rambo16 je napisao/la:Jel može neko od ovih koji brane Pjanića (potpuno bez argumenata) da kaže šta to Pjanić treba da igra u repki kako poslije ne bi srao po medijima kako ne igra na svojoj poziciji?
Znači,samo da kaže koja pozicija i koji zadaci?!
P.S. Gledam Romu više od svih koji se ovde qrče sa tim argumentom kako oni gledaju Romu,a ovi ostali nemaju pojma!
ne znam mislis li na mene sa tim post scriptumom, ali nit se qrcim gledanjem rome nit sam toliko bahat da smatram kako sam superioran u odnosu na ostale glede fudbalskog znanja. napisao sam kako vecina kriticara uopste ne gleda romu, samo citaju naslove tipa
pjanic igrac kola, pjanic u timu kola, pjanic ovo, pjanic ono, nema ih nigdje da komentarisu na ovoj temi i onda docekaju svojih 5 minuta slave kada ili roma kiksa ili kada nastupa repka pa su tu da popljuju momka koji je zasluzio sve ali pljuvanje definitivno nije. ako si se nasao medju ovima onda je to tvoj problem prijatelju jer ja sam odgovoran za ono sto napisem, a ti za ono sto razumijes.
sto se tice tvog pitanja pokusacu ti odgovoriti. za pocetak je dovoljno pogledati koju poziciju igra u romi i koji su mu tu zadaci. s obzirom da ih gledas vise od svih sto se qrce primjetio si da igra centralnog veznjaka u kombinaciji sa jednim defanzivcem i jednim allrounderom, te kratkim pasovima i proigravanjima kontrolise posjed lopte na kojem garcia bazira svu svoju fudbalsku filozofiju. dakle, njegova zona komfora je sama sredina terena, a zadaci su mu kontrola lopte, diktiranje tempa igre, presing, presijecanje pasova i brza distribucija lopte za igrace ispred. taj igrac ispred je najcesce totti koji je glavni organizator igre, ali nerijetko pjaniceve lopte ciljaju krilne igrace ili destra koji je u spicu tj pogotovo kada totti ne igra i sva taj teret kreacije predje na nejga. naravno, ako se ukaze prilika za sut, solo akciju ili nesto trece on ce to pokusati. eh sad, ako pogledas sinocnju utakmicu vidices da je pjanic cesto bio nas najistureniji igrac koji do lopte uopste nije ni mogao doci jer nam je upravo falio igrac koji bi igrao ulogu koju pjanic igra u romi. dalje, stajao je predaleko od ostatka veznog reda, izmedju njega i besica i medunjanina je bio brisan prostor, a ja nekako cisto sumnjam da je to uradio cisto iz cejfa. dakle, kontrola lopte igrom kratkih pasova je bila nemoguca, bas kao i slanje lopte naprijed jer su se igraci koji su trebali biti ispred njega i siriti prostor cesto zbijali u 20ak metara oko njega, stvarali guzvu i time odradjivali pola defanzivnog posla izraela koji nas je markirao lakse nego sto bi markirali igrace andore. sto se tice presinga i presijecanja napada, s obzirom da je bio najistureniji mogao je ganjati samo zadnju liniju izraela, a to je budimo realni gubljenje vremena i snage . . . ako i dalje mislis da lupam u prazno, pogledaj neku od formacija rome i uporedi sa formacijama koje je koristio susic u ovim kvalifikacijama (prepun je internet slika, lahko ces to naci), a ako i dalje budes imao dilemu pogledaj rijetke situacije u repki gdje je igrao poziciju koju sam ti opisao i reci mi kako je odigrao. ako nekim slucajem i dalje budes imao dilema, poslusaj samog igraca tj procitaj njegovu izjavu gdje je i sam priznao to sto ti i jos nekolicina forumasa izgleda ne vidite