Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

nnoo88
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la nnoo88 » 05 dec 2014, 17:07

Dobar prijedlog podrzavam ga ovo treba poslati ovima u savezu.

amorovski
Kontakt:

Re: Odg: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la amorovski » 05 dec 2014, 17:08

Adviser je napisao/la:slika
http://postimg.org/image/rtdvnniit/

Evo nešto što nikad neće biti prihvaćeno a podiglo bi znatno nivo kvalitete fudbala/nogometa u BiH. Džaba sve, možemo mi ovdje govoriti i predlagati šta hoćemo ali to ostaje na ovom forumu tj. ne ide dalje od foruma. Mi smo vjerovatno jedini koji polemišu o ovom pitanju. Po meni ovo (slika) je odlično, možda se neko ne slaže, dobro bi bilo i kad bi nas podržao bar sportsport.ba i objavio članak svih ovih prijedloga koje predlažu forumaši/ono malo ljudi koji prate/vole našu ligu i žele joj najbolje, pa da i javnost vidi. Čisto da vidimo kakve će reakcije biti!
Dobar..

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Titula - 1966/1967, 1984/1985, 1998/1999, 2006/2007, 2014/2015
Kup - 1996/1997, 1997/1998, 2001/2002, 2004/2005, 2013/2014
Superkup - 1996/1997

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 05 dec 2014, 20:17

Svaka cast momcino. :clap:
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 05 dec 2014, 22:39

Zanimljiv prijedlog, ali za šta bi se onda naredne sezone borili timovi u Federalnoj i Ligi RS? Upravo iz tog razloga bi nova liga morala brojati 12 klubova, jer prvaci Federalne i RS lige moraju ići u najviši rang takmičenja.

Zamisli da recimo Jedinstvo bude prvak Federalne, a to mu na kraju donese samo plasman u 'drugu' ligu.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 05 dec 2014, 22:52

upravo iz tog razloga sam i pisao da bi trebale da budu lige po 12 ekipa.

način popunjavanja bi otprilike bio sličan, odnosno identičan prikazanom na slici. jedina razlika je što bi bilo po 12 ekipa.

u ligi 12 bi najbolja solucija bila, da se se igra trostruki bod sistem. dosta bolji nego dijeljenje liga na prvih 6 i drugih 6. samo što bi kod nas bilo previše nezadovoljnih. jer koliko god mi napredovali, opet smo još dosta "domaćinska" liga..
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', nikakvi crnjaci i ružne stvari,
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', ni umišljene ćurke, ni zli komentari!

Vraćamo ti staru slavu, ne damo te zaboravu!

Adviser
Kontakt:

Post Postao/la Adviser » 05 dec 2014, 22:54

Virtu4l je napisao/la:Zanimljiv prijedlog, ali za šta bi se onda naredne sezone borili timovi u Federalnoj i Ligi RS?
Za isto ono za šta se bore i ove sezone, a to je da uđu među 20 najboljih ekipa u BiH i da, sljedeće sezone, probaju zadržati mjesto među deset posljednjih ekipa, odnosno, da izbore opstanak. Da ih možda ne treba gurnuti među deset najboljih ekipa BiH? Ova liga se pravi da bi se podigao kvalitet fudbala/nogometa u BiH a ne u socijalne svrhe!

Liga 12 neće popraviti kvalitet fudbala/nogometa u BiH!
Zadnja izmjena: Adviser, dana/u 05 dec 2014, 23:13, ukupno mijenjano 7 puta.
Dževad (Džemal) Begić - Đilda 25.09.1966. - 11.07.1992.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 05 dec 2014, 22:58

nije uopće bit iz kojeg razloga bi prvaci nižih rangova trebali popunjavati viši rang. oni moraju dobiti mjesto u višem rangu koji su kroz sezonu izborili. eventualno se može napaviti play-off za popunu jednog mjesta, ali bi tada moralo iz najvišeg ranga da ispadne 7 ekipa. a to opet ne bi bilo mormalno da skoro 50% lige ispada...
Adviser je napisao/la: Liga 12 neće popraviti kvalitet fudbala/nogometa u BiH!
neće ni liga 10, ali i liga 12 je neki početak...poslije lige 12 koja bi se uspostavila, ako se uspostavi i jedinstveni drugi rang, lako bi bilo u samo jednoj sezoni napraviti ligu 10. znači poslije prve sezone lige 12, ispadaju 3 ekipe, a ulazi 1 iz drugog ranga. u isto vrijeme drugi rang zadržava još tu sezonu 12 ekipa, a sve da ne bi opet previše ekipa ispadalo u niži rang. već sljedeće sezone se može uspostaviti i drugi rang sa 10 ekipa, tako što će 4 ekipe ispasti u entitetske lige.

ovo je naravno samo moje promišljanje, jer znam da ima dovoljno realista koji će mi objasniti zašto neće biti jedinstvenog drugog ranga itd...

JoseMourinho
Kontakt:

Post Postao/la JoseMourinho » 06 dec 2014, 00:26

shvatite vec jednom da prvak fbih i rs-a po trenutnom sistemu takmicenja ulaze u VIŠI RANG tj. u prvi rang fubala bh, jer su trenutno u drugom, i nikako ni pod kojom opcijom a iskreno i ne znam otkud ta sama ideja kad veze sa mozgom nema, ne mogu zavrsiti u nekoj toj drugoj ligi jer je ona opet drugi rang fudbala pa kakve vi god nazive stavljali tim ligama, rang tj. nivo lige se gleda ;)

to po uefinim i fifinim pravilima nije moguce, al et kod nas nekako ispade dobra ideja i moguce :thumbdown:

Adviser
Kontakt:

Post Postao/la Adviser » 06 dec 2014, 13:04

Damjanović: Dosta nam je više političkih liga

Predsjednik banjalučkog prvoligaša BSK-a Novak Novo Damjanović, koji u fudbalskim krugovima slovi za predanog, ali i priznatog sportskog radnika "bez dlake na jeziku", pozvao je čelnike svih premijerligaških i prvoligaških klubova, te nižih rangova, da učine sve da se, kako kaže, formiraju ekonomski opravdane lige.

- Jednostavno, dogorjelo nam je do noktiju... Ne želimo više da bilo koji ljudi - bilo koje nacije, iz bilo kojih organa saveza, kroje naše sudbine, kaže Damjanović.

- Kao predsjednik BSK-a, pozivam ih da svi mi ustanemo, te tražimo zdravu reorganizaciju takmičenja, te napravimo ekonomski održive lige. Dosta nam je više političkih liga. Duboko sam razočaran što se politika uopšte uselila u sport, te što nam i dalje - na sportskim terenima, kroji sudbinu. Politika je i dalje tu "debelo" prisutna. Prve lige su i dalje po ključu, a to se odnosi i na službena lica... Mislio sam da se - nakon posljednjih fudbalskih Izbora, sportski radnici ili funkcionere više neće birati po ključu, već po kvalitetu, ali sam se prevario.
:thumbup: :clap:
Fazlagić: U ligi imamo samo četiri ozbiljna kluba

Mirsad Fazlagić, ako ne najbolji - onda sigurno jedan od najboljih naših igrača i trenera svih vremena, podržao je prijedlog o skraćenju liga.

Izvanredna ideja iz Banje Luke

- Skraćenje liga je put ka poboljšanju bh. fudbala. Prema tome, treba skoncentrisati kvalitet. A trenutno u našoj ligi imamo samo četiri ozbiljna kluba, eventualno pet, te dva-tri koja se "trzaju" da se njima priključe. Sve ostalo je - manje-više, na vrlo niskom nivou, smatra Fazlagić.

- Da bi se popravio kvalitet, odnosno skoncentrisao u određene klubove, liga s manjim brojem klubova bi sigurno odgovarao svima.

Predsjednik banjalučkog BSK-a Novak Damjanović predlaže zajedničku prvu ligu, odnosno reorganizaciju svih liga po teritorijalnom principu...

- To je sigurno dobra stvar - izvanredna ideja... Ustvari, to bi bila zajednička druga liga - drugi stepen takmičenja...

U tom slučaju bi se i tu skoncentrisao određen kvalitet, a pojedini timovi bi možda bili jači i od nekih sadašnjih premijerligaša.

Za Damjanovića, ali i sve ostale prave sportske radnike, nepojmljivo je da BSK putuje u Trebinje ili Krajišnik u Gabelu.

- Nepojmljivo je da jedna Bileće - treći stepen takmičenja, mora ići u Bijeljinu, a ne u Trebinje. Ili Gacko. Nedavno sam bio dole - jednostavno, ljudi više ne mogu da snose te troškove za put. Ne mogu da izdrže, jer to je put s kraj na karaj...

Troškovi sadašnjih prvih liga su isti kao u Premijer ligi.

Ima tu još dosta primjera. Naprimjer, Jedinstvo iz Bihaća ili Krajina iz Cazina putuju u Čapljinu, Mostar... To je isti slučaj.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 06 dec 2014, 13:35

JoseMourinho je napisao/la:shvatite vec jednom da prvak fbih i rs-a po trenutnom sistemu takmicenja ulaze u VIŠI RANG tj. u prvi rang fubala bh, jer su trenutno u drugom, i nikako ni pod kojom opcijom a iskreno i ne znam otkud ta sama ideja kad veze sa mozgom nema, ne mogu zavrsiti u nekoj toj drugoj ligi jer je ona opet drugi rang fudbala pa kakve vi god nazive stavljali tim ligama, rang tj. nivo lige se gleda ;)

to po uefinim i fifinim pravilima nije moguce, al et kod nas nekako ispade dobra ideja i moguce :thumbdown:
Nemoj se trudit. Ja par dana govorim ljudima, al nitko ne je*e zivu silu. Jednostavno odustao. Kad i ako dodje skracenje lige shvatit ce i sami kakve su gluposti pisali.

PS. Po UEFA pravilniku nitko ne mora uci u najvisi rang. Postoji samo pravilo da netko mora ispasti tako da su ovi njihovi prijedlozi pravno gledano moguci, ali su obicna glupost koju nikad nitko nece prihvatiti.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 06 dec 2014, 14:39

Kreiranje druge jedinstvene lige će izgledati tako :D. Ali da, ne može se to tako kao na ovoj skici.

Dajte nemojte forsirati ove nazive superliga i premier liga :urnebes: pa nismo Malezija i Indonezija :urnebes:
Hayley <3

Adviser
Kontakt:

Post Postao/la Adviser » 06 dec 2014, 15:07

Vama glupost predlaganje Lige 10 koja bi podigla kvalitet fudbala u BiH?

Paša moj solidni, ja ću ti reći šta je glupost. Glupost je spremnost saveza, zanemarujući podizanje kvaliteta lige, da pristane i na minimalno skraćenje, odnosno, ako treba i na ligu 14, samo da bi ušutkao kritičare koje ih optužuju da ništa ne rade povodom poboljšanja PL BiH. E to je GLUPOST! Velika šteta bi time, u globalu, bila nanesena fubalu u BiH.

U redu, poštujem! Našlo se par istomišljenika kojima je jedino zajedničko to što zagovaraju Ligu 12 i kojima je jedini argument "što su svi ostali glupi" to što savez navodno neće prihvatiti prijedlog Lige 10? SMIJEŠNO!

Zagovarati Ligu 12 (dvokružno+doigravanje) u zemlji u kojoj se utakmice prekidaju samo zato što "neželjeni" tim povede, u zemlji gdje sudiju ganjaju po terenu zbog "ne puštanja prednosti"? Možemo samo zamisliti šta će tek biti u doigravanju za ostanak. To bi se zvalo "Doigravanje smrti", u bukvalnom smislu! Klub se nategne kao žaba da izbori prvo mjesto u regularnom dijelu i onda titulu izgubi u nekom izmišljenom doigravanju koji je izmišljen da se popuni manjak kola, još jedan minus Lige 12. Zagovaranje Lige 12 (trokružno) u zemlji gdje se zbog banalnih stvari većina "osjeća ugroženo", žele istupiti iz lige? Možemo samo zamisliti šta bi se desilo kada bi ždrijeb npr. Borcu dodijelio u istoj sezoni da igra dvije u gostima protiv Sarajeva, Željezničara. Zrinjskig, Širokog ... Što se može desiti! Koliko bi se tek tada osjećao ugroženo? O četverokružnom sistemu Lige 12 ne treba ni pričati jer neće ni biti obzirom da je predug. Pored navedenog, niko neće moći garantovati da za par sezona sa Ligom 12 nećemo opet igrati na nekoj sličnoj livadi kao npr. VO. Po meni, takvi timovi nikad ne bi mogli ni zalutati u najviši rang po sistemu koji sam predložio!

Nebitno, svako ima svoje mišljenje, POŠTUJEM! Neću više na ovu temu.
Zadnja izmjena: Adviser, dana/u 06 dec 2014, 17:51, ukupno mijenjano 1 put.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 06 dec 2014, 15:38

valjda sam i ja među prozvanim "pametnjakovićima".

ustvari ako nisi znao, ja sam glavna "siva eminencija" bh nogometa. ja kako se to kaže "vedrim i oblaćim" cijelim bh. nogometom. ja sam se već pohvalio da sam uz još nekolicinu istomišljenika sprijećio i menađera Bekima Pašalića da preuzme Čelik(pogledati temu NK Čelik).

sad malo ozbiljnosti.

niko(odnosno bar ja) ne misli da je pametniji od nekog drugog. ja opisujem realan secanario koji bi trebao da se desi pri smanjenju lige. mada, ne mogu da vjerujem da ti zaista vjeruješ da će se samo zbog smanjenja na Ligu 10 cjelokupni bh. klupski nogomet odmah "prodisati". a ja sam čak u svom postu i pojasnio kako se jednostavno za samo jednu sezonu može doći do Lige 10, ali i zašto bi prva sezona morala da broji 12 ekipa. pogotovo ako neće doći do ujedinjenja drugog ranga.

NeshaFCB
Kontakt:

Post Postao/la NeshaFCB » 07 dec 2014, 13:45

Pričati o smanjenju lige i centralizaciji iste u Sarajevu je suludo.

Ne vidim uopšte smisao... Olimpik i Slavija zajedno nemaju 500 ljudi na utakmici....
A tek nagađanja ko bi igrao tu smanjenu ligu... i da priča o drugoj zajedničkoj ligi je čista utopija... prvenstveno finansijski.... Kao da će onom u BL biti zanimljivije gledati BSK protiv Bosne iz Visokog nego protiv Omladinca... dajte molim vas... ko koga tu laže...

Od toga nema ništa... svaka centralizacija na par sredina znači ubijanje postojećih sredina koje se trude... A više volim otići po jednom i u Zenicu i u Bijeljinu i Zvornik, nego 8 puta u Sarajevo i 4 u Mostar u jednoj sezoni...

MCMXLVI
Kontakt:

Post Postao/la MCMXLVI » 07 dec 2014, 15:11

A jesi pametan u pm. @Pasha moj, upravu si za neke likove ovde na forumu.
"Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slusati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu" - Asim Ferhatovic Hase

Mancini
Kontakt:

Post Postao/la Mancini » 07 dec 2014, 15:23

Neki iz Banja Luke da su se pitali ne bi bilo ni Premijer lige BiH.
FK OLIMPIC SARAJEVO POBJEDNIK KUPA BiH U SEZONI 2014./2015. LAHKO JE BITI NAVIJAČ BRAZILA. BUDI NAVIJAČ KIPRA.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 07 dec 2014, 15:31

Adviser je napisao/la:Vama glupost predlaganje Lige 10 koja bi podigla kvalitet fudbala u BiH?
Glupost je da bi tu ligu cinilo trenutnih deset premijerligasa, a da bi prvaci RS i FBiH igrali drugi rang, tj. ostali u istom. To je glupost. I ja sam vise za ligu 10 nego za ligu 12, al predlagat neki sistem po kojem prvaci drugog ranga ne ulaze u prvi rang je u najmanju ruku smijesno.

Adviser
Kontakt:

Post Postao/la Adviser » 07 dec 2014, 16:05

Istom rangu? Jedino ako gledaš bukvalno! Ti buraz ne želiš da prihvatiš činjenicu da bi taj rang, odnosno, rang zajedničke "druge lige", kvalitetom bio iznad ranga trenutne kvalitete 1. RS/FBiH! Cilj skraćenja lige je podizanje kvaliteta fudbala, nije cilj ostati na istom, ne treba je onda ni skraćivati. To je jedino oko čega nam se mišljenja razilaze, ti gledaš trenutno a ja gledam malo dalje. Liga od šest premijerligaša i po dva prvo plasirana iz 1. RS/FBiH bi bila duplo kvalitetnija i davala bi kvalitetniji tim ligi iznad od današnjih 1. RS/FBiH!

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 07 dec 2014, 17:14

Adviser je napisao/la:Istom rangu? Jedino ako gledaš bukvalno! Ti buraz ne želiš da prihvatiš činjenicu da bi taj rang, odnosno, rang zajedničke "druge lige", kvalitetom bio iznad ranga trenutne kvalitete 1. RS/FBiH! To je jedino oko čega nam se mišljenja razilaze, ti gledaš trenutno a ja gledam malo dalje. Liga od šest premijerligaša i po dva prvo plasirana iz 1. RS/FBiH bi bila duplo kvalitetnija i davala bi kvalitetniji tim ligi iznad od današnjih 1. RS/FBiH!
Shvatam ja sta ti oces da kazem. U potpunosti shvatam, ali to sto ti govoris je apsurdno. Bez obzira koliko taj drugi rang bio jaci od danasnjeg drugog ranga to je i dalje drugi rang i nikakva snaga takmicenja, nikakva zanimljivost takmicenja, nikakav porast kvalitete, nikakva porast gledanosti to ne mogu osporiti. To je i dalje drugi rang takmicenja, a klub koji osvoji drugi rang takmicenja zeli da igra prvi rang. Ne zanima ga ostanak u drugom rangu bez obzira sto je razlika u toj njihovoj sampionskoj sezoni i onoj iducoj ogromna.

Rekoh vec da znam sta govoris, al aj daj taj prijedlog klubovima koji igraju entitet i glavni su kandidati za osvajanje. Ljudi se nebi ni trudili da ti objasne, samo bi ti rekli NE. Takvo nesto ne dolazi u obzir. Po UEFA pravilniku to je moguce, ali ni jedan klub na takvo sta nebi pristao. Igras ligu u kojoj nemas napretka. Jednostavno se svi bore za opstanak u istom rangu. Pricamo o rangovima, o piramidi nogometnog takmicenja. U takvom necem je kvalitet i sve dobro sto dolazi potpuno nebitno. Ljudi zele da napreduju, da idu naprijed, jer su osvajanjem prvog mjesta to jednostavno i zasluzili.

Da si dao prijedlog po kojem 6 premijerligasa ispada iz lige i po kojem prvak RS i FBiH igra play off medjusobno i pobjednik ide u finale protiv desetoplasiranog premijerligasa ja ti nebi A rekao. Cak bi i podrzao taj prijedlog jer bi vjerojatno ta dva prvaka bila tu negdje s desetom ekipom iz ove PL i tko bude bolji nek igra tu skracenu ligu. To je OK. Osvajac Prve lige FBiH i Prve lige RS jednostavno moraju imati sansu da budu promaknuti.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 1 gost.