Kao i većina vas i ja još uvijek vrtim po glavi film s današnje utakmice... I moram priznati da mi tek sada ništa nije jasno... Ustvari, možda i jest, ali tek će mi sljedeća 2-3 kola dati odgovor na moje dubioze. Ovo danas je bilo totalno ludo
Lijepo i poprilično toplo poslijepodne u Mostaru kao da je napravilo divnu uvertiru jedinom pravom, gradskom, gospodskom derbiju 2 kluba koji bez obzira na položaj na tabeli uvijek privuku veliki broj navijača. Za razliku od ostalih derbija i "derbija" na ovaj uvijek hladno možemo povesti sve one koji u životu nikad nisu bili na utakmici, djecu, starce, žene (uf, ovo mi baš i ne izgleda lijepo

) kao i one koji se groze naše lige smatrajući je mračnom, huliganskom i divljačkom i sa nerazumijevanjem gledaju na našu strast prema takvom načinu zabave. Moram reći da svaki put guštam na toj utakmici, bez obzira na konačni rezultat. Nijedna psovka, uvreda, ružna pjesma pa čak ni čista navijačka zafrkancija se ne mogu čuti na ovoj utakmici... Današnja utakmica je imala ako mogu reći i dodatni bonus na cjelokupno to okruženje- bila je naprosto- odlična. Da su igrači oba tima imali još snage, mogla sam je gledati još 2 h
Ovaj meč je osim renomiranog protivnika definitivno uljepšala borbenost naših igrača koji su pokazali tu za naš tim tako neobičnu osobinu. Čak i ja, koja sam ih pratila sve ove utakmice sam ostala

ovakvom igrom. Sa jedne strane vidjeli smo tim sastavljen od skoro pa najboljih igrača u PL kojem na klupi sjede Stojčev, Bilbija, Okić, Bekić..., a s druge strane imamo naš Velež, koji je na jedvite jade sastavio i ovakav tim koji je dosad pokazao jako malo... Na prvi pogled neravnopravno i dozlaboga predvidljivo...ali ne danas. Naša je taktika bila jako pametno postavljena, nekad 4-3-2-1, nekad 4-4-2 ili varijacije na temu koja je Sarajevu ostavljala mnogo prostora u sredini i prepuštenu inicijativu, a nas naizgled "zalijepila" za vlastiti šesnaesterac. Takvo rizično postavljanje je moglo biti i kažnjeno više puta jer je Sarajevo pogotovo u prvom dijelu odigravalo takve akcije da bi se u 3 poteza Bobić našao u šahu- Alispahić- Duljević/Velkoski- Benko i... Bobić

. Kad u obzir uzmemo činjenicu da mi za neku eventualnu brzu kontru nemamo slobodne brze igrače koji bi mogli "odšpartati" između dva kaznena prostora brzinom nedostižnom za svog stopera-čuvara ispada da mi na početku ove utakmice nismo imali ni gram šanse. No, gramaža se povećavala svake minute pogotovo u drugom dijelu poslije 1. gola. Kad smo mi počeli igrati onu našu igru od prošlog proljeća poželjela sam da utakmica traje još bar poluvrijeme

...Unatoč svemu rečenom, ovu utakmicu svakako nije dobila taktika, imena i lova nego- srce i inat... Pojedinačno:
Bobić- Rekoh li ja već jednom, on je golman za velike utakmice

Danas je bio savršeno hladnokrvan i miran pred razvikanim napadom Sarajeva. Par puta sam ga uhvatila da se igra s napadačima Sarajeva

, ali pošto je na nevjerovatne načine sačuvao svoj go
Pejić- Danas ne može niko dobiti slabu ocjenu... Uklopio se u sjajnu partiju "rođenih".
Maletić- Ponestalo mi je riječi i epiteta za našeg "dedu". Jao koji je čovjek profesionalac to je nenormalno... Danas sam uživala gledajući ga kako se "hrve" sa 7-8 godina mlađim Velkoskim. Nije Krste toliko dobro krilo, koliko je Maleta dobar bek... A osim toga par puta oni njegovi prodori kroz sredinu i igra na desnom krilu

... Uz Bobića danas definitivno najbolji...
Zolj i Škahić- Ocjeniću ih skupa jer su danas kao dvojac super odradili svoj dio posla. Pred famoznim Benkom nisu pokazali ni trunku straha i respekta, a Škahić je par puta odigrao predobro u polju prema naprijed. Sve napade Sarajeva su amortizovali na način da nisam previše premirala od straha kad bi se Alispahić ili Benko našli blizu našeg kaznenog prostora. Bravo momci
Nikolić- Gdje je ovaj Nakata bio dosad? Podsjetio me na prošlosezonske bravure. Razbio je puno napada Sarajeva, dosta razigravao Blagog, Janku i općenito bio onaj igrač kakav nam treba na poziciji zadnjeg veznog. Vrlo malo lopti je vratio unazad što mi je posebno drago. Bez puno okolišanja- ubjedljivo najbolja partija ove sezone...
Blagojević- Svi se možemo složiti s tim da je Blagoje naš mozak u timu i najznačajniji točkić u kreaciji naših napada. U drugom poluvremenu je bio gušt gledati ga kako fino veze i traži slobodne saigrače. Loptu će zadržavati dovoljno dugo dok ne naiđe neko slobodan... I kako kažete vi momci s foruma- ljubimo ga u ćelu

Bravo Blagi
Janković- On čak i ne mora cijelu utakmicu odigrati u visokom tempu, njemu je dovoljan 1 ili 2 poteza da sve riješi. Na poziciji polušpica, a ponekad čak i špica to najbolje dolazi do izražaja...Kako je danas kod prvog gola "izvozao" odbranu Sarajeva

Neke greškice koje je napravio nećemo ni spominjati. Uz Zvornik, još jedna sjajna partija...
Hebibović- Kako rekoh da Krste nije dovoljno dobro krilo za Maletu tako ni Protić nije primjeren bek za našeg Anija. Kako taj dečko uspije pronaći prostor, okrenuti igrača i zavrnuti u 16 m, a uz to biti i na lijevoj strani i to sve cijelih 90 minuta

Ma neću ništa više reći, sve znamo o njemu... Legenda naša
Hajdarović- Opet je špartao cijelo vrijeme, tražio zgodnu poziciju, ali nije se baš uspio naigrati. Lopta ga danas nije slušala. Ali za borbenost i broj pretrčanih kilometara
Haurdić- Skoro da sam bila zaboravila zašto nam je svima tako išao na živce prošle polusezone... Danas sam se malo podsjetila... Sasvim bespotrebno komplikuje akcije, ali je takva njegova igra otvorila prostor ostalima jer je uvijek na leđima imao po dvojicu kao pravi centarfor. Šta reći za go- špricerski, hladno... Za Sarajevo postao penicilin...
Izmjene:
Barišić- Šta reći- pored njega uopšte nisam vidjela Ševku

što može reći puno o Bari ili Ševki, svejedno. On je definitivno odigrao iznad trenutnih mogućnosti. Bravissimo
Kodro- Kako se bio zalaufao, mislila sam da će dati i go... Šteta da nije uspio...
Tolić- Duša draga
Sad lijepo pauziramo od ovih silnih stresova, a onda idemo na jednu od utakmica istine, trenutno 10.plasiranom Travniku koji bi današnjom pobjedom Mladosti u Zvorniku mogao sebi zakomplikovati život ukoliko nas ne pobijedi. Tamo očekujem poznati travnički fudbal preloš za oko i pregrub za ekstremitete

i našu igru prilagođenu tome. Meni će sljedeće prvenstveno kolo prvenstveno dati dio odgovora na pitanje da li ovo bio samo dobar dan prosječne ekipe ili je naznaka nekih ljepših rezultata. Ostaje mi da čekam 4.4....