FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

Grbavica moj zivot
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Grbavica moj zivot » 25 mar 2010, 22:29

Baja_Zvjerka je napisao/la:Ne bi se reklo da su igraci umorni, i da su zeljni odmora, jer eno sinoc u Basement-u su ga lomili Sehic, Simic i Bekric, a mozda je i jos koji bio.. :lol: :lol: :lol:
Heheh..
a sve se mane repa a u bes,ment se izlazi hahahahahahha

seyo brate bilo je to vec jednom a sta uradi sa avatarom ja taman naviko kad vidim zubana odma znam evo seye
svoj ti pos'o !

Seyo_TM
Kontakt:

Post Postao/la Seyo_TM » 25 mar 2010, 22:31

Da malo osvjezim, vratit ce se Zuban vrlo brzo...jbg za tekst ja ga ne procitah tj nisam vidio...haj nece se bacit...
http://fkzeljeznicar.com/ Najbolji portal za najbolji klub!

"Mi imamo svoga Boga i na klupi sina njegovoga!!!"

amer_zeljoo
Kontakt:

Post Postao/la amer_zeljoo » 25 mar 2010, 22:41

ma u subotu odma zagrmit JER KADA MI! da im se krv sledi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Hamo
Kontakt:

Post Postao/la Hamo » 25 mar 2010, 22:45

Gledao sam sada inserte sa utakmice na you tube-u stvarno odlicna igra Želje u kupu i imam pitanje izgleda da ta TV Vogošća dosta Želju prenosi postoji li mogućnost da ako zbavim digitalnu mognem gledati TV Vogošću?
DAN ŽALOSTI ZA FORUMAŠE: 10 jan 2010, 13:31

19TM87
Kontakt:

Post Postao/la 19TM87 » 25 mar 2010, 23:02

Seyo_TM je napisao/la:Da malo osvjezim, vratit ce se Zuban vrlo brzo...jbg za tekst ja ga ne procitah tj nisam vidio...haj nece se bacit...

nekad je dobro ponoviti dobar tekst ja nisam vidio prije...fakat predobar tekst
ZELJO DO GROBA ZIVOTA MI MOGA

Škrba,Berjan,Baljić,Šabanadžović,Komšić,Čapljić,Bahtić,Škoro,Mihajlović,Baždarević,Nikić...

Željovac
Kontakt:

Post Postao/la Željovac » 25 mar 2010, 23:15

Ovaj tekst je daleko, daleko bolji. Bio je postavljen, pa ko nije pročitao...
Autor inače prati Š. Brijeg i nema veze s ŽELJOM, koliko ja znam.

Portret tjedna – Amar Osim
Nedjelja, 07 Ožujak 2010 22:08

SARAJEVO – Amar Osim je dugo vremena živio i još uvijek živi u sjeni „Štrausa s Grbavice“. Ništa čudno kada se zna kakvog je i igračkog i trenerskog traga Ivica Osim ostavio u Željezničaru.

Piše: Danijel Ivanković

A Amar je Ivičin sin i onda se samim time još teže probijati u vrh, dotaknuti zvijezde, međutim ako postoji neki sportski radnik u nogometnoj Bosni i Hercegovini to je svakako Amar Osim, usudimo se kazati najbolji trener Premijer lige BiH u proteklih deset godina! Zašto baš Amar najbolji? Pa ima puno razloga, a to zasigurno najbolje znaju Željini navijači, njihovi vjerni „Manijaci“.

S Osimom su na trenerskom kormilu bili nedodirljivi prvih godina zajedničkog natjecanja bošnjačkih i hrvatskih klubova, no nakon što je Amar krenuo nekim drugim putem, razišao se dakle s klupskom Upravom, Željo je počeo padati i padati. Sve niže i niže. Sve dok se jednog dana nije pročulo kako se Amar vraća.

Relativno je mlad postao trenerom (rođen 1967. godine) s 30 i kusur godina, a isto tako mlad osvojio prve trofeje s najdražim klubom. Pogodilo ga je kada sa Željom nije uspio u prvoj zajedničkoj sezoni, kada su se uključili i klubovi iz RS-a, doći do titule. Titulu je izgubio u posljednjem kolu na širokobriješkoj Pecari. Domaćin je pobijedio, a Leotar prvak postao.

No, čudni su putovi gospodnji, život katkad takve priče piše, pa se jedna takva priča odvija i u životu Amara Osima, koji je ove nedjelje ponovno sa Željom stigao na Pecaru. I pobijedio svog domaćina. Pobijedio i nadigrao kao ne sjećamo se tko zadnji put? I dakako, pored pobjede koja ga je približila vodećima, plavi s Grbavice su odmah izvjesili kandidaturu za vrh. Za titulu. Možda i dvostruku, jer je Željezničar i u poluzavršnici Kupa BiH. Nitko još u bh okvirima nije uzeo dvostruku krunu. Možda je baš suđeno da to bude Željo. Klub s vjerojatno najviše navijača u Bosni i Hercegovini. Klub onako čisto iz naroda. Klub raje koji živi i igra za svoju raju.

Za Osima juniora ističu kako voli unutar momčadi imati maksimalnu disciplinu? Pa valjda bi svi tome trebali težiti budući je u sportu to glavni preduvjet uspjehu. Sjećamo se Želje iz prijašnjeg vremena kada ga je vodio Amar i bez obzira što su uistinu imali kvalitetnu momčad prisjetit ćemo se isto tako da je njihova glavna odlika bila disciplina. Ono nešto što je Željezničaru nedostajalo prethodnih sezona, takoreći od 2005. godine kada su posljednji put igrali Europu, pa su više bili u zoni ugroženih no što su se borili za vrh.

Međutim, s Osimom se vratila i disciplina, navika rada i pobjeđivanja. Možda čak s lošijim igračkim kadrom nego prijašnjih sezona ova momčad se bori za prvenstveni vrh. U početnom dijelu sezone bili su konstantno blizu vodećima, no kao da ih nitko nije ozbiljno shvaćao?

Činjenica je da ih ni u redovima Širokog Brijega, jesenskog bh prvaka, nisu ozbiljno shvaćali, posebno što su se ufali u tradiciju, a oni su došli i bez imalo straha očitali lekciju koja ih još i psihički može strašno podići, osokoliti, usaditi dodatnu vjeru u psihu igrača kako uistinu mogu Želji osigurati prvu titulu bh prvaka?

Štoviše, zimus im je ponajbolji igrač Edin Cocalić otišao u grčki Panionios, pojačanja gotovo da i nisu dovodili, a opet igraju, imaju taj kolektivni duh, zajedništvo kakvo krasi prave momčadi i stoga ljudi iz Uprave kluba mogu samo kazati: Amare hvala TI! Za većinu pozitivnih pomaka u klubu upravo je zaslužan trener povratnik iako se nikada neće razbacivati velikim riječima, držati lekcije, davati bombastične izjave, dospijevati u afere, u sukob s protivničkim navijačima i trenerima, nego se onako narodski ponašati, baš u maniri Željinog prosječnog navijača.

A prosječni navijač to itekako zna cijeniti. U ovom slučaju to znači da već sada možemo najaviti kako će predstojećeg vikenda na Grbavicu doći kojih 15.000 gledatelja. Dolazi Zvijezda. Ali ne Zvijezda beogradska već gradačačka. No, nema veza, kada „Manijaci“ i ostali simpatizeri ovog kluba uvide da njihova momčad zaslužuje podršku oni će je i imati. Zapravo, konstantno je imaju i tko zna gdje bi za ovaj klub bio kraj da im sve štima kao ljubav navijača prema klubu?

Tko zna gdje bi im bio kraj da primjerice u sezoni 1984/85. nisu u poluzavršnici Kupa UEFE u posljednjoj minuti eliminirani od mađarskog Videotona? Ivica je tada bio trener kluba, a Amar među običnom publikom na tribinama, među običnom rajom… Donio je željezničku sirenu na Grbavicu koja je stvarala nesnosnu buku, a jednom prilikom će otkriti kako mu je sirenu posudio tetak koji je radio na željezničkoj pruzi.

Eto, i to je Amar Osim. Posljednjih godina je živio i radio u Japanu, financijski bez ikakve dvojbe prolazio puno bolje nego što je slučaj u Željezničaru, ali opet Željo je Željo.

Tako je lijepo u jednu cjelinu uklopio igrače za koje su mnogi već tvrdili da su „ispuhali“, odnosno da su igrački gotovi, a kao što su nekoć veliki talenti bh nogometa Alen Mešanović i Mirsad Bešlija, pridružio mi mlade snage poput vratara Šehića, Edina Višće, Milana Ćuluma, Elvisa Mešića, nešto starijih Bekrića ili Bućana, doveo igrače kao što su Lazar Popović i Jadranko Bogičević, dakle ne neka velika igračka imena, nego baš ono što mu je trebalo za započeto, za nadogradnju jednog obnovljenog Željezničara.

Željezničar je do ove nedjelje u prvenstvenim nastupima 10 puta gostovao u Širokom Brijegu i 10 puta gubio. Sada su vratili za dio tih poraza, digli su se iz pepela, pa će ih konkurencija tek sada ozbiljno početi shvaćati, jer tijekom zimske stanke gotovo nitko ih nije spominjao kao mogućeg kandidata za vrh, za titulu. A oni su u pohodu na dvostruku krunu.

I sve nekako iz prikrajka, iz sjene… Kući su jesenas prosuli 7 bodova (poraz od Sarajeva, remi sa Zrinjskim i Rudarom). S tim bodovima bi čvrsto bili na vrhu, ovako se još trebaju dokazivati. Dokazivati i pobjeđivati kako bi vratili negdašnji ugled. S Amarom je nešto takvo itekako ostvarivo.

JAVNO.ba
Red hat oooooo grandmaaaaaaa, red hat ooooooooo granyyyyyyyyyy, red hat for my Edin, oooooooooo grandma, granny. I wish Edin ooooooooo grandmaaaaaaa, I wish Edin oooooooo grannyyyyyy, I wish Edin scores, oooooooooo grandma, grannyyyyyyyy.

Visca el Višća!

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 25 mar 2010, 23:17

Hamo je napisao/la:Gledao sam sada inserte sa utakmice na you tube-u stvarno odlicna igra Želje u kupu i imam pitanje izgleda da ta TV Vogošća dosta Želju prenosi postoji li mogućnost da ako zbavim digitalnu mognem gledati TV Vogošću?
Probaj s kablovskom, skoro svi kablovski operateri ih imaju u svojim programskim šemama. Ruku na srce, te utakmice Želje su jedino što valja na toj televiziji.
"What can men do against such reckless hate?" King Theoden

csh
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la csh » 25 mar 2010, 23:46

Kada sam otvorio ovu temu prije dvije godine nisam ni sanjao da cemo ''natipkati'' 1000 stranice,da nije mijenjan format foruma i stranica sada bi bile dvije milje.Tada nas je bilo desetak clanova,ali vrijednim radom ljudi koji su ovo pokrenuli,i njihovim entuzijazmom dosli smo do ovoga sada.Svi imamo ponekad primjedbe na rad ljudi koji ovo vode,ali vjerujte da nemozete ni zamisliti u kakvim su ti ljudi uvijetima radili na pocetku a i sada imaju minimalne uslove u odnosu na obim posla koji obavljaju.
AMAR OSIM!!!

tax
Kontakt:

Post Postao/la tax » 25 mar 2010, 23:47

csh je napisao/la:Svaka cast ovako i treba uraditi....mada ne znam zasto se maleni mjesaju sa nama ne trebaju nam..
prvi post na ovoj temi
Moja domovina Republika Bosna i Hercegovina
marsej mali tim
uprava me mrzi ali sam jaci i od njih

Seyo_TM
Kontakt:

Post Postao/la Seyo_TM » 25 mar 2010, 23:50

Kad vec osvjezavamo :mrgreen:

Miljenko Jergović: Fudbalska krađa

Tekst koji je nedavno aktualiziran na nekim grupama na Facebooku, prvobitno je objavljen u rubrici Historijska čitanka u magazinu Dani, u julu 1999.

Imena nogometnih sudaca izgovarala su se uz neizostavan dodatak mjesta iz kojeg dolaze. Niko nikad nije rekao samo Dušan Maksimović, nego su svi uvijek govorili - Dušan Maksimović iz Novog Sada, pa Hamid Ihtijarević iz Sarajeva, Marijan Raus iz Varaždina, Stipe Glavina iz Klisa, Damir Malovinović iz Rijeke, Lado Jakša iz Ljubljane, Osman Jusufbegović iz Sarajeva...

A bio je i jedan Trajče Mađoski iz Tetova. Taj Mađoski sudio je utakmicu "Dinamo" - "Željezničar" u Zagrebu jedne od onih nekih godina početkom ili sredinom osamdesetih. Igralo se peto ili šesto kolo, "Dinamo" je prethodno izgubio većinu utakmica i nalazio se pri dnu tabele, a "Željo" je imao svoje proljeće, pa je nakon prvog poluvremena vodio s 2:0. Onda se u poluvremenu nešto dogodilo, Mađoskom iz Tetova neko je nešto rekao i dao ili mu niko ništa nije rekao i dao, nego je čovjek ispravno shvatio da više vrijedi pobjeda "Dinama" na domaćem terenu od još jednog uspjeha "Želje" u gostima. Sudio je "Dinamu" jedan, pa drugi, pa treći penal, sve dok ih nije bilo toliko da su domaći napokon mogli pobijediti.

Bila je to jedna od najvećih, a možda i najveća krađa u povijesti domaćeg prvoligaškog nogometa. Međutim, o njoj se po novinama nije pisalo, niti su se "Željini" igrači jako bunili. Zagrebačke novine slavile su pobjedu Blaževićevih dečkiju čiji je trener još uvijek nosio svoj bijeli šal, sarajevske novine nisu htjele puno talasati, valjda da se ne bi posumnjalo u našu lojalnost Jugoslaviji, a jedinu kritiku posla koji je obavio Trajče Mađoski iz Tetova objavile su beogradske Večernje novosti iz pera svoga zagrebačkog dopisnika. "Željo" je bio mali i nevažan klub i nije imao utjecajne navijače koji bi se u svim tim beogradima, zagrebima i sarajevima borio za njegova prava. U našoj je povijesti on jedini mogao biti prvak i ispadati iz prve lige.

One godine kada je posljednji put ispao, u posljednjem su mu kolu "Čelikovi" navijači skandirali onu banalnu dječiju pjesmicu: "Željo u napad, druga liga zapad". Gol koji je "Želju" izbacio iz prve lige je, ako sjećanja opet ne varaju, zabio Karač, utakmica je prenošena na televiziji, a igrači u plavom su pognutih glava napustili teren, jer je "Željo" bio jedini klub oko čijeg se povratka u društvo najboljih neće angažirati šira društvena zajednica. Katkad se javno znalo postaviti i pitanje trebaju li uopće gradu Sarajevu dva prvoligaša, kad ih nemaju ni Ljubljana, Skoplje, a često ni Zagreb.

Navijači drugog sarajevskog kluba imali su dobrih razloga da vjeruju kako je naš grad dobio ime po istoimenom nogometnom klubu. FK "Sarajevo" donijelo je prvu šampionsku titulu u Bosnu i Hercegovinu. Bilo je to u sezoni u kojoj je "Sarajevo" slavilo 20, a "Željezničar" 45 godina postojanja. Ta titula bila je krunski dokaz da je boja fesa - boja dresa u temelju našeg suvereniteta i da je Sarajevo općenito bordo grad, dok je plava boja "Želje" tek trag davnog, zauvijek prošlog vremena u kojem je nebo ljudima bilo jedina domovina. Igrom slučaja ili zbog čudnog i neobjašnjivog ritma u kojem su se kroz povijest izmjenjivale mode, bordo boja je nakon te prve šampionske titule ušla u modu. Počcetkom sedamdesetih devedeset posto kauča bilo je tapecirano bordo presvlakama, pojavila su se bordo Alhosova odijela s reverima od vakcine do vakcine, a nešto kasnije su umjesto buba boje bijele kafe svijetom počeli krstariti prvi bordo "golfovi", a prije njih i bordo "peugeoti 404". Kada jednom izađe iz mode, bordo boja postat će znakom lošeg ukusa i to će ostati sve do danas, tako da je na kugli zemaljskoj danas teško i naći bordo dresove nekog nogometnog kluba. Boja dresa FK "Sarajevo" danas se čini planetarno jedinstvenom pojavom.

Dva sarajevska nogometna prvoligaša dijelili su grad po nevidljivoj crti kojom su podijeljeni svi pravi i ozbiljni gradovi svijeta. FK "Sarajevo" je poput "Reala" bio kraljevski klub, ponos i dika političke elite i ljudi koji su vjerovali da se uspjeh u životu moze izraziti novcem, dok je NK "Željezničar" bio klub radničke klase, starosjedilaca i ljudi koji bi sami sebe proglasili starosjediocima. Nedavno je jedan uvaženi lokalni ekspert sasvim tačno navijače "Željezničara" proglasio autsajderima, što je povijesno precizna odrednica: ako ništa drugo, a onda je katastrofa protiv "Videotona" potvrdila da "Željo" kao i svaki drugi autsajder gubi važne utakmice, one koje se dogode jednom u povijesti. S druge strane, "Sarajevo" do tih utakmica nikada nije ni došlo, pa ni klub, ni njegovi navijači se ne mogu nazvati autsajderima. :mrgreen:

Vratimo se na kraju Trajčetu Mađoskom iz Tetova: ono što je uradio "Želji", on ne bi smio uraditi ni "Hajduku", ni "Olimpiji", ni "Zvezdi", ali bi smio uraditi "Sarajevu". Samo da je to uradio "Sarajevu", barem bi novine pisale o krađi, dok je ova skromna historiografska bilješka ujedno i prvi sarajevski pisani trag o tome kako je Mađoski iz Tetova pokrao "Želju".

rtm86
Kontakt:

Post Postao/la rtm86 » 25 mar 2010, 23:52

Hamo je napisao/la:Gledao sam sada inserte sa utakmice na you tube-u stvarno odlicna igra Želje u kupu i imam pitanje izgleda da ta TV Vogošća dosta Želju prenosi postoji li mogućnost da ako zbavim digitalnu mognem gledati TV Vogošću?
E moj Hamo, iste smo ti mi sudbine sto se tiče gledanja utakmica sa Grbavice... :cry:

Seyo_TM
Kontakt:

Post Postao/la Seyo_TM » 25 mar 2010, 23:54

hajde strpite se...svakako idemo od sljedece sezone sa live stream-om iz doline :mrgreen:

csh
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la csh » 25 mar 2010, 23:55

Vogosca emituje snimke tekmi sarajevskih ligasa,u vecernjem terminu na dan tekme,i sljedeci dan u danjskim.Mislim da na digitalnoj nemas vodoscu,bar ne na ovoj koju ja imam,ali imas na kablovskoj,tj zavisi od operatera,mislim bar!
AMAR OSIM!!!

bistrikboy
Kontakt:

Post Postao/la bistrikboy » 25 mar 2010, 23:56

csh je napisao/la:Vogosca emituje snimke tekmi sarajevskih ligasa,u vecernjem terminu na dan tekme,i sljedeci dan u danjskim.Mislim da na digitalnoj nemas vodoscu,bar ne na ovoj koju ja imam,ali imas na kablovskoj,tj zavisi od operatera,mislim bar!
Lik je iz Livna!
– Prvo i prvo, sve što ja kažem to je moje i samo moje mišljenje. To što je Vranješ uradio je uvreda za sve iskrene navijače. Za sve ljude koji vole ovu državu- kaže Ibišević na početku intervjua

csh
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la csh » 25 mar 2010, 23:58

Ne znam fakat,ali ne vjerujem da ima na digitalnoj!
AMAR OSIM!!!

bistrikboy
Kontakt:

Post Postao/la bistrikboy » 25 mar 2010, 23:59

csh je napisao/la:Ne znam fakat,ali ne vjerujem da ima na digitalnoj!
Bice valjda uskoro i neki Livestream,da raja van Sarajeva moze gledati velikana...
– Prvo i prvo, sve što ja kažem to je moje i samo moje mišljenje. To što je Vranješ uradio je uvreda za sve iskrene navijače. Za sve ljude koji vole ovu državu- kaže Ibišević na početku intervjua

NoName
Kontakt:

Post Postao/la NoName » 26 mar 2010, 00:02

Joj da hoće Željo bit prvak da počnem bit navijač.... :mrgreen:

Inače, čestitka za prevaljenih tisuću stranica. Smatram da trebate zahvaliti i vašim konkurentima, hz, na aktivnom učešću u diskusijama i svesrdnoj pomoći u ostvarivanju ovakvog rezultata ;)
Jbš državu koja nema Nobela, Oskara i Olimpijadu.
Pobjednici ostvaruju ciljeve, gubitnici traže izgovore.
SERGEJ, SERGEJ, SERGEJ BARBAREZ.

k_c
Kontakt:

Post Postao/la k_c » 26 mar 2010, 00:11

Grad Sarajevo za istocnu tribini stadiona Grbavica neki dan odobrio 200 000 KM,isto toliko ili cak vise izdvajaju kanton i opstina Novo Sarajevo,tako da uskoro krece izgradnja tribine sa cini mi se 8-9 hiljada sjedecih mjesta...nadam se da ce Zeljo LP igrati na grbavici a ne na Kosevu...
Naprijed Zeljo ljubavi moja!

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 26 mar 2010, 00:15

k_c je napisao/la:Grad Sarajevo za istocnu tribini stadiona Grbavica neki dan odobrio 200 000 KM,isto toliko ili cak vise izdvajaju kanton i opstina Novo Sarajevo,tako da uskoro krece izgradnja tribine sa cini mi se 8-9 hiljada sjedecih mjesta...nadam se da ce Zeljo LP igrati na grbavici a ne na Kosevu...
Naprijed Zeljo ljubavi moja!
Ovo je novo, za muštuluka si. :D
"What can men do against such reckless hate?" King Theoden

rtm86
Kontakt:

Post Postao/la rtm86 » 26 mar 2010, 00:17

Seyo_TM je napisao/la:hajde strpite se...svakako idemo od sljedece sezone sa live stream-om iz doline :mrgreen:
To bi bio odlican pogodak... Kad moze Velez tako nesto, onda Zeljo moze bolje :D . Naravno, komercijalizirat to.. ;)

Zaključano

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 39 gostiju.