Postao/la KontraNogama » 03 dec 2014, 01:06
Sad kad znamo sta je sve nase, moze se raspravljati kako napraviti stadion. ja sam vec pisao u mojim prvim postovima racunicu. Potrosio sam boga pitaj koliko vremena gledajuci cijene materijala i pricajuci sa nekim gradjevinskim inzinjerima. Jedna od mogucnosti je da klub sam napravi stadion. (ne skacite sad na mene kako i odakle procitajte moj prijedlog pa razmislite) U grubo:
Praviti stadion u etapama. Podijeliti na: istok , zapad, jug, uredjenje terena, dvije manje zgrade na sastavu istoka sa jugom i zapada sa jugom, koje bi bile na 2 ili 3 sprata dole skladista ili sl. drugi sparat wc-i u sluzbi sve tri tribine koje spaja, i treci sprat kancelarije ili bife i sl, a i ne mora taj treci sprat.
Cijene materijala( beton, armatura, sjedista) po danasnjim uslovima za istok od 5-6 k sjedista je 600 000 km. I to sam pretjerao za najmanje 20% jer sam racunao beton da za m2 treba 1 m3 betona, za cijelu tribinu a jasno je da treba manje. Nisam racunao krov, ali imati ga u planu pa postaviti osnovne nosace prilikom izvedbe pa staviti krov kad se bude moglo.
Zapad je vjerovatno vazniji ali i skuplji duplo,jer je potrebno napraviti ispod i nove svlacionice , teretanu , novinarske loze sa svim komunikacijama, VIP loze itd itd. ali to je do nekih 2.5 mil. KM.
Jug bi ostao zadnja stvar jer bi se trebao pribliziti terenu a to znaci potpuno nova tribina sto za razliku od istoka i zapada povecava troskove jer ova dva vec imaju cvrste temelje i to se da iskoristiti a za jug treba sve od temelja.
Mislim da ste shvatili moju ideju da ne sirim vise nece niko procitati ako bude duzi post.
U ovu racunicu nisam ukljucivao krov i krovnu konstrukciju posto nisam mogao naci parametre za isto.
U glavnom hocu da kazem da kad se konsoliduju finansije moze se poceti misliti o ovome jer nije to gradnja cijelog stadiona odjednom pa onda cifra od koje boli glava.
Zadnja izmjena:
KontraNogama, dana/u 03 dec 2014, 05:59, ukupno mijenjano 2 puta.