Rooney88 je napisao/la:
Azijati ih nikada nece presisati, to je kao da tvrdis da ce PSG jednog dana biti slavan i planetarno popularan kao Real Madrid jer trenutno zaboga ima novce. Azijati imaju domace trziste koje ne funkcionise nikako, njihovi domaci fudbaleri su, uz duzno postovanje nekolicini, sve losiji i losiji te dovodjenjem stranaca pokusavaju rijesiti goruci problem, nedostatak kvalitete u impresivnoj infrastrukturi koju imaju. Azijati imaju novce a Latini talenat, zar u zivotu ove dvije stvari redovno ne idu jedna uz drugu?
Nisam mislio na slavu i popularnost nego na kvalitet, Mislim da je Guangzhou Evergrande prethodnih sezona bio jaci nego li ijedan klub u Juznoj Americi, pravili su odlican presing po terenu, a ima li su sjajan napadacki potencijal sa Muriquiem, Elkesonom i Concom kasnije Diamantijem i GIlardinom.
Latini imaju talenat ali dzaba im kada im najveci talenti odlaze, pogledaj samo koliko ih je otislo u Aziju.
Elkeson, Goulart, Montillo, Tardelli, Moreno, Conca, Barcos, Lanzini, Everton RIbeiro...
Rooney88 je napisao/la:
Nemaju bolje strucnjake nego dovode Evropske/Juznoamericke strucnjake, naravno ako mislis na trenere. Ako mislis na briljantne arhitekte i inzinjere ciji umovi stoje iza futuristickih stadiona onda sigurno DA, tu su bolji od Latina ali ih nikada ne mogu "presisati" jer jednostavno nemaju potrebni kvalitet niti ce ga ikada imati. Jedan kontinent koji cijeli zivi za fudbal je izvor talenta koji nikada nece presutiti, dok drugi moraju izdvajati milione i milione da bi doveli jednog kvalitetenog Brazilca u svoju ligu a na tog jednog u Brazilu ide 20 drugih. Nadam se da shvatas poentu, to je krug koji se uvijek zatvara u korist Juznoamerikanaca.
Ti Evropski strucnjaci i jesu ti koji prave razliku, Guangzhou Evergrande je imao Lippija za trenera.
Shandong Luneng ima osvajaca Cope Libertadores sa Atleticom Mineirom itd.
Rooney88 je napisao/la:
Argentinski klubovi nisu ni blizu Brazilskim ili Meksickim, ni liga nije ni priblizno bogata. Ne znam koliko pratis ali jednostavno finansijski ne mozes porediti Argentinu sa Meksikom sto se tice fudbala i ulaganja u isti, pogotovo ne sa Brazilom koji iz godine u godinu postaje prilicno ozbiljna prica, nesto nalik Evropi da se tako izrazim. Cileanski fudbal je takodjer u usponu sto se tice ulaganja, nadam se da ce i klubovi pratiti taj razvoj jer Cileanska privreda je sve mocnija i mocnija sto i zemlju cini bogatijom a samim tim i fudbal bogatijim tako da ih ja ne bih bas poredio sa Urugvajcima, pogotovo ne s Paragvajcima koji su u totalnom finansijskom kolapsu i nekim klubovima prijeti Parmin scenario.
Naravno da nisu ali svakako su bogatiji Argentinski klubovi ti koji odskacu zajedno sa Brazilom i Meksikom od ostalih Liga pa sam ih zato zajedno naveo.
Chile je mozda bogatija zemlja i imaju nesto jacu ligu od ovih ali sve je to u pet deka zato sam ih svrstao u ovu drugu grupu, ne znam koliki su im budzeti ali sumnjam da prelaze 10 miliona.
Rooney88 je napisao/la:
I da, opet ponavljam da kvalitet Juznoamerickog fubala uopste nije u padu kako tvrdis, siguran sam da ne pratis uopste njihove lige kada tako govoris jer je iz godine u godinu sve bolje i bolje. Kvalitetnije ako vec zelis, nema para kao u Evropi ali kvaliteta i odlicnog fudbala ima na pretek.
Pratim aktivno brazilsku i argentinsku Ligu, pogledam nekad meceve meksicke Lige, prije par sezona sam pratio aktivno i CIleansku ligu ali u zadnje vrijeme je ne pratim, pogledam samo meceve njihovih klubova u Libertadoresu i Sudamericani.
Argentinska liga je prije 5,6 sezona bila puno jaca, ne vidim nikakav napredak iako i tad nije bila nesto, River imao Gallarda, a Boca Riquelmea koji su odskakali, ocekujem da ce ovo prosirenje dodatno za par sezona smanjiti kvalitet.
Brazilska liga u zadnje vrijeme puno napreduje, imaju i jace igrace nego prije nekoliko sezona.