Evra
Gle, Falcao možda nije nešto najneophodnije za United, ali treba pogledat i drugu stranu tog transfera. Da nije došao u United, otišao bi vjerovatno u City ili u Arsenal. Dalje, sezona je duga, ne mora značit da će on RvP i Rooney uvijek zajedno biti zdravi i spremni, tako da će njegove kvalitete sigurno zatrebati, kad-tad.
A da li ce Falkao biti zadovoljan na klupi?
Da li ce biti u formi?
Za mene je on najbolji napadac na svijetu kada je u formi. Al opet, kosta jako puno, imao je povredu, neuporedivo vise skripi na drugim pozicijama.... Uvjeren sam da je doveden radi enormnog straha koji preovladava u klubu. Plase se da i naredne godine ne ostanu bez LP pa su dovodili koga su dovesti mogli. Nimalo rezona, cisto panicno kupovanje.
Dalje, Shaw je najveći svjetski potencijal na svojoj poziciji. Iza sebe već ima dvije seniorske sezone u EPL, gdje se već kao tinejdžer dokazao. Ono što je dosad odigr'o za United, odigrao je jako dobro i mislim da je to transfer za narednih deset godina. Jeste puno plaćen, slažem se, ali dugoročno mislim da je pun pogodak. Valjda se što prije oporavi.
Znas kako Englezi znaju napuhati svoje talente i 'talente'. Sacuvaj me boze engleskih talenata, malo koji je u posljednjih 10 godina ispunio makar 50% onoga sto se od njih ocekivalo. Hajmo se nadati da So nece biti takav. Mene za sada sekunde nije impresionirao. Posebno sam razocaran igrom prema naprijed. U tom segmentu igra za cistu NULU. Mlad je, nista ne tvrdim.
Slažem se da je Van Gaalova najveća greška nedovođenje klasnog stopera, ali tu postoje barem dvije otežavajuće okolnosti. Prvo, tržište stopera je poprilično oskudno i ovog ljeta se teško išta kvalitetno moglo dovest na toj poziciji. Možda se na zimu ili sljedeće ljeto otvori situacija. Drugo, nije on mog'o znati da će se Evans, Smalling i Jones smjenjivat (ili biti u isto vrijeme) u bolnici.
Najveca greska je vezni red. Tvrdim da je vezni red najgori dio tima. Tu najvise skripi. Ako vezni red steka, dzaba ti sve. Junajted nema veznjaka koji je sposoban igrati kvalitetna ofanzivna dodavanja. Igra je odron upravo radi katastrofalnog veznog reda. Kerik je za 20-30-40% slabiji nego nekada, a opet je najbolji veznjak kluba, iako se tek vratio nakon teske povrede. Nista vise ne trebam reci da bi bilo jasno kakav je vezni red. Naravno, posto ima bukvalista, moram i to dodati. I ovakav vezni red je bolji od vecine drugih u EPL, al je miljama daleko od veznih redova Arsenala, Sitija i Celsija. Necu porediti Junajted sa Palasom i Sandrlendom.
Rojo je doveden zbog te svoje polivalentnosti i njegova prava funkcija bi trebala biti ta da bude zamjena za Shawa i da po potrebi zauzme to stopersko mjesto. Tako ja to vidim. Okolnosti su bile takve da je on bio najstandardniji stoper ove sezone. To ne bi trebala biti njegova namjena.
Osvrnuću se i na transfer Blinda kad sam već redom kren'o. Smatram da je on sasvim okay igrač i po stilu sličan Carricku. Mene barem malo podsjeća na Carricka. Dakako, daleko je još od Carrickovog nivoa, ali tu je da se uz njega izbrusi. Mislim da će dugoročno od njega biti koristi.
Jedan od njih dvojice je totalni visak. Cekam da ih vidim na beku. Za stopera i veznog nisu ni u najgorim snovima. Mozda su solidni bekovi, vidjet cemo.
To je što se transfera tiče, a osvrnuću se i na taktiku i igru. Forsiranje 3-5-2 je totalni promašaj i slažem sa da to izgleda jako loše zasad. Igra sa četvoricom pozadi je i nekako ličila na nešto. Mada, i tu ima otežavajućih okolnosti. Milion povreda + sama količina novih igrača koje treba uigrati. Ovo zasad jeste loše, ali mislim da treba dati još vremena da bi se dao ozbiljniji sud. Ponavljam, previše otežavajućih okolnosti i premalo vremena da bi se očekivalo više. Krivim ga za 3-5-2, to stoji.
Pa dovoljno je ovo da Galov rad okarakterisemo kao kriminalan. Sta ima gore od pogresno izabranog puta? A Galov put, Galov sistem igre je promasaj i gubljenje vremena.
A da ne govorimo o taktickim bravurama kao sto je izvlacenje Falkaa i Persija na krilo i guranje Mate u vrh napada. Ja nisam takticki mag, nisam dinara zaradio od fudbala, al imam oci, vidim kako rade drugi treneri. Niko drugi igrace profila Falkao i Persi ne izvlaci na krilo. To je Galovo majstorstvo, njegov unikat.

Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.