Minjore je napisao/la:Signore je napisao/la:Ima Split solidnu posjetu
Istra 1300, Rijeka 1800, Belupo 600, Lokomotiva 500, Hajduk 3000, Zadar 1000, Osijek 600, Dinamo 1800, Zagreb 800
Prosjek 1.266
Prosjek PL prosle sezone je bio 1.174 pa usporedi. Klub za koji ce se rec da nema navijaca ima prosjek gledanosti iznad PL. I prosle sezone je tek sest timova imalo prosjek iznad 1.000 tako da mozemo reci da je Split dobar u odnosu na PL. Nemoj se hvatat za Hajduk i 3.000 posjetu. To dosta dize prosjek gledanosti, al isto tako i derbi Zeljo-Sarajevo, Zrinjski-Velez i slicni dizu prosjek PL pa je on opet 1.174.
Na utakmici protiv Lokomotive je bilo 500 ljudi, a sastala su se dva najnezanimljivija kluba i dva kluba koja imaju najmanje navijaca u cijeloj ligi. Bez vrijedjanja i omalozavanja, Olimpic i Mladost VO imaju najslabiju podrsku, sto zbog slavnih rivala u gradu, sto zbog male sredine i kad su se oni sastali ove sezone na Otoci je prema izvjestaju N/FSBiH bilo svega 50 gledatelja.
A evo ti i posjeta u HNL-u pa vidi koliko broj klubova nema utjecaja
2006/2007(liga 12) - 3.021
2007/2008(liga 12) - 2.848
2008/2009(liga 12) - 3.074
2009/2010(liga 16) - 2.025
2010/2011(liga 16) - 1.991
2011/2012(liga 16) - 2.072
2012/2013(liga 12) - 2.446
2013/2014(liga 10) - 3.167
Da Dinamo nije u ovakvoj situaciji i da se Lokomotiva posalje tamo gdje joj je mjesto prosjek bi isao i do 4.000.
Eh sad uzmi taj Split i uporedi posjetu sa posjetama sljedecih klubova : Siroki,Sarajevo,Zeljo,Zrinjski,Borac, Velez,Zvijezda, od svih Klubova ima sigurno manju posjetu. Kakav crni prosjek PL BiH kad dobro znas da ti taj prosjek kvare utakmice malih klubova na kojim nema 300 ljudi. Pa covjece, jedan Rudar iz Prijedora je imao u PL posjetu od 1,500 ljudi cini mi se a ispali su.. Navijac sam Zelje i da ti kazem da ni jednu utakmicu Zelje u ovoj sezoni nije pratilo ispod 2.500 ljudi ( izuzev utakmcie protiv Zrinje kada je padala ona kisa). Znaci protiv Viteza i Zvijezde je bilo 3.000 ljudi, protiv Sirokog 4.000.. Kad vec poksuavas da blatis ligu, onda nadji relevantne argumente za to. Utakmicu Sarajevo - Slavija je gledao 6.000 ljudi. Kada je zadnji put toliko ljudi gledalo utakmicu Splita, Lokomotive i tih klubova.A taj Split je isto kao Velez ovdje, pa kada Velez igra protiv Zelje i Sarajeva bude minimalno 3.000 ljudi, a na derbiju protiv Zrinje cak i 5,6 hiljada, a sam si napisao kolko publike je gledalo derbi izmedju Splita i Hajduka, a grad Mostar i Split su tu negdje, mozda je Mostar malo veci.. Nemam nista licno protiv tebe, ali to sto govoris, nije realno nimalo.. Pozdrav
Nisi ti upratio pricu i poentu mog posta. Mi smo raspravljali koliko smanjenje lige utjece na posjetu, a cini mi se @Mancini je napisao kako je gledao sazetak Splita i kako je bila slaba posjeta. Split je daleko ispod tog Veleza. Split je klub za kojeg ce se reci da nema nikakvu publiku, a ja sam kolegi dao argumente po kojim dokazujem da Split ima u prosjeku posjetu iznad prosjeka PL. Na njihovim utakmicama ni protiv Hajduka, a ni protiv Dinama nece nikad biti pun stadion. Prvo sto nemaju publiku, a drugo sto ni oni neutralni nece doci jer Zuzuli nenormalno dignu cijene. Zato Torcida nekad i bojkotira utakmicu.
I drago mi je da si spomenuo utakmice malih timova na kojim je 300 gledatelja. To je bit svega napisanog i pokusaj da dokazem da se u skracenoj ligi takvo nesto nece dogadjati ili ce biti vrlo rijetko.
S ovim svojim postom nisam htio dokazivati jel Split iznad PL nego da i takav klub u ligi sa 10 klubova moze imati sasvim solidnu posjetu. Pogledaj ostale moje postove o posjeti. Ima ih milijun na ovoj temi. Nikad nisam omalozavao PL, samo sam pisao da ce smanjenje donijeti porast broja navijaca na utakmicama.
Evo i ovi sto si trazio usporedbu
Siroki 931
Sarajevo 2.137
Zeljo 3.742
Zrinjski 2.742
Borac 2.166 (Nisam brojao onu pred praznim tribinama)
Velez 568
Zvijezda 685
Vjerujem da su neki ispod onog sto si ti ocekivao.
Siroki s obzirom na velicinu grada ima OK posjetu u prosjeku, ali njihovu jednu utakmicu je gledalo 350 ljudi, posjeta se kretala par puta oko 500, a svega dva puta su imali preko 1000. No dobro, manja je sredina.
Sarajevo ima dobru posjetu, ali vjerujem da mogu imat i bolju.
Zeljo me ugodno iznenadio. U zadnjih 3-4 sezone nikad nisu bili dalje od titule, a mislim da je najmanje bilo 2.000.
Borac kako ide naprijed na tabeli tako im i posjeta uveliko raste. Istina da se sve i jedna njihova utakmica moze okarakterisati derbijem, ali ako uzmemo u obzir poziciju na tabeli i apetite navijaca ovo je odlicno.
Velez po meni moze imati bolju posjetu. Za njih najvise mislim da udaljenost od grada dosta utjece, ali neka borba za Europu bi mogla privuci po koju tisucu na stadion.
Zvijezda se bori za opstanak i od takve ekipe se ne moze ocekivati veca posjeta.
Zrinjski ostavih za kraj. Moram priznat da nisam vjerovao da imaju takvu posjetu. Gledao sam ih vise puta, uglavnom jace utakmice gdje se i ocekuje bolja posjeta. Najlosija posjeta im je 1.000 gledalaca i to je ono sto me iznenadilo. Sjecam se pisanja jednog posta prosle sezone kada sam im racunao prosjek i imali su utakmice na kojim je bilo po 500 gledatelja. Napredak u posjeti je vidljiv. Klub je prvak drzave i opet se bori za titulu i to je onda normalan slijed dogadjaja.
I sad pogledas ove bolje posjete i zamislis koliko bi bile bolje da u ligi nema tih manjih klubova koji tesko koga zanimaju i koliko bi onda posjeta bila bolja. Cisto sumnjam da bi se ikad desilo da na utakmici Olimpica bude 50 ljudi kao protiv Mladosti. Znam da ih se ne voli u Sarajevu, al mogli bi imat minimalno 300 i u prosjeku blizu 1000. I taj Zeljo koji je ekstra posjecen. Kakvu bi tek on posjetu imao kada se za svaku utakmicu za Grbavici mogne reci da je derbi.
Eto, nadam se da si skuzio o cemu sam pricao