Najveće svjetske misterije

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Consigliere
Kontakt:

Re: Najveće svjetske misterije

Post Postao/la Consigliere » 11 feb 2015, 18:53

Sissoko je napisao/la: To je otvoreno pitanje, a ljudi koji postavljaju takva pitanja vjeruju u evoluciju al ne vjeruju da samo evolutivni procesi(mehanizmi) mogu objasniti svu raznolikost zivota na zemlji, mnogo je to komplikovanije, sto i sama kako vec rekoh molekularna biologija i istrazivanje celija i razvoja istih govori.
Al hajd , da ne idemo u off topic.
Nema tu nikakvog vjerovanja ili nevjerovanja. Ne mozes vjerovati u nesto sto je naucni fakt. To bi bilo isto kao da kazes da vjerujes u gravitaciju :crazy:
A, ako je tebi mozda neka odredjena knjiga kocnica sto se tice vjerovanja u evoluciju, to ti je isto kad bi Crvenkapica bila kocnica u vjerovanju da divlje zivotinje ne mogu pricati. :kafa:
Fit Tony: I keep my friends close...
Homer: But your enemies closer?
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!

delija
Kontakt:

Post Postao/la delija » 11 feb 2015, 19:00

Pa sama prilagodba na odredjene uslove vodi prema toj evoluciju.
Tako je i sve pocelo.

Pogledaj Cosmos i vidjet ces o cemu pricam. Sve u detalje objasnjeno. Ne znam tacno koja epizoda ali pogledaj sve, vrijedi.
Tu se već ne bih složio sa tobom. Ja i ti ćemo se prilagođavati čitav život, npr tvoj primjer sa arapima i eskimima, ali ostaćemo ista vrsta tj. čovjek.
Isto se i virusi non-stop prilagođavaju pa te svake godine pomete gripa, ali oni ne prelaze u neku novu vrstu virusa ili bakteriju.

calcio
Lokacija: Llanfair­pwllgwyn­gyllgo­gery­chwyrn­drobwll­llanty­silio­gogo­goch
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 11 feb 2015, 19:01

Meni su najjaci oni amerikanci sto vjeruju da je univerzum star samo 6 hiljada godina. Donesu im na primjer fosile kojima je utvrdjena starost od par miliona godina, a oni kazu da je bog namjerno postavio te fosile (i sve ostale dokaze da je Zemlja stara 4 milijarde godina) samo zato da bi testirao njihovu vjeru. :opaopa:

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 11 feb 2015, 19:03

delija je napisao/la:
Tako je i sve pocelo.

Pogledaj Cosmos i vidjet ces o cemu pricam. Sve u detalje objasnjeno. Ne znam tacno koja epizoda ali pogledaj sve, vrijedi.
Tu se već ne bih složio sa tobom. Ja i ti ćemo se prilagođavati čitav život, npr tvoj primjer sa arapima i eskimima, ali ostaćemo ista vrsta tj. čovjek.
Isto se i virusi non-stop prilagođavaju pa te svake godine pomete gripa, ali oni ne prelaze u neku novu vrstu virusa ili bakteriju.
Ti neces u toku svog zivota moci vidjeti evoluciju, ali ce se moci vidjeti za par stotina hiljada godina ili miliona. Ako covjek do tog trenutka ne unisti planetu Zemlju..

Consigliere
Kontakt:

Post Postao/la Consigliere » 11 feb 2015, 19:03

calcio je napisao/la:Meni su najjaci oni amerikanci sto vjeruju da je univerzum star samo 6 hiljada godina. Donesu im na primjer fosile kojima je utvrdjena starost od par miliona godina, a oni kazu da je bog namjerno postavio te fosile (i sve ostale dokaze da je Zemlja stara 4 milijarde godina) samo zato da bi testirao njihovu vjeru. :opaopa:
:rol: :rol: :rol:

Al, ovo je stvarno zanimljivo :tokralju:
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!

calcio
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 11 feb 2015, 19:10

Consigliere je napisao/la:
calcio je napisao/la:Meni su najjaci oni amerikanci sto vjeruju da je univerzum star samo 6 hiljada godina. Donesu im na primjer fosile kojima je utvrdjena starost od par miliona godina, a oni kazu da je bog namjerno postavio te fosile (i sve ostale dokaze da je Zemlja stara 4 milijarde godina) samo zato da bi testirao njihovu vjeru. :opaopa:
:rol: :rol: :rol:

Al, ovo je stvarno zanimljivo :tokralju:
Ma uglavnom amerikanci. Oni su napravili biznis sa takvim vjerovanjima, otvaraju muzeje, stampaju knjige, cak imaju kampanje da se u skolama pocne uciti ta njihova alternativna teorija umjesto zvanicnih, naucno dokazanih cinjenica.

calcio
Kontakt:

Post Postao/la calcio » 11 feb 2015, 19:14

tuzlak1987 je napisao/la:
delija je napisao/la:
Tako je i sve pocelo.

Ti neces u toku svog zivota moci vidjeti evoluciju, ali ce se moci vidjeti za par stotina hiljada godina ili miliona. Ako covjek do tog trenutka ne unisti planetu Zemlju..
Postoje primjeri mikro evolucije koji se mogu primjetiti za par decenija.
Ima bas jedan primjer na jednom jadranskom ostrvu gdje su u sezdesetim naselili neke gustere gdje je rasla za njih neprirodna vegetacija. Par decenija kasnije ti gusteri su se prilagodili, to jest njihovi stomaci su se prilagodili na novi oblik ishrane. Citao sam nesto o tome davno pa se ne sjecam bas najbolje ali moze se sigurno izguglati vise detalja.

muamerc
Kontakt:

Post Postao/la muamerc » 11 feb 2015, 19:20

U cemu je tajna tolike prilagodljivosti na promjene u okolini? Ima li kakve literature koja govori o tome?

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 11 feb 2015, 19:23

Ma sad vjernicima velikim je cilj samo da tu teoriju evolucije prebace kao neku zavjeru. U fazonu teorija evolucije je podloga za abortus i eliminisanje slabijih. Teorija evolucije je podloga za totalitarne rezime u kojima su oni mogli uklanjati slabije.

Ili ako je covjek nastao od majmuna zasto su danasnji majmuni odbili da budu ljudi? :damn:
To je isto kao kada bih ja prebio svoju macku jer nije tigar. Uglavnom neki takvi argumenti, uhvatiti ce se za svaku malu sitnicu koju mogu..

A kada pitas sto u vjerskim knjigama nema nista o fosilima i dinosaurima onda ih je tu neko postavio.

Zasto se kerovi jebu na pola ulice, a ljudi ne smiju prije braka. Zato sto nemaju dusu i to

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 11 feb 2015, 19:43

Da mi je znati sa kakvim si ti vjernicima pricao? Ko odbija teoriju evolucije? Ja postavljao ajet iz Kur'ana koji kaze da je sve nastalo iz vode. Ako je nastalo sve iz vode onda je logicno da je evoluiralo.

Vi prvo ne znate sta su te knjige(Kur'an, Biblija, Tora). To su knjige UPUTE, a ne knjige sta je bilo na svijetu. Kakve veze ima dinosaurus sa Islamom? To su knjige pravila, sta covjek treba da radi sta ne. Fakat ne vidim sta ce dinosaurusi tu pomoci/odmoci. I drugo, da u Kur'an ima sve sto se desilo od pocetka svijeta do danas, ne bi bio 600 strana vec 1600000 strana. Fazon svega toga je sto za nesto imas dokaze, i na osnovu tih dokaza vjerujes u ono sto nije dokazano(jer je poenta vjerovati i ono sto ne vidis).

Poenta je da se te knjige ne uzimaju bukvalno od rijeci do rijeci. Treba poznavati kontekst.

p.s. kerovi i ostale zivotinje nemaju razum. Nemaju ni majmuni, i to je razlika izmedju ljudi i zivotinja.
Celik!3,2,2.

Sissoko
Kontakt:

Post Postao/la Sissoko » 11 feb 2015, 20:29

Consigliere je napisao/la:
Sissoko je napisao/la: To je otvoreno pitanje, a ljudi koji postavljaju takva pitanja vjeruju u evoluciju al ne vjeruju da samo evolutivni procesi(mehanizmi) mogu objasniti svu raznolikost zivota na zemlji, mnogo je to komplikovanije, sto i sama kako vec rekoh molekularna biologija i istrazivanje celija i razvoja istih govori.
Al hajd , da ne idemo u off topic.
Nema tu nikakvog vjerovanja ili nevjerovanja. Ne mozes vjerovati u nesto sto je naucni fakt. To bi bilo isto kao da kazes da vjerujes u gravitaciju :crazy:
A, ako je tebi mozda neka odredjena knjiga kocnica sto se tice vjerovanja u evoluciju, to ti je isto kad bi Crvenkapica bila kocnica u vjerovanju da divlje zivotinje ne mogu pricati. :kafa:
Ja tebi rekoh, nisam se tebi obratio, jasno sam dao odgovor onome koga sam citirao i zasto sam sve tako napisao.Ti i tvoje dogme me ne interesuju i ova jeftina izvrtanja.
35 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

104 Vittorie Juventus - 70 Vittorie inter

"From Berlin to Serie B,from Serie B to Berlin"

LE6END 2012~2013~2014~2015~2016~2017

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 11 feb 2015, 20:46

Slazem se sa tim sto si napisao Sissoko. Mikroevolucija je cinjenica, imamo zasto, imamo kako. Kod Makro nemamo.
Celik!3,2,2.

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 11 feb 2015, 23:52

@AGB, vjeruješ li u gravitaciju? Mislim, nemamo ni kako ni zašto.

MartinScorsese
Kontakt:

Post Postao/la MartinScorsese » 12 feb 2015, 00:17

muamerc je napisao/la:U cemu je tajna tolike prilagodljivosti na promjene u okolini? Ima li kakve literature koja govori o tome?
Tajna je u tome da se geni ne kopiraju u potpunosti na buduce narastaje, odnosno uvijek ima određenih mutacija. Ukoliko ta mutacija pomaze opstanku vrste u njenoj okolini, ona ce se javljati sve cesce i cesce, zato sto ce njeni nositelji imati vecu sansu za prezivljavanje u nekim određenim okolnostima.

Najbolji primjer, po meni su polarni medvjedi. Kada se javila mutacija koja boju krzna pretvara u bijelo, takve jedinke su imale najvise sanse za ulov zbog kamuflaze u polarnim uvijetima. Milionima godina mutacija se prosirila na svakog polarnog medvjeda, jer su oni koji su bili bez nje imali manje sanse za prezivljavanje kroz izuzetno dugi period vremena, te vremenom, naravno, potpuno nestali. Zakon velikih brojeva u vjerovatnoci. :kafa:

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 12 feb 2015, 00:19

AllGunsBlazing je napisao/la:Da mi je znati sa kakvim si ti vjernicima pricao? Ko odbija teoriju evolucije? Ja postavljao ajet iz Kur'ana koji kaze da je sve nastalo iz vode. Ako je nastalo sve iz vode onda je logicno da je evoluiralo.

Vi prvo ne znate sta su te knjige(Kur'an, Biblija, Tora). To su knjige UPUTE, a ne knjige sta je bilo na svijetu. Kakve veze ima dinosaurus sa Islamom? To su knjige pravila, sta covjek treba da radi sta ne. Fakat ne vidim sta ce dinosaurusi tu pomoci/odmoci. I drugo, da u Kur'an ima sve sto se desilo od pocetka svijeta do danas, ne bi bio 600 strana vec 1600000 strana. Fazon svega toga je sto za nesto imas dokaze, i na osnovu tih dokaza vjerujes u ono sto nije dokazano(jer je poenta vjerovati i ono sto ne vidis).

Poenta je da se te knjige ne uzimaju bukvalno od rijeci do rijeci. Treba poznavati kontekst.

p.s. kerovi i ostale zivotinje nemaju razum. Nemaju ni majmuni, i to je razlika izmedju ljudi i zivotinja.
Neku noć se raspravljam sa drugom i on meni spomene:"Zašto u Kur'an-u nema ništa o dinosaurusima?". Nisam mu znao odgovorit' :D

MartinScorsese
Kontakt:

Post Postao/la MartinScorsese » 12 feb 2015, 00:22

Problem je sto su sve vjerske knjige napisane u takvom stilu da je nemoguce pronaci jedan jedinstven kontekst, ako ga uopce ima. Svako ih moze interpretirati na mali milion nacina

Sissoko
Kontakt:

Post Postao/la Sissoko » 12 feb 2015, 08:52

Donnie Darko je napisao/la:@AGB, vjeruješ li u gravitaciju? Mislim, nemamo ni kako ni zašto.
Einstein je objasnio zasto gravitacija djeluje kako djeluje.
Djelovanje gravitacije možes posmatrati, testirati i ponoviti. Dok kod makroevolucije to nije slucaj, tako da poredit jedno i drugo je vec natezanje.
35 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

104 Vittorie Juventus - 70 Vittorie inter

"From Berlin to Serie B,from Serie B to Berlin"

LE6END 2012~2013~2014~2015~2016~2017

Consigliere
Kontakt:

Post Postao/la Consigliere » 12 feb 2015, 11:38

Mislim da svi znamo zasto pojedincima gravitacija nije problem a evolucija jeste. ;)

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 12 feb 2015, 12:08

Consigliere je napisao/la:Mislim da svi znamo zasto pojedincima gravitacija nije problem a evolucija jeste. ;)
Previse gledanja serije "Friends"

[youtube][/youtube]

A sto se gravitacije tice :

[youtube][/youtube]

:rol: :rol:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 12 feb 2015, 13:07

Sissoko je napisao/la:
Donnie Darko je napisao/la:@AGB, vjeruješ li u gravitaciju? Mislim, nemamo ni kako ni zašto.
Einstein je objasnio zasto gravitacija djeluje kako djeluje.
Djelovanje gravitacije možes posmatrati, testirati i ponoviti. Dok kod makroevolucije to nije slucaj, tako da poredit jedno i drugo je vec natezanje.
Možemo opisati gravitaciju, možemo opisati šta radi stvarima, možemo posmatrati, ali kada se postavi pitanje pitanje kako tačno nastaje i zbog čega? To možemo samo nagađati, i zato su tu teorije.

Ali hajde evo, objasniti mi šta je tačno gravitacija i kako nastaje, siguran sam da nobelova nagrada čeka već godinama.

Ajnštajnijska gravitacija je bukvalno iskrivljenje vremena i prostora. U istom je domenu kao recimo crvotočine, i svoje korijene vuče iz velikog praska. A nisam znao da možemo posmatrati, testirati i iskrivljavati vrijeme i prostor. Kad pronađemo graviton, onda ćemo pričati, ali do tada je i Ajnštajnova gravitacija ipak samo teorija, kao i teorija evolucije. Znamo da postoji, ali...

@cons, pa i gravitacija, po Ajnštajnu barem, je posljedica velikog praska. A ne vjerujem da je isti išta manje sporan od evolucije. :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: JackW, Pensioner26, rio_Ferdy88 i 40 gostiju.