritisku ne primanja gola na grbavici vec duzi niz. Takodjer ocekujem da Osim da priliku Visci i Stanicu.

Seyo_TM
Kontakt:

Post Postao/la Seyo_TM » 13 apr 2010, 01:40

Država Željo
Četiri dana juna
Jedanaesti juni 1972, peti juni 1998, 13. i 15. juni 2001. U osamdeset godina postojanja jednog fudbalskog pokreta, najvažnije stvari su se desile u nekoliko dana juna. Najvažnija se ipak dogodila u prošlu srijedu, kada je rijeka navijača "Želje" zapljusnula središnju ulicu glavnog grada ove države. "Željo" je stigao u centar i postao veliki. A još jedna generacija igrača i navijača ovog kluba krenula je u osvajanje Evrope. I svog mjesta u legendi o plavima sa Grbavice

Kada se u posljednjim sekundama utakmice lopta od noge Hadisa Zubanovića lagano otkotrljala u mrežu golmana "Sarajeva" Mirsada Dedića, južna i polovina zapadne tribine stadiona Koševo u trenutku su eksplodirale. Hiljade ljudi u plavom neobuzdano su skakali jedni po drugima, ne vjerujući još da im Bog može podariti toliku količinu sreće. I najzagriženijim ateistima te noći, 5. juna 1998. godine, bilo je jasno da je titula šampiona države, osvojena pobjedom nad vječitim rivalom, rezultat nekog božijeg proviđenja. Pravde koju je fudbalski klub sa Grbavice čekao decenijama. Simbolična nadoknada za godine u kojima je "Željo" bio, na ovaj ili onaj način, u opoziciji. Previše radnički, previše skojevski, premalo udbaški, premalo policijski, previše bosanski, premalo beogradski, previše svoj, a premalo državni ili partijski...

U političkim kuhinjama koje su odlučivale ko može, a ko ne smije biti jak u jugoslavenskom fudbalu, "Željezničar" je tretiran kao simpatični, ali mali klub. "Željezničaru" se nije smjelo desiti da postane veliki. Zato je put prve sjajne generacije, one Ivice Osima, prekinut isfabrikovanom aferom, a priča o maestralnim Štrausovim driblinzima zasjenjena lažima o novcu kojim je, navodno, kupljen obraz najstarijeg sarajevskog prvoligaša. Jednom, ali samo jednom, "Željo" je bio jači od politike i prljavog novca, jednom je prevazišao sam sebe i tog 11. juna 1972, usred Beograda, ponizio "Partizana" i vlastitu sudbinu. I postao šampion.

Ali i taj jedan izuzetak mogao je samo potvrđivati pravilo: "Željo" nikada nije dobijao ono što su zaslužili oni koji su ga voljeli. Desetine hiljada ljudi su intimno vjerovale da je došao kraj zle kobi sredinom osamdesetih, kada je druga sjajna generacija "Želje", predvođena Mehmedom Baždarevićem, u idealnom spoju ljepote i efikasnosti, rušila sve pred sobom. Ali tog nesretnog 24. aprila 1985. godine zaustavljeni su na korak od sna. Dvije minute prije puta na finalni susret Kupa Uefa sa slavnim "Realom" iz Madrida, Grbavica se ukočila. Od tog dana Čuhai u uhu svakog iskrenog "Željinog" fanatika zvuči kao - psovka. Prezime igrača mađarskog kluba nad Dolinom ćupova odzvanjalo je godinama kao kletva. Ispunjena 1992. godine, kada su hram fudbala zauzeli i zapalili srpski fašisti.

Da li je iko od hiljada presretnih zaljubljenika u loptu i "Želju", te junske noći prije tri godine, napuštajući stadion Koševo, mislio na apsurdnu sudbinu ovog kluba? Za takvo što jednostavno nije bilo mjesta pored sve radosti, bijesa, sjete, koji su se te noći vijali oko obnovljene Grbavice. Nevjerica da je sudbina prevarena, došla je tek kasnije. U momentu kada je treća sjajna generacija fudbalera ovog kluba počela posustajati u maratonskoj trci za mjesto najboljeg u Bosni i Hercegovini. I upravo tada se "Željo" iskazao kao sila, kao osamdesetogodišnji pokret i energija ljudi koji vjeruju u ideju da ovaj klub zaslužuje da bude veliki. Kada su iza te ideje stali svi navijači, svi igrači, svi čelnici kluba i čovjek iz druge generacije porodice Osim, čuhai se nije mogao desiti. "Željo" je bio spreman na najvažniji put - put pred Vječnu vatru.

"Ovo što je bilo večeras, 30.000 ljudi u centru Sarajeva, 'Željo' u Titovoj, pred Vječnom vatrom, pa to je strašno. Pa mi smo preskočili najvažniju psihološku prepreku u historiji", pričao je uzbuđeni navijač na jednoj od bezbroj malih, kafanskih proslava nove šampionske titule, u još jednoj junskoj noći. Da, "Željezničar" je 13. juna 2001. godine po prvi put u historiji ponosno stigao u centar Sarajeva i nikakva politika ili zla kob nije mogla spriječiti hiljade ljudi da pokažu koliko vole svoj klub ondje gdje će ih vidjeti čitav grad i čitav svijet. Urbi et orbi.

I niko više nije postavljao pitanje da li će "Željo", dva dana kasnije, u još jednoj junskoj noći, stići i do trećeg trofeja u jednoj briljantnoj godini. Te noći 11 mladića u plavim majicama su pokazali mnogo više od činjenice da su trenutno daleko najkvalitetniji fudbalski tim u Bosni i Hercegovini. Pokazali su da klub-pokret postaje veliki. Lopta koju je vođa ove generacije Dželaludin Muharemović rutinski poslao u mrežu vječitih rivala zapečatila je dolazak Velikog Želje u centar ovog grada i države.

Oni koji vole ovaj klub-pokret konačno su dobili "Želju" kakvog zaslužuju. Velikog ali ne i savršenog. Jer u ovoj zemlji ništa ne može biti savršeno, pa ni priča o uspjehu jednog fudbalskog kluba. Zato je slavlje u epicentru Sarajeva počelo uz zvuke najtvrđeg turbo-folka; zato stadion najtrofejnijeg bh. kluba nema ni stolica ni reflektora; zato nije prošlo ni 48 sati od veličanstvene pobjede na Koševu, a trener je preko novina započeo svađu sa upravom oko para koje su dužni igračima… I sve to će biti zaboravljeno jer je turbo-folk proizvod vjernog navijača "Želje", stolice će kupiti, opet, navijači, igrači će dobiti pare, a sukob plahovitog trenera i uvrijeđene uprave bit će završen onom poznatom: novinari su za sve krivi.

Samo jedna stvar nikada neće biti zaboravljena. Morbidna koincidencija ili, opet, božije proviđenje koje je, u borbi sa opakom bolešću, podarilo Pjevaču toliko dana života da vidi kako njegov grad diše u ritmu "Željine" himne, a svaka boja ovih junskih dana u Sarajevu vuče na njegovu - plavu. Jedna od posljednjih objavljenih fotografija prikazuje ga u bolničkom dvorištu s kapom. Na kapi piše: FK Željezničar, Sarajevo.
Zadnja izmjena: Seyo_TM, dana/u 13 apr 2010, 02:11, ukupno mijenjano 1 put.
http://fkzeljeznicar.com/ Najbolji portal za najbolji klub!

"Mi imamo svoga Boga i na klupi sina njegovoga!!!"

Seyo_TM
Kontakt:

Post Postao/la Seyo_TM » 13 apr 2010, 01:46

Posto vjerovatno mladji ne znaju ko je "Pjevac"...da vam olaksam muke :mrgreen: ...to je Davorin Popovic...

Cuspajz je napisao/la:Sve se mijenja pa tako i tribina nekad je bilo moderno dolaziti u dresovima na plavo bijele pruge danas to mozda nije ali ljubav prema klubu je ono sto je ostalo ,mladze generacije a i dijelom starija generacija se prilagodila kao i veci dio balkana raznih stilovima koji dolazili iz zapadnih ijelova evrope i donositi neke predrarasude da neko ko je tako obuce manje voli zelju od onoga ko ima dres i 2 sala oko ruku jednostavno ne ide,ti momci su ujedno i najredovniji na gostujucim utakmicama gdje se prelaze stotine i stotine kilometra da bi se nekad vidjelo 40 minuta utakmice a ne 90 cijelih,postoji i udruzenje navijaca koje u sklopu svog rada nudi i razne vrste artikala sa kojim mogu biti zadovoljni navijaci svih uzrasta (mislim da je bolje kupiti majicu,sal ,duksericu u okviru udruzenja nego za iste pare na pijaci kupiti kineski sal ,majicu intera,lacia i doci na utakmicu),pored ovo svega najvaznije da nas spaja ista ljubav prema plavo bijeloj boji i prema nasem klubu i to je ono sto treba da bude iznad svega pozz
eno i ti...niko nije bolan rekao da manje vole...
Zadnja izmjena: Seyo_TM, dana/u 13 apr 2010, 02:21, ukupno mijenjano 1 put.

ChelseaFann11
Kontakt:

Post Postao/la ChelseaFann11 » 13 apr 2010, 02:09

vozdra raja..znate ko je bio na tekmi protiv travnika...adnan jaskic, sjedio ispod mene na sjeveru...syebo sam se kad sam vidio da pusi cigare :( :( :( eto malo informacija nevezanih za nogomet...
sve je pijano sve je gotovo NAS JE ZELJO PRVI PONOVO..

Seyo_TM
Kontakt:

Post Postao/la Seyo_TM » 13 apr 2010, 02:20

Uradio sam bio jednu komparaciju priprema...a sada ide sasvim druga komparacija :mrgreen:

slika
slika

Stole iz Bora
Kontakt:

Post Postao/la Stole iz Bora » 13 apr 2010, 07:48

Umjesto Midhata Arnautovica, koji nije polozio nekakav tekst izdrzljivosti, utakmicu u Mostaru sudit ce Edin Prosic. Ovo vjerovatno znaci i izmjenu sudije za mec sa Borcem jer je Arnautovic trebao suditi i taj mec.
AMAR OSIM

1921 - JAČI OD RATOVA, REŽIMA I PARTIJA!

Stole iz Bora
Kontakt:

Post Postao/la Stole iz Bora » 13 apr 2010, 07:51

sasatm87 je napisao/la:iako svi znamo da je Zeljo klub koji nije ni Bosnjacki, ni Sprski a ni Hrvatski vec i jednih i drugih i trecih ove godine je po ustaljenom redu Nogometnog Saveza da jedne godine Bosnjaci slave titulu, druge Srbi a trece Hrvati,dosao red i na Bosnjake i na njihov klub,a njihovim klubom se smatra FK Zeljeznicar(sto nije istina) i tako da uopce netreba vise ni pametovati ni jedni ni drugi ni treci....tako nam je vrijeme i stanje u citavoj drzavi...iako ovo sto sam napisao svi znate ja sam morao da napisem kako bih tome mogao da protivrjecim slijedecim: ako je iko od svih ovih klubova u vrhu zasluzio da bude prvak onda je to FK Zeljeznicar. Zasto? Najvise gostujucih pobjeda, najbolji navijaci i najpuniji stadion a razlog svemu tome je i to da imamo najbolju odbranu u ligi, najbolji vezni red a eto i solidan napada....zato bi najbolje bilo da mi o temi ko ce biti sampion vise ne diskutujemo...hvala.
2008/2009 HŠK Zrinjski Mostar
2007/2008. FK Modrica
2006/2007. FK Sarajevo
2005/2006. NK Siroki Brijeg
2004/2005. HŠK Zrinjski Mostar
2003/2004. NK Siroki Brijeg

2002/2003. FK Leotar
AMAR OSIM

Stole iz Bora
Kontakt:

Post Postao/la Stole iz Bora » 13 apr 2010, 09:54

AMAR OSIM

Stole iz Bora
Kontakt:

Post Postao/la Stole iz Bora » 13 apr 2010, 09:57

AMAR OSIM

Stole iz Bora
Kontakt:

Post Postao/la Stole iz Bora » 13 apr 2010, 10:14

AMAR OSIM

Stole iz Bora
Kontakt:

Post Postao/la Stole iz Bora » 13 apr 2010, 10:17

AMAR OSIM

boccaccio
Kontakt:

Post Postao/la boccaccio » 13 apr 2010, 10:40

Meni je ova utakmica protiv Zrinjskog utakmica sezone...imamo dobar rezultat ali moramo biti oprezni,Zrinjski je sve osim lose ekipe,a pogotovo jer im izmice evropa ove sezone i sigurno ce sve pokusati da nas dobiju sa dva razlike,time bi oni obezbijedili evropu...bice domacinski pritisak,i stvarno ovo moramo odigrati maksimalno dobro da bi prosli...nadam se da cemo poslije sutrasnje utakmice vec slaviti evropu,jer nam je samo 90 minuta potrebno za to,racunam da ce Borac dobiti Slaviju u kupu i eto nas u evropi...mislim da nema vaznije utakmice od ove sutra...sve sto nam se desi u prvenstvu i protiv Borca u sljedecoj prvenstvenoj tekmi moze biti samo jos vise lijepo i zasto da ne pokusamo na titulu,ali ovo sutra nas moze odvesti u evropu i onda rahat da igramo za bodove,ako sutra uspijemo bice veliki psiholoski momenat i kruna dobrog rada svih u klubu
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !

1921
Kontakt:

Post Postao/la 1921 » 13 apr 2010, 11:04

Iz daleka gledam ulice tvoje
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve što je moje.

amertiger
Kontakt:

Post Postao/la amertiger » 13 apr 2010, 11:11

Kolko sam detalja zaboravio sa ove utakmice i reko da pogeldam malo neki video i prisjetih se naseg Zelje u najboljim posljeratnim danima, aBd da nesto slicno bude i pocetkom sljedece sezone :D

[youtube][/youtube]

A jos kad se sjetim da su dali go poslje cistog igranja rukom u njihovom sesnaestercu i onda nam pukli kontru, teso prezaliti tu takmu, nismo trebali izgubiti ali eto :D
Mes Que Un Club

ackeey
Kontakt:

Post Postao/la ackeey » 13 apr 2010, 12:06

Nema veze za Newcastle, ove ce godine, ako Bog da biti bolje...
I naprijed, i naprijed, i naprijed....

Seyo_TM
Kontakt:

Post Postao/la Seyo_TM » 13 apr 2010, 12:39

a stole od mate lovraka se nisam ovoliko nacit'o :mrgreen:

Željovac
Kontakt:

Post Postao/la Željovac » 13 apr 2010, 13:17

Hvala, Stole. Super je vijest da Alen već nekoliko dana trenira punim intenzitetom. To znači da će biti 100% spreman za Borac!
Red hat oooooo grandmaaaaaaa, red hat ooooooooo granyyyyyyyyyy, red hat for my Edin, oooooooooo grandma, granny. I wish Edin ooooooooo grandmaaaaaaa, I wish Edin oooooooo grannyyyyyy, I wish Edin scores, oooooooooo grandma, grannyyyyyyyy.

Visca el Višća!

Seyo_TM
Kontakt:

Post Postao/la Seyo_TM » 13 apr 2010, 13:50

Stole iz Bora je napisao/la:Umjesto Midhata Arnautovica, koji nije polozio nekakav tekst izdrzljivosti, utakmicu u Mostaru sudit ce Edin Prosic. Ovo vjerovatno znaci i izmjenu sudije za mec sa Borcem jer je Arnautovic trebao suditi i taj mec.
Pitice rekose da je arnaut nas, interesuje me jel sad i ovaj nas...vjerovatno jest kao i svi ostali al et volio bi ako neko zna da potvrdi...

boccaccio
Kontakt:

Post Postao/la boccaccio » 13 apr 2010, 14:02

Seyo_TM je napisao/la:
Stole iz Bora je napisao/la:Umjesto Midhata Arnautovica, koji nije polozio nekakav tekst izdrzljivosti, utakmicu u Mostaru sudit ce Edin Prosic. Ovo vjerovatno znaci i izmjenu sudije za mec sa Borcem jer je Arnautovic trebao suditi i taj mec.
Pitice rekose da je arnaut nas, interesuje me jel sad i ovaj nas...vjerovatno jest kao i svi ostali al et volio bi ako neko zna da potvrdi...
Ma vjerovatno jeste nas,prosto je nevjerovatno koliko nasih ljudi ima,a u ovoj sezoni nam se sve dogodilo,prije smo godinama te NASE odgurivali i bili posteni,sada u jednoj godini sve smo ih postavili kako nama odgovara...veliki i organizovani klub brate,to je sve
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !

gollum
Kontakt:

Post Postao/la gollum » 13 apr 2010, 14:07

Seyo_TM je napisao/la:
Jos jednom ponavljam da se covjek zove Eldis Prosic :)(na nfsbih.ba pise Edis) . Sudio je utakmicu Zeljo-Zvijezda prije nekoliko kola.
Seks je užitak, a gol je ekstaza.

"Taktika je bila ne primiti gol. Funkcionirala je odlično sve dok nismo primili gol."

Zaključano

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Ejnur, Kajkutenjoyer i 38 gostiju.