flagrantus je napisao/la:Mada znam da je ovdje u startu jedna strana kriva za sve,u nadi da ima jos realnih ljudi imam potrebu da i ja nesto napisem.Ne branim nikoga sto se mene tice neka izbace i Srbiju i Albaniju iz daljeg takmicenja,ili samo Srbiju posto ce ovdje vecina braniti "dobrodusne Albance".Najsrecniji bi bio da vec sutra napustim ove prostore i odem na kraj svijeta.da zivim kao svi normalni ljudi .
Ali molim sve realne ljude bez obzira na ime i prezime da zamisle ovu situaciju:Utakmica BIH-Srbija recimo kvalifikacije za EP u Zenici.U 42 minutu na stadionu se pojavljuje bespilotna letjelica kojom upravlja brat Premijera Srbije .Iznad terena se pojavljuje zastava sa mapom Velike Srbije.
Navijaci BIH su sa razlogom ogorceni ,Sudija prekida utakmicu dok se situacija sa zastavom ne rijesi.
Muhamed Besic uspijeva doci do zastave "Velike Srbije",ogorceni igraci Srbije mu prilaze i zele silom oteti zastavu.
Dolazi do opste tuce izmedju igraca oba tima,na teren je usla i manja grupa navijaca koja se pokusava obracunati sa igracima Srbije.
Vise je nego ocigledno da su za sve krivi igraci BIH i organizatori utakmice.Jasno je da utakmica treba biti registrovana sa 3-0 za dobrocudne Srbe,a Bosance i Hercegovce izbaciti iz daljih kvalifikacija.
E sad ja razumijem i mogu shvatiti da ljudi ne vole Srbiju zbog svega sto se desavalo u proslosti,ali malo objektivnosti ne bi skodilo.
Zamislite situaciju zastava"Velike Srbije"na centru terena u Zenici,zar mislite da ne bi doslo do ludila na tribinama?
Na toj zastavi u granicama te "Velike Srbije"i Sarajevo i Zenica,kakav bi haos nastao?Znam da sam sve uzalud pisao i da je ovo gubljenje vremena,ali eto morao sam!
Prva stvar, osiguranje u Zenici nikada nebi pustilo navijače u teren. U jednoj takvoj utakmici bi osiguranje bilo toliko rigorozno da se navijači ni dvogledom nebi vidjeli. Druga stvar, igrač BiH nikada nebi lovio nekakve zastave iznad Bilinog Polja, nego bi se kapiten sudiji obratio da to riješi. Barbarez, 2005. nije uletio na tribine da se bije sa srpskim navijačima, dok su ovi mlatili bh. navijače, nego je tražio od sudije da susret prekine. Znao je da fizičkim obračunom može samo eskalirati situaciju, nikako pomoći ljudima koji su na tribini bili u ratnoj zoni. I pusti te hipotetičke situacije: da je 'vako, da je 'nako. Da je babi nešto, bila bi deda. Nemojte se svega ti izjednačavati sa nama. To se nikada nije dogodilo kod nas, niti će se dogoditi. U Tuzli su ljudi pljeskali himni. Srbiji se to događa svake kvalifikacije.
Iskreno mislim da su Srbi i Albanci tu negdje u pet deka što se tiče ponašanja i bolesnog nacionalizma, ali ovu utakmicu je "organizirao" FSS i zbog toga će najveće sankcije ići Srbiji i srpskom savezu, a bodovi Albancima. sasvim jednostavno. Ali kod vas je uvijek drugi kriv. Kad se krv prolijevala u Bosni, bili su krivi oni koji su ubijani, ne oni koji su ubijali.
Samo da dodam, nagledali smo se mi u BiH "Radovana", "Mladića", svakakvih zastava, "noževa, žica i sličnih implemenata na nogometnim terenima, pa se ovako nešto nije dogodilo nikada. Nismo svi isti i neka svako odgovara za svoje postupke. Dosta više tog spina kako smo svi isti i isto radimo.